istockphoto 817128476 2048x2048

Μια ακόμα χρονιά, γεμάτη υπέροχα και ανατρεπτικά βιβλία από τις εκδόσεις μας πλησιάζει προς το τέλος της. Το πρώτο εξάμηνο ήταν γεμάτο εκπλήξεις: εξαιρετικά ονόματα, βραβευμένες και μοναδικές εκδόσεις. Συνεχίζουμε στο ίδιο μοτίβο, πάντα με αγάπη για το καλό βιβλίο.

Επιμέλεια: Book Press

Πιστοί στο ραντεβού μας με την ιστορία, δεν μπορούσαμε παρά να γιορτάσουμε κι εμείς με τη σειρά μας τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, με εκδόσεις που δίνουν στον αναγνώστη διαφορετικές οπτικές για τους αγώνες του 1821, τον δρόμο προς την ελληνική ανεξαρτησία και τη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Η εκδοτική μας χρονιά ήταν γεμάτη εξαιρετικές βιογραφίες και μαρτυρίες σημαντικών προσωπικοτήτων. Η ποιότητα των εκδόσεών μας αναγνωρίστηκε από την Ακαδημία Αθηνών, μέσα από τη βράβευση του μοναδικού για τα ελληνικά δεδομένα τίτλου Συμπληρώνω τη μνήμη του κόσμου – Έλληνες όμηροι και αιχμάλωτοι σε ναζιστικά και φασιστικά στρατόπεδα και φυλακές 1941-1945 της Αννίτας Παναρέτου. Είμαστε όλοι απίστευτα περήφανοι και χαρούμενοι γι’ αυτή την τιμή!

Στο παιδικό βιβλίο, είχαμε την τιμή να παρουσιάσουμε τα πρώτα βιβλία της παγκοσμίως πολυβραβευμένης εκπαιδευτικού Βίκυς Ξανθοπούλου, συνεχίστηκε η σειρά Τα σημειώματα των συναισθημάτων της Ιζαμπέλ Φιλιοζά, που πλέον αριθμεί έξι τίτλους, ενώ τον Ιούνιο εκδώσαμε ακόμα ένα μοναδικό βιβλίο που έρχεται την κατάλληλη στιγμή να συνδράμει και να ενισχύσει έναν σημαντικό δημόσιο διάλογο: Θέλεις να μιλήσουμε για τη συναίνεση; Φυσικά, συνεχίσαμε να εμπλουτίζουμε με νέους τίτλους τις δύο πρωτοποριακές σειρές μας με χαρτονένια βιβλία που σχεδιάζουμε πρωτοτύπως στον εκδοτικό μας οίκο και διακινούμε σε όλον τον κόσμο: Η μικρή μου μυθολογία και Ο μικρός μου Αίσωπος.

Το τελευταίο τετράμηνο αυτής της ιδιαίτερης χρονιάς μάς βρίσκει αισιόδοξους, με νέες, εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εκδόσεις που παρουσιάζονται αναλυτικά παρακάτω.

ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ
Ιστορία

Ο Ενδοξότερος Αγώνας: Η Ελληνική Επανάσταση του 1821, Αριστείδης Χατζής

aristides hatzisΣυνθέτοντας ένα μαγευτικό μωσαϊκό της ευρωπαϊκής σκηνής των αρχών του 19ου αιώνα και δουλεύοντας μεθοδικά, υπομονετικά, σε ομόκεντρους κύκλους, από την Ευρώπη της Μεγάλης Βρετανίας, της Ρωσίας, της Αυστρίας και της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, προς το κέντρο της δράσης, την Ελλάδα, ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Αριστείδης Χατζής παραδίδει ένα βιβλίο για την Ελληνική Επανάσταση που όμοιό του δεν έχει ξαναγραφτεί στα ελληνικά: ένα πραγματικό ιστορικό θρίλερ που κόβει την ανάσα. Χωρίς γλωσσική στρυφνότητα αλλά με ακαδημαϊκού επιπέδου τεκμηρίωση, Ο Ενδοξότερος Αγώνας είναι η συγκλονιστική ιστορία των ανθρώπων πίσω από την Επανάσταση του 1821, είτε αυτοί είναι Έλληνες διανοούμενοι, στρατιωτικοί ή τυχοδιώκτες, είτε ξένοι ρομαντικοί συγγραφείς, δημοσιογράφοι, στρατηγοί ή αυτοκράτορες. Από τις δολοπλοκίες και τα πολιτικά παιχνίδια μέχρι τις θυσίες, τις βιαιότητες, τις υπερβάσεις και τον ηρωισμό, ο Χατζής έχει καταφέρει το αδύνατο: με μια καταιγιστική αφήγηση που θυμίζει μυθιστόρημα, το απολαυστικό αυτό ανάγνωσμα προσφέρει μια πλήρως ολοκληρωμένη επισκόπηση της Επανάστασης μέσα από αρχεία και μαρτυρίες και την τελευταία λέξη της ιστοριογραφίας. Η ματιά του είναι ολόφρεσκη και αποδεικνύει ότι το 1821 ήταν ένα τεράστιο διεθνές γεγονός, μία από τις μεγάλες φιλελεύθερες επαναστάσεις της εποχής, ο επιτυχημένος αγώνας του πρώτου έθνους που –παρότι ακέφαλο και μη υποστηριζόμενο από κάποια ξένη δύναμη– καταφέρνει όχι μόνο να πετύχει την ανεξαρτησία του αλλά και να στραφεί προς την Ευρώπη, προς μια παράδοση ισχυρά δημοκρατική και φιλελεύθερη, μέσα από τον «καλύτερο και ευγενέστερο αγώνα που υπάρχει», όπως τον ονόμασε η μεγάλη συγγραφέας Μαίρη Σέλλεϊ. 

