deuteros diagonismos diigimatos.jpg

Εν εξελίξει βρίσκεται ο 2ος διαγωνισμός της Αθηναϊκής Λέσχης Επιστημονικής Φαντασίας (ΑΛΕΦ) με θέμα: «Εναλλακτική ιστορία στην Ελλάδα» και καταληκτική ημερομηνία για την έγκυρη συμμετοχή τις 30 Ιουνίου.

Επιμέλεια: Book Press

Τι θα γινόταν αν ο Σωκράτης δεν είχε πιει το κώνειο; Πώς θα ήταν η κατάσταση αν η χώρα μας δεν είχε γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

«Εναλλακτική ιστορία στην Ελλάδα»

Η εναλλακτική ιστορία είναι ένα σημαντικό παρακλάδι της επιστημονικής φαντασίας, που ωστόσο ελάχιστα εκπροσωπείται στη χώρα μας. Πρόκειται για ένα υποείδος που περιγράφεται πλήρως από το γνωστό μας «What if?», καθώς θέτει ακριβώς αυτό το ερώτημα – τι θα γινόταν αν κάτι στο παρελθόν μας είχε εξελιχθεί διαφορετικά απ’ ό,τι εξελίχθηκε.

Τι θα γινόταν αν στη Ναυμαχία του Ναβαρίνου δεν είχαν κερδίσει οι Σύμμαχοι; Τι θα γινόταν αν ο Σωκράτης δεν είχε πιει το κώνειο; Πώς θα ήταν η κατάσταση αν η χώρα μας δεν είχε γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Αλλάζοντας ένα ιστορικό γεγονός, ο συγγραφέας καλείται να εξερευνήσει το παρόν ή και το μέλλον μας, και το πόσο διαφορετικά θα ήταν αυτά. Οι αλλαγές μπορεί να είναι κοσμογονικές –κάτι σαν το λεγόμενο φαινόμενο της πεταλούδας– ή μικρές κι ωστόσο σημαντικές. Η επιλογή είναι δική σας. Για να δώσουμε μερικά παραδείγματα, έργα που ανήκουν στο είδος είναι Ο άνθρωπος στο ψηλό κάστρο του Φίλιπ Ντικ, οι Μηχανές σαν κι εμένα του Ίαν ΜακΓιούαν και η Νύχτα της σβάστικας της Κάθριν Μπέρντεκιν, ενώ στην τηλεόραση πολύ γνωστή σειρά του είδους είναι το «For All Mankind».

Καλείστε λοιπόν να φανταστείτε το παρόν ή το μέλλον της Ελλάδας αλλάζοντας όσο εσείς θέλετε ένα ιστορικό γεγονός, σημαντικό ή ασήμαντο, είτε του μακρινού παρελθόντος είτε ακόμα και της πρόσφατης ιστορίας μας.

Καλείστε λοιπόν να φανταστείτε το παρόν ή το μέλλον της Ελλάδας αλλάζοντας όσο εσείς θέλετε ένα ιστορικό γεγονός, σημαντικό ή ασήμαντο, είτε του μακρινού παρελθόντος είτε ακόμα και της πρόσφατης ιστορίας μας.

Όροι συμμετοχής:

  • Δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό έχουν όλοι οι ενήλικες μη μέλη της ΑΛΕΦ, ανεξαρτήτως καταγωγής, θρησκευτικών πεποιθήσεων κ.λπ.
  • Έργα που θα προωθούν ιδεολογίες μίσους θα μηδενίζονται αμέσως χωρίς επιστροφή χρημάτων, οπότε μην μπείτε στον κόπο να στείλετε κάτι τέτοιο.
  • Τα κείμενα θα πρέπει να είναι γραμμένα στην ελληνική γλώσσα.
  • Για να συμμετάσχετε στον διαγωνισμό, θα πρέπει να καταθέσετε το ποσό των δέκα ευρώ [€10] στον λογαριασμό ΑΛΕΦ (IBAN: GR 55 0110 1080 0000 1084 8026 323, Εθνική Τράπεζα). Κατόπιν, μας αποστέλλετε το έργο σας (έκτασης μέχρι 4.000 λέξεις) μαζί με το αποδεικτικό κατάθεσης στο info@alef.org.gr. Παρακαλούμε, σε περίπτωση που καταθέτετε από άλλη τράπεζα εκτός Εθνικής, μην ξεχάσετε να αναλάβετε εξ ολοκλήρου τα έξοδα μεταφοράς.

