vraveio pezografias marianthi tentzeraki

Χθες, Τρίτη, 21 Μαρτίου 2023, Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης, η Εταιρία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης απένειμε τα πρώτα λογοτεχνικά της βραβεία. Βραβεύτηκαν οι Μαρία Κέντρου-Αγαθοπούλου, Μεγάλο Βραβείο, Ευαγγελία Τάτση, βραβείο ποίησης, και Μαριάνθη Τεντζεράκη, βραβείο πεζογραφίας. Στην κεντρική εικόνα, η στιγμή της βράβευσης της Μαριάνθης Τεντζεράκη από τον Γιώργο Γκόζη, υπό το άγρυπνο βλέμμα του Διονύσιου Σολωμού. 

Επιμέλεια: Book Press

Τα πρώτα λογοτεχνικά της βραβεία απένειμε την Τρίτη 21 Μαρτίου 2023, Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης, η Εταιρία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων της Στέγης της.

Το Μεγάλο Λογοτεχνικό Βραβείο για το 2022, με το οποίο τιμάται η προσφορά και το σύνολο του έργου, απονεμήθηκε σε μια σημαντική προσωπικότητα των γραμμάτων μας, την κ. Μαρία Κέντρου- Αγαθοπούλου.

Η βραβευθείσα εμφανίστηκε στα γράμματα για πρώτη φορά το 1958 με το έμμετρο ποίημα της Κύπρος- Αλήθεια, για να διαγράψει μια λαμπρή πορεία με πολλά και σημαντικά ποιητικά και πεζογραφικά έργα, κάποια απ’ τα οποία συμπεριλήφθηκαν σε ξενόγλωσσες ανθολογίες και μεταφράστηκαν σε επτά γλώσσες.

Το Βραβείο Πεζογραφήματος για το καλύτερο βιβλίο πεζογραφίας του 2022 απονεμήθηκε στην κ. Μαριάνθη Τεντζεράκη, για τη νουβέλα της Ο Σακάτης των εκδόσεων ΑΩ.

Το Βραβείο Ποίησης για το καλύτερο ποιητικό βιβλίο του 2022 απονεμήθηκε στην κ. Ευαγγελία Τάτση για τη συλλογή Φυτά εσωτερικού χώρου των εκδόσεων Βακχικόν.

vraveio poiisis evaggelia tatsi

Η Ευαγγελία Τάτση βραβεύεται από την Χλόη Κουτσουμπέλη.

Παίρνοντας το λόγο ο Πρόεδρος της Ε.Λ.Θ. Βαγγέλης Τασιόπουλος επεσήμανε, αρχικά, πως «απονέμουμε τα βραβεία σε τρεις προσωπικότητες των Γραμμάτων μας τιμώντας το παρελθόν και την ιστορία και επιβραβεύοντας το παρόν που προοιωνίζει ένα λαμπρό μέλλον». Στη συνέχεια, εστιάζοντας στους λόγους που η Ε.Λ.Θ. θέσπισε τα βραβεία αυτά τόνισε ότι «θέλουμε να αναδείξουμε μέσω των βραβείων τις πραγματικά ποιοτικές δυνάμεις του λόγου και της αισθητικής της λογοτεχνίας. Υπάρχει ανάγκη επαναπροσδιορισμού της αξιολόγησης των λογοτεχνικών έργων παλαιών και νέων δημιουργών με πνεύμα όμως διαφάνειας, αξιοπιστίας, αξιοκρατίας αλλά και με κριτήρια βάθους, ποιότητας, πρωτοτυπίας εκφραστικής και δομικής και όχι λογικής ανταλλακτηρίου. Το σώμα της λογοτεχνίας δεν μπορεί παρά να είναι ένας δυναμικός οργανισμός διαρκώς εξελισσόμενος, έτσι μέσω αυτού του θεσμού θα διαπιστώνονται οι συγκλίσεις, οι αποκλίσεις και εν τέλει οι αισθητικές επιλογές και κατευθύνσεις της σύγχρονης λογοτεχνικής πραγματικότητας».

Ο Κώστας Γουλιάμος, συντονιστής της κριτικής επιτροπής, στο δικό του χαιρετισμό τόνισε ότι: «Στη σημερινή σκοτεινή εποχή, εποχή της σκοπιμότητας -εποχή της αγοραλογίας των δημοσίων σχέσεων, των δικτύων ανταλλαγής και της ανταλλακτικής επικοινωνίας- αυτό που θηρεύεται είναι η αγοραία ορατότητα και αναγνώριση. Αυτήν ακριβώς την ενδημική παθογένεια θέλει ν’ αντιπαλέψει -και αντιπαλεύει- η Εταιρία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης.»

ds me nikites

Το ΔΣ της Εταιρίας με τους βραβευθέντες. 