Πολιτικές ανταμοιβής των αγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης (1828-1844), Σωτηρούλα Βασιλείου

Οι ανταμοιβές των αγωνιστών της Επανάστασης: ένα ακανθώδες ζήτημα εθνικής σημασίας. Το πρώιμο ελληνικό κράτος κλήθηκε να αναγνωρίσει και να επιβραβεύσει τους αγωνιστές της Παλιγγενεσίας, αντιμετωπίζοντας πρώτη φορά στην ταραχώδη ιστορία του το ζήτημα των ανταμοιβών. Οι οικονομικές ζυμώσεις της πρώτης μετεπαναστατικής περιόδου 1828-1844, μαζί με τις πολιτικές επιδιώξεις, αποδίδονται μέσω της πολύπλευρης έρευνας της Σωτηρούλας Βασιλείου, Διδάκτορος Ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μια πολύτιμη μελέτη –η οποία εντάσσεται στη σειρά μας Σύγχρονη και Παγκόσμια Ιστορία– αναφορικά με το ηθικό χρέος του κράτους απέναντι σε εκείνους που το υπερασπίστηκαν, όταν καταλάγιασε η σκόνη του πολέμου και ξημέρωσε η επόμενη μέρα.

Bιογραφίες – μαρτυρίες

Casta Diva: Η κρυφή ζωή της Μαρίας Κάλλας, Lyndsy Spence

Ποιο, πραγματικά, ήταν εκείνο το μικρό κορίτσι που μεγάλωσε μεταξύ Νέας Υόρκης και Ελλάδας, εκβιαζόταν από τη συναισθηματικά βίαιη μητέρα της, παντρεύτηκε έναν άντρα που την έκλεβε κι ερωτεύτηκε έναν κροίσο που της φερόταν βίαια και απαξιωτικά; Μέσα από μια αδημοσίευτη αλληλογραφία της Μαρίας Κάλλας, η Lyndsy Spence ρίχνει φως στην τραγική ιδιωτική ζωή της μεγάλης Ελληνίδας ντίβας. Με τα λόγια της ίδιας της Κάλλας, μαθαίνουμε πως ο Ωνάσης τη νάρκωνε, ο Μενεγκίνι έγραφε τα κέρδη της στο όνομά του και ο πατέρας της προσποιούνταν ότι πέθαινε πάμφτωχος σε νοσοκομείο, σε μία προσπάθεια να της αποσπάσει χρήματα… Η γυναίκα που πάλεψε με τη νευρομυϊκή διαταραχή, που έχασε τη φωνή της λόγω της ασθένειάς της και λόγω των καταχρήσεων και που στο τέλος της ζωής της απέμεινε μόνη στο Παρίσι είναι ο ίδιος άνθρωπος που μέχρι και σήμερα προκαλεί τεράστια συγκίνηση μέσα από τις αριστουργηματικές ηχογραφήσεις της. Την τραγική ιστορία της Μαρίας Κάλλας, της μεγαλύτερης ίσως υψίφωνου στην ιστορία της όπερας, ανασυνθέτει μέσα από άγνωστο υλικό η ιστορικός Lyndsy Spence. Τη μετάφραση υπογράφει η Χρύσα Φραγκιαδάκη. 

25185 BARRRACOONBarracoon: Η ιστορία του τελευταίου σκλάβου, Zora Neale Hurston

Tην εποχή του Black Lives Matter γίνεται ακόμα πιο σημαντική η μαρτυρία που μας κληροδότησε η Αφροαμερικανή Zora Neale Hurston ήδη από το 1927: ήταν η χρονιά που η σημαντική αυτή συγγραφέας συνάντησε τον Κούτζο Λούις, τον τελευταίο επιζώντα πρώην σκλάβο που ήρθε στην Αμερική με δουλεμπορικό πλοίο από την Αφρική, και κατέγραψε την ιστορία του. Πρόκειται για ένα σπάνιο και μοναδικό κείμενο, γεμάτο συμπόνια, που αποκαλύπτει κάθε μελανή πτυχή μιας ολέθριας κληρονομιάς που συνεχίζει να στοιχειώνει τις ΗΠΑ μέχρι και σήμερα. Οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος νιώθουν ιδιαιτέρως περήφανες για την πρώτη μετάφραση στα ελληνικά μιας τόσο κομβικής μαρτυρίας, πόσο μάλλον όταν είναι γραμμένη στο απαράμιλλο λογοτεχνικό στιλ μίας από τις σημαντικότερες Αμερικανίδες συγγραφείς του 20ού αιώνα. Τον άθλο της μετάφρασης υπογράφει ο Αντώνης Καλοκύρης.
επιστημη

