vraveio pezografias marianthi tentzeraki

Χθες, Τρίτη, 21 Μαρτίου 2023, Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης, η Εταιρία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης απένειμε τα πρώτα λογοτεχνικά της βραβεία. Βραβεύτηκαν οι Μαρία Κέντρου-Αγαθοπούλου, Μεγάλο Βραβείο, Ευαγγελία Τάτση, βραβείο ποίησης, και Μαριάνθη Τεντζεράκη, βραβείο πεζογραφίας. Στην κεντρική εικόνα, η στιγμή της βράβευσης της Μαριάνθης Τεντζεράκη από τον Γιώργο Γκόζη, υπό το άγρυπνο βλέμμα του Διονύσιου Σολωμού. 

Επιμέλεια: Book Press

Τα πρώτα λογοτεχνικά της βραβεία απένειμε την Τρίτη 21 Μαρτίου 2023, Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης, η Εταιρία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων της Στέγης της.

Το Μεγάλο Λογοτεχνικό Βραβείο για το 2022, με το οποίο τιμάται η προσφορά και το σύνολο του έργου, απονεμήθηκε σε μια σημαντική προσωπικότητα των γραμμάτων μας, την κ. Μαρία Κέντρου- Αγαθοπούλου.

Η βραβευθείσα εμφανίστηκε στα γράμματα για πρώτη φορά το 1958 με το έμμετρο ποίημα της Κύπρος- Αλήθεια, για να διαγράψει μια λαμπρή πορεία με πολλά και σημαντικά ποιητικά και πεζογραφικά έργα, κάποια απ’ τα οποία συμπεριλήφθηκαν σε ξενόγλωσσες ανθολογίες και μεταφράστηκαν σε επτά γλώσσες.

Το Βραβείο Πεζογραφήματος για το καλύτερο βιβλίο πεζογραφίας του 2022 απονεμήθηκε στην κ. Μαριάνθη Τεντζεράκη, για τη νουβέλα της Ο Σακάτης των εκδόσεων ΑΩ.

Το Βραβείο Ποίησης για το καλύτερο ποιητικό βιβλίο του 2022 απονεμήθηκε στην κ. Ευαγγελία Τάτση για τη συλλογή Φυτά εσωτερικού χώρου των εκδόσεων Βακχικόν.

vraveio poiisis evaggelia tatsi

Η Ευαγγελία Τάτση βραβεύεται από την Χλόη Κουτσουμπέλη.

Παίρνοντας το λόγο ο Πρόεδρος της Ε.Λ.Θ. Βαγγέλης Τασιόπουλος επεσήμανε, αρχικά, πως «απονέμουμε τα βραβεία σε τρεις προσωπικότητες των Γραμμάτων μας τιμώντας το παρελθόν και την ιστορία και επιβραβεύοντας το παρόν που προοιωνίζει ένα λαμπρό μέλλον». Στη συνέχεια, εστιάζοντας στους λόγους που η Ε.Λ.Θ. θέσπισε τα βραβεία αυτά τόνισε ότι «θέλουμε να αναδείξουμε μέσω των βραβείων τις πραγματικά ποιοτικές δυνάμεις του λόγου και της αισθητικής της λογοτεχνίας. Υπάρχει ανάγκη επαναπροσδιορισμού της αξιολόγησης των λογοτεχνικών έργων παλαιών και νέων δημιουργών με πνεύμα όμως διαφάνειας, αξιοπιστίας, αξιοκρατίας αλλά και με κριτήρια βάθους, ποιότητας, πρωτοτυπίας εκφραστικής και δομικής και όχι λογικής ανταλλακτηρίου. Το σώμα της λογοτεχνίας δεν μπορεί παρά να είναι ένας δυναμικός οργανισμός διαρκώς εξελισσόμενος, έτσι μέσω αυτού του θεσμού θα διαπιστώνονται οι συγκλίσεις, οι αποκλίσεις και εν τέλει οι αισθητικές επιλογές και κατευθύνσεις της σύγχρονης λογοτεχνικής πραγματικότητας».

