book

Πόσα βιβλία εκδόθηκαν το 2023 και ποια κατηγορία προηγείται; Εξακολουθεί η λογοτεχνία να κρατάει τα σκήπτρα; Ποια είναι η μέση τιμή ενός βιβλίου και τι γίνεται με τις αυτοεκδόσεις; Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα ο ΟΣΔΕΛ από την osdelnet δίνουν πολλές απαντήσεις για τάσεις και παθολογίες στο χώρο του βιβλίου. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Η πλήρης και αναλυτική χαρτογράφηση που έκανε σχετικά πρόσφατα ο ΟΣΔΕΛ για τη βιβλιoπαραγωγή μεταξύ των ετών 2009-2022 μας έδωσε τη δυνατότητα να έχουμε μια αρκετά καλή εικόνα της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής των τελευταίων αρκετών ετών.

Το έχουμε γράψει ξανά: ο χώρος του βιβλίου έπειτα από το κλείσιμο του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου έμοιαζε να παραδέρνει μεταξύ αόριστων προβλέψεων και ανεπιβεβαίωτων συμπερασμάτων. Το κενό αυτό το καλύπτει, συχνά, ο ΟΣΔΕΛ (μέχρι να δούμε πώς θα λειτουργήσει ο νέος φορέας που έχει εξαγγείλει το υπουργείο Πολιτισμού).

Εδώ και λίγες μέρες έχουμε στα χέρια μας τα στοιχεία για την βιβλιοπαραγωγή του 2023, απ' όπου μπορούμε να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα. Είναι φτηνότερα ή ακριβότερα τα βιβλία σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια; Τι γίνεται με τις αυτοεκδόσεις; Επίσης, ποια γλώσσα είναι κυρίαρχη στα μεταφρασμένα; Πού πάνε όλα αυτά τα βιβλία; (επ' αυτού, δεν θα πάρουμε απάντηση). 

Η πηγή των στοιχείων

Για να διεξαχθεί η έρευνα με σωστό μεθοδολογικό τρόπο επιλέψθηκε η βιβλιογραφική βάση δεδομένων osdelnet. Τα δεδομένα ελέχθησαν από ειδική ερευνητική ομάδα που συνεχίζει ακόμη και τώρα να επικαιροποιεί όλα τα στοιχεία.

Τι παρουσιάζει η έρευνα

Σε τούτη την έρευνα που περιλαμβάνει την βιβλιοπαραγωγή του 2023 υπάρχει αναφορά στους τίτλους πρώτης έκδοσης στο σύνολό τους, αλλά και εξειδικευμένα ανά τύπο βιβλίου. Υπάρχει σχετική ανάλυση για τις κυριότερες θεματικές κατηγορίες, καθώς και για τα μη μεταφρασμένα (πρωτότυπα) και μεταφρασμένα έργα.

Επίσης, γίνεται ειδική μνεία για τη μέση τιμή του βιβλίου, σε σύγκριση και με τα προηγούμενα χρόνια. Μαθαίνουμε αν έχει διαφοροποιηθεί η κατάσταση στις αυτοεκδόσεις (σε σχέση με τα προηγούμενα έτη) και τέλος δίνονται κάποια γενικά συμπεράσματα για συγκεκριμένους τομείς της βιβλιοπαραγωγής.

Ελληνική βιβλιοπαραγωγή 2023. Γενικά στοιχεία

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια έτσι και το 2023 το έντυπο βιβλίο κερδίζει κατά κράτος τις άλλες μορφές ανάγνωσης. Μπορεί να υφέρπει πάντα ο κίνδυνος ότι το χαρτί θα γίνει στο μέλλον «μουσειακό» είδος, εντούτοις, προσώρας, η αγορά άλλα πράγματα φανερώνει. 

ereuna1

Η υπεροχή του έντυπου βιβλίου είναι συντριπτική, καθώς κατέχει το 93,1%. Ακολουθούν πολύ μακριά (!) το audiobook και και το eBook.

