21 astynomika 2016

Επιλέξαμε τα 21 καλύτερα αστυνομικά μυθιστορήματα και θρίλερ που κυκλοφόρησαν μέσα στο 2016. Καλές χειμωνιάτικες ανατριχίλες!

Επιμέλεια: Book Press

Παρότι η κυκλοφορία μεταφρασμένων αστυνομικών μυθιστορημάτων στη χώρα μας έχει ανέβει τα τελευταία χρόνια κατακόρυφα, η ποιότητά τους δεν είναι πάντοτε ανάλογη του επικοινωνιακού «ντόρου» που γίνεται. Εκτός από τους εκδοτικούς οίκους που ασχολούνται με συνέπεια και σοβαρότητα με το είδος, και των οποίων τις επιλογές, όπως και τις μεταφράσεις, μπορείς συνήθως να τις εμπιστευτείς, στο «παιχνίδι» έχουν μπει τελευταία και εκδοτικοί οίκοι που το αντιμετωπίζουν με αμιγώς εμπορικά κριτήρια, δημιουργώντας σύγχυση στο κοινό.

Από την άλλη, τα πολύ ικανοποιητικά από άποψη σύνθεσης και ατμόσφαιρας βιβλία των καλών Ελλήνων συγγραφέων δεν καταφέρνουν, συνήθως, να ξεπεράσουν έναν κύκλο «μυημένων» και να συναντήσουν ένα ευρύτερο κοινό – με λίγες, γνωστές, εξαιρέσεις. Με αυτό το σκεπτικό, προτάξαμε σε αυτό τον κατάλογο κυρίως βιβλία που έχουν γραφτεί στα ελληνικά, μεταξύ των οποίων κι ορισμένα που διαδραματίζονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δεν θα μπορούσαμε, βεβαίως, να αγνοήσουμε κάποια από τα καλύτερα μεταφρασμένα μυθιστορήματα του είδους που αγαπήθηκαν και συζητήθηκαν μες στη χρονιά που τελειώνει.

01/offshore

Μετά την «Τριλογία της Κρίσεως» και το «Τίτλοι τέλους» που την επισφράγιζε, ο Πέτρος Μάρκαρης έγραψε ένα μυθιστόρημα νεοελληνικής φαντασίας, με πρωταγωνιστή όπως πάντα τον Κώστα Χαρίτο. Στο Οffshore (εκδ. Γαβριηλίδης) είμαστε στην μετά-την-κρίση Ελλάδα, κι αυτή τη φορά, πράγματι, λεφτά υπάρχουν. Και μάλιστα με το τσουβάλι. Μα πού βρέθηκε ξαφνικά τόσο χρήμα στην ρημαγμένη Ελλάδα; Οι απαντήσεις, όχι όλες βέβαια, στο βιβλίο. 

syxnotita02/

Τρίτο βιβλίo «μετά μουσικής» από την Χίλντα Παπαδημητρίου, με τον παιγνιώδη ως συνήθως τίτλο Η συχνότητα του θανάτου (εκδ. Μεταίχμιο). Τούτη τη φορά ο Χάρης Νικολόπουλος μπλέκεται στον μικρόκοσμο των ανεξάρτητων ραδιοφωνικών σταθμών, όπου έρχεται αντιμέτωπος με μια γυναίκα, μοιραία κι επικίνδυνη, βγαλμένη από τα κλασικά νουάρ. Ίσως ο πιο συμπαθητικός ήρωας αστυνομικών ιστοριών στη χώρα μας – σίγουρα ο πιο ορεξάτος.

03/kathisma

Αν και πρωτοεμφανιζόμενη, η Ευτυχία Γιαννάκη έδειξε με το μυθιστόρημα Στο πίσω κάθισμα (εκδ. Ίκαρος) ότι ήταν έτοιμη από καιρό. Ο αστυνόμος Χάρης Κόκκινος (Χάρης, Χάρης και Χαρίτος – σύμπτωση;) αναλαμβάνουν μια υπόθεση δολοφονημένου σκηνοθέτη, αλλά γρήγορα το θέμα γίνεται πιο... προσωπικό. Μεστή γραφή, κοινωνική ματιά, σ' αυτό το πρώτο μέρος μιας προαναγγελθείσας τριλογίας.

