blobterre1

Της Μαρίζας Ντεκάστρο

Η designer Ματαλί Κρασσέ έστησε στο φουαγέ του ΜΜΑ μια πράσινη εγκατάσταση, έναν εξαιρετικά πρωτότυπο τρισδιάστατο κόσμο και προσκαλεί τα παιδιά- επισκέπτες να μπουν στη χώρα που ονομάζεται Blobterre.

Τα καλεί όχι μόνο να την περπατήσουν, αλλά και να επέμβουν στο περιβάλλον της, όπως γίνεται παντού από τους ανθρώπους αιώνες τώρα, να την εξερευνήσουν, να οργανώσουν τη γλώσσα της, να χτίσουν τα σπίτια της, με δυο λόγια να την οικειοποιηθούν και να τη ζήσουν. Να «γράψουν», όχι πάνω στο χαρτί αλλά στο χώρο, μια καινούρια ιστορία για τη ζωή σ’ αυτόν τον νέο κόσμο.

Η Βlobterre είναι λοιπόν ένας ξεχωριστός κόσμος, με τη δική του λογική, τα δικά του συστήματα, τη δική του χλωρίδα, τους κατοίκους του, τη μόδα, τις μυρωδιές και τους θορύβους του, ένα φανταστικό μέρος αφιερωμένο στο πνεύμα της εξερεύνησης, της δημιουργίας και της φαντασίας.

Και πώς γίνονται όλα αυτά; Οι νέοι κάτοικοι της χώρας, οι μικροί επισκέπτες, φορούν τα μπλομπτεριανά ρούχα κι αρχίζουν να επεμβαίνουν στην εγκατάσταση της Ματαλί Κρασσέ χρησιμοποιώντας πολλά και διάφορα υλικά, από σπάγκους μέχρι πανιά, χαρτιά και χρώματα. Στην ουσία παίζουν ένα θεατρικό παιχνίδι, και είναι απολαυστικό να τα βλέπεις να μπαίνουν αυθόρμητα σε ρόλους και να αλλάζουν τα πάντα κατά πώς φαντάζονται ότι εξυπηρετούν τη ζωή στη Βlobterre.

blobterre4Στιγμές-στιγμές οι ενήλικοι που παρακολουθούσαμε είχαμε την αίσθηση μιας φοβερής αναρχίας, ενός πανζουρλισμού από μασκαρεμένα παιδιά που έκοβαν, έραβαν, σχεδίαζαν, συζητούσαν και αποφάσιζαν τι ενέργειες θα έκαναν για να ολοκληρώσουν την κατασκευή τους. Όμως η έκρηξη της φαντασίας και της δημιουργικότητας των παιδιών μας αποζημίωσε όταν κάθε ομάδα παρουσίασε τη δράση της. Και τότε είδαμε ότι αυτό που φαινόταν άναρχο κι εκρηκτικό βασιζόταν σε απολύτως λογικές σκέψεις. Για παράδειγμα, μια ομάδα έφτιαξε λεξικό με θέμα τα ζώα της χώρας καθώς και αριθμητικό σύστημα στη μπλοπτεριανή γλώσσα∙ άλλη έναν ναό, ένα προστατευμένο σπίτι, παγίδες για τους εχθρούς, κα.

Η όλη δραστηριότητα εκτός από ζωηρό παιχνίδι, έχει πολλές ακόμα σημαντικότατες ενδιαφέρουσες παιδαγωγικές συνιστώσες και πρώτα απ’ όλα μπορεί να οδηγήσει τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς σε δοκιμές δημιουργικής γραφής στο οργανωμένο περιβάλλον του σχολείου. Η πολυδιάστατη εμπειρία που ζουν στο εργαστήρι, είναι τόσο έντονη ώστε είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα τους δώσει ερεθίσματα να βάλουν στο χαρτί νέες ιστορίες για αυτή τη χώρα ή και για την προσωπική τους φανταστική χώρα, ή ακόμα να αποτυπώσουν ζωγραφικά τις σκέψεις και τη φαντασία τους. Επιπλέον αναπτύσσει το ομαδικό πνεύμα και την αυτενέργεια, την κριτική σκέψη και εντέλει την κοινωνικότητα. Ακόμη κι αν οι χώροι που οργάνωσαν τα παιδιά μας, καθώς και οι λειτουργίες που φαντάστηκαν μέσα σ’ αυτούς, μας φαίνονται στοιχειώσεις, είναι γεγονός ότι προϋποθέτουν μια μίνιμουμ γνώση των κοινωνικών δομών.

