cinobo magnitika pedia

Η ελληνική πλατφόρμα Cinobo ανακοίνωσε τις ταινίες που αγαπήθηκαν περισσότερο από τους συνδρομητές του μέσα στο 2022. Στην κεντρική εικόνα, στιγμιότυπο από την ταινία «Μαγνητικά πεδία», του Γιώργου Γούση.

Επιμέλεια: Book Press

Ανάμεσα στις είκοσι δημοφιλέστερες ταινίες της φετινής χρονιάς, βρίσκονται και έξι ελληνικές παραγωγές. Την πρωτιά πήρε η ταινία «Μαγνητικά πεδία», το επιτυχημένο κινηματογραφικό ντεμπούτο του Γιώργου Γούση.

Στη λίστα βρίσκουμε και τις ταινίες «Ατυχές πήδημα ή παλαβό πορνό» και «Οι ροδακινιές του Αλκαράς», που τιμήθηκαν με τη Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ του Βερολίνου το 2021 και το 2022 αντίστοιχα.

20. «Aniara», των Πέλα Κάγκερμαν και Ούγκο Λίλια

Ένα σκάφος που μεταφέρει ανθρώπους στον Άρη βγαίνει εκτός πορείας και όλα πάνε στραβά. Οι επιβάτες του θα αναγκαστούν να περιμένουν την αποστολή διάσωσης υπομονετικά, σε συνθήκες απομόνωσης, για δυο ολόκληρα χρόνια.

19. «Οι ροδακινιές του Αλκαράς» («Alcarràs»), της Κάρλα Σιμόν

Μια οικογένεια αγροτών κινδυνεύει να χάσει τα πάντα: ο ιδιοκτήτης της γης τους πεθαίνει, και οι κληρονόμοι του αποφασίζουν να εκριζώσουν τις ροδακινιές της οικογένειας προκειμένου να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά πάνελ.

18. «Αμίρα» («Amira»), του Μοχάμεντ Ντιάμπ

Ένα κορίτσι από την Παλαιστίνη μαθαίνει πως ο άνδρας που τη μεγάλωσε δεν είναι ο πραγματικός της πατέρας.

17. «Σελήνη, 66 Ερωτήσεις» («Moon, 66 Questions»), της Ζακλίν Λέντζου

Η Άρτεμη επιστρέφει στο σπίτι των παιδικών της χρόνων για να φροντίσει τον απόμακρο πατέρα της, ο οποίος πάσχει από πολλαπλή σκλήρυνση. Οι δυο τους θα έρθουν πιο κοντά.

16. «Ραντεβού στο Belle Epoque» («La Belle Époque»), του Νικολά Μπεντός

Ο γηραιός κομίστας Βικτόρ, ο οποίος έχει τσακωθεί με τη σύζυγό του, πληρώνει τον κινηματογραφιστή Αντουάν για να ταξιδέψει πίσω στον χρόνο. Χάρη στα σκηνοθετικά τρικ του Αντουάν, ο Βικτόρ ξαναζεί την ημέρα που πρωτογνώρισε και ερωτεύτηκε τη σύζυγό του, στο μπαρ «Belle Epoque» της Λιόν του 1974.

cinobo eswteriki prwti

15. «Γάζα, αγάπη μου» («Gaza Mon Amour»), των Άραμπ Νάσερ και Ταρζάν Νάσερ

Ο Ίσα, ένας εξηνταπεντάχρονος ψαράς που ζει στη Γάζα, είναι ερωτευμένος με τη Σιχάμ, μια γυναίκα που δουλεύει ως μοδίστρα μαζί με την προσφάτως διαζευγμένη κόρη της. Μια ημέρα, η ζωή του Ίσα θα αλλάξει, καθώς θα βρει στα δίχτυα του ένα αρχαιοελληνικό άγαλμα του θεού Απόλλωνα.

14. «Η εξαφάνιση» («The Vanishing»), του Τζορτζ Σλούιζερ

Ο Ρεξ και η Σάσκια είναι ερωτευμένοι μεταξύ τους. Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού, η Σάσκια εξαφανίζεται. Τρία χρόνια μετά, ο Ρεξ αρχίζει να λαμβάνει γράμματα από τον απαγωγέα της.

13. «Και στις καλύτερες οικογένειες» («The Best Families»), του Χαβιέρ Φουέντες-Λεόν

Δύο αδελφές εργάζονται ως οικιακές βοηθοί στα γειτονικά σπίτια δυο πλούσιων οικογενειών της αριστοκρατικής τάξης του Περού. Σε ένα πάρτι γενεθλίων στο οποίο παρευρίσκονται αμφότερες οι οικογένειες, ένα σκοτεινό μυστικό θα αποκαλυφθεί.