katoptra04/

Ο μετρ του μαθηματικού αστυνομικού μυθιστορήματος στη χώρα μας είναι αναμφίβολα ο Τεύκρος Μιχαηλίδης (ο έτερος μετρ, και πρώτος διδάξας, ίσως και παγκοσμίως, Απόστολος Δοξιάδης, δεν θέλησε να δώσει συνέχεια...). Το φετινό του μυθιστόρημα Σφαιρικά κάτοπτρα, επίπεδοι φόνοι (εκδ. Πόλις) έχει την επιπλέον ιδιαιτερότητα να είναι και ιστορικό μυθιστόρημα, μια και διαδραματίζεται στην Κύπρο σε περιόδους που απέχουν μεταξύ τους περισσότερα από 1000 χρόνια. Και βέβαια υπάρχει φόνος. Και βέβαια υπάρχει ένα παλιό χειρόγραφο που, αν διαβαστεί σωστά, μπορεί να φωτίσει πολλά μυστήρια...

05/16 ores

Ο Πέτρος Μαρτινίδης, από την άλλη, είναι ίσως ο πιο διανοούμενος συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων στη χώρα μας. Στο τελευταίο του βιβλίο 17 ώρες (εκδ. Πατάκη), που φέρνει περισσότερο προς το είδος του θρίλερ, ο ήρωας, ως είθισται, τρέχει ενάντια στον χρόνο και για να τα καταφέρει πρέπει να φανεί ιδιαίτερα επινοητικός. Τικ-τακ, τικ-τακ...

afierosi06/

Ο 35χρονος Αλκιβιάδης Πικρός, συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων κι αυτός, καλείται εντούτοις να εξιχνιάσει ένα πολύ προσωπικό μυστήριο, που αφορά τον θάνατο των γονιών του. Η αφιέρωση (εκδ. Μεταίχμιο) του Αντώνη Γκόλτσου είναι ένα από τα πιο συζητημένα νουάρ της χρονιάς, γραμμένο με ασυνήθιστο για το είδος λυρισμό, με μαεστρία στην πλοκή, αλλά και με έντονες πολιτικές και κοινωνικές συνδηλώσεις.

07/treno

Έξω από τα συνηθισμένα της κλασικής αλλά και της mainstream αστυνομικής λογοτεχνίας κινείται ο Βασίλης Δανέλλης με το μυθιστόρημά του Άνθρωπος στο τρένο (εκδ. Καστανιώτη). Ο θάνατος δυο αντρών στη αποβάθρα ενός τρένου γίνεται αντικείμενο έρευνας που κατατείνει όχι προς κάποια «λύση» αλλά προς μια γενίκευση της απροσδιοριστίας, σε αυτό το μεστό και ώριμο μυθιστόρημα.

as pessoume08/

Στην καλοκαιρινή Ύδρα διαδραματίζεται το μυθιστόρημα Ας πέσουμε (εκδ. της Εστίας), του γνωστού μας από άλλα δύο μυθιστορήματα με ψαγμένη πλοκή Δημήτρη Καπετανάκη. Μια σειρά από εγκλήματα και φόνους αναγκάζουν τον σκακιστή Άγη Πλατή και την profiler της αστυνομίας και ψυχολόγο Ρωξάνη Ρήγα, σύντροφό του, να αφήσουν την καλοκαιρινή ραστώνη και βουτήξουν στα βαθιά νερά προς αναζήτηση λύσης στα πολλαπλά μυστήρια.

09/ananias

Η ηθοποιός και χορεύτρια Μιράντα Βατικιώτη τοποθέτησε τη δράση του δικού της μυθιστορήματος στην Πάτρα. Μέσα στο καταχείμωνο, Ιανουάριο μήνα, και στην παραλία του Αγίου Βασιλείου βρίσκεται νεκρός ένας δάσκαλος, στο μέτωπο του οποίου είναι γραμμένη η λέξη... αυνανισμός. Την έρευνα για τη διαλεύκανση του εγκλήματος θα αναλάβει ο συμπαθής Γιώργος Παπαδόπουλος (τολμηρή επιλογή, μέσα στην κοινοτοπία της), ένας ασυνήθιστος αστυνομικός που διαβάζει Μπέκετ και λατρεύει το κέικ της μαμάς του. Κρυφός ήρωας του μυθιστορήματος Οι τέσσερις εποχές του κυρίου Ανανία, η Ελλάδα μας, η χώρα του «υπαρκτού σουρεαλισμού», σύμφωνα με διατύπωση στην αρχή του βιβλίου. Πώς να διαφωνήσεις;