Η παρουσίαση των βραβευθέντων

Ο Γιώργος Γκόζης, ταμίας του Δ.Σ. της Ε.Λ.Θ., παρουσιάζοντας το βραβευόμενο έργο της Μαριάνθης Τεντζεράκη, «Ο Σακάτης», υπογράμμισε πως:

«θεματικά καταγράφει ένα σύγχρονο κοινωνικό ζήτημα σε παραλληλία με τη «Δήμητρα της Λέσβου», ζήτημα το οποίο σαφώς και μας αφορά όλους κοινωνικά, σχετικά με τη σωματική αναπηρία, την έμφυλη ταυτότητα, τη ενδοοικογενειακή βία, τον σχολικό εκφοβισμό, το περιθώριο, το δικαίωμα στην ετερότητα, για ποιο λόγο όμως να μας αφορά πεζογραφικά; Μας αφορά πεζογραφικά διότι πόρρω απέχει από τον επίπεδο λόγο της πλαδαρής αφήγησης την χωρίς άλματα ή καταβυθίσεις ή ακόμα χειρότερα από τον δημοσιογραφικό λόγο της επικαιρότητας που σε λίγους μήνες δεν θα τον θυμάται κανένας, διότι δεν συγγράφει μανιφέστο δικαιωματιστών, διότι δεν χρησιμοποιείται καταγγελτικά, και διότι παραμένει πάντα λόγος αγαπητικός και συγχωρητικός. Ο Σακάτης δεν είναι αυτοναφορικός, δεν περιγράφει τον μικρόκοσμο της συγγραφέως, βγαίνει από το εγώ και καταγράφει την εποχή του ως προς την ιστορία που αφηγείται, άρα έχει επιτύχει κατά το ήμισυ τον σκοπό του, από την άλλη όμως ικανοποιεί και το αισθητικό αποτέλεσμα διά της γλώσσας που μετέρχεται προκειμένου να την αφηγηθεί, επομένως έχει επιτύχει καθ’ ολοκληρία τον σκοπό του.»

Την βραβευόμενη ποιητική συλλογή της Ευαγγελίας Τάτση, «ΦΥΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ» παρουσίασε η Χλόη Κουτσουμπέλη, Αντιπρόεδρος της Ε.Λ.Θ., λέγοντας ότι:

«Τα ΦΥΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ της Ευαγγελίας Τάτση είναι πολύχρωμα, σαρκοφάγα, ενδιαφέροντα, μοναδικά. Ανοίγουν και κλείνουν τα πέταλά τους, αποκαλύπτουν και αποκρύπτουν. Η πρωτοτυπία, η συμπύκνωση, ο υπαινιγμός είναι οι αρετές αυτής της συλλογής. Οι απλές λέξεις που μετασχηματίζονται σε ποιητικές, ώστε τα ποιήματα να αποκτούν άλλο επίπεδο ανάγνωσης και κατανόησης. Και χιούμορ που κυλά στις φλέβες της συλλογής σε απαραίτητες, τόσο-όσο δόσεις. Νομίζω ότι η ποιητική αυτή συλλογή ενσαρκώνει και είναι απόλυτα συνεπής με τα κριτήρια που θέσαμε ως επιτροπή, δηλαδή από τη μία βλέπουμε μία ποιητική φωνή καθαρή και ευδιάκριτη με δικό της ύφος και εκφορά αλλά και γνώση του ποιητικού κανόνα, και από την άλλη η ποιήτρια χωρίς φλυαρίες και μελοδραματισμούς κομίζει κάτι νέο, προχωράει την ποιητική παράδοση στην ελληνική σύγχρονη ποίηση ένα βήμα πιο μπροστά.»\

Την κριτική επιτροπή των βραβείων αποτέλεσαν τα μέλη του Δ.Σ. Βαγγέλης Τασιόπουλος, Χλόη Κουτσουμπέλη, Άννα Κουστινούδη, Γιώργος Γκόζης, Χρύσα Βλάχου, Μιχάλης Πιτένης, Γεωργία Μακρογιώργου, ενώ συντονιστής ήταν ο βραβευμένος ποιητής Κώστας Γουλιάμος, Μόνιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών.