Τι τρώει το σύμπαν; Paul Davies

Ο Paul Davies είναι αυτό που λέμε «βαρύ πυροβολικό» στον τομέα της εκλαϊκευμένης επιστήμης: βραβευμένος αστροφυσικός, συγγραφέας πολλαπλών best seller και ταυτόχρονα ένας άνθρωπος που κάνει κατανοητά τα μυστήρια του σύμπαντος. Γι’ αυτό είναι μεγάλη μας χαρά να σας τον παρουσιάζουμε ως το νέο μεταγραφικό απόκτημα των εκδόσεών μας. Η συνεργασία μας εγκαινιάζεται με το πιο πρόσφατο βιβλίο του Τι τρώει το σύμπαν; στο οποίο ο Davies μάς συνοδεύει σε μια εκθαμβωτική περιήγηση στα όρια του κόσμου μας, εξηγώντας με ευκρίνεια τι γνωρίζουμε και τι δεν γνωρίζουμε σήμερα για το σύμπαν και εξερευνώντας τις δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά μας: Τι συνέβη πριν από το Μπιγκ Μπανγκ; Θα αφανιστεί η Γη σε μια φούσκα κοσμικού κενού; Μία έρευνα που προσφέρει απαντήσεις σε αυτά και σε άλλα μυστήρια.
Σε μετάφραση του Χριστόδουλου Λιθαρή.

Μελέτες

Γιαγιά, πες μας ποια είσαι, Αναστασία Χουντουμάδη

Γιαγιά, πες μας ποια είσαι, προτρέπει η Αναστασία Χουντουμάδη. Μέσα από την εμπειρία της ως καθηγήτρια Εκπαιδευτικής και Αναπτυξιακής Ψυχολογίας, μας παραδίδει αυτό το ζωντανό και προσιτό κείμενο, στο οποίο τον πρώτο λόγο έχουν οι γιαγιάδες! Με εκκίνηση τα στερεότυπα και τις απαιτήσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής, η Αναστασία Χουντουμάδη προτείνει νέα θεώρηση της θέσης της γιαγιάς στις δομές των σύγχρονων οικογενειών. Με βάση συνεντεύξεις από νέες μητέρες και τις μητέρες τους, η συγγραφέας αναδεικνύει τις πολλαπλές διαστάσεις ενός ρόλου τόσο παραδοσιακού ώστε να θεωρείται αυτονόητος. Λαμβάνοντας υπόψη τις παγκόσμιες δημογραφικές τάσεις περί παράτασης της τρίτης ηλικίας και τις συνάδουσες προσαρμογές στους κοινωνικούς και εργασιακούς κανόνες, η λέξη γιαγιά αποκτά νέα πολιτιστική ετυμολογία.

Μικρέες εισαγωγές

Ηθική Φιλοσοφία, Θεόδωρος Γραμμένος

Thodoros GrammenosΖούμε σε μια περίοδο παγκόσμιας πίεσης, άγχους, θυμού και φόβου. Είναι επιτακτική ανάγκη να μπορούμε να κρίνουμε με τρόπο νηφάλιο τον εαυτό μας, τους άλλους και τις κοινωνίες μας όχι μόνο στα πρακτικά ζητήματα αλλά και στο επίπεδο της ηθικής. Με ποιο όμως δικαίωμα μπορούμε να κρίνουμε τι πιστεύουν οι Ιταλοί, οι Τούρκοι ή οι Αμερικανοί για το καλό και το κακό; Αν αναγνωρίζουμε σε όλους ένα κάποιο δίκαιο, μήπως στερούμαστε τη δυνατότητα να κρίνουμε αντικρουόμενες ηθικές απόψεις ή αποφάσεις; Αν πάλι όχι, τότε ουσιαστικά ισχυριζόμαστε ότι οι ηθικές αξίες και οι αντιλήψεις κάποιας συγκεκριμένης κοινωνίας για το καλό και το κακό, το δίκαιο και το άδικο, είναι σωστότερες από μιας άλλης. Έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε κάτι τέτοιο; Κι αν ναι, πώς επιχειρηματολογούμε; Με βάση τη λογική; Ποια λογική; Τα συναισθήματα; Ποια συναισθήματα; Τις ηθικές μας διαισθήσεις, μήπως; Και, ακόμα παραπέρα, από πού πηγάζει αυτή μας η λογική, αυτά μας τα συναισθήματα και οι διαισθήσεις μας; Μήπως από τη θρησκευτική μας πίστη; Από την εμπιστοσύνη μας στην επιστήμη; Από την αφοσίωσή μας στην παράδοση; Από ασυνείδητες γνωστικές προκαταλήψεις; Και πώς ζυγίζονται όλες αυτές οι ηθικές κρίσεις μεταξύ τους; Όλα αυτά τα ερωτήματα αποτελούν το περιεχόμενο του βιβλίου Ηθική Φιλοσοφία. Μπορεί να μοιάζουν δυσνόητα, σύνθετα, δύσκολα, ακόμα και στενάχωρα, αλλά ο διδάκτωρ φιλοσοφίας Θεόδωρος Γραμμένος καταπιάνεται με αυτά με τρόπο γοητευτικό και γλώσσα πέρα για πέρα κατανοητή, υπηρετώντας έναν κομβικό σκοπό: να μπορούν να διαθέτουν όλοι τα πολύτιμα εργαλεία κατανόησης και αξιολόγησης της ανθρώπινης συμπεριφοράς.