Διηγήματα θα αρχίσουν να γίνονται δεκτά από την 1η Φεβρουαρίου του 2024 και οι συμμετοχές θα κλείσουν στις 30 Ιουνίου του ίδιου χρόνου. Κείμενα που θα σταλούν πριν ή μετά από αυτές της ημερομηνίες δεν θα διαβαστούν.

Τα αρχεία των διηγημάτων θα πρέπει να είναι ανώνυμα και να ακολουθούν την εξής μορφοποίηση: γραμματοσειρά Times New Roman 12 στιγμών, διπλό διάστιχο, κανονικά περιθώρια, εσοχή παραγράφου 1,25 εκατοστά, στοίχιση εκατέρωθεν, η αλλαγή ενότητας επισημαίνεται με #). Δεκτά αρχεία σε μορφότυπο doc, docx ή rtf. Παρακαλούμε, μη στέλνετε τα κείμενά σας σε pdf.

Τα διηγήματα θα αξιολογηθούν από τριμελή επιτροπή και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τον Σεπτέμβρη του 2024.

ΕΠΑΘΛΑ

  • Πρώτη θέση: 300 €
  • Δεύτερη θέση: 200
  • Τρίτη θέση: 100

Η απονομή των βραβείων θα γίνει σε ειδική εκδήλωση της λέσχης, σε ημερομηνία που θα οριστεί μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Τα νικητήρια διηγήματα θα δημοσιευτούν στο περιοδικό της ΑΛΕΦ, τα Φανταστικά Χρονικά.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο αποχαιρετούν τον Αλέξη Σταμάτη: «Τον ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη»

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο αποχαιρετούν τον Αλέξη Σταμάτη: «Τον ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη»

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο αποχαιρετούν τον συγγραφέα Αλέξη Σταμάτη που πέθανε σε ηλικία 66 ετών και ανακοινώνουν ότι τον Νοέμβριο του 2026 πρόκειται να κυκλοφορήσει το νέο του μυθιστόρημα, με τίτλο «Ρίβα». ©Sissy Morfi

Επιμέλεια: Book ...

Η Εταιρεία Συγγραφέων αποχαιρετά τον Αλέξη Σταμάτη

Η Εταιρεία Συγγραφέων αποχαιρετά τον Αλέξη Σταμάτη

Ο συγγραφέας και ποιητής Αλέξης Σταμάτης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 66 ετών. Η Εταιρεία Συγγραφέων αποχαιρετά τον συγγραφέα με ανακοίνωσή της. 

Επιμέλεια: Book Press

Ο συγγραφέας και ποιητής ...

Μεγάλη θλίψη για τον χώρο των γραμμάτων: Πέθανε ο Αλέξης Σταμάτης

Μεγάλη θλίψη για τον χώρο των γραμμάτων: Πέθανε ο Αλέξης Σταμάτης

Πέθανε σε ηλικία 66 ετών ο συγγραφέας Αλέξης Σταμάτης. Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Νίκος Κουρμουλής. 

Επιμέλεια: Book Press

Γεννημένος στην Αθήνα το 1960, ο ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Τι είναι ο μισογυνισμός;» του Μορίς Ντομά (κριτική) – Ιστορία μιας λέξης, ιστορία μιας νοοτροπίας που εμμένει μέσα στους αιώνες

«Τι είναι ο μισογυνισμός;» του Μορίς Ντομά (κριτική) – Ιστορία μιας λέξης, ιστορία μιας νοοτροπίας που εμμένει μέσα στους αιώνες

Για τη μελέτη του Μορίς Ντομά (Maurice Daumas) «Τι είναι ο μισογυνισμός;» (μτφρ. Κατερίνα Γούλα, εκδ. Gutenberg). Εικόνα: Από τη σειρά του Νέτφλιξ «Εφηβεία».

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωργίου

«Είναι πιο εύκολο να φανταστούμε το...

