book

Οι Εκδότες Βιβλίου κατέθεσαν αναλυτικά μια σειρά από αιτήματα προς την πολιτεία μεταξύ των οποίων η σαφώς μεγαλύτερη εκπροσώπησή τους στο ενδεκαμελές ΔΣ του νέου φορέα για το βιβλίο.

Επιμέλεια: Book Press

Για χρόνια ο χώρος του βιβλίου ζητούσε την εναλλακτική λύση από το κλείσιμο του ΕΚΕΒΙ. Τώρα, το υπουργείο Πολιτισμού είναι έτοιμο να προχωρήσει στη συγκρότηση ενός νέου φορέα βιβλίου, εντούτοις δεν φαίνεται να γίνεται σε κλίμα πλήρους ταύτισης απόψεων.

Ήδη οι πρώτες διαφωνίες για το υπό ψήφιση νομοσχέδιο έχουν εκφραστεί δημόσια από τους φορείς του βιβλίου, ενώ χθες (22/4) με ανακοίνωσή τους οι Εκδότες Βιβλίου χρειάστηκε να διαψεύσουν τον Υφυπουργό Πολιτισμού Χρίστο Δήμα, για όσα τόνισε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

Συγκεκριμένα αναφέρει η ανακοίνωση των Εκδοτών Βιβλίου: «Τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024, ο κύριος Δήμας σε πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή στο ΣΚΑΪ, απαντώντας σε τοποθέτηση του προέδρου της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου που έγινε νωρίτερα στην ίδια εκπομπή αναφορικά με το αίτημα των εκδοτών για αυξημένη εκπροσώπηση στον νέο φορέα βιβλίου, ισχυρίστηκε ότι οι εκδότες είναι κατακερματισμένοι και δεν θέλουν όλοι το ίδιο.

Ο ισχυρισμός του διαψεύδεται από την επιστολή που μας ζητήθηκε από τον προκάτοχό του και την οποία σας επισυνάπτουμε. Ο κ. Δήμας διαψεύδεται επίσης και από τη διαδικασία της διαβούλευσης αφού ό λ α τα σωματεία και όχι κάποια, όπως τόνισε στη ραδιοφωνική του συνέντευξη, ζήτησαν εκπροσώπηση 40% των εκδοτών στο ΔΣ.

Ενα μόλις μέλος

Είναι δυνατόν να υπάρχει μόνο ένας εκδότης στο ενδεκαμελές ΔΣ του νέου φορέα για το Βιβλίο; Είναι δυνατόν να σχεδιάζεται η πολιτική βιβλίου και οι πολιτικές φιλαναγνωσίας ερήμην των εκδοτών, αυτών δηλαδή που επιλέγουν τα βιβλία επενδύουν σε αυτά και τα κυκλοφορούν; Δυστυχώς, απ’ ό,τι φαίνεται οι υπόλοιποι θα είναι της αρεσκείας του Υφυπουργού.

Ζητούμε μεγαλύτερη εκπροσώπηση του κλάδου των εκδοτών στο καινούργιο ΔΣ του νέου φορέα βιβλίου!.

Προς επίρρωση των παραπάνω, η ανακοίνωση σημειώνει και τα έξης: «Τον Φεβρουάριο του 2023, ο τότε Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Γιατρωμανωλάκης μαζί με την Υπουργό Λίνα Μενδώνη κάλεσαν όλα τα σωματεία εκδοτών και τους ζήτησαν τις θέσεις τους για τον νέο φορέα βιβλίου, τις οποίες και κατέθεσαν σε κοινή τους επιστολή στις 6 Μαρτίου 2023.

Σε αυτή την επιστολή, όλα τα σωματεία εκδοτών ζητούν εκπροσώπηση του κλάδου των εκδοτών στο ΔΣ του νέου φορέα βιβλίου σε ποσοστό 40%».

