
Ο ΟΣΔΕΛ συμμετέχει στη 19η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) με περίπτερο και πρόγραμμα εκδηλώσεων.
Επιμέλεια: Book Press
Από τις 4 έως τις 7 Μαΐου ο κόσμος του βιβλίου δίνει ραντεβού στη Θεσσαλονίκη. Η 19η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) πρόκειται να φιλοξενήσει περισσότερους από 600 έλληνες και ξένους επαγγελματίες του βιβλίου και σχεδόν 500 εκδηλώσεις με τη συμμετοχή τουλάχιστον 1.200 ομιλητών, σε 4 κτίρια και 14 αίθουσες των εγκαταστάσεων της Helexpo.
Ο ΟΣΔΕΛ συμμετέχει στη μεγάλη αυτή διοργάνωση με περίπτερο (περίπτερο 15-stand 11C) καθώς και με πρόγραμμα εκδηλώσεων που απευθύνεται τόσο στους επαγγελματίες του βιβλίου όσο και στις αναγνώστριες και στους αναγνώστες. Με τη συμμετοχή του στη ΔΕΒΘ ο Οργανισμός στοχεύει στην ενημέρωση των δημιουργών, των εκδοτών και των αναγνωστών για τα θέματα που αφορούν τη συλλογική διαχείριση και την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων.
Αναλυτικά το πρόγραμμα
Πιο συγκεκριμένα:
Την Παρασκευή 5 Μαΐου, (17:00-18:00, περίπτερο 15, αίθουσα ΕΙΠ), θα πραγματοποιηθεί η «Παρουσίαση των στοιχείων της βιβλιοπαραγωγής 2009-2022». Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Αντώνης Καρατζάς, εκδότης, Εκδόσεις Νομική Βιβλιοθήκη και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΣΔΕΛ. Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν οι: Τιτίκα Δημητρούλια, καθηγήτρια, Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, κριτικός λογοτεχνίας, Παναγιώτης Κάπος, διδάκτορας Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, εκδότης, ερευνητής. Θα συντονίσει η δημοσιογράφος και κριτικός βιβλίου Λαμπρινή Κουζέλη.
Το Σάββατο 6 Μαΐου, (11:00-12:00, περίπτερο 15, αίθουσα Γ. Ν. Πεντζίκης), θα γίνει η «Παρουσίαση της βιβλιογραφικής βάσης οσδέλnet». Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο διευθυντής του ΟΣΔΕΛ Γιωργανδρέας Ζάννος. Τη βιβλιογραφική βάση καθώς και τη νέα αναβαθμισμένη CMS για εκδότες –η οποία τίθεται σε εφαρμογή στις 15 Μαΐου– θα παρουσιάσουν οι: Σπύρος Ζαχαράκης, υπεύθυνος μηχανογράφησης ΟΣΔΕΛ, Μιρέλλα Μπατζιανιά, υπεύθυνη οσδέλnet. Στη συνέχεια ο Γιώργος Αλισάνογλου, εκδότης, εκδόσεις-βιβλιοπωλείο Σαιξπηρικόν και ποιητής, ο Νίκος Αργύρης, εκδότης, Εκδόσεις Ίκαρος και η Βασιλική Κάργα, βιβλιοθηκονόμος στις Βιβλιοθήκες του Δήμου Καλαμαριάς θα μεταφέρουν την εμπειρία τους από τη χρήση της βάσης. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Μιχάλης Καλαμαράς, σύμβουλος εκδόσεων, eAnagnostis.gr/Thinking.
Ο διευθυντής του ΟΣΔΕΛ Γιωργανδρέας Ζάννος θα συμμετάσχει με ομιλία, η οποία ως θέμα θα έχει «Η ελληνική αγορά του βιβλίου: Δεδομένα και στοιχεία».
Ο ΟΣΔΕΛ θα συμμετάσχει και στο 1ο Διεθνές Επαγγελματικό Πρόγραμμα. Την Πέμπτη 4 Μαΐου, (15:00-18:00, περίπτερο 13, αίθουσα Διάλογος), στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «Η ελληνική αγορά του βιβλίου». Ο διευθυντής του ΟΣΔΕΛ Γιωργανδρέας Ζάννος θα συμμετάσχει με ομιλία, η οποία ως θέμα θα έχει «Η ελληνική αγορά του βιβλίου: Δεδομένα και στοιχεία». Στην ίδια εκδήλωση θα συμμετάσχουν με θέμα «Ψηφιοποίηση και καινοτομίες στον ελληνικό εκδοτικό τομέα» οι: Μιχάλης Καλαμαράς, σύμβουλος ψηφιακών εκδόσεων, eAnagnostis.gr/Thinking, Γιώργος Πούτος, γενικός διευθυντής JukeBooks. Θα ακολουθήσει συζήτηση με έλληνες και ξένους εκδότες και λογοτεχνικούς πράκτορες που θα συντονίσει η δημοσιογράφος Λαμπρινή Κουζέλη.
Επίσης, το Σάββατο 6 Μαΐου, 12:00-14:00, ο διευθυντής του ΟΣΔΕΛ θα συμμετάσχει στο στρογγυλό τραπέζι που διοργανώνει διαδικτυκά το Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας, Αρχειονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ), σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΕΕΒΕΠ) και το ΠΕΤ Βορείου Ελλάδος με θέμα «Ψηφιακός δανεισμός: Τάσεις, μοντέλα και βιωσιμότητα».