Ο Κώστας Γουλιάμος, συντονιστής της κριτικής επιτροπής, στο δικό του χαιρετισμό τόνισε ότι: «Στη σημερινή σκοτεινή εποχή, εποχή της σκοπιμότητας -εποχή της αγοραλογίας των δημοσίων σχέσεων, των δικτύων ανταλλαγής και της ανταλλακτικής επικοινωνίας- αυτό που θηρεύεται είναι η αγοραία ορατότητα και αναγνώριση. Αυτήν ακριβώς την ενδημική παθογένεια θέλει ν’ αντιπαλέψει -και αντιπαλεύει- η Εταιρία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης.»

ds me nikites

Το ΔΣ της Εταιρίας με τους βραβευθέντες. 

Η παρουσίαση των βραβευθέντων

Ο Γιώργος Γκόζης, ταμίας του Δ.Σ. της Ε.Λ.Θ., παρουσιάζοντας το βραβευόμενο έργο της Μαριάνθης Τεντζεράκη, «Ο Σακάτης», υπογράμμισε πως:

«θεματικά καταγράφει ένα σύγχρονο κοινωνικό ζήτημα σε παραλληλία με τη «Δήμητρα της Λέσβου», ζήτημα το οποίο σαφώς και μας αφορά όλους κοινωνικά, σχετικά με τη σωματική αναπηρία, την έμφυλη ταυτότητα, τη ενδοοικογενειακή βία, τον σχολικό εκφοβισμό, το περιθώριο, το δικαίωμα στην ετερότητα, για ποιο λόγο όμως να μας αφορά πεζογραφικά; Μας αφορά πεζογραφικά διότι πόρρω απέχει από τον επίπεδο λόγο της πλαδαρής αφήγησης την χωρίς άλματα ή καταβυθίσεις ή ακόμα χειρότερα από τον δημοσιογραφικό λόγο της επικαιρότητας που σε λίγους μήνες δεν θα τον θυμάται κανένας, διότι δεν συγγράφει μανιφέστο δικαιωματιστών, διότι δεν χρησιμοποιείται καταγγελτικά, και διότι παραμένει πάντα λόγος αγαπητικός και συγχωρητικός. Ο Σακάτης δεν είναι αυτοναφορικός, δεν περιγράφει τον μικρόκοσμο της συγγραφέως, βγαίνει από το εγώ και καταγράφει την εποχή του ως προς την ιστορία που αφηγείται, άρα έχει επιτύχει κατά το ήμισυ τον σκοπό του, από την άλλη όμως ικανοποιεί και το αισθητικό αποτέλεσμα διά της γλώσσας που μετέρχεται προκειμένου να την αφηγηθεί, επομένως έχει επιτύχει καθ’ ολοκληρία τον σκοπό του.»

Την βραβευόμενη ποιητική συλλογή της Ευαγγελίας Τάτση, «ΦΥΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ» παρουσίασε η Χλόη Κουτσουμπέλη, Αντιπρόεδρος της Ε.Λ.Θ., λέγοντας ότι:

«Τα ΦΥΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ της Ευαγγελίας Τάτση είναι πολύχρωμα, σαρκοφάγα, ενδιαφέροντα, μοναδικά. Ανοίγουν και κλείνουν τα πέταλά τους, αποκαλύπτουν και αποκρύπτουν. Η πρωτοτυπία, η συμπύκνωση, ο υπαινιγμός είναι οι αρετές αυτής της συλλογής. Οι απλές λέξεις που μετασχηματίζονται σε ποιητικές, ώστε τα ποιήματα να αποκτούν άλλο επίπεδο ανάγνωσης και κατανόησης. Και χιούμορ που κυλά στις φλέβες της συλλογής σε απαραίτητες, τόσο-όσο δόσεις. Νομίζω ότι η ποιητική αυτή συλλογή ενσαρκώνει και είναι απόλυτα συνεπής με τα κριτήρια που θέσαμε ως επιτροπή, δηλαδή από τη μία βλέπουμε μία ποιητική φωνή καθαρή και ευδιάκριτη με δικό της ύφος και εκφορά αλλά και γνώση του ποιητικού κανόνα, και από την άλλη η ποιήτρια χωρίς φλυαρίες και μελοδραματισμούς κομίζει κάτι νέο, προχωράει την ποιητική παράδοση στην ελληνική σύγχρονη ποίηση ένα βήμα πιο μπροστά.»\

Την κριτική επιτροπή των βραβείων αποτέλεσαν τα μέλη του Δ.Σ. Βαγγέλης Τασιόπουλος, Χλόη Κουτσουμπέλη, Άννα Κουστινούδη, Γιώργος Γκόζης, Χρύσα Βλάχου, Μιχάλης Πιτένης, Γεωργία Μακρογιώργου, ενώ συντονιστής ήταν ο βραβευμένος ποιητής Κώστας Γουλιάμος, Μόνιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών.

