Στo πλαίσιo των Ελληνικών Μουσικών Γιορτών 2016, θα παρουσιαστεί το ορατόριο του Φιλίππου Τσαλαχούρη Κατά Μάρκον Πάθη opus 94. Σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση, την Κυριακή των Βαΐων, 24 Απριλίου, 8:30 μ.μ., στο Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138.
Επιμ. Λεωνίδας Καλούσης
Το έργο, που ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο 2015, βασίζεται στο Ευαγγέλιο του Μάρκου και διηγείται τις τελευταίες ώρες του Ιησού, από τη σύλληψη στη Γεθσημανή μέχρι τη Σταύρωση. Η δομή της διήγησης αρθρώνεται -όπως είναι η καθιερωμένη δομή των Παθών από τον 17ο αιώνα- με εμβόλιμα ποιητικά στάσιμα που έγραψε ο ποιητής Γιώργος Ψάλτης.
Η θρησκευτική μουσική αποτελεί, τα τελευταία χρόνια, την κυρία συνθετική παραγωγή του Φιλίππου Τσαλαχούρη. Έχουν προηγηθεί έργα όπως Οι Επτά Λόγοι του Χριστού επάνω στον Σταυρό, το Stabat Mater, οι Προσευχές για βιολοντσέλο και καμπάνες κ.ά.
Τα Κατά Μάρκον Πάθη είναι η δεύτερη συνεργασία του συνθέτη Φιλίππου Τσαλαχούρη με τον ποιητή Γιώργο Ψάλτη. Έχει προηγηθεί το Λειτουργικό Δράμα Η Ώρα του Μυστικού Δείπνου που παρουσιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη τον Μάρτιο του 2012. (βλ. φωτογραφία)
Φωτογραφία: Θανάσης Τρομπούκης
|
«Τον Ιούλιο 2015, o Φίλιππος Τσαλαχούρης μού πρότεινε να γράψω τα στάσιμα που θα τραγουδηθούν ως εμβόλιμα στο ορατόριό του Κατά Μάρκον Πάθη. Μου φάνηκαν ως η συνέχεια του λιμπρέτο που είχα γράψει για το λειτουργικό του δράμα Η Ώρα του Μυστικού Δείπνου (Μουσείο Μπενάκη, 2012) και ως ενδιαφέρουσα παρέκκλιση σε όσα είχα προγραμματίσει να γράψω το καλοκαίρι. Τα ήθελε στα τέλη Σεπτεμβρίου. Όμως η γενική συνθήκη της χώρας, τα ποιήματα και τα άλλα κείμενα που δούλευα, και η δική μου διάθεση δεν μου επέτρεπαν να βυθιστώ στο Κατά Μάρκον Ευαγγέλιο ώστε να γράψω κάτι χρήσιμο στην άρθρωση της διήγησης από τη σύλληψη του Ιησού στη Γεθσημανή μέχρι τη σταύρωση.
Τον Σεπτέμβριο, μου έστειλε τη δομή του έργου — τα χωρία του Ευαγγελίου με τα σημεία που θα ακούγονταν τα στάσιμα. Διέκοψα όσα εκείνη την εποχή έγραφα, και διάβαζα ένα χωρίο του Μάρκου τη φορά και μετά παιδευόμουν να αποδώσω την ανάγκη που μου γεννούσε το αναφερόμενο βίωμα του Ιησού. Ήθελα το κάθε τραγούδι να συνιστά ένα ποιητικό σχόλιο στη διήγηση των Παθών, χωρίς να προδίδει πρόωρα τις πτυχώσεις της αφήγησης, παρότι ο πετεινός που λαλεί δυο φορές, ο Πιλάτος, ο Βαραββάς και τόσες άλλες υπάρχουν στις μνήμες όλων. Δούλεψα σε απόλυτη ησυχία ή σε μπαρ ή υπό τους ήχους κομπρεσέρ από μια γειτονική στο σπίτι μου οικοδομή. Ένα τραγούδι τη φορά, προς ένα ενιαίο στίγμα της ανθρώπινης εμπειρίας.» (Γιώργος Ψάλτης)
Συμμετέχουν πέντε σολίστ, δύο χορωδίες και οργανικό σύνολο. Η διάρκεια του έργου είναι 80'.
Διευθύνει ο συνθέτης.
Αναλυτικά οι συντελεστές:
Άγγελος Χονδρογιάννης, βαρύτονος
Βασίλης Ασημακόπουλος, μπάσος
Νίκος Ζιάζιαρης, βαρύτονος
Λήδα Δημητριάδη, σοπράνο
Ευγενία Καλοφώνου, μεσόφωνος
Μικτή Χορωδία Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος, διδασκαλία Δημήτρης Μπουζάνης
Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο Δήμου Κορινθίων Opus Femina, διδασκαλία Φάλια Παπαγιαννοπούλου
Θεανώ Παπαδάκη, βιολί
Νεφέλη Αλεξούδη, βιολί
Κατερίνα Κόρδη, βιόλα
Λυδία Παναγιωταρέα, βιολοντσέλο
Κλαρινέτο: Γιώργος Σκορδίλης
Πιάνο: Αλέξης Ντιαμάντ
Όργανο: Δημήτρης Μπουζάνης
Κρουστά: Δάφνη Ανδρεάδη
Μουσική Διεύθυνση: Φίλιππος Τσαλαχούρης
Γενική είσοδος 5€, προπώληση εισιτηρίων από 19 Απριλίου, πληροφορίες 2103453111