Τα αιτήματα

Τα αιτήματα του συνόλου των εκδοτών προς την Πολιτεία είναι τα εξής:
 
Καταστατικοί σκοποί

  • Ο καθορισμός, ο σχεδιασμός και η εφαρμογή εθνικής πολιτικής για τη στήριξη της παραγωγής και προώθησης του βιβλίου και της ανάγνωσης ως μορφωτικού, πολιτιστικού και ψυχαγωγικού μέσου, καθώς και των εν γένει πολιτισμικών πρακτικών που την προάγουν. Θέλουμε ισχυρό φορέα.
  • Η ανάπτυξη δημόσιων, δημοτικών και σχολικών βιβλιοθηκών, όπως και η οργανική ένταξη των βιβλιοθηκών στη σχολική εκπαίδευση στα πρότυπα των πλέον προηγμένων χωρών του Δυτικού κόσμου. Αξιοποίηση υπαρχουσών μελετών (εγχώριων και ξένων) και βέλτιστων πρακτικών.
  • Μέτρα στήριξης κλάδου του βιβλίου: φορολογικά, ασφαλιστικά, χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης, άλλα προγράμματα χρηματοδότησης κ.λπ.
  • Η προώθηση διαρθρωτικών μέτρων υποστήριξης της πρωτογενούς ελληνικής παραγωγής βιβλίου και των συντελεστών της.
  • Προγράμματα ενίσχυσης συγγραφέων (χρηματοδότηση για έρευνα, residencies, υποτροφίες, βραβεία κ.λπ.)
  • Προγράμματα προώθησης των Ελλήνων συγγραφέων και της ελληνικής συγγραφικής δημιουργίας και εκδοτικής παραγωγής στο εξωτερικό.
  • Η διαχείριση και ενίσχυση του GreekLit και άλλων μεταφραστικών προγραμμάτων, επιστημονικού, ψυχαγωγικού, παιδικού βιβλίου κ.α.
  • Η καλλιέργεια των αναγνωστικών πρακτικών με έμφαση στην παιδική και εφηβική ηλικία και στις ευάλωτες ομάδες.
  • Η διεξαγωγή και υποστήριξη ερευνών και στατιστικών μελετών αναφορικά με τις συνθήκες παραγωγής και διακίνησης του βιβλίου, τους όρους των επαγγελμάτων που σχετίζονται με το βιβλίο καθώς και των αναγνωστικών πολιτισμικών πρακτικών του κοινού. Σε συνεργασία με την ΕΛΣΤΑΤ.
  • Η συγκέντρωση, επεξεργασία, μελέτη και δημοσίευση στατιστικών και οικονομικών δεδομένων βιβλιολογικού ενδιαφέροντος. Σε συνεργασία με την ΕΛΣΤΑΤ.
  • Η διαχείριση, η υποστήριξη, η αξιοποίηση και η ανάπτυξη των βάσεων δεδομένων της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής. Σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη.
  • Η δημιουργία οπτικοακουστικού αρχείου συγγραφέων, μεταφραστών, κριτικών και εικονογράφων και εν γένει επαγγελμάτων που συνδέονται με την αλυσίδα παραγωγής και διακίνησης του βιβλίου, για τη συγκέντρωση, ταξινόμηση έντυπου και ηλεκτρονικού οπτικοακουστικού υλικού και τη δημιουργία τράπεζας οπτικοακουστικού υλικού. Σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη.
  • Η παροχή πληροφόρησης, συμβουλών και υποστήριξης της πολιτιστικής δραστηριότητας που συμβάλλει στη διάδοση του βιβλίου, σε συνεργασία με τα Υπουργεία Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Τουρισμού, Οικονομίας & Ανάπτυξης, Εργασίας.
  • Η υποστήριξη διενέργειας διεθνών εκθέσεων (Φρανκφούρτη, Μπολόνια, Λονδίνο, Θεσσαλονίκη κ.ά), σε συνεργασία με τα σωματεία εκδοτών. Διατήρηση των κλαδικών εκθέσεων στην αρμοδιότητα των συλλόγων και υποστήριξή τους εν μέρει από τον νεοσύστατο φορέα.
  • • Η μέριμνα για τον συντονισμό όλων των συναρμόδιων Υπουργείων που έχουν ευθύνη για την υλοποίηση των καταστατικών σκοπών του Εθνικού Οργανισμού Βιβλίου.

