imera poiisis 700

Οι σημαντικότερες εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις. 

Επιμέλεια: Λεωνίδας Καλούσης

Το φθινόπωρο του 1997 ο ποιητής Μιχαήλ Μήτρας πρότεινε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Συγγραφέων να οριστεί μια ημέρα για τον εορτασμό της ποίησης στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες. Την πρόταση υιοθέτησε το ΔΣ, με πρόεδρο τότε της Εταιρείας τον ποιητή και κριτικό Κώστα Στεργιόπουλο, ενώ το μέλος του ΔΣ ποιήτρια Λύντια Στεφάνου πρότεινε ως ημέρα εορτασμού την 21η  Μαρτίου, καθώς συμπίπτει με την εαρινή ισημερία. Η πρώτη Ημέρα Ποίησης στην Ελλάδα γιορτάστηκε από την Εταιρεία Συγγραφέων το 1998 στο παλιό ταχυδρομείο της πλατείας Κοτζιά με μεγάλη επιτυχία.

Την επόμενη χρονιά ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO και αργότερα πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων, εισηγήθηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Οργανισμού η 21η Μαρτίου να ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.

Την επόμενη χρονιά ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO και αργότερα πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων, εισηγήθηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Οργανισμού η 21η Μαρτίου να ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Με τη στήριξη πολλών χωρών, η ελληνική πρόταση υπερψηφίστηκε και o εορτασμός Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης καθιερώθηκε από το 2000. Μια «ελληνική επιτυχία» που χρήσιμο είναι πού και πού να τη θυμόμαστε. 

Ακολουθούν οι σημαντικότερες εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα για τον εορτασμό της Ημέρας Ποίησης, σύμφωνα με τη χρονολογική τους σειρά. 

ΑΘΗΝΑ

 Πολυχώρος ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ| Πέμπτη 16 Μαρτίου | 20:00

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης οι εκδόσεις Μεταίχμιο προσκαλούν τους αναγνώστες σε μια βραδιά με αναγνώσεις ποιημάτων. Οι αναγνώστες καλούνται να διαλέξουν το αγαπημένο τους ποίημα και να το διαβάσουν την Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2017, στις 8:30 το βράδυ, στον Πολυχώρο των εκδόδεων Μεταίχμιο, (Ιπποκράτους 118, Αθήνα).

Θέμα της φετινής βραδιάς είναι ο «Χρόνος» όπως αυτός διαθλάται στην ποίηση σε πολλές αποχρώσεις όπως οι εποχές, το πέρασμα από τη μια ηλικία στην άλλη, οι διαφορετικές γενιές. Τη βραδιά θα συντονίσει η ποιήτρια Μαριγώ Αλεξοπούλου.

Μεταξύ άλλων συμμετέχουν οι: Γιώργος Αλισάνογλου, Σταυρούλα Αργυροπούλου, Γιώργος Βέης, Αγάθη Γεωργιάδου, Μιχάλης Γκανάς, Κωστής Γκιμοσούλης, Σοφία Δημοπούλου, Ευσταθία Δήμου, Κατερίνα Ζαρόκωστα, Στέργια Κάββαλου, Αναστασία Καλλιοντζή, Κώστας Κατσουλάρης, Νίκος Κιαδάρης, Πέρσα Κουμούτση, Στάθης Κουτσούνης, Αλέξιος Μάινας, Πόλυ Μαμακάκη, Γιώργος Μανιώτης, Ειρήνη Μαργαρίτη, Παναγιώτης Μηλιώτης, Μιχαήλ Μήτρας, Κωνσταντίνος Μπούρας, Ηρώ Νικοπούλου, Ελένη Ντούξη, Άννα Παγοροπούλου, Χρήστος Παπαδημητρίου, Μαρλένα Πολιτοπούλου, Νίκος Σιδέρης, Ντίνος Σιώτης, Γιάννης Σουλιώτης, Χρύσα Σπυροπούλου, Δημήτρης Στεφανάκης, Τηλέμαχος Χυτήρης.

 Βιβλιοπωλείο De Profundis των Εκδόσεων ΓΚΟΒΟΣΤΗ| Σάββατο 18 Μαρτίου | 12:00

Η ποίηση είναι ένας χώρος που εκφράζεται αδιαμεσολάβητα η αγωνία του ανθρώπου και απώτερη επιδίωξη του ποιητή είναι να βρει ανθρώπους που τους βοηθάει η ποίηση, να αφυπνίσει μέσα τους συναισθήματα. Άλλωστε, όπως λέει ο Ρίλκε, δεν υπάρχει λυπημένη ποίηση. Ακόμα και η πιο λυπητερή και θανατερή ποίηση είναι μια γιορτή των συναισθημάτων.