Ο ΟΣΔΕΛ είναι χορηγός και του διεθνούς συνεδρίου που διοργανώνει ο ΣΕΒΑ (Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου Αθήνας), στο πλαίσιο της δράσης του Συνδέσμου «Όλα αρχίζουν και τελειώνουν με ένα βιβλίο». Η στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Εξερευνώντας τις προκλήσεις του νέου τοπίου της ποικιλομορφίας στον χώρο των εκδόσεων», θα πραγματοποιηθεί Πέμπτη 4 και Παρασκευή 5 Μαΐου (περίπτερο 13, αίθουσα Διάλογος), με τη συμμετοχή ξένων εκδοτών και επαγγελματιών του βιβλίου: Anne Bergman, διευθύντρια της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Εκδοτών (FEP), Kristina Kramer, αναπληρώτρια διευθύντρια του Συλλόγου Γερμανών Εκδοτών & Βιβλιοπωλών, Svetlozar Zhelev, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου της Βουλγαρίας (NΒC), Δρ Michiel Kolman, αντιπρόεδρος Elsevier, πρόεδρος της Επιτροπής Inclusive Publishing & Literacy του Διεθνούς Συλλόγου Εκδοτών (IPA), Eda Ghemi, αν. καθηγήτρια και πρόεδρος του Νομικού Τμήματος στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης Τιράνων, επιστημονική συνεργάτιδα του EΛΙΑΜΕΠ, Jeremy Neate, υπεύθυνος έρευνας και διεθνούς ανάπτυξης Nielsen BookData, ιδρυτής του BookScan, Δρ Hazel Kenyon, διευθύντρια Έρευνας Βιβλίου NielsenIQ, Rachel Martin, Global Director Sustainability, Elsevier. Από ελληνικής πλευράς θα συμμετάσχουν οι: Νίκος Αργύρης, εκδότης, πρόεδρος ΕΝΕΛΒΙ, Πόλα Καπόλα, εκδότρια, αντιπρόεδρος ΣΕΒΑ, Μαριλένα Καραμολέγκου, εκδότρια, μέλος ΔΣ ΣΕΒΑ, Γιάννης Κρανιάς, εκδότης, αντιπρόεδρος ΠΟΕΒ, Ευριπίδης Κωνσταντινίδης, βιβλιοπώλης, Φαίδων Κυδωνιάτης, εκδότης, πρόεδρος ΣΕΒΑ, Βασιλική Νίκα, εκπαιδευτικός, πρόεδρος Ελληνικού Τμήματος ΙΒΒΥ, Γιώργος Πασχαλίδης, εκδότης, μέλος ΔΣ ΣΕΕΒΙ, Άννη Ραγιά, εκδότρια, μέλος ΔΣ ΣΕΒΑ, Κώστας Σπαθαράκης, εκδότης, γενικός γραμματέας ΣΕΒΑ, Χριστιάνα Χριστοπούλου, εκδότρια.
Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης εφέτος τιμά την Αμερικανική Λογοτεχνία. Την οργάνωση του Αμερικανικού Περιπτέρου και του προγράμματος έχει αναλάβει το Ελληνο-Aμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με την Επιτροπή Πολιτισμού του. Η ΔΕΒΘ διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τους έλληνες εκδότες, τη ΔΕΘ-HELEXPO, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τον Δήμο Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020. Η ΔΕΒΘ είναι μέλος του Φόρουμ Διεθνών Εκθέσεων Βιβλίου και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εκθέσεων Βιβλίου ALDUS UP.
Σχετικά με τον ΟΣΔΕΛ
Ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ) είναι μη κερδοσκοπικός αστικός συνεταιρισμός. Σκοπός του είναι η συλλογική διαχείριση και προστασία των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων των δημιουργών και των εκδοτών έργων του λόγου. Λειτουργεί από το 1997 με άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4481/2017. Εκπροσωπεί περισσότερους από 7.500 συγγραφείς, δημοσιογράφους, μεταφραστές, περισσότερους από 800 εκδότες βιβλίων, περιοδικών, Τύπου και σχεδόν το σύνολο των αλλοδαπών έντυπων έργων, μέσω συμβάσεων αμοιβαιότητας με 31 χώρες. Αποστολή του είναι να διευκολύνει τη νόμιμη πρόσβαση ή/και αναπαραγωγή έντυπων έργων για την κάλυψη εκπαιδευτικών αναγκών ή για τη χρήση από επιχειρήσεις, να εισπράττει και να αποδίδει τα δικαιώματα στους δικαιούχους, καθώς και να προστατεύει τα έργα τους από τη λογοκλοπή και την πειρατεία. Επιδιώκει τη βελτίωση της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας και τη συνειδητοποίηση της σημασίας των πνευματικών δικαιωμάτων από την ελληνική κοινωνία. Παράλληλα, υλοποιεί δράσεις πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου, μία εκ των οποίων είναι η καταγραφή της εκδοτικής παραγωγής στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της οποίας διατηρεί τη βιβλιογραφική βάση osdelnet.gr. Επίσης εκπροσωπεί την Ελλάδα σε διεθνείς ενώσεις συλλογικής διαχείρισης (IFRRO, PDLN κλπ).