Τέσσερις ενώσεις και σωματεία από τον χώρο του βιβλίου ζητούν περιορισμούς και εξασφαλίσεις στην ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης και απαιτούν αποζημιώσεις, λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής στη Μεγάλη Βρετανία με θέμα την ασφαλή χρήση του AI. Στη φωτογραφία, η Ζέιντι Σμιθ [Zadie Smith], τα έργα της οποίας χρησιμοποιήθηκαν χωρίς την άδειά της για την εκπαίδευση του AI.
Επιμέλεια: Book Press
Τέσσερις από τις ισχυρότερες ενώσεις και σωματεία στον χώρο του βιβλίου ζήτησαν από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να περιορίσει την «αχαλίνωτη και αδιαφανή» ανάπτυξη των προγραμμάτων της Τεχνητής Νοημοσύνης, τα οποία χρησιμοποιούν, χωρίς άδεια, λογοτεχνικά έργα που προστατεύονται από τους νόμους για την πνευματική ιδιοκτησία.
Η δήλωση συνυπογράφτηκε από την Ένωση Εκδοτών, το Σωματείο Συγγραφέων, το Σωματείο για την Αδειοδότηση και τις Εισπράξεις των Συγγραφέων, καθώς και από τον Σύλλογο Λογοτεχνικών Πρακτόρων.
Η κοινή ανακοίνωση των οργανώσεων δημοσιεύτηκε την Τρίτη, μια ημέρα πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής με θέμα την ασφαλή χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης, που πραγματοποιείται στο Μπλέτσλεϊ Παρκ.
Η σύνοδος συγκλήθηκε από τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ. Παρευρίσκονται πρόσωπα όπως η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Καμάλα Χάρις, Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Έλον Μασκ κ.ά.
«Πρέπει να αναγνωριστεί η παραβίαση του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων και να αποζημιωθούμε για όσα έχουν ήδη συμβεί […] και απαιτούμε διαβεβαιώσεις πως αυτές οι πρακτικές θα τερματιστούν», γράφουν οι οργανώσεις.
Στο έγγραφο αναφέρεται μια πειρατική βάση δεδομένων, η Books3, που περιέχει έργα της Ρέιτσελ Κασκ, της Ζέιντι Σμιθ και πολλών ακόμα συγγραφέων, και η οποία χρησιμοποιήθηκε για την εκπαίδευση των εργαλείων της Τεχνητής Νοημοσύνης από εταιρείες όπως η Meta και η Bloomberg, σύμφωνα με ρεπορτάζ του The Atlantic που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο.
«Χρειαζόμαστε πρακτικές που θα βασίζονται στη συναίνεση και στη δίκαιη πληρωμή, για να διασφαλίσουμε πως οι δημιουργοί και οι κάτοχοι των πνευματικών δικαιωμάτων θα δίνουν την άδειά τους για τη χρήση των έργων τους και θα αμείβονται», αναφέρεται στη δήλωση.
Τρεις μεγάλοι ευρωπαϊκοί φορείς -το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συγγραφέων, η Ομοσπονδία Ευρωπαίων Εκδοτών και η Ευρωπαϊκή και Διεθνής Ομοσπονδία Βιβλιοπωλών- έχουν επίσης ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να μεριμνήσει για τη σωστή χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης, για χάρη «του χώρου του βιβλίου και της Δημοκρατίας»