Οι εκδόσεις Γκοβόστη γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης δίνοντας βήμα σε όσους επιθυμούν να διαβάσουν ποιήματά τους. Συντονίζει ο Κώστας Γ. Παπαγεωργίου

 Σπουδαστήριο νεοελληνικής ποίησης ΤΑΚΗΣ ΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ | Κυριακή 19 Μαρτίου | 19:30 μέχρι τα μεσάνυχτα

Το Σπουδαστήριο Νεοελληνικής ποίησης Τάκης Σινόπουλος προσκαλεί τους φίλους της ποίησης, την Κυριακή 19 Μαρτίου από τις 19:30 μέχρι τις 12:00 τα μεσάνυχτα, σε μια βραδιά ανάγνωσης ποιημάτων. Η φετινή ημέρα της ποίησης είναι αφιερωμένη στον Τάκη Σινόπουλο.

Τόπος συνάντησης, το σπίτι του Τάκη Σινόπουλου, στην οδό Τάκη Σινόπουλου 22, στον Περισσό.

 ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ |Παλαιά Βουλή | Τρίτη 21 Μαρτίου |19:30

Η καθιέρωση από την UNESCO εορτασμού Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης στις 21 Μαρτίου αποτελεί αποτέλεσμα πρωτοβουλιών μελών της Εταιρείας Συγγραφέων. 

Η καθιέρωση από την UNESCO εορτασμού Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης στις 21 Μαρτίου αποτελεί αποτέλεσμα πρωτοβουλιών μελών της Εταιρείας Συγγραφέων. Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, η Εταιρεία Συγγραφέων και η ΕΡΤ συνεορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στις 21 Μαρτίου, στην Παλαιά Βουλή στις 19:30, με μια μεγάλη εκδήλωση βασισμένη στην ανθολογία του ποιητή Ηλία Γκρή. Θα απευθύνουν χαιρετισμό η Πρόεδρος των ΕΛΤΑ Ευφροσύνη Σταυράκη, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων Δημήτρης Καλοκύρης, και ο Πρόεδρος της ΕΡΤ Διονύσης Τσακνής. Την ανθολογία που εξέδωσαν τα ΕΛΤΑ, και περιλαμβάνει σχεδόν 160 ποιητές, θα παρουσιάσει ο κριτικός λογοτεχνίας Αλέξης Ζήρας. Θα διαβάσουν τα ανθολογούμενα ποιήματά τους, ποιήτριες και ποιητές από όλο το φάσμα της νεότερης ποίησης, αρχής γενομένης απ’ τη γενιά του ’50 (Γιάννης Δάλλας, Τίτος Πατρίκιος), μέχρι και πολύ νεότερους ποιητές της εποχής μας. Θα προλογίσει και θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Γιάννης Τζανετάκος και θα παίξει μουσική το περίφημο κουαρτέτο εγχόρδων L’anima, σε έργα λόγιας μουσικής Θωμά Μπακαλάκου. 

Οι σαράντα εν συνόλω συμμετέχοντες ποιητές που θα διαβάσουν ποιήματά τους από την ανθολογία είναι:  Κατερίνα Αυγέρη, Τίτος Πατρίκιος, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Λευτέρης Πούλιος, Αθηνά Παπαδάκη, Λουκάς Αξελός, Δημήτρης Καλοκύρης, Χαράλαμπος Γιαννακόπουλος, Γιάννης Ευσταθιάδης, Άννα Γρίβα, Τάσος Πορφύρης, Γιώργος Χουλιάρας, Αχιλλέας Κατσαρός, Δημήτρης Αλεξίου, Νίκος Αντωνάτος, Μάνος Ελευθερίου, Μαριγώ Αλεξοπούλου, Γιάννης Δάλλας, Αλέξιος Μάινας, Νάσος Βαγενάς, Παναγιώτης Μηλιώτης, Ηρώ Νικοπούλου, Λευτέρης Ξανθόπουλος, Γιάννης Κουβαράς, Γιάννης Τζανετάκης, Ειρήνη Μαργαρίτη, Γιώργος Μπλάνας, Κώστας Καναβούρης, Αργύρης Μαρνέρος, Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη, Ιωσήφ Βεντούρας (το ποίημά του θα διαβάσει η συγγραφέας Αγγελική Στρατηγοπούλου),  Ανδρέας Μιχαηλίδης, Βάγια Κάλφα, Κώστας Μαρδάς, Νίκος Κατσαλίδας, Ελένη Χωρεάνθη, Πάνος Καπώνης, Χρήστος Αρμάντο Γκέζος, Κωστής Τριανταφύλλου, Πόλυ Μαμακάκη και Ηλίας Γκρής. Την εκδήλωση θα μεταδώσει απευθείας το «Τρίτο Πρόγραμμα».

 Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ | Φάρος | Τρίτη 21 Μαρτίου | 19:00

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, το ΚΠΙΣΝ διερευνά το κατά πόσο υπάρχουν όρια ή στεγανά μεταξύ ποίησης και μουσικής, αναθέτοντας σε μια ετερόκλητη και ταλαντούχα ομάδα μουσικών να διασκευάσει τραγούδια (ή μήπως ποιήματα;) τραγουδοποιών, των οποίων οι στίχοι υπήρξαν πρωτίστως ποιητικοί.

Μια συναυλία-αφιέρωμα στη μουσική ποίηση ή στην ποίηση της μουσικής, όπου, μεταξύ άλλων, θα παρουσιαστούν έργα των Ian Curtis (Joy Division), Adrian Broland (The Sound), Alan Vega (Suicide), Lou Reed (Velvet Underground), Jim Morrisson, Leonard Cohen, Nina Simone και David Bowie, με μια φρέσκια ματιά. Με τους: Γεωργία Καρύδη, Rattler Proxy, Lou ΄n΄ David.

 Βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ| Τρίτη 21 Μαρτίου | 19:00

Ο IANOS και περισσότεροι από 70 άνθρωποι του πνεύματος (ποιητές, συγγραφείς, ζωγράφοι, συνθέτες, τραγουδιστές και δημοσιογράφοι), διοργανώνουν μεγάλο αφιέρωμα στην ποίηση. Ο καθένας επιλέγει και απαγγέλει το ποίημα που αγαπά, ενώ παράλληλα στη σκηνή του ΙΑΝΟΥ θα ερμηνευθούν μερικά από τα σημαντικότερα τραγούδια μελοποιημένης ποίησης. 

Την εκδήλωση συντονίζει και παρουσιάζει ο Νίκος Θρασυβούλου. 

 Βιβλιοπωλείο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ στη Στοά | Τρίτη 21 Μαρτίου | 19:00

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, ο Μιχάλης Γκανάς υποδέχεται την Μαρία Βαχλιώτη, την Μαρία Κουλούρη και τον Κυριάκο Συφιλτζόγλου. Οι τέσσερις ποιητές θα διαβάσουν και θα σχολιάσουν ποιήματα δικά τους αλλά και ποιήματα άλλων που αγαπούν, θαυμάζουν ή ζηλεύουν...
Την εκδήλωση συντονίζει ο Γιάννης Ν. Μπασκόζος, Διευθυντής του περιοδικού Ο αναγνώστης.

 Βιβλιοπωλείο PUBLIC | Τρίτη 21 Μαρτίου | 20:30

Την Τρίτη, 21 Μαρτίου στις 20:30, στο Public Συντάγματος, με αφορμή την απονομή φέτος του Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Μπόμπ Ντύλαν, ο Χάρης Βλαβιανός θα συζητήσει με τον Διονύση Σαββόπουλο για την τέχνη των τροβαδούρων και τη σχέση ποίησης και μουσικής. Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν η Μαρία Τοπάλη και ο Βύρων Κριτζάς.

 ΣΤΟΑ του Βιβλίου | Τρίτη 21 Μαρτίου | 19:00

«Για την τιμή των όπλων», ονομάζεται η βραδιά που διοργανώνει ο Κύκλος Ποιητών & η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία. Ποιητές απαγγέλουν ποιήματα σε συνάρτηση με την ποίηση και τους ποιητές με το βλέμμα στραμμένο στην κοινωνία. Μουσική: Robert Sin & Evi Hassapides Watson, Δημήτρης Βασιλάκης. 

