positive 728

Μία συζήτηση για την αποδοχή και την αγάπη, στην Κεντρική Σκηνή, στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, την Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου, στις 20:30

Επιμέλεια: Book Press

«Η αγάπη κάνει την οικογένεια». Για πέμπτη χρονιά στη Στέγη, άνθρωποι με αληθινές ιστορίες μιλούν για την αποδοχή και την αγάπη ενάντια στο στίγμα και στην προκατάληψη στο I’m Positive. Η ανοιχτή συζήτηση πραγματοποιείται στην Κεντρική Σκηνή, την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου, με τη σφραγίδα του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή».

«Η ασθένεια είναι φυσικό κακό και όχι ηθικό» είχε δηλώσει η νοσηλεύτρια Μαρία Γκίκα στο I’m positive του 2021, αποτυπώνοντας σε μια φράση τη δαιμονοποίηση της σεξουαλικότητας, αλλά και την ενοχή που δυστυχώς είναι συχνά συνδεδεμένη με τη διάγνωση HIV. Στη φετινή συζήτηση πρωταγωνιστούν η αποδοχή και η αγάπη, που ξεκινούν μέσα από τον πυρήνα της οικογένειας για να διοχετευτούν στην κοινωνία. Άτομα, οροθετικά και μη, ανεβαίνουν στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης, αφηγούνται τις προσωπικές ιστορίες τους και φωτίζουν τις διαφορετικές όψεις του HIV, αναδεικνύοντας πως η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν πλέον τα άτομα τα οποία ζουν με τον ιό είναι οι διακρίσεις και η άγνοια της κοινωνίας.

Πιο ανοιχτό από ποτέ, το φετινό I’m positive αγκαλιάζει κάθε θετική φωνή που επιλέγει να μοιραστεί αληθινές ιστορίες συμπερίληψης. H Mαρία με τη μητέρα της μιλούν για τη διαδικασία αποδοχής μέσα στο πλαίσιο της οικογένειας. Ο Γιώργος με την Ειρήνη, που μεγάλωσαν σε κλειστά και ομοφοβικά περιβάλλοντα, φωτίζουν τη δύναμη της φιλίας που μπορεί να νικήσει το στίγμα και την προκατάληψη, αποδεικνύοντας ότι την οικογένεια που θέλουμε να έχουμε δίπλα μας την επιλέγουμε. Η Αμαλία και η Δήμητρα, μητέρες τρανς εφήβων, βάζουν τα παιδιά τους πάνω από τον εαυτό τους και συζητούν ανοιχτά για τη δύναμη και την υπομονή που απαιτεί μια τέτοια αλλαγή, αλλά και για τη σημασία της ενημέρωσης των γονέων πάνω σε ζητήματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Ο Διονύσης, ένα τρανς αγόρι, μαζί με τον πατέρα του αγκαλιάζουν τις επιλογές των ατόμων και αναδεικνύουν τη σημασία της στήριξης από την οικογένεια. Τη συζήτηση συντονίζουν η Λυδία Παπαϊωάννου και ο Φώτης Σεργουλόπουλος.

Στις 13 Οκτωβρίου μιλάμε ανοιχτά για το στίγμα που υπάρχει ακόμη στις σχέσεις, στη δουλειά και στην κοινωνία. Για όσα έχουν με κόπο κατακτηθεί και όσα πρέπει ακόμη να γίνουν. Μαζί διεκδικούμε να μην υποφέρει κανένα άτομο από τα ταμπού, την άγνοια και τις ανισότητες.

Συντελεστές
Διοργάνωση: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση & Θετική Φωνή
Συντονισμός συζήτησης: Λυδία Παπαϊωάννου, Φώτης Σεργουλόπουλος,

Μια παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση σε συνεργασία με τον Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή»

Παράλληλη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα: Σοφία Ρομπόλη 

Ανακαλύψτε τις ιστορίες των πρωταγωνιστών του I’m Positive 2022

Ο ΔΙΟΝYΣΗΣ ΚΑΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ
«Πολλά άτομα που κάνουν φυλομετάβαση βρίσκονται στον δρόμο. Εγώ επέλεξα να είμαι δίπλα στον γιο μου».