skia sto spiti10/

Ο Κωνσταντίνος Κέλλης, αν και νεότατος (γεν. 1985, Ξάνθη), έχει ήδη τρία βιβλία στο ενεργητικό του, κινούμενος περισσότερο στο χώρο του θρίλερ και της λογοτεχνίας του φανταστικού. Στο τελευταίο του βιβλίο, το μυθιστόρημα Η σκιά στο σπίτι (εκδ. Κέδρος), έχουμε να κάνουμε με μια ιστορία φαντασμάτων, όταν ένας πατέρας με τα δυο του παιδιά, που έχασε πρόσφατα τη γυναίκα του, μετακομίζει σε ένα αρχοντικό στη λίμνη Βόλβη, ανατολικά της Θεσσαλονίκης. Μπρρρ... 

11/taxiarxies

Μια ιδιαίτερη κατηγορία αστυνομικών μυθιστορημάτων είναι αυτά που διαδραματίζονται σε κάποια άλλη χώρα, συνήθως ευρωπαϊκή. Έτσι, στην Ιταλία «επιστρέφει» ο Δημήτρης Μαμαλούκας, και μάλιστα, από το 2007 όπου ξεκινά η πλοκή του μυθιστορήματος Ο κρυφός πυρήνας των Ερυθρών Ταξιαρχιών (εκδ. Κέδρος) καθώς καταδύεται στα φορτισμένα πολιτικά χρόνια της δεκαετίας του 70. Παρά τις πολιτικές συνδηλώσεις του τίτλου και της πλοκής, ο Μαμαλούκας δεν παρασύρεται στην πολιτικολογία, εστιάζοντας στο καλό χτίσιμο της πλοκής και του σασπένς. 

12/dolofonos

Εκτός Ελλάδος, επίσης, και συγκεκριμένα στο Παρίσι, στο μακρινό πλέον 1966, τοποθετεί τη δράση του μυθιστορήματός του Έγκλημα χωρίς δολοφόνο (εκδ. Μεταίχμιο) ο Χρήστος Παπαδημητρίου, όπου μας συστήνει τον δικό του πρωταγωνιστή, τον επιθεωρητή Ζακέ. Με αφορμή τον φόνο ενός μαέστρου, η πλοκή ξεδιπλώνεται σε πτυχές του Β΄παγκοσμίου πολέμου, στις μαύρες σελίδες του Ολοκαυτώματος. 

13/kastro

Ο Βαγγέλης Γιαννίσης, από την άλλη, ζει και γράφει στη Σουηδία, πατρίδα του νεοαστυνομικού μυθιστορήματος, όπως και ο ήρωάς του, ο ελληνικής καταγωγής επιθεωρητής Άντερς Οικονομίδης. Στο Το κάστρο (εκδ. Διόπτρα), το δεύτερο μυθιστόρημά του, ο επιθεωρητής βρίσκεται από την αρχή σε προσωπική κρίση και θα αναζητήσει λύτρωση στην επίλυση ενός, εκ πρώτοις ήδη λυμένου, μυστηρίου. 

14/cartel

Το πολυσέλιδο Το καρτέλ (μτφρ. Ιλάειρα Διονυσοπούλου, εκδ. Καστανιώτη) του πολυγραφότατου Ντον Γουίνσλοου διαβάζεται με κομμένη την ανάσα. Ο συγγραφέας των Savages, που είδαμε στην μεγάλη οθόνη από τον Όλιβερ Στόουν, καταδύεται εδώ στην κόλαση της εμπορίας ναρκωτικών στα σύνορα μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Μεξικού, σ' ένα μπρα-ντε-φερ μεταξύ ενός αστυνομικού της Δίωξης και του αρχηγού του ισχυρότερου καρτέλ στον κόσμο. 