 Κορυδαλλός | Βιβλιοπωλείο ΙΔΙΩΝΥΜΟ | 6 ποιητές διαβάζουν | Τρίτη 21 Μαρτίου | 19:00

Το βιβλιοπωλείο-καφέ «Ιδιώνυμο» στις 21 Μαρτίου και ώρα 19:00 «συνομιλεί» με 6 ποιητές της νεότερης γενιάς. Συμμετέχουν: Χρήστος Αντισθένης Ζάχος, Παυλίνα Μάρβιν, Ευσταθία Παύλου, Αλήτις Τσαλαχούρη, Πελαγία Φυτοπούλου, Κώστας Γκεμπρεσιώτης.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  ΚΕΝΤΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ της Διεύθυνσης Πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης | Τρίτη 21 Μαρτίου | 19:00

Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας πραγματοποιεί εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης – 12η Γιορτή των Ποιητών αφιερωμένη στο «Έτος Καζαντζάκη, 60 χρόνια από το θάνατό του» στο Κέντρο Μουσικής της Διεύθυνσης Πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης, (Κουντουριώτου 17, απέναντι από το Λιμάνι).

Tο πρόγραμμα περιλαμβάνει απαγγελίες από ποιητές όλων των συλλόγων, εταιρειών και ενώσεων λογοτεχνών, από μαθητές που διακρίθηκαν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης, αλλά και από το κοινό που θέλει να συμμετέχει με δικό του ποίημα ή να διαβάσει κάποιο έργο αγαπημένου του ποιητή ή στιχουργού. Η καταξιωμένη τραγουδίστρια Ντίνα Παπαιωάννου με τους μουσικούς της θα ερμηνεύσει τραγούδια των Χατζηδάκι, Σπανού, Θεοδωράκη, Ξαρχάκου κ.α. ενώ η μουσικός Κατερίνα Μακρή θα ερμηνεύσει αγαπημένα τραγούδια.

 Πολιτιστικό καφενείο «Ο πρίγκηπος» | Μια βραδιά για την ποίηση με τους ίδιους τους ποιητές | Τετάρτη 22 Μαρτίου | 20:00

Ο ραδιοφωνικός σταθμός 9,58 fm του ΡΣΜ της ΕΡΤ3 διαργανώνει μια βραδιά ποίησης. Προσκεκλημένοι πολλοί θεσσαλονικείς ποιητές. Θα ακουστεί μελοποιημένη ποίηση από τους Γιώργο Καζαντζή, Θωμά Κοροβίνη, Δημήτρη Νικολούδη, Έλσα Μουρατίδου, Κώστα Ματσίγκο και Σάκη Κοντονικόλα. Με την υποστήριξη-συνεργασία της Λέσχης Ανάγνωσης της ΕΡΤ3 και της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης.

  Πέντε Άνθη Του ΚΑΛΟΥ & Ένα Κοντραμπάσο - Για Την Άνοιξη | Πατριάρχου Ιωακείμ 8 | Πέμπτη 23 Μαρτίου | 19:30

Το βιβλιοπωλείο ΣΑΙΞΠΗΡΙΚΟΝ και ο ΚΥΚΛΟΣ ΠΟΙΗΤΩΝ παρουσιάζουν: «Πέντε Άνθη Του Καλού & Ένα Κοντραμπάσο - Για Την Άνοιξη». Πέντε ποιήτριες διαβάζουν ερωτική ποίηση με συνοδεία κοντραμπάσου: Έλσα Κορνέτη, Γεωργία Τρούλη, Ειρήνη Βακαλοπούλου, Ειρήνη Ιωαννίδου, Μαρία Φουτζιτζή και ο μουσικός Πέτρος Δαμιανίδης.

ΠΑΤΡΑ

  Νέο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ | Τρίτη 21 Μαρτίου | 18:00

Σε έναν «ποιητικό μαραθώνιο» που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 21 Μαρτίου 2017 στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας, από τις 18.00 οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τα ψηφιδωτά και τα γλυπτά της Ρωμαϊκής Πάτρας, να εμπνευστούν από αυτά και να γράψουν τα δικά τους ποιητικά έργα, τα οποία θα φιλοξενηθούν στο Μουσείο για μικρό χρονικό διάστημα, μπροστά από το αντίστοιχο έκθεμα έμπνευσής τους.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτιστικών Θεμάτων Δ/νσης Β’ βάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας. Συμμετέχει ο Πατρινός λογοτέχνης και ποιητής Κωνσταντίνος Λογαράς.