Οι κυριότερες θεματικές κατηγορίες

Ο διαχωρισμός σε αυτό το σημείο της έρευνας γίνεται μεταξύ λογοτεχνικών και μη λογοτεχνικών βιβλίων που εκδόθηκαν μέσα στο εξεταζόμενο έτος. Βλέπουμε πως η υπεροχή των λογοτεχνικών βιβλίων είναι ευδιάκριτη, αλλά όχι τόσο πολύ πλειοψηφική.

Μάλιστα, στα μη λογοτεχνικά βλέπουμε μια κάμψη σε σχέση με το 2022, σε αντίθεση με τα λογοτεχνικά βιβλία που κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα.

ereuna2

Ειδικότερα από το σύνολο της βιβλιοπαραγωγής βλέπουμε πως το 2023 η λογοτεχνία κατέχει το 36,6% και ακολουθεί το παιδικό-εφηβικό βιβλίο με 23%, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκονται τα βιβλία θεωρητικών επιστημών με 21%.

ereuna4

Ο παρακάτω πίνακας αποτυπώνει τα αριθμητικά δεδομένα νέων εκδόσεων ανά γενική θεματική κατηγορία στο σύνολο της παραγωγής του 2023 αλλά και στα προηγούμενα έτη, 2019-2022, για την προβολή της τάσης παραγωγής.

ereuna5

Είναι φανερό πως σε αντίθεση με τη λογοτεχνία που έχει ανέβει έστω και λίγο σε σχέση με πέρυσι, όλες οι άλλες κατηγορίες βιβλίων παρουσιάζουν μια σχετική πτώση.

Τι είδους λογοτεχνία;

Ειδικότερα για τη λογοτεχνία: όπως δείχνει και ο πίνακας, τα μυθιστορήματα κατέχουν τη μερίδα του λέοντος (πολύ μικρή η κάμψη σε απόλυτους αριθμούς), για να ακολουθήσει η ποίηση (ελάχιστα αυξημένη σε σχέση με το 2022) και πολύ μακριά το διήγημα στην τρίτη θέση.

ereuna6

Η πιο μεγάλη αύξηση παρουσιάζεται στην έκδοση θεατρικών έργων, κάτι που έχει ενδιαφέρον να το παρατηρήσουμε ως τάση, αλλά και τα κλασικά κείμενα.

Μη μεταφρασμένα (πρωτότυπα) έργα και μεταφρασμένα

Για άλλη μια χρονιά τα πρωτότυπα, µη μεταφρασμένα, έργα, αυτά δηλαδή που έχουν γραφτεί κατευθείαν στα ελληνικά, κυριαρχούν σταθερά µε ποσοστό μεγαλύτερο του 70%.

ereuna7

Σύμφωνα με τις εγγραφές στην οσδέλnet, οι πρώτες 15 γλώσσες μετάφρασης με πάνω από 5 τίτλους στο ίδιο έτος, εμφανίζονται στο παρακάτω διάγραμμα με την αγγλική γλώσσα να κυριαρχεί όπως κάθε χρόνο με μεγάλη διαφορά από τη δεύτερη γλώσσα (βλ. γαλλική).

Γλώσσες μετάφρασης

Πιο αναλυτικά, δείτε παρακάτω λίστα όλων των γλωσσών μετάφρασης.

ereuna8

Η λεπτομερής παράθεση πολλών γλωσσών και ιδιωμάτων κατά την εισαγωγή του τίτλου, επιτρέπει πλέον μια αναλυτική απολογιστική απεικόνιση των μεταφρασμένων έργων, πχ πλέον μπορεί να επιλεγεί η Καταλανική ή η Βασκική γλώσσα έναντι του γενικού Ισπανική μέχρι πρόσφατα.

Οσο για την αγγλική γλώσσα κατέγραψε ρεκόρ πενταετίας το 2023, όπως και η γαλλική (με σαφώς πολύ λιγότερους τίτλους).