Κεντρικές τράπεζες, Σπύρος Βλιάμος, Κωνσταντίνος Γκράβας

Οι Κωνσταντίνος Γκράβας και Σπύρος Βλιάμος αποκαλύπτουν σε αυτή τη Μικρή Εισαγωγή με τον τίτλο Κεντρικές Τράπεζες το «μυστήριο» των κεντρικών τραπεζών: Δημιουργούν, ως αλχημιστές, οι κεντρικές τράπεζες των μεγάλων νομισμάτων (FED, EKT, κ.ά.) το χρήμα; Ποια σημασία έχει η εκτύπωση χαρτονομισμάτων; Η ιστορία του ελέγχου της νομισματικής κυκλοφορίας, το σημαντικότερο στοιχείο για τον έλεγχο του πληθωρισμού, συμβαδίζει ή προηγείται της εξέλιξης των οικονομικών συστημάτων; Ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών εξηγείται μέσα από αυτή την αλληλουχία γεγονότων και «εργαλείων» κυρίως του βασικού επιτοκίου. Η ρύθμιση και η «καθοδήγηση» των αγορών χρήματος και κεφαλαίου αποτελεί το έμμεσο, αλλά πολύ σοβαρό, καθήκον τους. Επιτέλους, ένα βιβλίο που ξεκαθαρίζει και κάνει διάφανη και κατανοητή τη λειτουργία και την κρισιμότητα του σημαντικότερου μηχανισμού πίσω από τις εθνικές, υπερεθνικές και παγκόσμιες οικονομίες και αγορές. Γνώσεις που δεν πρέπει να λείπουν από κανέναν.

Ξένη Λογοτεχνία

orfans masters sonΟ γιος του αφέντη των ορφανών, Adam Johnson

Ένα βραβευμένο με Πούλιτζερ μυθιστόρημα· ένα θρίλερ που κόβει την ανάσα· μια ιστορία ενηλικίωσης αλλά κι ενός μεγάλου έρωτα. Στο μυθιστόρημα του Adam Johnson, Ο γιος του αφέντη των ορφανών, ο Πακ Τζουν Ντο είναι ο γιος ενός από τους ισχυρούς άνδρες της Βόρειας Κορέας, του ανθρώπου που διευθύνει ένα στρατόπεδο εργασίας για ορφανά. Εκεί θα πάρει για πρώτη φορά μια γεύση της εξουσίας και της δύναμης, επιλέγοντας ποια ορφανά θα τρώνε πρώτα και ποια θα στέλνονται για χειρωνακτική εργασία. Ο Τζουν Ντο τραβάει την προσοχή των ανωτέρων του, αναρριχάται στην ιεραρχία και ξεκινά να βαδίζει σε έναν δρόμο χωρίς επιστροφή: θεωρεί τον εαυτό του «ταπεινό πολίτη του μεγαλύτερου έθνους στον κόσμο», το οποίο αρχίζει να υπηρετεί γινόμενος επαγγελματίας απαγωγέας. Την ίδια στιγμή πρέπει να μάθει να ακολουθεί αυθαίρετα μεταβαλλόμενους κανόνες και να ζει υπό τη συνεχή παρουσία βίας μόνο και μόνο για να παραμείνει ζωντανός. Σε αυτό το συγκλονιστικό βιβλίο ο Adam Johnson μάς προσφέρει το πορτρέτο ενός κόσμου μέχρι σήμερα κρυμμένου: μια Βόρεια Κορέα γεμάτη πείνα, διαφθορά, περιστασιακή σκληρότητα αλλά και συντροφικότητα, με κλεμμένες στιγμές ομορφιάς και αγάπης. Ένα βιβλίο που λάτρεψε ο ίδιος ο Στίβεν Κινγκ! Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει σε μετάφραση της Ιωάννας Ηλιάδη.

ΠΑΙΔΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ

ΣΕΙΡΕΣ

Η σειρά ΜΙΚΡΑ ΜΕΓΑΛΑ ΚΛΑΣΙΚΑ με εικονογραφημένες διασκευές κλασικών έργων από τον Αντώνη Παπαθεοδούλου και την Ίριδα Σαμαρτζή ολοκληρώνεται με το αριστούργημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, τον Δον Κιχώτη. Μια μοναδική σειρά από άποψη αισθητικής που αποτελεί τον ιδανικό τρόπο για να γνωρίσουν τα παιδιά κλασικές ιστορίες.

Η νέα σειρά εικονογραφημένων βιβλίων του Kes Gray σε εικονογράφηση Jim Field και σε ξεκαρδιστική μετάφραση του Γιώργου Τσακνιά θα κερδίσει τις καρδιές μικρών και μεγάλων. Απολαυστικό κείμενο σε ομοιοκαταληξία, πολύχρωμη και αστεία εικονογράφηση στα βιβλία Εεε, βατράχι! και Εεε, σκύλε!