Ο θεσμός των λογοτεχνικών βραβείων της Ε.Λ.Θ. συνεχίζεται και το 2023, με την προσθήκη και άλλων κατηγοριών βραβείων, κάτι για το οποίο θα υπάρξουν σύντομα και οι σχετικές ανακοινώσεις εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εκδήλωση: Ο Λεοπάρντι στην Αθήνα – Τα «Ανάλεκτα» & τα «Μικρά Ηθικά Έργα» υπό νέα θεώρηση

Εκδήλωση: Ο Λεοπάρντι στην Αθήνα – Τα «Ανάλεκτα» & τα «Μικρά Ηθικά Έργα» υπό νέα θεώρηση

Εκδήλωση για το έργο του Τζάκομο Λεοπάρντι (1798-1837), μια από τις πιο σημαντικές και βαθιές φωνές της ιταλικής και ευρωπαϊκής λογοτεχνίας, στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών. 

Επιμέλεια: Book Press

Το ...

«Ποίηση χωρίς σύνορα»: Ξεκινά η 4η Διεθνής Συνάντηση Ποίησης Κιάτου – Το πρόγραμμα

«Ποίηση χωρίς σύνορα»: Ξεκινά η 4η Διεθνής Συνάντηση Ποίησης Κιάτου – Το πρόγραμμα

Με θέμα «Από τις ρίζες στις διαδρομές — Ποίηση χωρίς σύνορα» η 4η Διεθνής Συνάντηση Ποίησης Κιάτου θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 18 έως την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2026. Εικόνα: Από παλαιότερη διοργάνωση. Εικόνα: Η Βίλλα Σικελιανού.

Επιμέλεια: Book Pres...

Βιβλιοπαρουσιάσεις, απαγγελίες και λογοτεχνικές συναντήσεις στο Queer Con 3

Βιβλιοπαρουσιάσεις, απαγγελίες και λογοτεχνικές συναντήσεις στο Queer Con 3

Το μεγαλύτερο φεστιβάλ για την queer τέχνη επιστρέφει από τις 18 έως τις 20 Σεπτεμβρίου στην Ελληνοαμερικανική Ένωση (Είσοδος Ελεύθερη) και φέρνει το βιβλίο και την έρευνα στο επίκεντρο. Όλες οι βιβλιοπαρουσιάσεις και οι λογοτεχνικές συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στα Seminar Rooms (4ος και 6ος όροφος) με ελεύθερη ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Ο «Άγγελος στο σπίτι» & η «Τρελή στη σοφίτα»: Η κατασκευή της γυναικείας ταυτότητας στη βικτωριανή εποχή

Ο «Άγγελος στο σπίτι» & η «Τρελή στη σοφίτα»: Η κατασκευή της γυναικείας ταυτότητας στη βικτωριανή εποχή

Πώς ο «Άγγελος στο σπίτι» και η «Τρελή στη σοφίτα», δυο γυναικείες φιγούρες που απεικονίζονται στη λογοτεχνία, αποτέλεσαν τη βάση για να οικοδομηθεί η γυναικεία ταυτότητα στη βικτωριανή εποχή. Εικόνα: Από την ταινία «Τζέιν Έιρ» (2011) του Κάρι Φουκουνάγκα. 

Γράφει η ...

Εκδήλωση: Ο Λεοπάρντι στην Αθήνα – Τα «Ανάλεκτα» & τα «Μικρά Ηθικά Έργα» υπό νέα θεώρηση

Εκδήλωση: Ο Λεοπάρντι στην Αθήνα – Τα «Ανάλεκτα» & τα «Μικρά Ηθικά Έργα» υπό νέα θεώρηση

Εκδήλωση για το έργο του Τζάκομο Λεοπάρντι (1798-1837), μια από τις πιο σημαντικές και βαθιές φωνές της ιταλικής και ευρωπαϊκής λογοτεχνίας, στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών. 