12. «Ατυχές πήδημα ή παλαβό πορνό» («Bad Luck Banging or Loony Porn»), του Ράντου Ζούντε

Μια καθηγήτρια κινδυνεύει να χάσει τη θέση της, όταν το ερασιτεχνικό ερωτικό βίντεο που είχε γυρίσει με τον σύντροφό της διαρρέει στο διαδίκτυο.

11. «Οι γείτονες από πάνω» («The People Upstairs»), του Σεσκ Γκέι

Η Άνα προσκαλεί σε γεύμα τους νεαρούς γείτονες που μένουν στον πάνω όροφο. Ο ενοχλημένος σύζυγός της αποφασίζει να μιλήσει στους καλεσμένους τους για τους αναστεναγμούς που ακούγονται συνεχώς από το διαμέρισμά τους.

10. «Αγαπητή Λεά» («The Love Letter»), του Ζερόμ Μπονέλ

Ένας άνδρας καταφεύγει σε ένα παρισινό καφέ και ξεκινά να γράφει ένα γράμμα στη γυναίκα που αγάπησε, προσπαθώντας να την ξανακερδίσει.

9. «Η αναζήτηση της Λώρα Ντουράντ» («In the Strange Pursuit of Laura Durand»), του Δημήτρη Μπαβέλλα

Ο Αντώνης και ο Χρήστος, δυο άνεργοι φίλοι που συγκατοικούν στην Αθήνα, αποφασίζουν να αναζητήσουν τη Λώρα Ντουράντ, μια ξεχασμένη πορνοστάρ της δεκαετίας του ’90.

8. «Πράσινη θάλασσα» («Green Sea»), της Αγγελικής Αντωνίου

Μια ταινία βασισμένη στο μυθιστόρημα της Ευγενίας Φακίνου με τίτλο Για να δει τη θάλασσα. Η αμνησιακή Άννα προσπαθεί να θυμηθεί το παρελθόν της, ενώ δουλεύει στην κουζίνα της ταβέρνας του μελαγχολικού Ρούλα.

7. «Το κόλπο της νυφίτσας» («The Weasels’ Tale»), του Χουάν Χοσέ Καμπανέλα

Στα γεράματά τους, μια πρώην αστέρας του κινηματογράφου, ένας ηθοποιός μικρών ρόλων, ένας σκηνοθέτης και ένας σεναριογράφος συγκατοικούν σε μια παλιά έπαυλη. Ένα ζευγάρι θα τους επισκεφτεί και θα προσπαθήσει να τους πείσει να πουλήσουν το σπίτι τους.

6. «Πρόστιμο» («Amercement»), του Φωκίωνα Μπόγρη

Ένας ντίλερ κάνναβης ονόματι Βαγγέλης αναγκάζεται να μετακομίσει στο σπίτι της αδελφής του, για να γλυτώσει από τους γείτονές του που θέλουν να τον καρφώσουν στην αστυνομία. Στο νέο του σπίτι, ο Βαγγέλης θα γνωρίσει τον Πέτρο, τον αρραβωνιαστικό της αδελφής του, και εντέλει θα μπλέξει ξανά με ύποπτα κυκλώματα.

5. «Σημείο βρασμού» («Boiling Point»), του Φίλιπ Μπαραντίνι

Μέσα σε ένα βράδυ, ένας βετεράνος σεφ προσπαθεί να ικανοποιήσει τους απαιτητικούς πελάτες του, παρά τα ατυχήματα, τις απρόβλεπτες επιθεωρήσεις, την ένταση ανάμεσα στο προσωπικό και όλα τα υπόλοιπα προβλήματα που παρουσιάζονται από το πουθενά.

4. «Αγέλη προβάτων» («Pack of Sheep»), του Δημήτρη Κανελλόπουλου

Ο Θανάσης προσπαθεί να ξεπληρώσει το χρέος του στον τοκογλύφο Στέλιο, συσπειρώνοντας τους υπόλοιπους οφειλέτες, με στόχο να πετύχουν μια καλύτερη συμφωνία. Την ίδια στιγμή, ο Στέλιος αναθέτει σε δυο μικροεγκληματίες να πάνε στην Τρίπολη και να παραλάβουν τα λεφτά του.

cinobo eswteriki deyteri

3. «Full time», του Ερίκ Γκραβέλ

Η Ζουλί, μια μητέρα που μεγαλώνει μόνη της τα δυο παιδιά της, αγωνίζεται να φτάσει εγκαίρως στη συνέντευξη για τη δουλειά που πάντα επιθυμούσε, παρά τη γενική απεργία στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που έχει παραλύσει όλο το Παρίσι.

