
«Αναβρασμός και αγανάκτηση στο χώρο του βιβλίου από την παράλογη και υπέρογκη αύξηση για τη συμμετοχή στην 20ή ΔΕΒΘ» είναι ο τίτλος που βάζουν οι εκδότες στην μεγάλη αύξηση του τέλους συμμετοχής στη φετινή Έκθεση. Την ανακοίνωση υπογράφει η ΠΟΕΒ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοχαρτοπωλών), μία από τις συλλογικότητες που εκπροσωπεί εκδότες και βιβλιοπώλες.
Επιμέλεια: Book Press
Πριν από λίγες μέρες έγινε γνωστό ότι η Τσεχία, μετά τη Νορβηγία, την Ιρλανδία, τη Γεωργία (και άλλες 40 χώρες), προχώρησε στην καθιέρωση μηδενικού ΦΠΑ στο βιβλίο. Τις ίδιες μέρες οι Έλληνες εκδότες, πληροφορήθηκαν ότι η συμμετοχή - εγγραφή στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης θα τους κοστίσει 150% από πέρσι!
Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη θέλει να είναι μια γιορτή του Βιβλίου, ένας τόπος συνάντησης των εκδοτών με το αναγνωστικό κοινό της Βόρειας Ελλάδας. Δυστυχώς όμως, αυτό είναι μόνο διακηρυγμένος στόχος χωρίς να υποστηρίζεται από ανάλογες δράσεις και αποφάσεις.
Ειδικά φέτος, με ευθύνη της κυβέρνησης, δια των εκπροσώπων της –Εθνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και ΔΕΘ-HELEXPO– ελήφθησαν αποφάσεις ερήμην των εκδοτών και των φορέων του Βιβλίου, που λειτουργούν ανασταλτικά στη συμμετοχή μεγάλου μέρους εκδοτών στη ΔΕΒΘ.
Η υπέρογκη αυτή αύξηση καθιστά αδύνατη τη συμμετοχή πολλών μικρομεσαίων εκδοτών στην Έκθεση.
O Εθνικός Φορέας Διοργάνωσης Εκθέσεων, Συνεδρίων και Πολιτιστικών Εκδηλώσεων της χώρας (ΔΕΘ-HELEXPO) προχώρησε σε μία παράλογη και υπέρογκη αύξηση του ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ στον κατάλογο της Έκθεσης (από 100 ευρώ + ΦΠΑ στα 250 ευρώ + ΦΠΑ, αύξηση 150%). Η υπέρογκη αυτή αύξηση καθιστά αδύνατη τη συμμετοχή πολλών μικρομεσαίων εκδοτών στην Έκθεση. Οι εκδότες με έδρα εκτός Θεσσαλονίκης έχουν να αντιμετωπίσουν –επιπλέον αυτής– αυξήσεις στα κόστη μετακίνησης, μεταφοράς εμπορευμάτων, διαμονής κ.λπ. για μια Έκθεση τρεισήμισι ημερών.
Η ΔΕΘ-HELEXPO επικαλείται για τη δικαιολόγηση της αύξησης τη «βιωσιμότητα» της Έκθεσης. Αν όντως υπάρχουν επιπλέον ανάγκες για τη διοργάνωση της Έκθεσης –η οποία χρηματοδοτείται τόσο από το ΕΣΠΑ όσο και από το Ταμείο Ανάκαμψης– αντί της (εύκολης) επιλογής «χαρατσώματος» των εκδοτών, ΔΕΘ-HELEXPO και ΕΙΠ θα έπρεπε να ζητήσουν την κρατική αρωγή, η οποία για το βιβλίο είναι ανύπαρκτη.
Η επιτυχία της έκθεσης (πρέπει να) είναι συνυφασμένη με τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή Ελλήνων εκδοτών, διαφορετικά επιτυγχάνεται η «βιωσιμότητα» μιας Έκθεσης η οποία θα είναι ένα γεγονός που θα αφορά όλο και λιγότερους («η εγχείρηση επέτυχε, αλλά ο ασθενής απέθανε» κατά το γνωστό γνωμικό).
Η επίκληση και ο παραλληλισμός της ΔΕΒΘ με εκθέσεις του εξωτερικού, από τους διοργανωτές, είναι έωλος...
Η επίκληση και ο παραλληλισμός της ΔΕΒΘ με εκθέσεις του εξωτερικού, από τους διοργανωτές, είναι έωλος καθώς μια σειρά παράγοντες τις διαφοροποιούν: Πληθυσμός πόλης που φιλοξενεί την Έκθεση, επισκεψιμότητα, μέτρα ενίσχυσης της επισκεψιμότητας, διάρκεια έκθεσης, κρατική πολιτική στο βιβλίο κ.ά.
Τέλος, ενώ από τους κρατικούς φορείς επιδεικνύεται πρωτοφανής σπουδή για τη «βιωσιμότητα» της Έκθεσης, δεν επιδεικνύεται αντίστοιχος ζήλος για την επιτυχία της έκθεσης που προϋποθέτει τη συμμετοχή των εκδοτών και του αναγνωστικού κοινού. Οι δράσεις, για παράδειγμα, για την ενίσχυση της επισκεψιμότητας, δεν ανταποκρίνονται στην περίσταση. Για την ενίσχυση της επισκεψιμότητας μπορεί να αξιοποιηθεί η εμπειρία Εκθέσεων Βιβλίων σε ευρωπαϊκές πόλεις.
Η ΠΟΕΒ, καλεί τη ΔΕΘ-HELEXPO και το ΕΙΠ, έστω και τώρα, να ανακαλέσουν την υπέρογκη αύξηση που έχει προκαλέσει αγανάκτηση και ανησυχία στους εκδότες.
Η ΠΟΕΒ, καλεί τα αρμόδια υπουργεία (Πολιτισμού και Οικονομικών) να στηρίξουν το Βιβλίο. Η ενίσχυση του Βιβλίου είναι ουσιαστικά στήριξη της γλώσσας, του πολιτισμού. Το βιβλίο, είναι φορέας πολιτισμού και μέσο δια βίου εκπαίδευσης και καλλιέργειας και μόνο ως τέτοιο δεν αντιμετωπίζεται από την επίσημη πολιτεία. Η ΔΕΒΘ δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μια κοινή εμπορική έκθεση, αλλά ως μια δράση για την ανάδειξη της αξίας του Βιβλίου.
Το Δ.Σ. της ΠΟΕΒ