Οι τιμές των βιβλίων

Η τιμή του βιβλίου αποτελεί διαχρονικό θέμα συζήτησης, και απαιτεί έρευνα σε βάθος και εξειδικευμένα αποτελέσματα. Στο παρακάτω διάγραμμα εμφανίζεται ο Μ.Ο. τιμών βιβλίου (λιανική τιμή σε ευρώ), για πρώτη έκδοση και σε κάθε τύπο βιβλίου στα τελευταία πέντε χρόνια, 2019-2023, με χαμηλότερο στο 2019 προ COVID-19.

ereuna9

Η μέση τιμή του βιβλίου κατά το 2023 ήταν 17,10 ευρώ. Ιδια ουσιαστικά με το 2022 (17,13). Κάτι που δείχνει πως οι εκδότες αποφάσισαν να απορροφήσουν μέρος των αυξήσεων που προέκυψαν μέσα στη χρονιά.

Παράλληλα, στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζεται η εξέλιξη της τιμής του βιβλίου ανά γενική θεματική κατηγορία στην πενταετία 2019-2023, όπου η τιμή σίγουρα αποτελεί αφορμή διερεύνησής της

Εκδοτική δραστηριότητα των εκδοτικών επιχειρήσεων σε έντυπα βιβλία πρώτης έκδοσης

Στους πίνακες που ακολουθούν εμφανίζονται οι πρώτες 35 εκδοτικές επιχειρήσεις με το μεγαλύτερο πλήθος τίτλων 1ης έκδοσης στο 2023 για κάθε είδος.

ereuna11

Είναι φανερό πως οι μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι κατέχουν το μεγαλύτερο αριθμό βιβλίων που εκδόθηκαν κατά το 2023, με τις εκδόσεις Ψυχογιός να έχουν την πρώτη θέση και να ακολουθούν οι εκδόσεις Διόπτρα και οι εκδόσεις Πατάκη.

Στους παρακάτω πίνακες βλέπουμε και ανά κατηγορία την δραστηριότητα των εκδοτικών οίκων.

ereuna12

ereuna13

ereuna14

Πιο αναλυτικά αποτελέσματα εκδοτικών επιχειρήσεων για εκείνες τις επιμέρους κατηγορίες της λογοτεχνίας με τη μεγαλύτερη βιβλιοπαραγωγή.

Αυτοεκδόσεις

Ανάμεσα στις 35 εκδοτικές επιχειρήσεις με τη μεγαλύτερη βιβλιοπαραγωγή στο 2023, συγκαταλέγονται τουλάχιστον 9 επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες προς συγγραφείς για την επιμέλεια, έκδοση, διακίνηση και προβολή των έργων τους. Από την 36η θέση και κάτω υπάρχουν και πολλές ακόμη με μικρότερες παραγωγές.

Με εξαίρεση 4 επιχειρήσεις που διαχρονικά εξειδικεύτηκαν και κάθε χρόνο εμφανίζονται σταθερά στις πρώτες θέσεις βιβλιοπαραγωγής σε πλήθος νέων τίτλων, όποιες καινούργιες δημιουργούνται, έχουν μια μέση διάρκεια δραστηριότητας που δεν ξεπερνά τα 5 χρόνια, και παράλληλα όλο και πιο πολλοί εκδότες εκδίδουν και έργα αυτοχρηματοδοτούμενα από τον δημιουργό τους.

Η αυτοέκδοση αυξάνεται και παράγει κάθε είδους έργα σε μορφή και θεματική κατηγορία, ενώ ταυτόχρονα η ψαλίδα της ποιότητας είναι πολύ μεγάλη.

Η αυτοέκδοση αυξάνεται και παράγει κάθε είδους έργα σε μορφή και θεματική κατηγορία, ενώ ταυτόχρονα η ψαλίδα της ποιότητας είναι πολύ μεγάλη. Έργα της «μιας ημέρας» μέχρι επιστημονικές μελέτες πολυετούς απασχόλησης, χωρίς μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον που δεν θα κάλυπταν το κόστος παραγωγής, προβολής και διακίνησης μιας οργανωμένης εκδοτικής επιχείρησης.