Το εικαστικό εργαστήριο που στήθηκε στο Μέγαρο ξεχωρίζει, καθώς διδάσκει τρόπους για να ενεργοποιηθεί η παιδική φαντασία και απέχει έτη φωτός από το συντηρητικό διδακτισμό που χαρακτηρίζει τα εκπαιδευτικά εργαστήρια, καλλιτεχνικά ή άλλα, στη χώρα μας.

Βουτιά σε κόσμους φανταστικούς

epipedohoraΕπιπεδοχώρα
Έντουιν Άμποτ
Μτφρ: Φωτεινή Μοράκη
Εκδόσεις Αιώρα, 2008
Τιμή € 12,50, σελ.167 

 

 

 

 

arhontas

Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών
Τζ.Ρ.Ρ.Τόλκιν
Μτφρ: Ευγενία Χατζηθανάση - Κόλλια 
Εκδόσεις Κέδρος, 2002
Τιμή € 18,86, σελ. 493
 

 

 

 

 

monomiaplevra

Όλα έχουν μόνο μια πλευρά
Κώστας Χαραλάς
Εκδόσεις Παπαδόπουλος
Τιμή € 6,32, σελ. 107

 

 

 

 

 

narnia

Νάρνια
Κ.Σ. Λιούις
Μτφρ: Μαίρη Περαντάκου - Κουκ 
Εκδόσεις Κέδρος, 2005
Τιμή € 14,27, σελ. 128 

 

 

 

 

hiliadesnanoi

Χιλιάδες νάνοι κι ένα τηγάνι
Τέρι Πράτσετ
Μτφρ: Άννα Παπασταύρου 
Εκδόσεις Ψυχογιός, 2007
Τιμή € 15,28, σελ. 345

 

 

 

 

 

agrimia

Τα αγρίμια
Ντέιβ Έγκερς
Μτφρ: Μαρίνα Τουλγαρίδου 
Εκδόσεις Τόπος, 2010
Τιμή € 12,76, σελ. 278

 

 

 

 

 

eragonΈραγκον 
Κρίστοφερ Παολίνι
Μτφρ: Φωτεινή Μεγαλούδη 
Εκδόσεις Πατάκη, 2008
Τιμή € 20,28, σελ. 687

 

 

 

 

 

inxorΈρχεται ο Ίνξορ
Αμάντα Μιχαλοπούλου
Εικονογράφηση: Σοφία Τουλιάτου 
Εκδόσεις Πατάκη, 2012
Τιμή € 11,90, σελ. 173

 

 

 

 

 

 

blobterre2MEGARON PLUS

ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ “Blobterre” 

Μια εικαστική εγκατάσταση της Matali Crasset

Σε συνεργασία με το Centre Pompidou

Το εργαστήρι απευθύνεται σε παιδιά 6 έως 12 ετών

 

 

Ώρες λειτουργίας: 

Μεμονωμένοι επισκέπτες
Δευτέρα έως Παρασκευή 17:00-18:30
Σάββατο & Κυριακή 10:00-11:30, 12:00-13:30, 15:00-16:30, 17:00-18:30
Πληροφορίες και κρατήσεις:
Στα Εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής 
Τηλ. 210 7282333 (από Παρασκευή 11 Ιανουαρίου)

