
Μετά από την αποκάλυψη πως η φέρελπις συγγραφέας Κέιτ Κορέιν [Cait Corrain] δημιουργούσε ψεύτικους λογαριασμούς στο Goodreads για να δίνει χαμηλές βαθμολογίες στα μυθιστορήματα συναδέρφων της, άνοιξε ξανά η συζήτηση για τη φερεγγυότητα της γνωστής ιστοσελίδας, στην οποίο ο καθένας μπορεί να γράψει κριτική για ένα βιβλίο. Στην κεντρική φωτογραφία, η Κορέιν.
Επιμέλεια: Book Press
Θύελλα αντιδράσεων ξεσήκωσε η αποκάλυψη πως η φέρελπις συγγραφέας Κέιτ Κορέιν δημιουργούσε ψεύτικους λογαριασμούς στην ιστοσελίδα Goodreads για να δίνει χαμηλές βαθμολογίες στα έργα συναδέρφων της.
Η Κορέιν έγραφε καυστικές κριτικές για τα έργα άλλων ανερχόμενων δημιουργών, χωρίς να τα έχει διαβάσει. Αφού η υπόθεση πήρε μεγάλες διαστάσεις, η συγγραφέας απολογήθηκε στο Χ, ισχυριζόμενη πως αντιμετωπίζει προβλήματα ψυχικής υγείας καθώς και προβλήματα κατάχρησης ουσιών.
Σε επίσημη ανακοίνωσή του, ο εκδοτικός οίκος Del Rey, ο οποίος επρόκειτο να δημοσιεύσει το λογοτεχνικό ντεμπούτο της Κορέιν καθώς και το δεύτερο έργο της, δήλωσε πως τερματίζει τη συνεργασία του με τη νέα συγγραφέα, αφαιρώντας το βιβλίο της από το εκδοτικό του πρόγραμμα για το 2024.
Με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό, άνοιξε ξανά η συζήτηση για τη φερεγγυότητα της ιστοσελίδας Goodreads, στην οποία δημοσιεύτηκαν τον περασμένο χρόνο περισσότερες από 26 εκατομμύρια κριτικές και 300 εκατομμύρια αξιολογήσεις.
Η πλατφόρμα επιτρέπει την αξιολόγηση βιβλίων πριν από την επίσημη ημερομηνία κυκλοφορίας τους. Αυτή η δυνατότητα εγκυμονεί τον κίνδυνο της συσσώρευσης κακόβουλων κριτικών από ψεύτικους λογαριασμούς, με στόχο την καταβαράθρωση της δημοσιότητας των συγγραφέων.
Μάλιστα, τα διαδικτυακά σχόλια μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στην ακύρωση της κυκλοφορίας ενός βιβλίου. Το περασμένο καλοκαίρι, η συγγραφέας Ελίζαμπεθ Γκίλμπερτ ανέβαλε τη δημοσίευση ενός ιστορικού μυθιστορήματός της που διαδραματίζεται στη Σιβηρία, αφού εκατοντάδες χρήστες του Goodreads την κατηγόρησαν πως αδιαφορούσε για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Δεν ξέρω κανέναν που να αφιερώνει πολύ χρόνο στο Goodreads και ξέρω, επίσης, πως κι οι υπόλοιποι συγγραφείς προσπαθούν πεισματικά να μείνουν μακριά από την ιστοσελίδα, γιατί κανείς μας δεν θέλει να διαβάσει τα άσχημα πράγματα που γράφουν οι άνθρωποι εκεί. Τα κείμενα είναι προχειρογραμμένα και γεμάτα με εμπάθεια. Και στο Amazon γράφονται άσχημα πράγματα, αλλά το Goodreads έχει ξεπεράσει κάθε όριο τα τελευταία πέντε ως επτά χρόνια», δήλωσε η συγγραφέας και κριτικός Μπεθέιν Πάτρικ.
Πολλοί από τους συγγραφείς που δέχονται αναίτια αρνητικά σχόλια είναι μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας ή κάποιας φυλετικής μειονότητας.
«Τα τελευταία δυο χρόνια, επειδή σημειώθηκαν τόσες πολλές τραγωδίες στο Goodreads, είναι πλέον προφανές πως οι εκδότες δεν μπορούν να εμπιστευτούν την πλατφόρμα εκατό τοις εκατό. Πολλοί γνωστοί μου υπέστησαν σοβαρή κακοποίηση μέσω του Goodreads. Είτε επρόκειτο για εμμονικούς διώκτες που οργανωμένα γράφουν αρνητικές κριτικές, είτε για εχθρούς -απογοητευμένους πρώην εραστές ή οποιονδήποτε άλλο-, τα τρολ μπορούν πολύ εύκολα να δυσφημίζουν κόσμο στο Goodreads.
»Μέχρι φέτος, οι λογοτεχνικοί πράκτορες και οι εκδότες ίσως να έπαιρναν στα σοβαρά το Goodreads, αλλά εδώ και πολύ καιρό οι συγγραφείς προσπαθούμε να διαδώσουμε το μήνυμα πως δεν είναι ένα ασφαλές μέρος για εμάς. Είμαστε απροστάτευτοι. Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου», δήλωσε η συγγραφέας Κόρτνεϊ Μάουμ.