Τίτλοι Αυτοβοήθειας

Στην κατηγορία βιβλίων «Αυτοβοήθεια: Υγεία, σχέσεις και προσωπική ανάπτυξη» ενηλίκων, μέσα στο 2023 εκδόθηκαν 236 νέοι τίτλοι. Σταθερά μεγάλη η ανάπτυξη με 28 στο 2013, 129 στο 2018 και 165 στο 2020. Να σημειώσουμε πως εκδοτικές επιχειρήσεις υπάρχουν και νέες ιδρύονται με κύριο αντικείμενο την έκδοση βιβλίων αυτοβοήθειας.

Το σίγουρο είναι πως αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο, με την ελληνική αγορά να ακολουθεί δυναμικά. Όχι μόνον στα έντυπα βιβλία αλλά και στα audio books, μαζί με τη λογοτεχνία και τα παιδικά βιβλία αποτελούν τη χρυσή τριάδα στις προτιμήσεις των ακροατών. Το θετικό μήνυμα είναι πως το βιβλίο εξακολουθεί να αποτελεί πεδίο αναζήτησης προτάσεων και λύσεων σε θέματα αυτοβοήθειας, σε μια ιδιαίτερα ηλεκτρονική εποχή όπου η πληροφορία κυκλοφορεί ελεύθερα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πλατφόρμες στο διαδίκτυο.

Graphic Novels & Comic Books

Με το δικό της φανατικό κοινό αυτή η γενική θεματική κατηγορία των εικονογραφημένων έργων, αναπτύσσεται και στη χώρα μας, με εκδόσεις εγχώριων και μεταφρασμένων έργων παγκόσμιας διακίνησης, με σούπερ ήρωες που μεγάλωσαν γενιές από εκδοτικές επιχειρήσεις εξειδικευμένες στην έκδοση αυτών των έργων.

Το graphic novel έχει ήδη εισβάλει στο πεδίο της λογοτεχνίας, με εκδόσεις κλασικών έργων και σε αυτή την μορφή.

Μια θεματική που δεν διαχωρίζεται σε ενηλίκων και παιδιών, πέραν εκείνων των αυστηρά ακατάλληλων σε κείμενα και εικονογράφηση. Παγκόσμιο φαινόμενο και αυτό, και ιδιαίτερα εξειδικευμένο στο οποίο συνηγορεί και η διεθνής κατηγοριοποίηση ΤΗΕΜΑ.

Οφείλουμε να παρακολουθήσουμε την έντονη εκδοτική δραστηριότητα εγχώριων, ιδιαίτερα ποιοτικών πρώτων εκδόσεων όπου, πέραν των έργων λόγου, προβάλλονται πλέον επώνυμα και οι εικονογράφοι της χώρας. Το graphic novel έχει ήδη εισβάλει στο πεδίο της λογοτεχνίας, με εκδόσεις κλασικών έργων και σε αυτή την μορφή.

Βιογραφίες

Επιλέγουν οι Έλληνες αναγνώστες να διαβάζουν βιογραφίες και αυτοβιογραφίες; Το σίγουρο είναι ότι παράγονται πλέον από πολλές εκδοτικές επιχειρήσεις, διαφημίζονται δυναμικά εκείνες των προσώπων που απασχολούν τα media και παράλληλα δεκάδες άλλες διακεκριμένων προσώπων όλων των εποχών εκδίδονται πλέον πιο συχνά.

Μέχρι και σήμερα στην Ελλάδα τις βιογραφίες είχαν μονοπωλήσει εκείνες των ιστορικών, πολιτικών και θρησκευτικών προσώπων.

Μέχρι και σήμερα στην Ελλάδα τις βιογραφίες είχαν μονοπωλήσει εκείνες των ιστορικών, πολιτικών και θρησκευτικών προσώπων. Κάποιες εκδοτικές επιχειρήσεις έχουν τα τελευταία χρόνια δημιουργήσει ειδικές σειρές για βιογραφίες που δηλώνει έμμεσα και τη συνέχεια του εγχειρήματος. Μέσα στην πενταετία 2019 - 2023, κυκλοφόρησαν συνολικά 3.171 τίτλοι βιογραφιών σε έντυπο βιβλίο. Το νούμερο φαίνεται εξωπραγματικό, αλλά αυτό δίνει ο ΟΣΔΕΛ. Μήπως μέσα στις «βιογραφίες» εντάσσονται και Βίοι Αγίων; Πιθανότατα. Ειδάλλως, 600 βιογραφίες τον χρόνο μας είναι δύσκολο να το πιστέψουμε ότι εκδίδονται. 