ΤΡΙΚΑΛΑ

  Ποιητές θα τιμήσουν την Παγκόσμια ημέρα Ποίησης στο ΜΥΛΟ ΜΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ |Τρίτη 21 Μαρτίου | 20:00

Πέντε σημαντικοί Έλληνες ποιητές θα προσέλθουν και θα απαγγείλουν το βράδυ της Τρίτης 21 Μαρτίου και ώρα 8.00 μμ στο Μύλου Ματσόπουλου, τιμώντας την παγκόσμια ημέρα ποίησης και ταυτόχρονα το Τρικαλινό κοινό. Οι ποιητές που θα έλθουν και θα απαγγείλουν αποσπάσματα από το έργο τους είναι οι Αναστάσης Βιστωνίτης, Αντώνης Κάλφας, Νίκος Λάζαρης, Γιώργος Μαρκόπουλος και Αντώνης Φωστιέρης. Συντονίζει ο Ηλίας Κεφάλας.

ΧΑΝΙΑ

  Διήμερη μουσική εκδήλωση - Ο Μίκης της Ποίησης και των Τραγουδιών | ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ Ωδείο Χανίων | Τρίτη 21 & Τετάρτη 22 Μαρτίου

Θα παρουσιαστούν 21 μελοποιημένα ποιήματα και δυο ολοκληρωμένα έργα του μεγάλου μας συνθέτη. Ερμηνεύουν: Βασίλης Λέκκας, Δέσποινα Δρακάκη, Τάσος Ψαλλιδάκης, Ρέα Κουκάκη, Πασχαλίνα, Νεκταρία Σφιγκάκη, Λευτέρης Φουντουλάκης.

 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

1ο Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης ΛΕΑ

1ο Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης ΛΕΑ

Ένα νέο βραβείο για τη μεταφρασμένη λογοτεχνία από ισπανικά, πορτογαλικά και καταλανικά στα ελληνικά είναι γεγονός. Διαβάστε τη βραχεία λίστα των υποψηφίων προς βράβευση βιβλίων. Η καλύτερη μετάφραση θα ανακοινωθεί σε εκδήλωση που θα διοργανωθεί από το Φεστιβάλ ΛΕΑ [Λογοτεχνία εν Αθήναις] στο Μουσείο ...

Η βιογραφία της Άνγκελα Μέρκελ κυκλοφορεί στα ελληνικά

Η βιογραφία της Άνγκελα Μέρκελ κυκλοφορεί στα ελληνικά

«Η Καγκελάριος» είναι μια καθηλωτική πολιτική βιογραφία και ταυτόχρονα μια προσωπική ανθρώπινη ιστορία ενός αουτσάιντερ: μιας χημικού, κόρης πάστορα, η οποία μεγάλωσε στην Ανατολική Γερμανία και κατάφερε να γίνει η άτυπη ηγέτιδα της Δύσης. Στα ελληνικά θα κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις Ψυχογιός στις 21 Οκτωβρίου...

Προσωπικότητες στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού: Στέλιος Ράμφος

Προσωπικότητες στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού: Στέλιος Ράμφος

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στις «Προσωπικότητες» Σεπτεμβρίου 2021 παρουσιάζει τον Στέλιο Ράμφο.

Επιμέλεια: Book Press

Στέλιος Ράμφος: κορυφαίος στοχαστής, πολυγραφότατος συγγραφέας και από τους πλέον επιδραστικούς σύγχρονους φιλοσόφους.

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

1ο Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης ΛΕΑ

1ο Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης ΛΕΑ

Ένα νέο βραβείο για τη μεταφρασμένη λογοτεχνία από ισπανικά, πορτογαλικά και καταλανικά στα ελληνικά είναι γεγονός. Διαβάστε τη βραχεία λίστα των υποψηφίων προς βράβευση βιβλίων. Η καλύτερη μετάφραση θα ανακοινωθεί σε εκδήλωση που θα διοργανωθεί από το Φεστιβάλ ΛΕΑ [Λογοτεχνία εν Αθήναις] στο Μουσείο ...

Σασμός, του Σπύρου Πετρουλάκη

Σασμός, του Σπύρου Πετρουλάκη

Για το μυθιστόρημα του Σπύρου Πετρουλάκη «Σασμός», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας.

Του Κυριάκου Αθανασιάδη

Εξαιρετικά παραγωγικός, ο Σπύρος Πετρουλάκης είναι συγγραφέας πολλών μπεστ-σέλερ μυθιστορημάτων, αλλά ο «Σασμός» (Μίνωας 2019), χάρη πλέον και στην εξαιρετικά επιτυχη...