Ο θεσμός των λογοτεχνικών βραβείων της Ε.Λ.Θ. συνεχίζεται και το 2023, με την προσθήκη και άλλων κατηγοριών βραβείων, κάτι για το οποίο θα υπάρξουν σύντομα και οι σχετικές ανακοινώσεις εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

1ο Φεστιβάλ Διά-δραση στα Ιωάννινα – Τι σημαίνει η σιωπή στην εποχή των θορύβων;

1ο Φεστιβάλ Διά-δραση στα Ιωάννινα – Τι σημαίνει η σιωπή στην εποχή των θορύβων;

Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών διοργανώνει το 1ο Φεστιβάλ «Διά-δραση» από τις 15 έως τις 17 Ιουνίου, με θέμα των συζητήσεων και των καλλιτεχνικών δράσεων τη σιωπή.

Επιμέλεια: Book Press

...

15ο Φεστιβάλ ΛΕΑ: Συζητήσεις και εργαστήρια με συγγραφείς από τη Λατινική Αμερική, την Πορτογαλία και την Ισπανία – Αναλυτικά όλο το πρόγραμμα

15ο Φεστιβάλ ΛΕΑ: Συζητήσεις και εργαστήρια με συγγραφείς από τη Λατινική Αμερική, την Πορτογαλία και την Ισπανία – Αναλυτικά όλο το πρόγραμμα

Το 15ο Φεστιβάλ ΛΕΑ (Λογοτεχνία εν Αθήναις) θα πραγματοποιηθεί από τις 13 έως τις 22 Ιουνίου στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.

Επιμέλεια: Book Press

Υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνας Σα...

«Βίος και Πολιτεία» – μια νέα εκπομπή για τους ανθρώπους του βιβλίου απευθείας από το «υπόγειο» της Πολιτείας

«Βίος και Πολιτεία» – μια νέα εκπομπή για τους ανθρώπους του βιβλίου απευθείας από το «υπόγειο» της Πολιτείας

Το πρώτο επεισόδιο της εκπομπής «Βίος και Πολιτεία» μεταδόθηκε ζωντανά την Παρασκευή και βρίσκεται ήδη στον «αέρα» του διαδικτύου. Μια πρωτοβουλία του μεγαλύτερου και πιο εν...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Ήλιος με ξιφολόγχες» του Γιώργου Σκαμπαρδώνη (κριτική) – Μεσοπόλεμος εντός, εκτός και επί ταυτά

«Ήλιος με ξιφολόγχες» του Γιώργου Σκαμπαρδώνη (κριτική) – Μεσοπόλεμος εντός, εκτός και επί ταυτά

Για το μυθιστόρημα του Γιώργου Σκαμπαρδώνη «Ήλιος με ξιφολόγχες» (εκδ. Πατάκη).

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

Το τελευταίο μυθιστόρημα του Γιώργου Σκαμπαρδώνη ξεκινάει άκρως δελεαστικά. Εν έτει 1931 μια τυχαία φωτιά σε χαμοκέλα της Θεσσαλο...

«Στο σπίτι των ονείρων» της Κάρμεν Μαρία Ματσάδο (κριτική) – Γιατί μια κουίρ γυναίκα παραμένει σε μια κακοποιητική σχέση;

«Στο σπίτι των ονείρων» της Κάρμεν Μαρία Ματσάδο (κριτική) – Γιατί μια κουίρ γυναίκα παραμένει σε μια κακοποιητική σχέση;

Για το βιβλίο της Κάρμεν Μαρία Ματσάδο «Στο σπίτι των ονείρων»  (μτφρ. Άγγελος Αγγελίδης, Μαρία Αγγελίδου, εκδ. Αντίποδες). Κεντρική εικόνα, πλάνο από την ταινία Ταρ, του Τοντ Φιλντ, όπου μεταξύ άλλων παρουσιάζεται μια κακοποιητική σχέση ανάμεσα σε δύο γυναίκες.

Γράφει η ...

Άνα Μαρία Σούα: «Η ζωή είναι τρελή, παράλογη, κωμική και τραγική – το ίδιο και οι ιστορίες μου!»

Άνα Μαρία Σούα: «Η ζωή είναι τρελή, παράλογη, κωμική και τραγική – το ίδιο και οι ιστορίες μου!»

Συνέντευξη με την Αργεντινή συγγραφέα Άνα Μαρία Σούα [Ana María Shua], με αφορμή την ανθολογία διηγημάτων της «Σκυλίσια ζωή και άλλες ακροβασίες» (μτφρ. Άννα Βερροιοπούλου, εκδ. Βακχικόν). Η συγγραφέας θα βρεθεί στην Αθήνα τις επόμενες μέρες, καλεσμένη του 15ου Φεστιβάλ ΛΕΑ.