Κλείνουμε με μια ευχή. Σε γενικές γραμμές, γνωρίζουμε πλέον ποια και πόσα βιβλία εκδίδονται. Ελπίζουμε ότι δεν θα αργήσει η στιγμή που θα γνωρίζουμε και πόσα και ποια βιβλία πωλούνται. Θα είναι το δίχως άλλο μια στιγμή ωριμότητας για την ελληνική αγορά βιβλίου.

 Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας.  

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μια βραδιά για τον Φρέντυ Γερμανό – Με αφορμή την επανέκδοση των βιβλίων του από τις εκδόσεις Διόπτρα

Μια βραδιά για τον Φρέντυ Γερμανό – Με αφορμή την επανέκδοση των βιβλίων του από τις εκδόσεις Διόπτρα

Την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2026, στις 19:00, οι εκδόσεις Διόπτρα διοργανώνουν παρουσίαση του συνόλου του έργου του δημοσιογράφου και συγγραφέα Φρέντυ Γερμανού στο βιβλιοπωλείο Books & Life. 

Επιμέλεια: Book Press

Τ...

«Η Σητεία γιορτάζει τον ποιητή της: Παράσταση «Η Αρετούσα και ο Ερωτόκριτος» σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη στο πλαίσιο διήμερων εκδηλώσεων

«Η Σητεία γιορτάζει τον ποιητή της: Παράσταση «Η Αρετούσα και ο Ερωτόκριτος» σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη στο πλαίσιο διήμερων εκδηλώσεων

Η «Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος» στο πλαίσιο των διήμερων εκδηλώσεων «Η Σητεία γιορτάζει τον ποιητή της» παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση «Η Αρετούσα και ο Ερωτόκριτος» βασισμένη στον Ερωτόκριτο του Βιτσέντζου Κορνάρου, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη, στο Πολύκεντρο Δήμου Σητείας στην Κρήτη. ©Στράτος Καλαφάτης.

...
Πέθανε ο Πορτογάλος συγγραφέας Αντόνιο Λόμπο Αντούνες: Από το ψυχικό τραύμα του πολέμου στη μεγάλη λογοτεχνία

Πέθανε ο Πορτογάλος συγγραφέας Αντόνιο Λόμπο Αντούνες: Από το ψυχικό τραύμα του πολέμου στη μεγάλη λογοτεχνία

Πέθανε σε ηλικία 83 ετών ο συγγραφέας Αντόνιο Λόμπο Αντούνες, ένας από τους πιο πολυδιαβασμένους συγγραφείς της Πορτογαλίας. Την ανακοίνωση του θανάτου του έκανε ο εκδοτικός του οίκος. Στα ελληνικά βιβλία του έχουν κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Πόλις και τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Επιμέλεια: Book Press...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Μια βραδιά για τον Φρέντυ Γερμανό – Με αφορμή την επανέκδοση των βιβλίων του από τις εκδόσεις Διόπτρα

Μια βραδιά για τον Φρέντυ Γερμανό – Με αφορμή την επανέκδοση των βιβλίων του από τις εκδόσεις Διόπτρα

Την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2026, στις 19:00, οι εκδόσεις Διόπτρα διοργανώνουν παρουσίαση του συνόλου του έργου του δημοσιογράφου και συγγραφέα Φρέντυ Γερμανού στο βιβλιοπωλείο Books & Life. 

Επιμέλεια: Book Press

Τ...

