kyriak-melina390

Γιάννης Κυριακίδης - Ζωή γεμάτη εικόνες είναι ο τίτλος του βιογραφικού λευκώματος αφιερωμένο στον εμβληματικό φωτορεπόρτερ από τη Θεσσαλονίκη.

«Από την Καλαμαριά ως το κέντρο της Θεσσαλονίκης κατέβαινα με τα πόδια, χειμώνα – καλοκαίρι. Οι δρόμοι ήταν γεμάτοι λάσπες. Δούλεψα πολύ: καθημερινές, Κυριακές, γιορτές και αργίες. Φωτογράφισα τη χαρά, το γάμο, τη γέννηση, τα βαφτίσια. Και τη λύπη, την αρρώστια και το θάνατο. Πολλές φορές οι συνθήκες ήταν τραγικές. Η αστείρευτη ελπίδα όμως στα μάτια των ανθρώπων μού έδινε πάντοτε κουράγιο. Η ίδια η ζωή με συγκλονίζει κάθε μέρα. Και γι' αυτό δεν παραιτούμαι από τη δουλειά μου». 

Ο Γιάννης Κυριακίδης, ο εμβληματικός και αειθαλής φωτορεπόρτερ της Θεσσαλονίκης θα μπορούσε θαυμάσια να αυτοβιογραφηθεί και μόνο μέσα από τις εικόνες του, από τα στιγμιότυπα ζωής που αποτύπωσε επί 70 χρόνια με τον φακό του και τα μετέφερε στο φωτογραφικό χαρτί.

kyriak-planeΦωτογράφησε κορυφαία γεγονότα, πολιτικές συναντήσεις, καλλιτέχνες, αλλά και σκηνές της καθημερινότητας, σκηνές από τη ζωή των φίλων του σε γάμους και βαφτίσια πολλές φορές εισβάλλοντας με τα σύνεργά του (που εκτός από τον φωτογραφικό φακό είναι και η απαραίτητη σκάλα), στο γεγονός αποτελώντας πλέον αναπόσπαστο μέρος του.

Το βιογραφικό άλμπουμ που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίλητος συγκεντρώνει μαρτυρίες, μοναδικές φωτογραφίες, ιστορικά στιγμιότυπα και μια αφήγηση που συνενώνει όλες τις στιγμές της ζωής του Γιάννη Κυριακίδη. Στο βιβλίο, σε έρευνα και επιμέλεια του δημοσιογράφου Κώστα Μπλιάτκα και καλλιτεχνική επιμέλεια της Αθηνάς Κυριακίδου προλογίζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Κείμενα για τον Γιάννη Κυριακίδη, δηλώσεις και αφηγήσεις στιγμών από τη ζωή του μεγάλου φωτορεπόρτερ κατέθεσαν φίλοι του και επί πολλά έτη συνεργάτες του: Γιάννης Μπουτάρης, Αλέξης Δερμεντζόγλου, Αντώνης Δούδος, Γεράσιμος Δώσσας, Χρίστος Ζαφείρης, Πάνος Θεοδωρίδης, Λευθέρης Κογκαλίδης, Γιάννης Λογοθέτης, Μάριος Λωλός, Νικόλαος Μέρτζος, Μπάμπης Μπαρμπουνάκης, Κώστας και Νώντας Όχονος, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Γιάννης Παπαμίχος, Λευτέρης Ραφτόπουλος, Άρης Σκιαδόπουλος, Χρίστος Τελίδης, Σταύρος Τζίμας, Τραιανός Χατζηδημητρίου και ο Ντίνος Χριστιανόπουλος.

Προσωπικές καταθέσεις για τη ζωή του Γιάννη Κυριακίδη παραθέτουν η σύζυγός του Χρύσα Κυριακίδου, οι κόρες του Τίτη και Αθηνά Κυριακίδου και ο εγγονός του Γιάννης Σακκής.

Εκδήλωση παρουσίασης 

Το βιβλίο θα παρουσιαστεί στην Αθήνα, την Τρίτη 20 Μάιου 2014, στις 12 το μεσημέρι, στο The BLACK DUCK Garden – Athens City Museum Bistrot, Παπαρηγοπούλου 5, Αθήνα.

Για τον Γιάννη Κυριακίδη και για το βιβλίο θα μιλήσουν:
Τίτη Κυριακίδου - σκηνογράφος
Ζωή Λάσκαρη - ηθοποιός
Λευτέρης Παπαδόπουλος - δημοσιογράφος, στιχουργός
Κώστας Παπαϊωάννου - δημοσιογράφος
Άρης Σκιαδόπουλος - δημοσιογράφος
Σεραφείμ Φυντανίδης - δημοσιογράφος

kyriakidis-exofylloΓΙΑΝΝΗΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ
Ζωή γεμάτη εικόνες
Κώστας Μπλιάτκας
Εκδόσεις Μίλητος, 2013
ΣΕΛ. 240 Τιμή: 35,00 €
politeia-link

 

 

 

 

 

  

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο αποχαιρετούν τον Αλέξη Σταμάτη: «Τον ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη»

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο αποχαιρετούν τον Αλέξη Σταμάτη: «Τον ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη»

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο αποχαιρετούν τον συγγραφέα Αλέξη Σταμάτη που πέθανε σε ηλικία 66 ετών και ανακοινώνουν ότι τον Νοέμβριο του 2026 πρόκειται να κυκλοφορήσει το νέο του μυθιστόρημα, με τίτλο «Ρίβα». ©Sissy Morfi

Επιμέλεια: Book ...

Η Εταιρεία Συγγραφέων αποχαιρετά τον Αλέξη Σταμάτη

Η Εταιρεία Συγγραφέων αποχαιρετά τον Αλέξη Σταμάτη

Ο συγγραφέας και ποιητής Αλέξης Σταμάτης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 66 ετών. Η Εταιρεία Συγγραφέων αποχαιρετά τον συγγραφέα με ανακοίνωσή της. 

