Εκδήλωση με θέμα τη ζωή και το έργο του Κ.Π. Καβάφη, διοργάνωσε το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ) στο Παρίσι. Φωτογραφίες © Polyvios Anemoyannis / Hans Lucas.
Επιμέλεια: Book Press
Κατάμεστο το Αμφιθέατρο Richelieu του πανεπιστημίου της Σορβόννης, το βράδυ της Πέμπτης 18 Απριλίου, για την εκδήλωση με θέμα τη ζωή και το έργο του Κωνσταντίνου Καβάφη, που διοργάνωσε το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ) στο Παρίσι, σε συνεργασία με το Τμήμα Ελληνικών Σπουδών του ιστορικού γαλλικού πανεπιστημίου και τον πολιτιστικό οργανισμό Delphys.
Στην εκδήλωση συμμετείχε ο διάσημος σκηνοθέτης Amos Gitai, η μουσικός Κατερίνα Φωτεινάκη και ο εκπρόσωπος του ΕΙΠ στο Παρίσι, συγγραφέας και δημιουργός ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών τέχνης και πολιτισμού Γιώργος Αρχιμανδρίτης.
Ο Γιώργος Αρχιμανδρίτης απαγγέλλει ποιήματα του Κ.Π. Καβάφη στα ελληνικά και στα γαλλικά. |
Η βραδιά άρχισε με διάλεξη του Γιώργου Αρχιμανδρίτη πάνω στη ζωή και το έργο του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή, ακολούθησε συζήτηση με τον Amos Gitai, κατά την οποία υπογραμμίστηκε, μεταξύ άλλων, ο διαχρονικός και οικουμενικός χαρακτήρας της ποίησης του Καβάφη, ενώ, στη συνέχεια, ο μεγάλος Ισραηλινός σκηνοθέτης απήγγειλε στα εβραϊκά τα ποιήματα «Ιθάκη» και «Περιμένοντας τους βαρβάρους».
Ο Άμος Γκιτάι με την Ιρέν Ζακόμπ απαγγέλλουν Κ.Π. Καβάφη στα εβραϊκά και στα γαλλικά. |
Έκπληξη της βραδιάς, η εμφάνιση της Irène Jacob, της αξέχαστης πρωταγωνίστριας των ταινιών του Κισλόφσκι Η διπλή ζωή της Βερόνικα και Τρία χρώματα: η κόκκινη ταινία, η οποία διάβασε με τη σειρά της τα δυο αυτά ποιήματα στα γαλλικά.
Η Κατερίνα Φωτεινάκη ερμηνεύει μελοποιημένα ποιήματα του Κ.Π. Καβάφη από Έλληνες συνθέτες. |
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, ο Γιώργος Αρχιμανδρίτης διάβασε επιλεγμένα ποιήματα του Κ.Π. Καβάφη στα ελληνικά και στα γαλλικά («Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον», «Ιωνικόν», «Φωνές» και πολλά άλλα), συνοδευόμενος ηχητικά από τη μουσικό Κατερίνα Φωτεινάκη, η οποία, ξεδιπλώνοντας το ερμηνευτικό της ταλέντο, τραγούδησε ποιήματα του Κ.Π. Καβάφη μελοποιημένα από Έλληνες συνθέτες.
Στην βραδιά, η οποία πραγματοποιήθηκε με την στήριξη του Ανδρέα και της Αλεξάνδρας Μαρτίνου, καθώς και των Ιδρυμάτων Jan Michalski και Arditi Genève, παρευρέθηκαν πολλές προσωπικότητες του ακαδημαϊκού, καλλιτεχνικού και πνευματικού κόσμου της γαλλικής πρωτεύουσας.