15/filby

O Άγγλος Χάρολντ Εϊντριαν Ράσσελ Φίλμπυ, με το παρατσούκλι «Κιμ», υπήρξε ένας από τους διασημότερους διπλούς πράκτορες του Ψυχρού Πολέμου, πριν καν ο όρος ακουστεί. Στρατολογήθηκε το 1933 και παρέμεινε ενεργός για δεκαετίες. Στο θαυμάσιο βιβλίο Φίλμπυ - Πορτραίτο του κατασκόπου σε νεαρά ηλικία (μτφρ. Ανδρέα Αποστολίδη, εκδ. Άγρα), του Robert Littell, απολαμβάνουμε τη διήγηση μιας ζωής συναρπαστικής όσο και αινιγματικής, ενός ανθρώπου που έφερε σε αμηχανία όποιον σχετίστηκε μαζί του, φίλο, «φίλο» ή γυναίκα.

agria skylia16/

O επιθεωρητής Τζον Ρέμπους, ο ήρωας που έκανε διάσημο τον Ian Rankin, επιστρέφει στην ενεργό δράση, έπειτα από τη δολοφονία ενός ηλικιωμένου δικηγόρου, στο μυθιστόρημα Ακόμα και τα άγρια σκυλιά (μτφρ. Νάντη Σακκά, εκδ. Μεταίχμιο). Ο υπόκοσμος του Εδιμβούργου βρίσκεται στα όρια της σύρραξης, κι ο Ράνκιν σε μεγάλα κέφια. Ένας από τους πιο ολοκληρωμένους και τρισδιάστατους ήρωες της κοινωνικής αστυνομικής λογοτεχνίας. 

17/ektelestis

Παραμένοντας στην Σκωτία, στο δεύτερο μέρος από την Τριλογία της Γλασκώβης με τον τίτλο Πώς ένας εκτελεστής λέει αντίο (μτφρ. Άλκηστις Τριμπέρη, εκδ. Πόλις), ο Malcolm Mackay βάζει τον ήρωά του Κάλουμ Μακ Λιν να συναναστρέφεται με έναν «συνάδελφό του», επίσης επαγγελματία δολοφόνο. Νουάρ μυθιστόρημα που φιλοτεχνεί τα πορτρέτα δυο ανθρώπων που στέκονται από την «άλλη πλευρά του νόμου». 

kerr18/

Τέσσερα βιβλία του Philip Kerr (ακόμη ένας Σκωτσέζος) κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Κέδρος μέσα στο 2016 (ένα εξ αυτών, το πολύ καλό Άνθρωπος χωρίς ανάσα, είναι ανατύπωση) και προστέθηκαν στα πέντε που είχαν κυκλοφορήσει μέσα στο προηγούμενο έτος από τρεις διαφορετικούς εκδοτικούς οίκους, αριθμός ικανός να «κάψει» και τον δημοφιλέστερο συγγραφέα. Από τα φετινά, προτείνουμε το τελευταίο, το Αν οι νεκροί δεν ανασταίνονται (μτφρ. Γιώργος Μαραγκός, εκδ. Κέδρος), που μας μεταφέρει και πάλι στην ναζιστική Γερμανία, σε μια εμβληματική στιγμή, εκείνη της τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 1936, οπόταν και το ρατσιστικό μένος του ναζιστικού καθεστώτος εκδηλώθηκε περίτρανα. Στην ιστορία θα εμπλακεί, βεβαίως, ο γνωστός μας ντετέκτιβ Μπέρνι Γκούντερ και... η συνέχεια επί των σελίδων.

19/noufara

Από τον Michel Bussi, συγγραφέα του διαβαστερού Το κορίτσι της πτήσης 5403, ένα ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό ψυχολογικό θρίλερ, με τίτλο Τρία μαύρα νούφαρα (μτφρ. Κατερίνα Γούλα, εκδ. Κέδρος). Η ιστορία διαδραματίζεται στο Ζιβερνί, αγαπημένο τόπο του Κλοντ Μονέ, όπου τρεις ηρωίδες μπλέκονται σε μια ιστορία με φόνους και παράξενα μυστικά. Το βιβλίο έχει ήδη τιμηθεί με πέντε λογοτεχνικά βραβεία. 