Οι αγαπημένες σειρές μικρά κορίτσια και αγόρια με ΜΕΓΑΛΕΣ ΙΔΕΕΣ, σε κείμενο της Maria Isabel Sanchez Vegara, αριθμούν πια 13 τίτλους στον κατάλογό μας. Παγκόσμια επιτυχία με πωλήσεις που έχουν φτάσει στο εξωτερικό τα 2.000.000 αντίτυπα! Τον Οκτώβριο θα προσθέσουμε στη σειρά μας δύο γυναικείες προσωπικότητες η ζωή των οποίων εξακολουθεί να συναρπάζει τόσο για την τόλμη τους όσο και για το στίγμα που άφησε η καθεμία στον δικό της τομέα: Φρίντα Κάλο και Αμέλια Έρχαρτ.

Εικονογραφημένα βιβλία, παιχνιδοκάρτες, σημειωματάριο συναισθημάτων και άλλα πολλά σε μια σειρά βιβλίων με 22 τίτλους και πωλήσεις πολλών εκατοντάδων χιλιάδων αντιτύπων στην Ελλάδα συνολικά!

Σε κάθε παιδική βιβλιοθήκη κρύβεται ο αγαπημένος… λύκος Ζαχαρίας! Εικονογραφημένα βιβλία, παιχνιδοκάρτες, σημειωματάριο συναισθημάτων και άλλα πολλά σε μια σειρά βιβλίων με 22 τίτλους και πωλήσεις πολλών εκατοντάδων χιλιάδων αντιτύπων στην Ελλάδα συνολικά! Τον Σεπτέμβριο θα ταξιδέψουμε στον χρόνο μαζί με τον αγαπημένο μας λύκο σε μια ιστορία τόσο απολαυστική και ανατρεπτική όσο και ένα… ταξίδι στον χρόνο!

Οι εκδόσεις μας σύστησαν την Ιζαμπέλ Φιλιοζά στους μικρότερους αναγνώστες με την πετυχημένη σειρά Τα σημειώματα των συναισθημάτων. Τον Νοέμβριο μια καινούργια σειρά έρχεται να προστεθεί: Οι μικρές ιστορίες για τη θετική γονεϊκότητα της Ιζαμπέλ Φιλιοζά. Η σειρά θα ξεκινήσει με τους τίτλους Ο θυμός μου κι εγώ και Πιστεύω στον εαυτό μου. Μικρές ιστορίες με διασκεδαστική εικονογράφηση και ενσωματωμένα παραδείγματα που θα βοηθήσουν το παιδί να κατανοήσει τα συναισθήματά του αλλά κι άλλες καθημερινές καταστάσεις στη ζωή του.

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΑ

Σίγουρα είναι αυτή η ουρά για την Κιβωτό; Δύο ποντικάκια βρίσκονται πίσω από μια τεράστια ουρά όπου ζώα σε ζευγάρια περιμένουν. Τι περιμένουν; Τι είναι αυτή η Κιβωτός; Θα προλάβουν να μπουν στην ώρα τους; Το καινούργιο εικονογραφημένο παραμύθι Στην Ουρά για την Κιβωτό του Αντώνη Παπαθεοδούλου δεν είναι μια ιστορία για μια κιβωτό κι ας εικονογραφεί η Ίριδα Σαμαρτζή άπειρα ζωάκια και μια κιβωτό!

Κάτι δεν πάει καλά! Ή πώς με τη βοήθεια των φίλων μας μπορεί μια λίγο περίεργη ημέρα να εξελιχθεί σε μια πολύ όμορφη ημέρα! Η νέα ιστορία του Jory John σε εικονογράφηση της Erin Kraan είναι ένα βιβλίο που θα διαβάσεις δυνατά και θα γελάσεις ακόμα δυνατότερα. Με τη βοήθεια του Γιώργου Τσακνιά που μεταφράζει.

ΒΙΒΛΙΑ ΓΝΩΣΕΩΝ

Vicky Xanthopoulou 23Και τώρα παγιδεύτηκες; Πώς θα αποδράσεις; Μια νέα σειρά βιβλίων, τα Escape Books, έρχεται να ανατρέψει τα πάντα. Στο μοντέλο των δωματίων απόδρασης, αυτά τα βιβλία συνδυάζουν το παιχνίδι με τη μάθηση. Ο πρώτος τίτλος Μια νύχτα στην Ακρόπολη εκδόθηκε τον Ιούλιο. Η συγγραφέας και πολυβραβευμένη εκπαιδευτικός, Βίκυ Ξανθοπούλου και η εικονογράφος Νίκη Λεωνίδου δημιουργούν ένα περιβάλλον δράσης που θα συναρπάσει τους μικρούς αναγνώστες και εξερευνητές.

Οι εκδόσεις μας έχουν την τιμή να συνεργάζονται με τον Αλέξανδρο Παπανδρέου και την ομάδα του. Η σειρά Χαρισμάθεια - Out of the box challenge συνεχίζεται με έναν τέταρτο τίτλο που θα εκδοθεί τον Νοέμβριο. Στα βιβλία τα παιδιά θα ακονίσουν μυαλό και μολύβια με τα θέματα των μαθητικών διαγωνισμών που είναι χωρισμένα ανά ηλικιακή κατηγορία. Τα μαθηματικά συναντιούνται με τη φαντασία!