Ο Εθνικός Οργανισμός Βιβλίου:

  • θα έχει διοικητική αυτοτέλεια
  • θα έχει οικονομική αυτοτέλεια
  • θα είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου
  • θα εποπτεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού
     

Εφόσον υπάρχει η ανάγκη να μεταβιβαστούν στον νέο φορέα οι κτιριακές εγκαταστάσεις του ΕΙΠ, ώστε να στεγαστεί εκεί, θα χρειαστεί μια αναλυτική καταγραφή όλων των πάγιων και έκτακτων εξόδων συντήρησης των υποδομών, ώστε να προβλεφθεί ένα επιπλέον κονδύλι για την ομαλή λειτουργία του Οργανισμού. Στον νέο φορέα δεν θα μεταβιβαστεί καμία υποχρέωση του ΕΙΠ (χρέη ή ανοιχτές δράσεις). Τα υφιστάμενα στελέχη του ΕΙΠ θα αξιολογηθούν εκ νέου με βάση τις ανάγκες του νέου οργανισμού.

Ως προς την ανάληψη της λειτουργίας των μουσείων Καβάφη στην Αλεξάνδρεια και του παραρτήματος Οδησσού στην Ουκρανία, πριν από τη σύσταση του νέου Οργανισμού θα πρέπει να γίνει μια χρηματοοικονομική μελέτη σε σχέση με τον προϋπολογισμό που θα οριστεί για τον νέο φορέα. Η αξιολόγηση θα γίνει παράλληλα και με άξονα την εκπλήρωση των καταστατικών σκοπών του Οργανισμού.

Διοικητική αυτοτέλεια – Διοικητικό συμβούλιο

  • Ανώτατο όργανο του Οργανισμού είναι το Διοικητικό Συμβούλιο.
  • Επειδή οι καταστατικοί σκοποί του Οργανισμού αφορούν σε πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό τις εκδοτικές επιχειρήσεις, πιστεύουμε ότι οι εκδότες θα πρέπει να εκπροσωπούνται στο Δ.Σ. σε ποσοστό 40% επί του συνόλου των μελών. Δεδομένου δε ότι στον Οργανισμό δεν λειτουργεί Γενική Συνέλευση ως ανώτατο όργανο, η μέγιστη εκπροσώπηση των εκδοτών θα έχει την ισχύ απόφασης Γενικής Συνέλευσης.
  • Χρειάζεται να υπάρχουν και εκπρόσωποι συγγραφέων, μεταφραστών και βιβλιοπωλών στο Δ.Σ.
  • Να υπάρχει ένα μέλος του Δ.Σ. από το Υπουργείο Παιδείας και ένα από το Υπουργείο Πολιτισμού.
  • Να υπάρχει και μέλος του Δ.Σ. εκπρόσωπος της Εθνικής Βιβλιοθήκης.
  • Ο Οργανισμός θα έχει Διευθυντή με εκτελεστική αρμοδιότητα. Ο Διευθυντής δεν θα είναι μέλος του Δ.Σ., θα επιλέγεται από το Δ.Σ., θα τηρεί τον κανονισμό και θα ελέγχεται από το Δ.Σ.
  • Τα μέλη του Δ.Σ. που προέρχονται από τον κλάδο εκδοτών θα εκλέγονται από τα μέλη και τα σωματεία τους. Δεν θα διορίζονται από το ΥΠΠΟ.
  • Το Δ.Σ. θα συνεργάζεται με εκπροσώπους και άλλων Υπουργείων για την επιτυχία των καταστατικών σκοπών του Οργανισμού.
  • Το Δ.Σ. θα χαράζει και θα εφαρμόζει την Εθνική Πολιτική Βιβλίου και οι αποφάσεις του, εφόσον θα έχουν παρθεί από κοινού με τους εκπροσώπους των υπουργείων, θα πρέπει να θεωρούνται ως προτεραιότητες και στα νομοθετήματα που θα εισηγούνται τα αντίστοιχα υπουργεία.