perfidia20/

Με μια σκοτεινή σελίδα της σύγχρονης αμερικανικής ιστορίας ασχολείται ο «πολύς» James Ellroy στο 1000 σελίδων μυθιστόρημά του Perfidia, ο κύκλος της προδοσίας (μτφρ. Ανδρέας Αποστολίδης, εκδ. Κλειδάριθμος), εγκαινιάζοντας μια νέα Τετραλογία του Λος Άντζελες. Βρισκόμαστε αμέσως μετά την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ, και η τύχη των ιαπωνικής καταγωγής αμερικανών είναι άδηλη. Η δολοφονία μιας οικογένειας Ιαπώνων το επιβεβαιώνει, φέροντας κοντά, για τις ανάγκες της έρευνας, τέσσερις πολύ διαφορετικούς μεταξύ τους ανθρώπους... 

21/king

Ο Στίβεν Κινγκ, στο δεύτερο μέρος μιας χαλαρής τριλογίας που ξεκίνησε με τον Κύριο Μερσέντες, υπογράφει ένα ακόμη ψυχολογικό θρίλερ υψηλής κλάσης που, επιπλέον, είναι και για μια ακόμη φορά απρόσμενα... βιβλιοφιλικό. Η σχέση διάσημου συγγραφέα με τους φαν του έχει δώσει στον Κινγκ και στο παρελθόν αφορμή για σπουδαία ψυχολογικά θρίλερ (βλ. Μίζερυ, Το πρόσωπο του φόβου κ.ά.), από τα οποία το Ό,τι βρεις, δικό σου (μτφρ. Σταύρος Νικολάου, εκδ. Bell) ουδόλλως υπολείπεται. 

 

 

 

ΤΑ 21 ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ 2016 ΟΠΩΣ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ «ΠΟΛΙΤΕΙΑ»

politeia link

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

13 αστυνομικά μυθιστορήματα του 2015

13 αστυνομικά μυθιστορήματα του 2015

Επιλογές αστυνομικής λογοτεχνίας από τις εκδόσεις του 2015. Έντεκα μεταφρασμένα μυθιστορήματα και δύο βιβλία Ελλήνων συγγραφέων.

Της Χίλντας Παπαδημηρίου

...

12+1 αστυνομικά μυθιστορήματα του 2014

12+1 αστυνομικά μυθιστορήματα του 2014

Επιλογή 12 μεταφρασμένων και ενός ελληνικού αστυνομικού μυθιστορήματος από τη χρονιά που τελειώνει.

Της Χίλντας Παπαδημητρίου  

 

...

10 +1 αστυνομικά μυθιστορήματα

10 +1 αστυνομικά μυθιστορήματα

Ορισμένα από τα καλύτερα αστυνομικά ή θρίλερ μυθιστορήματα από την πρόσφατη εκδοτική παραγωγή.

Της Χίλντας Παπαδημητρίου

Μυθιστορήματα με σασπένς, ανατρ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

3ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Το φετινό πρόγραμμα, οι προοπτικές και τα σχέδια για το μέλλον

3ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Το φετινό πρόγραμμα, οι προοπτικές και τα σχέδια για το μέλλον

Δόθηκε σήμερα (28/5) η Συνέντευξη Τύπου για το 3ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων (26-30 Ιουνίου 2024). Σπουδαίοι Έλληνες και ξένοι συγγραφείς αναμένονται στην Κρήτη, ενώ το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι πιο φιλόδοξο σε σχέση με τα προηγούμενα δύο χρόνια. Στην κεντρική εικόνα, εκδήλωση από το περσινό φεστιβάλ στα σκαλιά πί...

Έρχεται η 36η έκθεση βιβλίου Πειραιά

Έρχεται η 36η έκθεση βιβλίου Πειραιά

Η 36η έκθεση βιβλίου Πειραιά θα πραγματοποιηθεί από τις 14 μέχρι και τις 30 Ιουνίου στο Πασαλιμάνι.

Επιμέλεια: Book Press

Ακόμη μια χρονιά η έκθεση βιβλίου Πειραιά θα πραγματοποιηθεί σε ένα αγαπημένο σημείο συνάντησης των πειραιωτών, στο Πασαλιμάν...

