
Η Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία διοργανώνει, για έβδομη χρονιά σειρά κινηματογραφικών προβολών με τίτλο «Σινεμά με τον Φρόυντ», που πραγματοποιείται και φέτος σε συνεργασία με τον Κινηματογράφο Τριανόν.
Επιμέλεια: Book Press
Ο φετινός κύκλος εγκαινιάζεται με την ταινία: Θαυμάσιος Βοκκάκιος (Meraviglioso Boccaccio), των Αδελφών Ταβιάνι (2015), την Κυριακή 27 Νοεμβρίου και ώρα 17.00, στον Κινηματογράφο Τριανόν (Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων 101).
Μετά την προβολή συζητούν οι:
• Ασπασία Λυκουργιώτη, Κριτικός κινηματογράφου
• Μαρινέλλα Λινάρδος, Ψυχαναλύτρια
τη συζήτηση συντονίζει η Χάρις Χατζή, Ψυχαναλύτρια
To Θαυμάσιος Βοκκάκιος (Meraviglioso Boccaccio, 2015) είναι μια ταινία των αδελφών Paolo και Vittorio Taviani γνωστών για την πολιτική τους στράτευση, καθώς και την αριστοτεχνική χρήση της κάμερας και την Μπρεχτικής έμπνευσης σκηνοθεσία, στις ταινίες τους Padre Padrone (1977), Kaos (1984), Good morning Babylon (1987) και Cesar Must Die (2012). Είναι βασισμένη σε πέντε από τα εκατό διηγήματα του Δεκαήμερου του Giovanni Boccaccio, ενα από τα σπουδαία έργα της πρώιμης ιταλικής λογοτεχνίας, γεμάτο ανατρεπτικό χιούμορ και χαρούμενη ακολασία. Διαδραματίζεται στη Φλωρεντία, κατά τη διάρκεια της τρομερής επιδημίας μαύρης πανώλης του 1348.
Καθώς η πόλη θάβει τους νεκρούς της σε ομαδικούς τάφους και ενώ επικρατεί γενική κοινωνική κατάρρευση, μια παρέα επτά νεαρών γυναικών και τριών ανδρών, για να ξεφύγουν από το ζοφερό σκηνικό, ξεκινούν από την εκκλησία της Santa Maria Novella και βρίσκουν προσωρινό καταφύγιο σε ένα σπίτι στην Τοσκάνη. Εκεί δημιουργούν μια ομαδική εμπειρία –πλαισιωμένοι από ένα είδος ενεργητικής αποχής που επιτρέπει την διαχείριση των παθών αντί για την εκδραμάτιση–, αφηγούμενοι ιστορίες· άλλες δραματικές, άλλες γκροτέσκες και άλλες κωμικές. Μέσω αυτής της πλαισίωσης, της επαφής με τη φύση, τη φαντασία και την αφήγηση, που καθιστά δυνατή την ανταλλαγή και τη μορφοποίηση όσων βιώνονται ως αδιανόητα, βρίσκουν έναν τρόπο να αντιμετωπίσουν τον τρόμο, τη σύγχυση και την ψυχική νέκρωση.
Μέσω αυτής της πλαισίωσης, της επαφής με τη φύση, τη φαντασία και την αφήγηση, που καθιστά δυνατή την ανταλλαγή και τη μορφοποίηση όσων βιώνονται ως αδιανόητα, βρίσκουν έναν τρόπο να αντιμετωπίσουν τον τρόμο, τη σύγχυση και την ψυχική νέκρωση.
Όταν γυρίστηκε η ταινία ήμασταν ακόμη πολύ μακριά από την πανδημία. Οι Taviani χρησιμοποιούν την απόδραση από την επιδημία της πανούκλας ως μεταφορά για τις «ασθένειες» της σύγχρονης κοινωνίας, τον πόλεμο και τη δυστυχία, αλλά και την εγχώρια μάστιγα που πλήττει τους άνεργους νέους. Η ταινία εξυψώνει τη διέξοδο που βρήκαν οι δέκα νεαροί Φλωρεντινοί της εποχής, το ενεργητικό «όχι» τους στην παθητική προσδοκία του θανάτου και την αδιαπραγμάτευτη εμπιστοσύνη τους στο εγχείρημα της αφήγησης.
Στην δική τους κινηματογραφική εκδοχή οι Taviani επιλέγουν να «ζωγραφίσουν» την ιστορία τους όχι με το μαύρο χρώμα που επέλεξε ο Pasolini το 1971, αλλά με μύρια διαφορετικά χρώματα που παραπέμπουν στους αναγεννησιακούς πίνακες του Botticelli, του Giotto και του Masaccio, που οι σκηνοθέτες αναφέρουν ως πηγές έμπνευσής τους.
Γενική είσοδος: 7 ευρώ
Οργανωτική επιτροπή: Χ. Χατζή (υπεύθυνη), Μ. Γεωργιάκου, Α. Διαμάντης , Δ. Εμπέογλου, Δ. Καβαλλιέρος, Ε. Νικολοπούλου, Μ. Παραδείση, Μ. Ζέης
Επίσημη ιστοσελίδα http://psychoanalysis.gr/ \