Χάρης Καραθύμιος: «Το αστυνομικό μυθιστόρημα είναι ένα είδος που αφουγκράζεται την κοινωνία»

Χάρης Καραθύμιος: «Το αστυνομικό μυθιστόρημα είναι ένα είδος που αφουγκράζεται την κοινωνία»

«Την κυρίως πλοκή του αστυνομικού μυθιστορήματος την αντιμετωπίζω ως ένα μέσον για να αφηγηθώ το δράμα των πρωταγωνιστών» μας είπε ο Χάρης Καραθύμιος, με αφορμή το μυθιστόρημά του «Ο Μεσσίας» (εκδ. Μίνωας).

Συνέντευξη στον Σόλωνα Παπαγεωργίου

...
«Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν (κριτική) – Ένα αντιπολεμικό, σύγχρονο κινηματογραφικό έπος

«Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν (κριτική) – Ένα αντιπολεμικό, σύγχρονο κινηματογραφικό έπος

Για την «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν, που προβάλλεται αυτές τις μέρες στους κινηματογράφους. 

Γράφει ο Θόδωρος Σούμας 

Ο σημαντικός, Άγγλος βιρτουόζος σκηνοθέτης ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γεωργίας Α. Ανδριώτου «Οι κόρες του Αϊβαλιού», το οποίο κυκλοφορεί στις 18 Ιουλίου από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Παναγής Αφεντέλλης ρούφηξε νωχελικά τον καφέ του κι άφησε απαλά τ...

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογραφικό έργο της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς [Marie Luise Kaschnitz] «Περιγραφή ενός χωριού» (Μετάφραση – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιουλίου από τις εκδόσεις η βαλίτσα.

Επιμέλεια: Κ...

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Σέρινταν Λε Φανού (Sheridan Le Fanu) «Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» (ανθολόγηση, μτφρ., εισαγωγικό σημείωμα: Γιώργος Θάνος, επιμέλεια: Γιάννης Μπαρτσώκας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Printa.

Επιμέλεια: ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Μια τελευταία ματιά» & «Οι ωραιότερες συναντήσεις μου με ζώα» – Δύο βιβλία για τη ζωή μας με τα (άλλα) ζώα

«Μια τελευταία ματιά» & «Οι ωραιότερες συναντήσεις μου με ζώα» – Δύο βιβλία για τη ζωή μας με τα (άλλα) ζώα

Συναντήσεις με απειλούμενα είδη, καθώς και με άλλα ζώα που μας θυμίζουν τον εαυτό μας. Δύο βιβλία από τις εκδόσεις ΕΠΟΨ μας αποκαλύπτουν τα μυστικά του ζωικού βασιλείου. © Duke Lemur Center

Επιλογή-παρουσίαση: Σόλωνας Παπαγεωργίου

Η κλιματ...

«Χωρίς δείκτη προστασίας» – 26 αστυνομικά, νουάρ και θρίλερ για ένα μακρύ αναγνωστικό καλοκαίρι

«Χωρίς δείκτη προστασίας» – 26 αστυνομικά, νουάρ και θρίλερ για ένα μακρύ αναγνωστικό καλοκαίρι

Καταιγιστική δράση αλλά και χαλαρή ατμόσφαιρα, κοινωνικός σχολιασμός και σκοτεινός ρεαλισμός: Είκοσι έξι αστυνομικά, νουάρ και ψυχολογικά θρίλερ, για ένα καλοκαίρι γεμάτο συγκινήσεις. 

Επιλογή-παρουσίαση: Χίλντα Παπαδημητρίου

...
Ποιήματα που φέρνει ο Βαρδάρης – Πέντε συλλογές από τη σοδειά του βορρά

Ποιήματα που φέρνει ο Βαρδάρης – Πέντε συλλογές από τη σοδειά του βορρά

Πέντε ποιητικά έργα με πυκνή γραφή, φιλοσοφικούς στοχασμούς και πολιτικό περιεχόμενο.

Επιλογή-παρουσίαση Παναγιώτης Γούτας

Πέντε ποιητικά έργα από τον βορρά, καρποί ώριμης γραφής, που εκφράζουν φιλοσοφικούς αλλά και πολιτικούς προβληματισμούς. 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