2. «Παρίσι, 13ο διαμέρισμα» («Paris, 13th District»), του Ζακ Οντιάρ

Στα παρισινά προάστια, η Εμιλί γνωρίζει τον Καμίλ, ο οποίος ποθεί τη Νορά, η οποία συναντά κατά τύχη την Αμπέρ. Μια σύγχρονη ταινία για τη φιλία και για τον έρωτα στην Πόλη του Φωτός.

1. «Μαγνητικά πεδία» («Magnetic Fields»), του Γιώργου Γούση

Μια μυστηριώδης, μοναχική γυναίκα φτάνει στην Κεφαλονιά, όπου συναντά έναν άνδρα που έχει έρθει στο νησί κουβαλώντας τις στάχτες της αγαπημένης θείας του.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Το τελευταίο καλοκαίρι» της Κατρίν Μπρεγιά (κριτική) – Η ιστορία ενός έρωτα-ταμπού

«Το τελευταίο καλοκαίρι» της Κατρίν Μπρεγιά (κριτική) – Η ιστορία ενός έρωτα-ταμπού

Για την ταινία της Κατρίν Μπρεγιά «Το τελευταίο καλοκαίρι» («L’ été dernier») που βγαίνει στις αίθουσες στις 18 Απριλίου. Ένα ιδιότυπο ερωτικό τρίγωνο που ξεφεύγει από την πεπατημένη. 

Γράφει ο Θόδωρος Σούμας 

...
«Το αγόρι του Θεού» του Μάρκο Μπελόκιο (κριτική) – Ο ταραχοποιός του ιταλικού σινεμά τα βάζει ανοιχτά με την Καθολική Εκκλησία

«Το αγόρι του Θεού» του Μάρκο Μπελόκιο (κριτική) – Ο ταραχοποιός του ιταλικού σινεμά τα βάζει ανοιχτά με την Καθολική Εκκλησία

Στα 85 του, ο Μάρκο Μπελόκιο [Μarco Bellochio] παραμένει ένας σκηνοθέτης αιχμής. Κριτική αποτίμηση της τελευταία του ταινίας «Το αγόρι του Θεού» («Rapito») που βγήκε μόλις στις αίθουσες, αλλά και της συνολικής φιλμογραφίας του. 

Γράφει ο Θόδωρος Σούμας ...

Στίβεν Κινγκ με «Λάμψη» στη μεγάλη οθόνη του Δαναού

Στίβεν Κινγκ με «Λάμψη» στη μεγάλη οθόνη του Δαναού

Προβολή της ταινίας του Στάνλεϊ Κιούμπρικ «Η Λάμψη» την Παρασκευή 8 Μαρτίου στον κινηματογράφο Δαναό [Λ. Κηφισίας 109, 11524 Αθήνα].

Επιμέλεια: Book Press

Οι εκδόσεις Κλειδάριθμος και ο κινηματογράφος Δαναός διοργανώνουν μια ακόμη μοναδική προβολή, μετ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Η πλατφόρμα έδωσε στη δημοσιότητα το teaser trailer του σίριαλ 16 επεισοδίων που προσπαθεί να οπτικοποιήσει το εμβληματικό μυθιστόρημα «100 χρόνια μοναξιά» του νομπελίστα Κολομβιανού συγγραφέα. Κεντρική εικόνα: © Netflix. 

Επιμέλεια: Book Press

...
Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Την Κυριακή 28 Απριλίου στις 20:00 στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ θα πραγματοποιηθεί η τελευταία ανάγνωση της επιτυχημένης σειράς «Παραβάσεις / Αναγνώσεις», του θεατρικού αναλόγιου που επιμελείται η σκηνοθέτης Σύλβια Λιούλιου. Αυτή τη φορά, η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» τ...

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Καλεσμένοι στη βραδιά μιλούν για το έργο του κορυφαίου στιχουργού, ενώ θα ακουστούν και τραγούδια σε ποίηση Νίκου Γκάτσου με τη Μαρία Κρασοπούλου και τον Νικόλα Παλαιολόγο.

Επιμέλεια: Book Press

Ο Δήμος Καλαμάτας και ο Τομέας Λόγου και Γραμμάτων της Κ.Ε. «ΦΑΡΙΣ», διοργανώνουν...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μάς δείχνουν τον δρόμο για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή, μέσα από δεδομένα που προέκυψαν από σημαντικές επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών και από πολύτιμα αποστάγματα πνευματικής εμβάθυνσης. 

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