Συνέ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Τα ρόδα δεν πεθαίνουν ποτέ» του Γκούναρ Στόλεσεν (προδημοσίευση)

«Τα ρόδα δεν πεθαίνουν ποτέ» του Γκούναρ Στόλεσεν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Γκούναρ Στόλεσεν [Gunnar Staalesen] «Τα ρόδα δεν πεθαίνουν ποτέ» (μτφρ. Βαγγέλης Γιαννίσης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 7 Ιουνίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Υπάρχουν κάποιε...

«Έρωτες, έρωτες, έρωτες» του Βαγγέλη Ραπτόπουλου (προδημοσίευση)

«Έρωτες, έρωτες, έρωτες» του Βαγγέλη Ραπτόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Βαγγέλη Ραπτόπουλου «Έρωτες, έρωτες, έρωτες» – δώδεκα ιστορίες με πρωταγωνιστές που επιμένουν να παλεύουν για την ικανοποίηση της ερωτικής τους επιθυμίας. Δώδεκα παραλλαγές πάνω στο ίδιο θέμα, με την τελευταία και μεγαλύτερη να αγκαλιάζει όλες τις προηγούμενες. Κυκλο...

«Αρκτικό καλοκαίρι» του Ντέιμον Γκάλγκατ (προδημοσίευση)

«Αρκτικό καλοκαίρι» του Ντέιμον Γκάλγκατ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Ντέιμον Γκάλγκατ [Damon Galgut] «Αρκτικό καλοκαίρι» (μτφρ. Κλαίρη Παπαμιχαήλ), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 24 Μαΐου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Οι δύο άντρες κάθονταν στις πο...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Πατριαρχία, φεμινισμός και κουίρ λογοτεχνία – Μιχαλοπούλου, Αλεξάνδρα Κ* και Καλοβυρνάς δίνουν απαντήσεις

Πατριαρχία, φεμινισμός και κουίρ λογοτεχνία – Μιχαλοπούλου, Αλεξάνδρα Κ* και Καλοβυρνάς δίνουν απαντήσεις

Λογοτεχνία, έμφυλες ταυτότητες, πατριαρχία, φεμινιστικό κίνημα, γυναικεία γραφή. Αμάντα Μιχαλοπούλου, Αλεξάνδρα Κ*, Λύο Καλοβυρνάς φωτίζουν όψεις ενός ζητήματος που μας αφορά περισσότερο απ΄ όσο ίσως πιστεύουμε, ενώ ακολουθεί επιλογή βιβλίων ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας από τις πρόσφατες ...

Τα 25 καλύτερα λογοτεχνικά έργα γραμμένα από γυναίκες συγγραφείς – από τη Μέρι Σέλεϊ στην Έλενα Φερράντε

Τα 25 καλύτερα λογοτεχνικά έργα γραμμένα από γυναίκες συγγραφείς – από τη Μέρι Σέλεϊ στην Έλενα Φερράντε

Σε δημοσίευσή της στον Independent, η αρθρογράφος Clarisse Loughrey ξεχώρισε τα εικοσιπέντε σημαντικότερα λογοτεχνικά έργα που γράφτηκαν από γυναίκες συγγραφείς. Στη φωτογραφία, μία από αυτές, η Octavia E. Butler [1947 - 2006], συγγραφέας μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας με έντονο κοινωνικό και πολιτικό υ...

«Φάκελος αρχαιοκαπηλία»: Νικόλας Ζηργάνος, Ανδρέας Αποστολίδης και Γιάννης Μαρής

«Φάκελος αρχαιοκαπηλία»: Νικόλας Ζηργάνος, Ανδρέας Αποστολίδης και Γιάννης Μαρής

Φάκελος αρχαιοκαπηλία με προτάσεις τριών βιβλίων: «Επιχείρηση “Νόστος”: Ένα χρυσό στεφάνι και μια Κόρη για τον Αλέξη Καρρά» (εκδ. Τόπος), του Νικόλα Ζηργάνου, «Αρχαιοκαπηλία και εμπόριο αρχαιοτήτων – Μουσεία, έμποροι τέχνης, οίκοι δημοπρασιών, ιδιωτικές συλλογές» (εκδ. Άγρα), του Ανδρέα Αποστολίδη και  «Ίλ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

13 Δεκεμβρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2022

Έφτασε η στιγμή και φέτος για την καθιερωμένη εδώ και χρόνια επιλογή των εκατό από τα καλύτερα βιβλία λογοτεχνίας της χρονιάς που φτάνει σε λίγες μέρες στο τέλος της. Ε

ΦΑΚΕΛΟΙ