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ

Η εικοσαετής εμπειρία της στην εκπαίδευση έκανε τη συγγραφέα Βίκυ Ξανθοπούλου να πιστέψει όσο τίποτε άλλο ότι μέσα από την ανάγνωση ενός βιβλίου το παιδί μπορεί να ζήσει μια μοναδική εμπειρία και να νιώσει την ίδια ακριβώς ευχαρίστηση που βιώνει παίζοντας με τους φίλους του. Η σειρά βιβλίων Παίζουμε βιβλίο; συνδυάζει τη βιωματική μάθηση με τη διασκέδαση, επιχειρεί την εμβάθυνση σε όλες τις πτυχές του βιβλίου και δημιουργεί εν δυνάμει αναγνώστες. Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, βιβλιοθηκονόμους, εμψυχωτές, γονείς, ανθρώπους που επιθυμούν να προάγουν τη φιλαναγνωσία και προτείνει δράσεις που μπορούν να εκτυλιχθούν στο σχολείο, σε εναλλακτικούς χώρους εκπαίδευσης, ακόμα και στο σπίτι. Με δραστηριότητες που ενεργοποιούν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα, το παιδί συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία της ανάγνωσης, ταυτίζεται με τους ήρωες και ανακαλύπτει τα δικά του κίνητρα για διάβασμα.

ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Ο Θοδωρής Τσεκούρας υπογράφει τη νέα σειρά παιδικής λογοτεχνίας Οι Βιβλιοναύτες. Ο πρώτος τίτλος της σειράς Πώς να ταξιδέψεις στο διάστημα χωρίς να βγεις από το σπίτι σου, σε εικονογράφηση της Λέλας Στρούτση, θα κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο. Ο ήρωάς μας, ο Ωρίωνας, δεν βγαίνει από το σπίτι του ώσπου εξωγήινοι τολμούν να απαγάγουν τον Γουφ, τον σκύλο του! Ο Ωρίωνας χρησιμοποιώντας τη διαβιβλιακή τεχνολογία του Μαρκ 51 θα ξεκινήσει ένα ταξίδι που θα τον οδηγήσει σε άγνωστα σύμπαντα. Ένα πρωτότυπο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας γεμάτο δράση και χιούμορ, που ξεχειλίζει από αγάπη για τα βιβλία, τα ζώα και το διάστημα.

13088 SKYLOYSGATES 13.113 O POLEMOS POY KERDISA 3
   

Στη σειρά μας Οι Καλύτερες Ιστορίες, σε ανθολόγηση του Κυριάκου Αθανασιάδη, προστίθεται ο τρίτος τίτλος… για Σκύλους και Γάτες! Οκτώ καταξιωμένοι συγγραφείς αφηγούνται πρωτότυπες ιστορίες για τους τετράποδους φίλους μας ενώ η Αλεξία Ευσταθοπούλου εικονογραφεί πατούσες και μουστάκια!

Το βιβλίο που περιγράφει τη συγκινητική ιστορία ενός γενναίου κοριτσιού την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου Ο πόλεμος που έσωσε τη ζωή μου, της Kimberly Bradley Brubaker, είναι παγκόσμιο best seller που έχει αποσπάσει πολλά βραβεία (Newbery Honor, Schneider Family Book Award, Josette Frank Award) καθώς και το Βραβείο IBBY 2019 (Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου) για τη μετάφρασή του στα ελληνικά. Τον Οκτώβριο θα εκδώσουμε τον τίτλο Ο πόλεμος που κέρδισα όπου η πρωταγωνίστρια, η Έιντα, θα συνεχίσει το ταξίδι της στην αναζήτηση της οικογένειας και της ταυτότητάς της. Η αληθινή ελευθερία δεν είναι μόνο η ικανότητά μας να επιλέγουμε αλλά και το θάρρος να κάνουμε τη σωστή επιλογή.

Τον Νοέμβριο θα εκδώσουμε ακόμα ένα βιβλίο της αγαπημένης συγγραφέως Sylvia Bishop. Στο Μυστήρια στη Νέα Υόρκη ο πρωταγωνιστής Τζέιμι που θέλει να γίνει δημοσιογράφος θα δει το όνειρό του να γίνεται πραγματικότητα. Όμως η επίσκεψη στα γραφεία της διάσημης εφημερίδας Η Πρωινή της Νέας Υόρκης κρύβει αναπάντεχες συναντήσεις, και το δημοσιογραφικό δαιμόνιο του Τζέιμι θα τον μπλέξει σε έναν κόσμο με διαβόητους εγκληματίες, διπλοπρόσωπους προδότες και ψεύτικα, παραπλανητικά στοιχεία – έναν κόσμο όπου δεν μπορεί να εμπιστευτεί κανέναν απολύτως. Η Sylvia Bishop υπογράφει άλλο ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα με φόντο τη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του 1960 και τη μετάφρασή του στα ελληνικά έκανε η Πετρούλα Γαβριηλίδου.

GRAPHIC NOVELS

Δύο τίτλοι graphic novels θα κυκλοφορήσουν τον Οκτώβριο από τις εκδόσεις μας.

13.112 KARATHEODORH 13.110 LEYKO POYLI 2
   

Για πρώτη φορά η βιογραφία του μεγάλου Έλληνα μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή αποτυπώνεται σε ένα graphic novel για μικρούς και μεγάλους. Σε κείμενο του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη και εικονογράφηση του Παναγιώτη Πανταζή.

Η συγγραφέας του μοναδικού βιβλίου Θαύμα, R. J. Palacio, κάνει την πρώτη της συγγραφική προσπάθεια στο είδος του graphic novel. Στο Λευκό πουλί, σε μετάφραση της Μαρίζας Ντεκάστρο, που το 2022 θα μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη, η συγγραφέας μάς διηγείται μια ιστορία καλοσύνης στα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου που θα συγκινήσει όλους τους αναγνώστες.

ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΙ ΗΡΩΕΣ

Η κορυφαία αγαπημένη εταιρεία μικρών και μεγάλων είναι η Lego! Για πρώτη φορά κυκλοφορούν ιστορίες με τους ήρωες της Lego για παιδιά 6+. Βιβλία γεμάτα περιπέτεια, δράση και απίθανες ανατροπές για τους φαν με την υπογραφή των πιο αγαπημένων τούβλινων ηρώων! Τον Οκτώβριο θα συνεχίσουμε με την έκδοση βιβλίων-έκπληξη: Χριστούγεννα με τους ήρωες της Lego, βιβλία για ακόμα μικρότερους αναγνώστες αλλά και για πολύ μεγαλύτερους! Stay tuned!

Όταν βρεθείς σε ανάγκη, όταν ο κίνδυνος παραμονεύει, όταν χρειάζεσαι βοήθεια ποιον θα φωνάξεις; Μα φυσικά 4 πόδια και μια ουρά! Τα απίθανα κουτάβια Paw Patrol ήρθαν τρέχοντας κουνώντας αυτιά και ουρές στις εκδόσεις μας! Βιβλία ζωγραφικής, με αυτοκόλλητα, ιστορίες! Βιβλία της ταινίας που θα προβληθεί τον Σεπτέμβριο στους κινηματογράφους αλλά και άλλα πολλά! Γουφ!

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χριστουγεννιάτικη γιορτή από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης: Σαββατοκύριακο στην Πλάκα, με Αργύρη Μπακιρτζή, κεράσματα και μεγάλες προσφορές

Χριστουγεννιάτικη γιορτή από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης: Σαββατοκύριακο στην Πλάκα, με Αργύρη Μπακιρτζή, κεράσματα και μεγάλες προσφορές

Οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης διοργανώνουν χριστουγεννιάτικη γιορτή βιβλίου το Σάββατο 9 & την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου από τις 11:00 μέχρι και τις 19:00 στην οδό Θουκυδίδου 4, στην Πλάκα και υπόσχονται δύο μέρες γεμάτες με μουσική, κεράσματα, προτάσεις για δώρα και μεγάλες προσφορές.

Επιμέλεια: ...

Εορταστικό τετραήμερο των εκδόσεων Ψυχογιός στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Εορταστικό τετραήμερο των εκδόσεων Ψυχογιός στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Από σήμερα (7/12) έως και την Κυριακή (10/12) οι εκδόσεις Ψυχογιός ετοιμάζουν μια χριστουγεννιάτικη γιορτή για μικρούς και μεγάλους στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης με bazaar βιβλίων, εκδηλώσεις και δράσεις για τα παιδιά. «Τίτλοι λογοτεχνίας για μικρούς και μεγάλους, bazaar βιβλίων, συναντήσεις με συγγραφείς & συναρπα...

Μηνάς Δημάκης: Ένας υπάλληλος της Τράπεζας της Ελλάδος αφοσιωμένος στην ποίηση

Μηνάς Δημάκης: Ένας υπάλληλος της Τράπεζας της Ελλάδος αφοσιωμένος στην ποίηση

Στο Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος παρουσιάζεται το αφιέρωμα του περιοδικού «Ο Κύκλος» στον ποιητή Μηνά Δημάκη, στις 14 Δεκεμβρίου, με ομιλητές τη μόνιμη διδάσκουσα στην ΑΣΚΤ Βαρβάρα Ρούσσου και τον κριτικό λογοτεχνίας Βαγγέλη Χατζηβασιλείου, και συντονίστρια την Ευτυχία Παναγιώτου.

Επιμέλεια: ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Χριστουγεννιάτικη γιορτή από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης: Σαββατοκύριακο στην Πλάκα, με Αργύρη Μπακιρτζή, κεράσματα και μεγάλες προσφορές

Χριστουγεννιάτικη γιορτή από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης: Σαββατοκύριακο στην Πλάκα, με Αργύρη Μπακιρτζή, κεράσματα και μεγάλες προσφορές

Οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης διοργανώνουν χριστουγεννιάτικη γιορτή βιβλίου το Σάββατο 9 & την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου από τις 11:00 μέχρι και τις 19:00 στην οδό Θουκυδίδου 4, στην Πλάκα και υπόσχονται δύο μέρες γεμάτες με μουσική, κεράσματα, προτάσεις για δώρα και μεγάλες προσφορές.