 «Σ’ εσάς που με ακούτε» της Λούλας Αναγνωστάκη (κριτική) – Το πανηγύρι της εξέγερσης των καταφρονεμένων

«Σ’ εσάς που με ακούτε» της Λούλας Αναγνωστάκη (κριτική) – Το πανηγύρι της εξέγερσης των καταφρονεμένων

Για την παράσταση «Σ' εσάς που με ακούτε» της Λούλας Αναγνωστάκη που ανεβαίνει στο Αμφιθέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη. Κεντρική εικόνα: © Mike Rafail.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Γραφή κοφτερή σαν μαχαίρι» της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

«Γραφή κοφτερή σαν μαχαίρι» της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της βραβευμένης με Νόμπελ λογοτεχνίας Ανί Ερνό [Annie Ernaux] «Γραφή κοφτερή σαν μαχαίρι (μτφρ. Ρίτα Κολαΐτη), μια συνομιλία, μέσω μέιλ, της Ερνό με τον Φρεντερίκ Ιβ Ζανέ [Frederic-Yves Jeannet]. Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει στις 28 Μαΐου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμ...

«Μελέτη περίπτωσης» του Γκρέαμ Μακρέι Μπερνέτ (προδημοσίευση)

«Μελέτη περίπτωσης» του Γκρέαμ Μακρέι Μπερνέτ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Γκρέαμ Μακρέι Μπερνέτ [Graeme Macrae Burnet] «Μελέτη περίπτωσης» (μτφρ. Χίλντα Παπαδημητρίου), το οποίο κυκλοφορεί στις 28 Μαΐου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στην αρχή, καθώς ...

«Ο ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος 1946-1949 μέσα από τον τουρκικό Τύπο της εποχής» του Μουράτ Εσέρ (προδημοσίευση)

«Ο ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος 1946-1949 μέσα από τον τουρκικό Τύπο της εποχής» του Μουράτ Εσέρ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη μελέτη του Μουράτ Εσέρ [Murat Eser] «Ο ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος 1946-1949 μέσα από τον τουρκικό Τύπο της εποχής», η οποία κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εφημερίδα...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Πέντε ελληνικά μυθιστορήματα, πέντε εντυπωσιακές ηρωίδες

Πέντε ελληνικά μυθιστορήματα, πέντε εντυπωσιακές ηρωίδες

Γυναίκες άλλων εποχών, αλλά και σύγχρονες. Βασίλισσες, αλλά και γυναίκες της διπλανής πόρτας. Επιλέγουμε πέντε πρόσφατα βιβλία Ελλήνων συγγραφέων που μας προσφέρουν, αντίστοιχα, πέντε εντυπωτικές και καλοσχηματισμένες ηρωίδες. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος  ...

Γκόγκολ, Γκόρκι, Τολστόι, Χάμσουν: Τέσσερα κλασικά λογοτεχνικά έργα από τις εκδόσεις Νίκας

Γκόγκολ, Γκόρκι, Τολστόι, Χάμσουν: Τέσσερα κλασικά λογοτεχνικά έργα από τις εκδόσεις Νίκας

Για τα βιβλία των Κνουτ Χάμσουν [Knout Hamsun] «Η πείνα» (μτφρ. Βασίλη Δασκαλάκη), Νικολάι Γκόγκολ [Νikolai Gogol] «Το παλτό» (μτφρ. Κώστας Μιλτιάδης), Μαξίμ Γκόρκι [Maxim Gorky] «Τα ρημάδια της ζωής» (μτφρ. Κοραλία Μακρή) και Λέον Τολστόι [Leon Tolstoy] «Η σονάτα του Κρόιτσερ» (μτφρ. Κοραλία Μακρή). 

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 12 βιβλία λογοτεχνίας που βγήκαν πρόσφατα και ξεχωρίζουν

Τι διαβάζουμε τώρα; 12 βιβλία λογοτεχνίας που βγήκαν πρόσφατα και ξεχωρίζουν

Εαρινά αναγνώσματα από όλο τον κόσμο. Νομπελίστες, αναγνωρισμένοι συγγραφείς, αλλά και νέα ταλέντα ξεχωρίζουν και τραβούν την προσοχή. Στην κεντρική εικόνα, οι Αμπντουλραζάκ Γκούρνα, Κάρα Χόφμαν, Ντέιβιντ Μίτσελ.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος 

Από την...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