Επιμέλεια: Book Press

Ο συγγραφέας και ποιητής ...

Μεγάλη θλίψη για τον χώρο των γραμμάτων: Πέθανε ο Αλέξης Σταμάτης

Μεγάλη θλίψη για τον χώρο των γραμμάτων: Πέθανε ο Αλέξης Σταμάτης

Πέθανε σε ηλικία 66 ετών ο συγγραφέας Αλέξης Σταμάτης. Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Νίκος Κουρμουλής. 

Επιμέλεια: Book Press

Γεννημένος στην Αθήνα το 1960, ο ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Τι είναι ο μισογυνισμός;» του Μορίς Ντομά (κριτική) – Ιστορία μιας λέξης, ιστορία μιας νοοτροπίας που εμμένει μέσα στους αιώνες

«Τι είναι ο μισογυνισμός;» του Μορίς Ντομά (κριτική) – Ιστορία μιας λέξης, ιστορία μιας νοοτροπίας που εμμένει μέσα στους αιώνες

Για τη μελέτη του Μορίς Ντομά (Maurice Daumas) «Τι είναι ο μισογυνισμός;» (μτφρ. Κατερίνα Γούλα, εκδ. Gutenberg). Εικόνα: Από τη σειρά του Νέτφλιξ «Εφηβεία».

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωργίου

«Είναι πιο εύκολο να φανταστούμε το...

Χάρης Καραθύμιος: «Το αστυνομικό μυθιστόρημα είναι ένα είδος που αφουγκράζεται την κοινωνία»

Χάρης Καραθύμιος: «Το αστυνομικό μυθιστόρημα είναι ένα είδος που αφουγκράζεται την κοινωνία»

«Την κυρίως πλοκή του αστυνομικού μυθιστορήματος την αντιμετωπίζω ως ένα μέσον για να αφηγηθώ το δράμα των πρωταγωνιστών» μας είπε ο Χάρης Καραθύμιος, με αφορμή το μυθιστόρημά του «Ο Μεσσίας» (εκδ. Μίνωας).

Συνέντευξη στον Σόλωνα Παπαγεωργίου

...
«Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν (κριτική) – Ένα αντιπολεμικό, σύγχρονο κινηματογραφικό έπος

«Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν (κριτική) – Ένα αντιπολεμικό, σύγχρονο κινηματογραφικό έπος

Για την «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν, που προβάλλεται αυτές τις μέρες στους κινηματογράφους. 

Γράφει ο Θόδωρος Σούμας 

Ο σημαντικός, Άγγλος βιρτουόζος σκηνοθέτης ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γεωργίας Α. Ανδριώτου «Οι κόρες του Αϊβαλιού», το οποίο κυκλοφορεί στις 18 Ιουλίου από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Παναγής Αφεντέλλης ρούφηξε νωχελικά τον καφέ του κι άφησε απαλά τ...

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογραφικό έργο της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς [Marie Luise Kaschnitz] «Περιγραφή ενός χωριού» (Μετάφραση – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιουλίου από τις εκδόσεις η βαλίτσα.

Επιμέλεια: Κ...

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Σέρινταν Λε Φανού (Sheridan Le Fanu) «Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» (ανθολόγηση, μτφρ., εισαγωγικό σημείωμα: Γιώργος Θάνος, επιμέλεια: Γιάννης Μπαρτσώκας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Printa.

Επιμέλεια: ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Μια τελευταία ματιά» & «Οι ωραιότερες συναντήσεις μου με ζώα» – Δύο βιβλία για τη ζωή μας με τα (άλλα) ζώα

«Μια τελευταία ματιά» & «Οι ωραιότερες συναντήσεις μου με ζώα» – Δύο βιβλία για τη ζωή μας με τα (άλλα) ζώα

Συναντήσεις με απειλούμενα είδη, καθώς και με άλλα ζώα που μας θυμίζουν τον εαυτό μας. Δύο βιβλία από τις εκδόσεις ΕΠΟΨ μας αποκαλύπτουν τα μυστικά του ζωικού βασιλείου. © Duke Lemur Center

Επιλογή-παρουσίαση: Σόλωνας Παπαγεωργίου

Η κλιματ...

«Χωρίς δείκτη προστασίας» – 26 αστυνομικά, νουάρ και θρίλερ για ένα μακρύ αναγνωστικό καλοκαίρι

«Χωρίς δείκτη προστασίας» – 26 αστυνομικά, νουάρ και θρίλερ για ένα μακρύ αναγνωστικό καλοκαίρι

Καταιγιστική δράση αλλά και χαλαρή ατμόσφαιρα, κοινωνικός σχολιασμός και σκοτεινός ρεαλισμός: Είκοσι έξι αστυνομικά, νουάρ και ψυχολογικά θρίλερ, για ένα καλοκαίρι γεμάτο συγκινήσεις. 

Επιλογή-παρουσίαση: Χίλντα Παπαδημητρίου

...
Ποιήματα που φέρνει ο Βαρδάρης – Πέντε συλλογές από τη σοδειά του βορρά

Ποιήματα που φέρνει ο Βαρδάρης – Πέντε συλλογές από τη σοδειά του βορρά

Πέντε ποιητικά έργα με πυκνή γραφή, φιλοσοφικούς στοχασμούς και πολιτικό περιεχόμενο.

Επιλογή-παρουσίαση Παναγιώτης Γούτας

Πέντε ποιητικά έργα από τον βορρά, καρποί ώριμης γραφής, που εκφράζουν φιλοσοφικούς αλλά και πολιτικούς προβληματισμούς. 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