
Παρουσίαση του νεανικού μυθιστορήματος του Μιχάλη Σκούρτη «Απ' τη Σοφίτα» (εκδ. Γραφή) την Παρασκευή 14 Μαρτίου, στις 18:30, στο βιβλιοπωλείο «Free Thinking Zone».
Επιμέλεια: Book Press
Την Παρασκευή 14 Μαρτίου 2025 και ώρα 18:30 στο βιβλιοπωλείο «Free Thinking Zone», θα γίνει η παρουσίαση του μυθιστορήματος του Μιχάλη Σκούρτη Απ΄τη Σοφίτα – Μια περιπέτεια στη χώρα του Αγαμέμνονα, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γραφή.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Νάγια Πολυχρονάκου-Σγουρίτσα (Ομότιμη καθηγήτρια προϊστορικής αρχαιολογίας ΕΚΠΑ), η Αθηνά Κακούρη (Συγγραφέας) και η Βίκυ Φλέσσα (Δημοσιογράφος – Κλασική φιλόλογος).
Ένα παράξενο σημείωμα, ξεχασμένο για χρόνια σε ένα βιβλίο. Ένας κρυμμένος θησαυρός. Ένα εννιάχρονο κορίτσι που ζητά τη βοήθεια του αδερφού της για να τον ανακαλύψει. Ένα δεκατετράχρονο αγόρι που θέλει να αφήσει πίσω του την παιδική του ηλικία και ένα ταξίδι στη χώρα του Αγαμέμνονα, μπλέκονται και συνθέτουν μια περιπέτεια γραμμένη για μικρούς και μεγάλους.
Βιογραφικό συγγραφέα
Γεννήθηκα το 1971 στο Χιλιομόδι Κορινθίας. Πέρασα τα παιδικά μου χρόνια ματώνοντας γόνατα και αγκώνες με την μπάλα, το κυνηγητό, το εφτάπετρο και τσακωμούς στη γειτονιά. Τα καλοκαιρινά μεσημέρια δεν μπόρεσα να κοιμηθώ ποτέ, ή το έσκαγα κρυφά από το σπίτι ή χανόμουν στις σελίδες ενός βιβλίου. Ό,τι κι αν επέλεγα στο τέλος κατέληγα να ζω μια περιπέτεια. Όταν μεγάλωσα, έγινα συντηρητής αρχαιολογικών ευρημάτων και έκανα σπουδές στον ελληνικό πολιτισμό.
Το 2000 βρέθηκα στο εργαστήριο συντήρησης του αρχαιολογικού μουσείου Μυκηνών. Εκεί κάθε αντικείμενο, που έπιανα στα χέρια μου, μου διηγόταν την ιστορία της ζωής του. Τον τρόπο που δημιουργήθηκε, πώς το χρησιμοποιούσαν οι ιδιοκτήτες του αλλά και πώς έφτασε μέχρι το μουσείο. Ήμουν καλός ακροατής και έτσι, μαζί τους, άκουσα και έμαθα πολλά. Δώδεκα χρόνια μετά, έπρεπε να φύγω για το εργαστήριο του αρχαιολογικού μουσείου Άργους, πήρα μαζί μου όμως όλες αυτές τις ιστορίες και την αγάπη μου για τις Μυκήνες.
Στο Άργος, εκτός από τη συντήρηση των αρχαιολογικών ευρημάτων, ασχολήθηκα με τη συγγραφή και το συντονισμό εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Στόχος μου ήταν να γνωρίσουν τα παιδιά την τοπική ιστορία, να αγαπήσουν τα μνημεία και κατ’ επέκταση να τα προστατέψουν στο μέλλον. Ωστόσο, ποτέ δεν έφυγαν από τη σκέψη μου οι διηγήσεις των μυκηναϊκών αντικειμένων. Πηγαινοέρχονταν συνεχώς στο μυαλό μου μέχρι που μπλέχτηκαν δημιουργικά και έφτιαξαν μια ιστορία για τους ανθρώπους που ζούσαν στις Μυκήνες πριν από χιλιάδες χρόνια. Έτσι γεννήθηκε το βιβλίο αυτό, μία φανταστική ιστορία βασισμένη σε αρχαιολογικές ανακαλύψεις.