Στο 16ο επεισόδιο της σειράς ζωντανών συζητήσεων με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου, που λαμβάνουν χώρα στο Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας, με τον Κώστα Κατσουλάρη θα συνομιλήσει ο συγγραφέας και διδάκτωρ Ιστορίας Ολύμπιος Δαφέρμος, με αφορμή το πρόσφατο βιβλίο του «Μιλώ στα παιδιά μου για τη χούντα και το Πολυτεχνείο» (εκδ. Τόπος). Η συζήτηση θα μεταδοθεί ζωντανά, την Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου, στις 7μμ.
Επιμέλεια: Book Press
Βίος και Πολιτεία
Το «νέο εγχείρημα» του βιβλιοπωλείου Πολιτεία είναι μια σειρά συνομιλιών με ανθρώπους του βιβλίου, για πρώτη φορά σε «απευθείας μετάδοση» από το τμήμα λογοτεχνίας της Πολιτείας, το εμβληματικό «υπόγειο» της Ασκληπιού. Τους προσκεκλημμένους υποδέχεται και συζητά μαζί τους ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Κώστας Κατσουλάρης.
Η εκπομπή στο σύνολό της, καθώς και παραλειπόμενα και μικρά θεματικά αποσπάσματα, θα αναμεταδίδονται σε διαφορετικά φορμά και διάρκεια σε όλες τις δημοφιλείς πλατφόρμες (YouTube, Spotify, TikTok, Facebook, Instagram). Ακολουθήστε την Πολιτεία και γραφτείτε για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις, κάνοντας κλικ εδώ.
Το Βίος και Πολιτεία ξεκίνησε την Παρασκευή 2/6, με πρώτο καλεσμένο τον συγγραφέα Δημοσθένη Παπαμάρκο. Κι ακολούθησαν οι συγγραφείς Αλεξάνδρα Κ*, Ηλίας Μαγκλίνης, Χρήστος Οικονόμου, Αμάντα Μιχαλοποπούλου, Παντελής Μπουκάλας, Ρέα Γαλανάκη κι η επιμελήτρια εκδόσεων Άννα Μαράντη με αφορμή την επανέκδοση βιβλίων του Γρηγορίου Ξενόπουλου.
Γιάννης Καλπούζος, Παναγής Παναγιωτόπουλος, Σώτη Τριανταφύλλου, Γιάννης Ξανθούλης, Πέτρος Μάρκαρης, Σπύρος Γιανναράς, Θάνος Ψυχογιός οι καλεσμένοι της φθινοπωρινής σεζόν, μέχρι σήμερα.
Παλιότερα, με τον Παντελή Μπουκάλα. |
Δυο λόγια για τον Ολύμπιο Δαφέρμο
Ο Ολύμπιος Δαφέρμος κατάγεται από την Αξό Ρεθύμνου. Είναι μηχανολόγος-ηλεκτρολόγος μηχανικός του ΕΜΠ και διδάκτωρ Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Μετείχε ενεργά στο αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα. Για τη δράση του αυτή διώχτηκε από το στρατιωτικό καθεστώς. Εργάστηκε στη βιομηχανία, στην Τεχνική Εκπαίδευση και στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.
Aπό τις εκδόσεις Τόπος κυκλοφορούν τα βιβλία του Εντός Εκτός (2022) & Μιλώ στα παιδιά μου για τη χούντα και το Πολυτεχνείο (2023).
Του ιδίου:
Το αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνηµα 1972-1973 - έρευνα (Θεµέλιο 1992 και Γαβριηλίδης 2009 συµπληρωµένο µε ονόµατα και επίµετρο, µε τίτλο «Φοιτητές και δικτατορία 1972-1973». Νέα 5η έκδοση από την Εταιρεία Σύγχρονης Ιστορίας 2021)
Όψεις της τεχνικής εκπαίδευσης – άρθρα, 1994
∆ραπετεύσεις – ποίηση (Γαβριηλίδης 1997)
Μαθητεία β’ – ποίηση (Γαβριηλίδης 1998)
Το δέντρο – ποίηση (Γαβριηλίδης 1999)
Εργασία και εκπαίδευση – δοκίµιο (Μεταίχµιο 1999)
Όνειρο ήταν… Το αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνηµα και το Πολυτεχνείο µε το βλέµµα των πρωτεργατών, σε συνεργασία µε τον Βαγγέλη Αγγελή, µελέτη – επιµέλεια (Οδυσσέας 2003)
Το σχολείο κοιτάζει προς τα πίσω – δοκίµιο (Γαβριηλίδης 2009)
Από την ελπίδα στην απόγνωση 1973-2013 – δοκίµιο (Γαβριηλίδης 2013)
Τα ριζά – ιστοριούλες (Γαβριηλίδης 2015)
Γαλλικός Μάης και αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνηµα – δοκίµιο (Εταιρεία Σύγχρονης Ιστορίας 2020)