Μεταφραστικές στιχομυθίες

Μεταφραστικές στιχομυθίες

Ερωταποκρίσεις από παλαιότερες συνομιλίες και συνεντεύξεις με ποιητές και μεταφραστές.

Του Κώστα Κουτσουρέλη

Πώς επιλέγουμε τα κείμενα που μεταφράζουμε;

Με ποικίλους τρόπους και για όλους τους δυνατ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Γιοζεφίνε η αοιδός, του Φραντς Κάφκα (προδημοσίευση)

Γιοζεφίνε η αοιδός, του Φραντς Κάφκα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση ενός διηγήματος από την ανθολογία του Franz Kafka «Γιοζεφίνε η αοιδός και άλλα διηγήματα» (μτφρ. Μαργαρίτα Ζαχαριάδου, επίμετρο: Κατερίνα Καρακάση) που κυκλοφορεί στις 6 Αυγούστου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στὴ συναγωγή μας... ...

Σάγκι Μπέιν, του Ντάγκλας Στιούαρτ (προδημοσίευση)

Σάγκι Μπέιν, του Ντάγκλας Στιούαρτ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βραβευμένο με Booker 2020 μυθιστόρημα του Douglas Stuart «Σάγκι Μπέιν» (μτφρ. Σταυρούλα Αργυροπούλου), που κυκλοφορεί στις 30 Ιουνίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η Άγκνες αναδύθηκε έγκαιρα α...

Χίλιοι διάβολοι, του Φρανκ Γκολντάμερ (προδημοσίευση)

Χίλιοι διάβολοι, του Φρανκ Γκολντάμερ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Frank Goldammer «Χίλιοι διάβολοι» (μτφρ. Γιώτα Λαγουδάκου), που κυκλοφορεί την 1 Ιουλίου από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Χέλερ μπήκε στο εστιατόριο από την ανοιχτή πόρτα στη...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

11η Σεπτεμβρίου, 20 χρόνια μετά: 20 βιβλία που μας βοήθησαν να κατανοήσουμε

11η Σεπτεμβρίου, 20 χρόνια μετά: 20 βιβλία που μας βοήθησαν να κατανοήσουμε

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τα γεγονότα που μας εισήγαγαν στον 21ο αιώνα. Ήταν η μεγαλύτερη και πιο σοκαριστική αλληλουχία τρομοκρατικών ενεργειών που έγινε ποτέ, με μερικά λεπτά διαφορά: οι επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους στη Νέα Υόρκη, και στο Πεντάγωνο στην Ουάσιγκτον, την 11η Σεπτεμβρίου του 2001. Α...

Τα ώριμα βιβλία του Αυγούστου: 26 πρόσφατες εκδόσεις

Τα ώριμα βιβλία του Αυγούστου: 26 πρόσφατες εκδόσεις

Οι περισσότεροι από τα τίτλους που παρουσιάζονται εδώ έφτασαν στα χέρια μας πολύ πρόσφατα. Πρόκειται για ενδιαφέροντα βιβλία που στην πλειονότητά τους πέρασαν «κάτω από τα ραντάρ» των βιβλιοπροτάσεων για το καλοκαίρι. Ιδού μερικά από τα καλύτερα. 

Ε...

Έντεκα καλά βιβλία, πρόσκληση για σκέψη

Έντεκα καλά βιβλία, πρόσκληση για σκέψη

Έντεκα βιβλία ιστορίας, εθνολογίας, σύγχρονων οικονομικών και κοινωνικών ζητημάτων για τους εναπομείναντες στην πόλη αλλά και για όσους ακόμη αναζητούν βιβλία για τις διακοπές τους που να αξίζουν το βάρος τους.

Του Γιώργου Σιακαντάρη

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

14 Σεπτεμβρίου 2021 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα βιβλία του χειμώνα: Τι θα διαβάσουμε τους μήνες που έρχονται (ανανεωμένο)

Επιλογές βιβλίων από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών και δοκιμίων από 34 εκδοτικούς οίκους. Επιμέλεια: Κώστας Αγορα

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

11 Δεκεμβρίου 2020 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2020

Να επιλέξεις τα «καλύτερα» λογοτεχνικά βιβλία από μια χρονιά τόσο πλούσια σε καλούς τίτλους όπως η χρονιά που κλείνει δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το αποτολμήσαμε, όπως άλ

ΦΑΚΕΛΟΙ