O Διονύσης Λεβεντάκης είναι ένα τρανς αγόρι που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Δέχτηκε πολλή αγάπη και στήριξη από τον πατέρα του, τον Μάριο, γεγονός που του έδωσε δύναμη να αποδεχτεί την ταυτότητά του. Γνωρίζει πολύ καλά ότι είναι η εξαίρεση στον κανόνα, καθώς τα τρανς άτομα, στην πλειονότητά τους, δεν λαμβάνουν τη στήριξη των οικογενειών τους.

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΙ Η ΕΙΡΗΝΗ
«Είναι σημαντικό να πάρεις τον εαυτό σου από το χέρι. Είναι σημαντικό να σου κρατάνε το χέρι αυτοί που σε αγαπάνε».

Ο Γιώργος Ανδρουλάκης μεγάλωσε στην Ιεράπετρα της Κρήτης, σε ένα κλειστό και ομοφοβικό περιβάλλον. Διαγνώστηκε με HIV το 2010 και λίγες μέρες αργότερα επέλεξε να το μοιραστεί με τον περίγυρό του. Πίστεψε ότι θα ξεσπάσει πόλεμος, όμως υπήρξαν άνθρωποι που τον πλησίασαν και τον αγκάλιασαν. Ανάμεσά τους και η αγαπημένη φίλη του, η Ειρήνη.

Η ΜΑΡΙΑ ΚΑΙ Η ΜΑΜΑ ΤΗΣ
Η Μαρία (Cyber) Κατσικαδάκου είναι ΛΟΑΤΚΙ ακτιβίστρια, ιδρύτρια και διοργανώτρια του Outview Festival. Ήταν από τα πρώτα άτομα στην Ελλάδα που μίλησε δημόσια για την ταυτότητά της, δηλώνοντας ανοιχτά ότι είναι λεσβία. Ήθελε να το μάθουν όλοι. Μαζί με τη μαμά της, την Ουρανία, έρχονται να μιλήσουν για τη σημασία της αποδοχής μέσα στον κύκλο της οικογένειας, την οποία θεωρούν αυτονόητη. Συμφωνούν ότι είναι βασικό να σε αγκαλιάζουν οι δικοί σου άνθρωποι, ενώ προτρέπουν τους γονείς να αγαπούν άνευ όρων τα παιδιά τους και να στηρίζουν κάθε απόφασή τους. Γιατί τελικά το «τι θα πει ο κόσμος» δεν έχει καμία σημασία μπροστά στην ευτυχία ενός παιδιού που ονειρεύεται τη ζωή του.

Η ΑΜΑΛΙΑ ΚΑΙ Η ΔΗΜΗΤΡΑ
Η Αμαλία Κουτσούκου και η Δήμητρα Παπαϊωάννου είναι μητέρες δύο τρανς εφήβων, καθηγήτριες αγγλικής φιλολογίας και μέλη της ομάδας υποστήριξης και ενδυνάμωσης γονέων με ΛΟΑΤΚΙ παιδιά, Proud Parents Greece (Υπερήφανοι Γονείς). Ενώνουν τις φωνές τους για να αναδείξουν την εμπειρία ενός γονέα απέναντι σε έναν έφηβο που διεκδικεί την ταυτότητά του. Μια διαδικασία που μπορεί στην αρχή να μην είναι εύκολη, στο τέλος όμως τροφοδοτείται με πολλή υπομονή και αγάπη γιατί, όπως τονίζει η Αμαλία, «είναι τα παιδιά μας» και αυτό αρκεί. Έχοντας ήδη ακούσει εκατοντάδες άλλες ιστορίες Υπερήφανων Γονέων, οι δύο μητέρες τονίζουν τη σημασία της ενημέρωσης και της εκπαίδευσης κάθε γονέα πάνω σε θέματα της LGBTQIA+ κοινότητας, ώστε να μπορούν να σταθούν δίπλα στο queer παιδί που αναζητά την υποστήριξη ενός ενήλικα.

Πληροφορίες
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Συγγρού 107
Κεντρική Σκηνή
Πέμπτη 13 Οκτωβρίου, 20:30
Διάρκεια εκδήλωσης: 60΄

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη με απαραίτητη προκράτηση θέσης εδώ.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εκδήλωση για το βιβλίο του Γεωργίου Μαλούχου «Οι εξομολογήσεις του Θεού και οι δεκαπέντε τύψεις Του» (εκδ. Πατάκη)

Εκδήλωση για το βιβλίο του Γεωργίου Μαλούχου «Οι εξομολογήσεις του Θεού και οι δεκαπέντε τύψεις Του» (εκδ. Πατάκη)

Παρουσίαση του βιβλίου του Γεωργίου Π. Μαλούχου «Οι εξομολογήσεις του Θεού και οι δεκαπέντε τύψεις του» διοργανώνεται την Τετάρτη 26 Μαρτίου στις 20:30 στο Βιβλιοπωλείο Πατάκη.

Επιμέ...

«Ανεξάρτητος κινηματογράφος: μύθοι και προοπτικές»: Εκδήλωση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

«Ανεξάρτητος κινηματογράφος: μύθοι και προοπτικές»: Εκδήλωση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Εκδήλωση για τον ανεξάρτητο κινηματογράφο από το KINO ATHENS την Πέμπτη 27 Μαρτίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, που περιλαμβάνει την προβολή πέντε ταινιών και συζήτηση με θέμα «Ανεξάρτητος Κινηματογράφος: Μύθοι και Προοπτικές». Στην κεντρική εικόνα, στιγμιότυπο από την ταινία «Συγκρουόμενα» της Έφης Αναγνωστί...

5 βιβλία πεζογραφίας από τις εκδόσεις Βακχικόν

5 βιβλία πεζογραφίας από τις εκδόσεις Βακχικόν

Δυο νέες συλλογές διηγημάτων και μία νουβέλα καθώς και δυο ενδιαφέρουσες επανακυκλοφορίες έρχονται από τις εκδόσεις Βακχικόν. Στην κεντρική εικόνα, λεπτομέρεια από το εξώφυλλο της νουβέλας «γάμπαρη Αμβρακικού» της Γεωργίας Τάτση.

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Καρτεσιανή σονάτα και άλλες νουβέλες» - Οι φιλοσοφημένες αφηγήσεις του Γουίλιαμ Γκας

«Καρτεσιανή σονάτα και άλλες νουβέλες» - Οι φιλοσοφημένες αφηγήσεις του Γουίλιαμ Γκας

Για τo «Καρτεσιανή σονάτα και άλλες νουβέλες» του Γουίλιαμ Γκας [William H. Gass],...

«Η σονάτα των αθέατων πουλιών» του Σπύρου Πετρουλάκη (προδημοσίευση)

«Η σονάτα των αθέατων πουλιών» του Σπύρου Πετρουλάκη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το νέο μυθιστόρημα του Σπύρου Πετρουλάκη «Η σονάτα των αθέατων πουλιών», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 27 Μαρτίου από τις εκδόσεις Μίνωας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Είστε έτοιμος να ξεκινήσουμε;»
«Μάλιστα, εί...

«Η σφαγή των αθώων» του Στέφανου Παπαδημητρίου (κριτική) – Θύμα εκφοβισμού φτάνει στα έσχατα όρια

«Η σφαγή των αθώων» του Στέφανου Παπαδημητρίου (κριτική) – Θύμα εκφοβισμού φτάνει στα έσχατα όρια

Για το μυθιστόρημα του Στέφανου Παπαδημητρίου «Η σφαγή των αθώων» (εκδ. Ψυχογιός). Στην κεντρική εικόνα, ο 13χρονος ήρωας της τηλεοπτικής μίνι σειράς Adolescence που διερευνά τα γιατί και τα πώς του φόνου μιας ανήλικης κοπέλας από έναν συμμαθητή της. 

Γράφει ο Δ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Η σονάτα των αθέατων πουλιών» του Σπύρου Πετρουλάκη (προδημοσίευση)

«Η σονάτα των αθέατων πουλιών» του Σπύρου Πετρουλάκη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το νέο μυθιστόρημα του Σπύρου Πετρουλάκη «Η σονάτα των αθέατων πουλιών», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 27 Μαρτίου από τις εκδόσεις Μίνωας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Είστε έτοιμος να ξεκινήσουμε;»
«Μάλιστα, εί...

«Λάθος κεφάλι» της Λίνας Ρόκου (προδημοσίευση)

«Λάθος κεφάλι» της Λίνας Ρόκου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Λίνας Ρόκου «Λάθος κεφάλι», το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Νήσος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Θα σου πω για τη γέννησή μου, κι ας μην τη θυμάμαι. Από τις λίγες φωτογραφίε...

«...άμμος» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«...άμμος» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αφήγημα του Μιχάλη Μακρόπουλου «...άμμος», το οποίο κυκλοφορεί στις 24 Μαρτίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Φυσοῦσε καὶ φυσοῦσε ἔπειτα ὁ βοριάς. Ἦταν λὲς καὶ ὁ κόσμος ἄφηνε ἐπιτέλους νὰ βγεῖ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τεντ Χιουζ, Βασίλης Παπαδόπουλος, Αργύρης Χιόνης: Τρία σημαντικά έργα ποίησης και ποιητικής

Τεντ Χιουζ, Βασίλης Παπαδόπουλος, Αργύρης Χιόνης: Τρία σημαντικά έργα ποίησης και ποιητικής

Τρία βιβλία εντελώς ανόμοια μεταξύ τους μας καλούν να σταθούμε, να διαβάσουμε και να στοχαστούμε την ποίηση και την ποιητική της. Τεντ Χιουζ, Βασίλης Παπαδόπουλος, Αργύρης Χιόνης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...

Στην καρδιά του Τρόμου: 12 βιβλία που αλλάζουν την αντίληψή μας για το είδος

Στην καρδιά του Τρόμου: 12 βιβλία που αλλάζουν την αντίληψή μας για το είδος

Φαντάσματα, εκκλησίες όπου δοξάζεται το κακό, βρικόλακες της ελληνικής επαρχίας, αλλόκοτα και περίεργα συναντάμε σε μυθιστορήματα, νουβέλες και συλλογές ιστοριών που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Παντού κυριαρχεί το στοιχείο του τρόμου. Κεντρική εικόνα, στιγμιότυπο από την ταινία «The Witch» (2015) του Ρόμπερτ Έγκερς.

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 5 σημαντικά έργα μεταφρασμένης πεζογραφίας που μόλις κυκλοφόρησαν

Τι διαβάζουμε τώρα; 5 σημαντικά έργα μεταφρασμένης πεζογραφίας που μόλις κυκλοφόρησαν

Πέντε σύγχρονα-κλασικά έργα μεταφρασμένης πεζογραφίας που κυκλοφόρησαν προσφάτως στη γλώσσα μας σε προσεγμένες μεταφράσεις. Τρία μυθιστορήματα, μία συλλογή από νουβέλες και ένα εξέχον έργο της «φυσιογραφικής γραμματείας» κοσμούν εδώ και λίγες μέρες τις προθήκες των βιβλιοπωλείων.

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

12 Δεκεμβρίου 2024 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2024

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα: Εκατό καλά λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2024 από τα πολλά περισσότερα που έπεσαν στα χέρια μας, με τη μεταφρασμένη πεζογρα

ΦΑΚΕΛΟΙ