Οικονομική αυτοτέλεια

Να υπάρχει επαρκές κονδύλι από τον τακτικό προϋπολογισμό για τη βέλτιστη στελέχωση του Οργανισμού με καταρτισμένο προσωπικό, πέραν των κονδυλίων που χρειάζονται για την κάλυψη των πάγιων εξόδων, όπως η συντήρηση των υποδομών και κτιριακών εγκαταστάσεων.
 
Νικόλαος Σταθάτος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών-Βιβλιοπωλών
Νικόλαος Αργύρης, πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου
Φαίδων Κυδωνιάτης, πρόεδρος του Συλλόγου Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών
Παύλος Παπαχριστοφίλου, πρόεδρος του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων
Κωνσταντίνος Αγγελάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου
Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Ανεξάρτητου Συλλόγου Εκδοτών Βιβλίου
Χαράλαμπος Μπαρμπουνάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάλη εκδήλωση για τον Οδυσσέα Ελύτη στη Σορβόννη – Διάλεξη, προβολή ντοκιμαντέρ, ανάγνωση ποίησης

Μεγάλη εκδήλωση για τον Οδυσσέα Ελύτη στη Σορβόννη – Διάλεξη, προβολή ντοκιμαντέρ, ανάγνωση ποίησης

Το βράδυ της Tρίτης 8 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης μεγάλη εκδήλωση για τα 30 χρόνια από τον θάνατο του Οδυσσέα Ελύτη, την οποία σχεδίασε και συντόνισε ο Γιώργος Αρχιμανδρίτης.

Επιμέλεια: Book Press

...
Κλασικοί συγγραφείς, νέες φωνές, αστυνομικά, feelgood λογοτεχνία, επιστήμη, γκράφικ νόβελ: Τα βιβλία των εκδόσεων Μεταίχμιο που περιμένουμε

Κλασικοί συγγραφείς, νέες φωνές, αστυνομικά, feelgood λογοτεχνία, επιστήμη, γκράφικ νόβελ: Τα βιβλία των εκδόσεων Μεταίχμιο που περιμένουμε

Βετεράνοι και κλασικοί συγγραφείς, νέες φωνές, αστυνομικά μυθιστορήματα και feelgood λογοτεχνία, βιβλία εκλαϊκευμένης επιστήμης και γκράφικ νόβελ: τα βιβλία που θα διαβάσουμε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο το β' εξάμηνο του 2026.

Επιμέλεια: Book Press

...
Queer Con 3: Η μεγάλη γιορτή για την queer τέχνη, αισθητική και ορατότητα

Queer Con 3: Η μεγάλη γιορτή για την queer τέχνη, αισθητική και ορατότητα

Tο φεστιβάλ για την queer Tέχνη, επιστρέφει την Παρασκευή 18, το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου στην Ελληνοαμερικανική Ένωση (HAU), Μασσαλίας 22 στην Αθήνα. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Ο λόγος και ο τόπος»: Μεγάλη έκθεση του Δημήτρη Σεβαστάκη στην Αίγινα

«Ο λόγος και ο τόπος»: Μεγάλη έκθεση του Δημήτρη Σεβαστάκη στην Αίγινα

Τα εγκαίνια της έκθεσης του Δημήτρη Σεβαστάκη «Ο λόγος και ο τόπος» στη Δημοτική Πινακοθήκη της Αίγινας θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου, στις 19:00. Παρουσιάζονται πάνω από 60 έργα, λάδια, ακρυλικά, παστέλ, τέμπερες και σχέδια με μολύβι, πολλά από τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά.

...
Μεγάλη εκδήλωση για τον Οδυσσέα Ελύτη στη Σορβόννη – Διάλεξη, προβολή ντοκιμαντέρ, ανάγνωση ποίησης

Μεγάλη εκδήλωση για τον Οδυσσέα Ελύτη στη Σορβόννη – Διάλεξη, προβολή ντοκιμαντέρ, ανάγνωση ποίησης

Το βράδυ της Tρίτης 8 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης μεγάλη εκδήλωση για τα 30 χρόνια από τον θάνατο του Οδυσσέα Ελύτη, την οποία σχεδίασε και συντόνισε ο Γιώργος Αρχιμανδρίτης.