Σχολεία
Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00-11:30, 12:00-13:30
Αιτήσεις συμμετοχήςexhibitions@megaron.gr ή στο fax 210 7228558 
(από Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου)
Πληροφορίες στα τηλ. 210 7282348, 210 7282363 
(10:00-13:00, Δευτέρα έως Παρασκευή)

Τιμές:
Μεμονωμένοι επισκέπτες: € 3 ανά παιδί
Σχολεία: € 60 ανά ομάδα

 


Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εκδήλωση: Ο Λεοπάρντι στην Αθήνα – Τα «Ανάλεκτα» & τα «Μικρά Ηθικά Έργα» υπό νέα θεώρηση

Εκδήλωση: Ο Λεοπάρντι στην Αθήνα – Τα «Ανάλεκτα» & τα «Μικρά Ηθικά Έργα» υπό νέα θεώρηση

Εκδήλωση για το έργο του Τζάκομο Λεοπάρντι (1798-1837), μια από τις πιο σημαντικές και βαθιές φωνές της ιταλικής και ευρωπαϊκής λογοτεχνίας, στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών. 

Επιμέλεια: Book Press

Το ...

«Ποίηση χωρίς σύνορα»: 4η Διεθνής Συνάντηση Ποίησης Κιάτου – Το πρόγραμμα

«Ποίηση χωρίς σύνορα»: 4η Διεθνής Συνάντηση Ποίησης Κιάτου – Το πρόγραμμα

Με θέμα «Από τις ρίζες στις διαδρομές — Ποίηση χωρίς σύνορα» η 4η Διεθνής Συνάντηση Ποίησης Κιάτου θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 18 έως την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2026. Εικόνα: Η Βίλλα Σικελιανού, ένα από τα σημεία της φετινής διοργάνωσης.

Επιμέλεια: B...

Βιβλιοπαρουσιάσεις, απαγγελίες και λογοτεχνικές συναντήσεις στο Queer Con 3

Βιβλιοπαρουσιάσεις, απαγγελίες και λογοτεχνικές συναντήσεις στο Queer Con 3

Το μεγαλύτερο φεστιβάλ για την queer τέχνη επιστρέφει από τις 18 έως τις 20 Σεπτεμβρίου στην Ελληνοαμερικανική Ένωση (Είσοδος Ελεύθερη) και φέρνει το βιβλίο και την έρευνα στο επίκεντρο. Όλες οι βιβλιοπαρουσιάσεις και οι λογοτεχνικές συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στα Seminar Rooms (4ος και 6ος όροφος) με ελεύθερη ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Ο «Άγγελος στο σπίτι» & η «Τρελή στη σοφίτα»: Η κατασκευή της γυναικείας ταυτότητας στη βικτωριανή εποχή

Ο «Άγγελος στο σπίτι» & η «Τρελή στη σοφίτα»: Η κατασκευή της γυναικείας ταυτότητας στη βικτωριανή εποχή

Πώς ο «Άγγελος στο σπίτι» και η «Τρελή στη σοφίτα», δυο γυναικείες φιγούρες που απεικονίζονται στη λογοτεχνία, αποτέλεσαν τη βάση για να οικοδομηθεί η γυναικεία ταυτότητα στη βικτωριανή εποχή. Εικόνα: Από την ταινία «Τζέιν Έιρ» (2011) του Κάρι Φουκουνάγκα. 

Γράφει η ...

Εκδήλωση: Ο Λεοπάρντι στην Αθήνα – Τα «Ανάλεκτα» & τα «Μικρά Ηθικά Έργα» υπό νέα θεώρηση

Εκδήλωση: Ο Λεοπάρντι στην Αθήνα – Τα «Ανάλεκτα» & τα «Μικρά Ηθικά Έργα» υπό νέα θεώρηση

Εκδήλωση για το έργο του Τζάκομο Λεοπάρντι (1798-1837), μια από τις πιο σημαντικές και βαθιές φωνές της ιταλικής και ευρωπαϊκής λογοτεχνίας, στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών. 

