
«Εφυγε» σήμερα (25/10) σε ηλικία 84 ετών αφήνοντας πίσω του σπουδαίο ακαδημαϊκό και συγγραφικό έργο, ο Γιώργος Γραμματικάκης.
Επιμέλεια: Book Press
Αστροφυσικός, ακαδημαϊκός, συγγραφέας και ευρωβουλευτής. Ο Γιώργος Γραμματικάκης πέθανε σήμερα (25/10) σε ηλικία 84 ετών και αφήνει πίσω του σημαντικό έργο, αλλά και ένα αποτύπωμα στον δημόσιο λόγο που μόνο θετικά μπορεί να απιοτιμηθεί.
Σύμφωνα με Μέσα της Κρήτης, νοσηλευόταν τις τελευταίες δύο μέρες στην Εντατική του ΠΑΓΝΗ με αναπνευστική ανεπάρκεια και νωρίς σήμερα το πρωί κατέληξε.
Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σπούδασε Φυσική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Imperial College του Λονδίνου. Απέκτησε το διδακτορικό του δίπλωμα το 1973.
Κοσμολογία και δομή της ύλης
Ως επιστήμονας ενδιαφέρθηκε έντονα με την κοσμολογία και τη δομή της ύλης, ενώ ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Harvard ασχολήθηκε με την ιστορία της επιστήμης. Παράλληλα, συμμετείχε από την αρχή στο πείραμα «Νέστωρ», που ανίχνευε τα φαντασματικά νετρίνα στα θαλάσσια βάθη της Πύλου.
Το 1982 εξελέγη καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής. Διετέλεσε πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης κατά την περίοδο 1990 – 1996 (όταν συνταξιοδοτήθηκε εξελέγη ομότιμος καθηγητής του Τμηματος Φυσικής το 2006) και για μια τετραετία πρόεδρος του Ιονίου Πανεπιστήμιου.
Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. της ΕΡΤ, προέδρος του Μουσείου «Νίκος Καζαντζάκης» στην Κρήτη, ενώ από το 2012 ήταν αντιπρόεδρος στο Δ.Σ. της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Συχνά αρθρογραφούσε στις εφημερίδες Βήμα και Ελευθεροτυπία, και αργότερα στο διαδικτυακό Protagon.
Επιστήμη και μουσική
Εδειξε έντονο ενδιαφέρον για τη σύνδεση της επιστήμης με τη μουσική. Μάλιστα, σε συνεργασία με κορυφαίους μουσικούς, είχε πάρει μέρος σε σχετικές εκδηλώσεις που είχαν διοργανωθεί ανά την Ελλάδα, αλλά και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Υπήρξε μέλος σε επιτροπές Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων για τις προοπτικές της Παιδείας και της Ερευνας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Τιμήθηκε με ποικίλες διακρίσεις, ενώ ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης των Δήμων Δράμας και Σητείας. Το 2014 εξελέγη ευρωβουλευτής με το «Ποτάμι» και συμμετείχε στις Επιτροπές Πολιτισμού και Παιδείας, και επίσης Περιβάλλοντος και Δημόσιας Υγείας, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Συγγραφικό έργο
Σημαντικό ήταν και το συγγραφικό του έργο. Συγκεκριμένα το 2006 έγραψε την Κόμη της Βερενίκης (εκδ. Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης). Βιβλίο που έγινε στη συνέχεια τηλεοπτική σειρά στην ΕΡΤ.
Άλλα βιβλία του ήταν: Κοσμογραφήματα (εκδ. «Πόλις»), Η αυτοβιογραφία του φωτός (εκδ. Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης), Συνομιλίες με το φως (εκδ. Ιανός) και Ένας αστρολάβος του ουρανού και της ζωής (εκδ. Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης).
Επιπλέον, έχει συμμετάσχει στα συλλογικά έργα: Η μεταρρύθμιση του ελληνικού πανεπιστημίου (Εκδόσεις Παπαζήση) και Η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας: Η γλώσσα του σχολείου (εκδ. Ιανός).