Επιμέλεια: Book Press

...
Κλασικοί συγγραφείς, νέες φωνές, αστυνομικά, feelgood λογοτεχνία, επιστήμη, γκράφικ νόβελ: Τα βιβλία των εκδόσεων Μεταίχμιο που περιμένουμε

Κλασικοί συγγραφείς, νέες φωνές, αστυνομικά, feelgood λογοτεχνία, επιστήμη, γκράφικ νόβελ: Τα βιβλία των εκδόσεων Μεταίχμιο που περιμένουμε

Βετεράνοι και κλασικοί συγγραφείς, νέες φωνές, αστυνομικά μυθιστορήματα και feelgood λογοτεχνία, βιβλία εκλαϊκευμένης επιστήμης και γκράφικ νόβελ: τα βιβλία που θα διαβάσουμε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο το β' εξάμηνο του 2026.

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Το πέμπτο παιδί» της Ντόρις Λέσινγκ (προδημοσίευση)

«Το πέμπτο παιδί» της Ντόρις Λέσινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Ντόρις Λέσινγκ [Doris Lessing] «Το πέμπτο παιδί» σε νέα μετάφραση της Έφης Τσιρώνη, το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Σεπτεμβρίου, από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εκείνο το πρωί, ξαπλωμένη στ...

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γεωργίας Α. Ανδριώτου «Οι κόρες του Αϊβαλιού», το οποίο κυκλοφορεί στις 18 Ιουλίου από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Παναγής Αφεντέλλης ρούφηξε νωχελικά τον καφέ του κι άφησε απαλά τ...

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογραφικό έργο της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς [Marie Luise Kaschnitz] «Περιγραφή ενός χωριού» (Μετάφραση – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιουλίου από τις εκδόσεις η βαλίτσα.

Επιμέλεια: Κ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 βιβλία ελληνικής πεζογραφίας περιμένοντας το φθινόπωρο

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 βιβλία ελληνικής πεζογραφίας περιμένοντας το φθινόπωρο

Αστυνομικές υποθέσεις με έντονο κοινωνικό προβληματισμό, δυστοπικές πραγματικότητες που όμως περιγράφουν την εποχή μας, σκοτεινές οντότητες που ξεπηδούν από τις λαϊκές αφηγήσεις: δέκα βιβλία ελληνικής πεζογραφίας που διαβάζουμε μετά το καλοκαίρι.

Επιλογή-παρουσίαση: Σόλων...

Τι διαβάζουμε τώρα: Ποίηση καθώς τελειώνει το καλοκαίρι

Τι διαβάζουμε τώρα: Ποίηση καθώς τελειώνει το καλοκαίρι

Ποιήματα που συνομιλούν με αναμνήσεις, βιώματα, μύθους, κινηματογραφικά πλάνα. Τέσσερις προτάσεις λίγο πριν από το τέλος του καλοκαιριού. Εικόνα: «Οι Λουόμενοι της Ανιέρ» (1884) του Ζορζ Σερά.

Επιλογή-παρο...

Φύλο, φύση και εξουσία: Ο οικοφεμινισμός στη λογοτεχνική αφήγηση

Φύλο, φύση και εξουσία: Ο οικοφεμινισμός στη λογοτεχνική αφήγηση

Πώς εδραιώθηκε το κίνημα του «οικοφεμινισμού» και πώς εξελίχθηκε μέσα στα χρόνια, πώς η σχέση του φύλου και της φύσης με την εξουσία παρουσιάζεται στη λογοτεχνία. Βιβλία που ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

19 Αυγούστου 2026 ΕΠΩΝΥΜΩΣ

Η γλώσσα του τόπου και η γλώσσα της γραφής

Εκτενής ανάλυση για τη συζήτηση σχετικά με τη σύγχρονη ελληνική πεζογραφία, την ντοπιολαλιά και την έννοια της πρωτοπορίας, με αφορμή όσα γράφτηκαν πρόσφατα. Στην κεν

ΦΑΚΕΛΟΙ