«Συγχαρητήρια, Πέθανες!» του Κωνσταντίνου Λουκόπουλου (προδημοσίευση)

«Συγχαρητήρια, Πέθανες!» του Κωνσταντίνου Λουκόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Λουκόπουλου («The Mythologist») «Συγχαρητήρια, Πέθανες! – Μια ξενάγηση στον Άδη της ελληνικής μυθολογίας», το οποίο κυκλοφορεί στις 18 Μαρτίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«Ο συμβολισμός της λεοπάρδαλης» της Λένας Κιτσοπούλου (προδημοσίευση)

«Ο συμβολισμός της λεοπάρδαλης» της Λένας Κιτσοπούλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από την νουβέλα της Λένας Κιτσοπούλου «Ο συμβολισμός της λεοπάρδαλης», η οποία κυκλοφορεί στις 19 Μαρτίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έμαθα ότι πέθανε η γιαγιά μου, έκλαψα και πάλι με τη ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Συγχαρητήρια, Πέθανες!» του Κωνσταντίνου Λουκόπουλου (προδημοσίευση)

«Συγχαρητήρια, Πέθανες!» του Κωνσταντίνου Λουκόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Λουκόπουλου («The Mythologist») «Συγχαρητήρια, Πέθανες! – Μια ξενάγηση στον Άδη της ελληνικής μυθολογίας», το οποίο κυκλοφορεί στις 18 Μαρτίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«Ο συμβολισμός της λεοπάρδαλης» της Λένας Κιτσοπούλου (προδημοσίευση)

«Ο συμβολισμός της λεοπάρδαλης» της Λένας Κιτσοπούλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από την νουβέλα της Λένας Κιτσοπούλου «Ο συμβολισμός της λεοπάρδαλης», η οποία κυκλοφορεί στις 19 Μαρτίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έμαθα ότι πέθανε η γιαγιά μου, έκλαψα και πάλι με τη ...

«Εξάντληση» της Άννα Καταρίνα Σάφνερ (προδημοσίευση)

«Εξάντληση» της Άννα Καταρίνα Σάφνερ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση της εισαγωγής του βιβλίου της Άννα Καταρίνα Σάφνερ [Anna Katharina Schaffner] «Εξάντληση – Ένα αντίδοτο στο burnout» (μτφρ. Φωτεινή Βλαχοπούλου), το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Gutenberg.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; 15 δοκίμια, μελέτες, αναλύσεις για το Ιράν, τον αντισημιτισμό, την ελευθερία

Τι διαβάζουμε τώρα; 15 δοκίμια, μελέτες, αναλύσεις για το Ιράν, τον αντισημιτισμό, την ελευθερία

Δώδεκα νέα βιβλία και τρεις σημαντικές επανεκδόσεις non fiction: Πολιτική επικαιρότητα, ιστορία, επιστήμη, φιλοσοφία και σημαντικές βιογραφίες, μεταξύ άλλων.

Γράφει η Φανή Χατζή

Μια επιλογή από τα πρώτα μη μυθοπλαστικά βιβλία του 2026, αλλά και λί...

Διαβάζουμε ποίηση: 27 ποιητικές συλλογές – Δημιουργοί που πέρασαν στην ιστορία και νέες φωνές

Διαβάζουμε ποίηση: 27 ποιητικές συλλογές – Δημιουργοί που πέρασαν στην ιστορία και νέες φωνές

Είκοσι επτά ποιητικές συλλογές απ' όλο το φάσμα της σύγχρονης εκδοτικής παραγωγής που κυκλοφόρησαν το τελευταίο διάστημα. Μεταφρασμένη και ελληνική ποίηση, καταξιωμένοι δημιουργοί και νέες φωνές αρθρώνουν, ο καθένας και η καθεμιά, τον δικό τους λόγο. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη διαμορφώνει τη γεωπολιτική, την ιατρική, τη λογοτεχνία: Τέσσερις μελέτες και μία ανθολογία διηγημάτων

Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη διαμορφώνει τη γεωπολιτική, την ιατρική, τη λογοτεχνία: Τέσσερις μελέτες και μία ανθολογία διηγημάτων

Τέσσερις πρόσφατες μελέτες και μία ανθολογία διηγημάτων αναμετρώνται με τα μεγάλα ερωτήματα των καιρών μας που συνδέονται με την Τεχνητή Νοημοσύνη: πώς αυτή επηρεάζει τις γεωπολιτικ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