
Παρουσίαση του βιβλίου «Θυμάμαι» (εκδ. Πληθώρα) του Ίλι Ντεμνέρι, στο πλαίσιο ανάδειξης έργων σύγχρονων Αλβανών συγγραφέων.
Επιμέλεια: Book Press
Εντοπίζοντας ένα σημαντικό κενό εντός του ελληνικού εκδοτικού χώρου, οι Εκδόσεις Ευρασία ξεκίνησαν το 2018 μια συστηματική απόπειρα ανάδειξης έργων σύγχρονων Αλβανών συγγραφέων. Έκτοτε έχει συγκροτηθεί μια σειρά δοκιμίων και μυθιστορημάτων, τα οποία δεν είχαν λάβει την αρμόζουσα ορατότητα, παρόλες τις πολλές κοινές συνισταμένες της ελληνικής λογοτεχνίας με την αντίστοιχη αλβανική. Συγκεκριμένα, από τις Εκδόσεις Ευρασία και μέσω του εκδοτικού σήματος Πληθώρα έχουν κυκλοφορήσει οι παρακάτω τίτλοι:
- Αρντιάν Βεχμπίου, Οι παρεμβάσεις του κ. Σιούτη (Μάιος 2018)
- Γιετόν Νεζίραϊ, Πτήση 1702 08, Κόσοβο (Φεβρουάριος 2019)
- Ίλι Ντεμνέρι, Θυμάμαι (Αύγουστος 2020)
- Γκεζίμ Κέντρο, Οι ήρωες πεινάνε (Ιανουάριος 2022)
- Φατός Λουμπόνια, Επανακαταδίκη (Μάρτιος 2022)
- Υλλιέτ Αλίτσκα, Το βαλς της ευτυχίας (Μάιος 2023)
- Αριάν Λέκα, Λευκός χάρτης για τους πνιγμένους (Μάιος 2023)
Κρίνοντας ως ιδιαίτερης σημασίας την έμφαση στην σύγχρονη αλβανική παραγωγή πολιτισμικών έργων, οι Εκδόσεις Ευρασία διοργανώνουν, για τέταρτη φορά, σχετική εκδήλωση. Ο Ίλι Ντεμνέρι επισκέπτεται για πρώτη φορά την Ελλάδα, για να παρουσιάσει το βιβλίο του, Θυμάμαι, την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023, στο MONK Wine Bar (Καρόρη 4, Αθήνα, 18:30).
«Θυμάμαι την ένταση του αγγίγματος των χεριών κάτω από ένα πουλόβερ ριγμένο στα γόνατά μας, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού με λεωφορείο, ενώ έπρεπε να προσποιούμαστε τους ξένους».
Πώς μοιάζουν τα θραύσματα της μνήμης; Πρόταση-πρόταση, το Θυμάμαι του Ίλι Ντεμνέρι ανακατασκευάζει το πολιτισμικό και κοινωνικοπολιτικό πορτρέτο των Τιράνων του ’60-’70 και της περιόδου της αλβανικής δικτατορίας. Ανακαλώντας και παραθέτοντας τις αναμνήσεις του, ο Ντεμνέρι απεικονίζει τις εστιάσεις του νεανικού του βλέμματος, δίνοντας μορφή σε μια ολόκληρη εποχή.
Στόχος του Θυμάμαι δεν είναι, ωστόσο, να δημιουργήσει ένα βιογραφικό μωσαϊκό, να πει μια «ιστορία». Στον συγγραφέα αρκεί η αποτύπωση του παρελθόντος καθαυτή, η κατάθεση των εικόνων του ως αυτοτελών κόσμων. Επιμέρους πτυχές της συλλογικής καθημερινότητας ενός παραγκωνισμένου παρελθόντος, στοιχεία αγνοημένα, που επανέρχονται υπό μια μορφή déjà vu, ξεχασμένα αντικείμενα, καταστάσεις, ήχοι και σιωπές – αυτό είναι το υλικό που μορφοποιεί ο Ντεμνέρι.
Στο πάνελ της παρουσίασης θα συζητήσουν: η Μαρία Πατακιά, νομικός, ποιήτρια, η Χριστίνα Φραγκεσκάκη, συγγραφέας, η Ελεάνα Ζιάκου, μεταφράστρια
Σχολιάζει ο συγγραφέας Τηλέμαχος Κώτσιας
Συντονίζει ο επιμελητής Μιχάλης Κατσιμίτσης