Επιμέλεια: Book Press

Το ...

«Μίμησις» του Έριχ Άουερμπαχ (κριτική) – Πώς η πραγματικότητα γίνεται λογοτεχνία

«Μίμησις» του Έριχ Άουερμπαχ (κριτική) – Πώς η πραγματικότητα γίνεται λογοτεχνία

Για τη μελέτη του Έριχ Άουερμπαχ (Erich Auerbach, 1892-1957) «Μίμησις – Η εικόνα της πραγματικότητας στη δυτική λογοτεχνία» (μτφρ. Λευτέρης Αναγνώστου, εκδ. ΜΙΕΤ). Εικόνα: Ο Άουερμπαχ περίπου το 1930. ©Wikimedia

Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης 

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Η ζωή µε την Εντίθ Πιάφ» του Ρομπέρτο Γκόρο (προδημοσίευση)

«Η ζωή µε την Εντίθ Πιάφ» του Ρομπέρτο Γκόρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Ρομπέρτο Γκόρο «Η ζωή µε την Εντίθ Πιάφ», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η πόρτα του ψυχιατρείου έτριξε καθώς έκλεινε πίσω του, λες και τ...

«Το τείχος του ονείδους» του Κλέαρχου Λιάτη (προδημοσίευση)

«Το τείχος του ονείδους» του Κλέαρχου Λιάτη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Κλέαρχου Λιάτη «Το τείχος του ονείδους», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Κυβερνήτης έριξε μια ψυχρή ματιά στο πρωινό που του είχε ετοιμά...

«Το πέμπτο παιδί» της Ντόρις Λέσινγκ (προδημοσίευση)

«Το πέμπτο παιδί» της Ντόρις Λέσινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Ντόρις Λέσινγκ [Doris Lessing] «Το πέμπτο παιδί» σε νέα μετάφραση της Έφης Τσιρώνη, το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Σεπτεμβρίου, από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εκείνο το πρωί, ξαπλωμένη στ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; Τρία καλά αστυνομικά, πρώτα φθινοπωρινά

Τι διαβάζουμε τώρα; Τρία καλά αστυνομικά, πρώτα φθινοπωρινά

Τρία καλά πρόσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα: Χόρχε Ροντρίγκες Γκόμες, Κάιλ Ντέκερ, Γιώργος Κ. Θεοχάρης. Πολιτικό θρίλερ στην ταραγμένη Βενεζουέλα, hardboiled αστυνομικό με έναν νέο, αναπάντεχο ήρωα και μία νέα φωνή στο ελληνικό αστυνομικό που «τα λέει όλα σε 200 σελίδες». Εικόνα: Vonderauvisuals, CC BY-NC-ND 2.0

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 10 βιβλία ελληνικής πεζογραφίας περιμένοντας το φθινόπωρο

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 βιβλία ελληνικής πεζογραφίας περιμένοντας το φθινόπωρο

Αστυνομικές υποθέσεις με έντονο κοινωνικό προβληματισμό, δυστοπικές πραγματικότητες που όμως περιγράφουν την εποχή μας, σκοτεινές οντότητες που ξεπηδούν από τις λαϊκές αφηγήσεις: δέκα βιβλία ελληνικής πεζογραφίας που διαβάζουμε μετά το καλοκαίρι.

Επιλογή-παρουσίαση: Σόλων...

Τι διαβάζουμε τώρα: Ποίηση καθώς τελειώνει το καλοκαίρι

Τι διαβάζουμε τώρα: Ποίηση καθώς τελειώνει το καλοκαίρι

Ποιήματα που συνομιλούν με αναμνήσεις, βιώματα, μύθους, κινηματογραφικά πλάνα. Τέσσερις προτάσεις λίγο πριν από το τέλος του καλοκαιριού. Εικόνα: «Οι Λουόμενοι της Ανιέρ» (1884) του Ζορζ Σερά.

Επιλογή-παρο...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΦΑΚΕΛΟΙ