
Ο εκδοτικός οίκος University Studio Press τιμά την Τετάρτη, 8 Νοεμβρίου (7 μ.μ.) τον ομότιμο καθηγητή της Ιστορίας της Τέχνης στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., Άλκη Χαραλαμπίδη με αφορμή τη συμπλήρωση 35 ετών συνεργασίας τους και την έκδοση του τελευταίου του βιβλίου.
Επιμέλεια: Book Press
Από το 1993, οπότε και εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο Η τέχνη του 20ου αιώνα στις εκδόσεις University Press (είχε προηγηθεί στην εργογραφία του το βιβλίο Ο χαράκτης Νικόλας Βεντούρας από τις εκδόσεις Μαλλιάρη Παιδεία) έχουν περάσει 30 συναπτά έτη.
Το τελευταίο βιβλίου του ομότιμου καθηγητή της Ιστορίας της Τέχνης στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., Άλκη Χαραλαμπίδη, Μια μικρή ιστορία της τέχνης (εκδ. University Press) είναι ένα χρονικό ορόσημο που οφείλει να τιμηθεί δεόντως, καθώς ξεπερνάει τη διαδικασία της έκδοσης των βιβλίων του. Συνολικά, η συνύπαρξη των δύο πλευρών συμπληρώνει φέτος αισίως 35 χρόνια.
Eπετειακή εκδήλωση
Με αφορμή αυτό το γεγονός την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου (7 μ.μ.) στο Αμφιθέατρο Ι, ΚΕ.Δ.Ε.Α. του Α.Π.Θ. (Λεωφόρος Γ΄ Σεπτεμβρίου, Πανεπιστημιούπολη, Θεσσαλονίκη), ο εκδοτικός οίκος University Studio Press διοργανώνει επετειακή εκδήλωση για τη συμπλήρωση 35 ετών συνεργασίας με τον Άλκη Χαραλαμπίδη, ενώ παράλληλα θα γίνει και η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Μια μικρή ιστορία της τέχνης.
Για το βιβλίο και γενικότερα για το έργο του συγγραφέα θα μιλήσουν οι: Γεώργιος Τσιγάρας, καθηγητής της Ιστορίας της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης του Δ.Π.Θ., Θανάσης Μουτσόπουλος, αναπλ. καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης του Ε.Μ.Π., Μάρθα Ιωαννίδου, Δρ. της Ιστορίας της Τέχνης - Μουσειολόγος, μόνιμη επίκουρη καθηγήτρια του Π.Τ.Δ.Ε. του Α.Π.Θ., ο συγγραφέας, καθώς και εκπρόσωπος του εκδοτικού οίκου.
Ο Άλκης Χαεαλαμπίδης σπούδασε Αρχαιολογία, Ιστορία της Τέχνης και Γερμανική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Τις σπουδές του στην Ιστορία της Τέχνης συμπλήρωσε στα Πανεπιστήμια της Βόννης και της Βιέννης.
Από το 1989 είναι καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Είναι μέλος της Association of Art Historians (UK), της Εταιρείας Ελλήνων Ιστορικών της Τέχνης (ΕΕΙΤ), εταίρος της Διεθνούς Ένωσης Τεχνοκριτών (AICA), μέλος της διεθνούς επιτροπής σύνταξης και συντάκτης λημμάτων του Παγκόσμιου Λεξικού Καλλιτεχνών ( Allgemeines Ku nstlerlexikon, Λειψία).