Επιμέλεια: ...

Εορταστικό τετραήμερο των εκδόσεων Ψυχογιός στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Εορταστικό τετραήμερο των εκδόσεων Ψυχογιός στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Από σήμερα (7/12) έως και την Κυριακή (10/12) οι εκδόσεις Ψυχογιός ετοιμάζουν μια χριστουγεννιάτικη γιορτή για μικρούς και μεγάλους στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης με bazaar βιβλίων, εκδηλώσεις και δράσεις για τα παιδιά. «Τίτλοι λογοτεχνίας για μικρούς και μεγάλους, bazaar βιβλίων, συναντήσεις με συγγραφείς & συναρπα...

«Η Καταρίνα και η ομορφιά να σκοτώνεις φασίστες» (κριτική) – Η τελετουργία ενός φόνου σε μια άκρως σύγχρονη παράσταση

«Η Καταρίνα και η ομορφιά να σκοτώνεις φασίστες» (κριτική) – Η τελετουργία ενός φόνου σε μια άκρως σύγχρονη παράσταση

Για την παράσταση του Πορτογάλου σκηνοθέτη Τιάγκο Ροντρίγκες [Tiago Rodriguez] «Η Καταρίνα και η ομορφιά να σκοτώνεις φασίστες» που ανέβηκε στην κεντρική σκηνή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση. Κεντρική εικόνα: © Joseph Bandere.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος  ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Τρότζαν» του Θανάση Χειμωνά (προδημοσίευση)

«Τρότζαν» του Θανάση Χειμωνά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Θανάση Χειμωνά «Τρότζαν, που κυκλοφορεί στις 8 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Πατάκη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Άνοιξα τα μάτια μου. Το μυαλό μου, αδειανό. Γύρω μου, φως. Έντονο. Εκτυφλωτικό. Συνειδητοπο...

«Αχ, Ευρώπη! Κείμενα για το μέλλον της Ευρώπης και την δημόσια σφαίρα» του Γιούργκεν Χάμπερμας (προδημοσίευση)

«Αχ, Ευρώπη! Κείμενα για το μέλλον της Ευρώπης και την δημόσια σφαίρα» του Γιούργκεν Χάμπερμας (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από βιβλίο του Γιούργκεν Χάμπερμας [Jürgen Habermas] «Αχ Ευρώπη! – Κείμενα για το Μέλλον της Ευρώπης και την δημόσια σφαίρα» (μτφρ. – προλεγόμενα – σχόλια: Δημήτρης Υφαντής, το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 15 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Printa / Ροές.

Επιμέλεια: Κώστας Αγορασ...

«Πολύ αργά πια» της Κλερ Κίγκαν (προδημοσίευση)

«Πολύ αργά πια» της Κλερ Κίγκαν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Κλερ Κίγκαν [Claire Keegan] «Πολύ αργά πια» (μτφρ. Μαρτίνα Ασκητοπούλου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 7 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Την Παρασκευή, 29 Ιουλίου, το...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα δέκα καλύτερα βιβλία του 2023 σύμφωνα με τους New York Times

Τα δέκα καλύτερα βιβλία του 2023 σύμφωνα με τους New York Times

Η συντακτική ομάδα των New York Times ξεχώρισε τα καλύτερα βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2023, επιλέγοντας πέντε έργα μυθοπλασίας και πέντε δοκίμια. Στην κεντρική εικόνα, η Ζέιντι Σμιθ [Zadie Smith], συγγραφέας του «The fraud», το οποίο αναφέρεται στη λίστα ως ένα από τα πέντε σημαντικότερα μυθιστορήματα του έτους που ...

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

Τι κοινό μπορεί να έχει η Μαρινέλλα με τον Έλον Μάσκ; Η Μαρία Κάλλας με τον Ανδρέα Παπανδρέου και ο Πρίγκιπας Χάρι με τον Διονύση Σιμόπουλο; Οι βιογραφίες όλων αυτών, και μερικές ακόμη, κυκλοφόρησαν τους προηγούμενους μήνες και σας τις παρουσιάζουμε.

Γράφει ο Κώστας Αγοραστό...

Κλερ Κίγκαν – Η Ιρλανδή που ανέδειξε τις χάρες της μικρής φόρμας

Κλερ Κίγκαν – Η Ιρλανδή που ανέδειξε τις χάρες της μικρής φόρμας

Η Ιρλανδή συγγραφέας έχει αγαπηθεί από το ελληνικό αναγνωστικό κοινό και όχι άδικα. Τι είναι αυτό που την κάνει ιδιαίτερη και γιατί η πρόσφατη νουβέλα της «Πολύ αργά πια» (μτφρ. Μαρτίνα Ασκητοπούλου, εκδ. Μεταίχμιο) την καταξιώνει. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

13 Δεκεμβρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2022

Έφτασε η στιγμή και φέτος για την καθιερωμένη εδώ και χρόνια επιλογή των εκατό από τα καλύτερα βιβλία λογοτεχνίας της χρονιάς που φτάνει σε λίγες μέρες στο τέλος της. Ε

ΦΑΚΕΛΟΙ