Επιμέλεια: Book Press

Το ...

«Μίμησις» του Έριχ Άουερμπαχ (κριτική) – Πώς η πραγματικότητα γίνεται λογοτεχνία

«Μίμησις» του Έριχ Άουερμπαχ (κριτική) – Πώς η πραγματικότητα γίνεται λογοτεχνία

Για τη μελέτη του Έριχ Άουερμπαχ (Erich Auerbach, 1892-1957) «Μίμησις – Η εικόνα της πραγματικότητας στη δυτική λογοτεχνία» (μτφρ. Λευτέρης Αναγνώστου, εκδ. ΜΙΕΤ). Εικόνα: Ο Άουερμπαχ περίπου το 1930. ©Wikimedia

Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης 

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Η ζωή µε την Εντίθ Πιάφ» του Ρομπέρτο Γκόρο (προδημοσίευση)

«Η ζωή µε την Εντίθ Πιάφ» του Ρομπέρτο Γκόρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Ρομπέρτο Γκόρο «Η ζωή µε την Εντίθ Πιάφ», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η πόρτα του ψυχιατρείου έτριξε καθώς έκλεινε πίσω του, λες και τ...

«Το τείχος του ονείδους» του Κλέαρχου Λιάτη (προδημοσίευση)

«Το τείχος του ονείδους» του Κλέαρχου Λιάτη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Κλέαρχου Λιάτη «Το τείχος του ονείδους», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Κυβερνήτης έριξε μια ψυχρή ματιά στο πρωινό που του είχε ετοιμά...

«Το πέμπτο παιδί» της Ντόρις Λέσινγκ (προδημοσίευση)

«Το πέμπτο παιδί» της Ντόρις Λέσινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Ντόρις Λέσινγκ [Doris Lessing] «Το πέμπτο παιδί» σε νέα μετάφραση της Έφης Τσιρώνη, το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Σεπτεμβρίου, από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εκείνο το πρωί, ξαπλωμένη στ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; Τρία καλά αστυνομικά, πρώτα φθινοπωρινά

Τι διαβάζουμε τώρα; Τρία καλά αστυνομικά, πρώτα φθινοπωρινά

Τρία καλά πρόσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα: Χόρχε Ροντρίγκες Γκόμες, Κάιλ Ντέκερ, Γιώργος Κ. Θεοχάρης. Πολιτικό θρίλερ στην ταραγμένη Βενεζουέλα, hardboiled αστυνομικό με έναν νέο, αναπάντεχο ήρωα και μία νέα φωνή στο ελληνικό αστυνομικό που «τα λέει όλα σε 200 σελίδες». Εικόνα: Vonderauvisuals, CC BY-NC-ND 2.0

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 10 βιβλία ελληνικής πεζογραφίας περιμένοντας το φθινόπωρο

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 βιβλία ελληνικής πεζογραφίας περιμένοντας το φθινόπωρο

Αστυνομικές υποθέσεις με έντονο κοινωνικό προβληματισμό, δυστοπικές πραγματικότητες που όμως περιγράφουν την εποχή μας, σκοτεινές οντότητες που ξεπηδούν από τις λαϊκές αφηγήσεις: δέκα βιβλία ελληνικής πεζογραφίας που διαβάζουμε μετά το καλοκαίρι.

Επιλογή-παρουσίαση: Σόλων...

Τι διαβάζουμε τώρα: Ποίηση καθώς τελειώνει το καλοκαίρι

Τι διαβάζουμε τώρα: Ποίηση καθώς τελειώνει το καλοκαίρι

Ποιήματα που συνομιλούν με αναμνήσεις, βιώματα, μύθους, κινηματογραφικά πλάνα. Τέσσερις προτάσεις λίγο πριν από το τέλος του καλοκαιριού. Εικόνα: «Οι Λουόμενοι της Ανιέρ» (1884) του Ζορζ Σερά.

Επιλογή-παρο...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΦΑΚΕΛΟΙ