Dylan

Της Σώτης Τριανταφύλλου

Στην παρακάτω λίστα μιμούμαι κάπως το countdown Τοp 40 του Casey Kasem που άκουγα, όταν ήμουν μικρή, κάθε Κυριακή απόγευμα στον αμερικανικό ραδιοφωνικό σταθμό της Νέας Μάκρης.

Εδώ, τα κομμάτια αφορούν ή θυμίζουν τη σημερινή κατάσταση: την οικονομική κρίση, τη φτώχεια, τις κοινωνικές αναταραχές·

μερικά απ’ αυτά είναι ελαφρώς λαϊκιστικά (απέφυγα τα πολύ λαϊκιστικά τύπου “This Land is Your Land” ή “Working Class Hero”), ενώ άλλα εμπεριέχουν κάποια ειρωνεία· ένα-δυο αφορούν κοινωνίες πολύ διαφορετικές από τη δική μας.

Πρόκειται για μια προσωπική επιλογή που συνδυάζει μια ποικιλία από μουσικά υποείδη. Μια άλλη μέρα, με διαφορετική διάθεση, το Τop 40 δεν θα περιείχε αυτά τα κομμάτια· ήδη, σκέφτομαι ποια θα περιείχε.

lynard40. “Mr Banker” – Lynyrd Skynyrd (1973): B-side του single “Gimme Three Steps” από την καλύτερη εποχή του southern rock συγκροτήματος. 

39. «Hard Times» - John Legend & The Roots (2010): από το music video Wake Up Everybody των Roots από την Φιλαντέλφια, που έχουν στο John-Legendενεργητικό τους το “Τhe Seed”, ένα από τα καλύτερα κομμάτια του 2003.

38. «Hard Times in New York Town» - Bob Dylan (1961): παραδοσιακό κομμάτι με αρχικό τίτλο «Hard Times in the Country, Working on Ketty’s Farm” που περιέχεται στην έκδοση των bootleg του Dylan (βλ. φωτό πάνω πάνω).

stripes37. “Bone Broke” – The White Stripes (2007): από το έκτο studio άλμπουμ των Jack και Meg White με τίτλο Icky Thump. To αχτύπητο ντουέτο από το Ντιτρόιτ με το χαρακτηριστικό garage-rock jam: Low fidelity, do-it-yourself στιλ· περίτεχνες συνθέσεις, δυναμικό παίξιμο,   ήχος που δεν μοιάζει με κανέναν άλλο.

36. “How Can a Ρoor Man Stand Such Times and Live?” – Blind Alfred Reed (1929) – παραδοσιακή, αγροτική μπαλάντα που έγινε τραγούδι της μεγάλης οικονομικής κρίσης του 1929. Να τι λέει: Alfred-Reed

There once was a time when everything was cheap,

But now prices nearly puts a man to sleep.

When we pay our grocery bill,

We just feel like making our will

Marley35. “Them Belly Full (But We Hungry)” – Βοb Marley (1974): από το  άλμπουμ Natty Dreadlocks του Bob Marley μαζί με τους Wailers όπου, για πρώτη φορά, δεν συνεργάστηκε ούτε ο Peter Tosh, ούτε ο Bunny Wailer. Στα ντραμς ο Carlton Barrett (που δολοφονήθηκε το 1987, σε ηλικία τριάντα έξι ετών)· στα φωνητικά, εκτός από τον ίδιο τον Μarley, οι I-Threes.

34. “Common People” – Pulp (1995): κυκλοφόρησε σε single. Βρίσκεται και στο άλμπουμ Different Class του Britpop συγκροτήματος από το Σέφιλντ. Στοιχείο της έμπνευσης του Jarvis Cocker ήταν η διασκευή του “Fanfare for the Common Man” των Emerson, Lake and Palmer από τον Steve Mackey.Pulp

willbarrys33. “Poor House” – Traveling Wilburys (1990): από το Traveling Wilburys Vol. 3, όπου το supergroup (George Harrison, Jeff Lynne, Tom Petty, Bob Dylan) συνεργάζεται με τον Jim Keltner στα ντραμς.

32. “Mr. President (Have Pity on the Working Man)” – Randy Newman (1974): από το άλμπουμ Good Old Boys.

I know it may sound funny

But people everywhere are running out of money

We just can't make it by ourself

It is cold and the wind is blowing

We need something to keep us going

Mr. President have pity on the working man

31. “Computer Took My Job” – Maurice John Vaughn (1984): στο πρώτο του άλμπουμ Generic Blues, ο μπλουζίστας από το Σικάγο τραγουδούσε για το χρήμα και για την έλλειψή του. Ανάμεσα στα κομμάτια του δίσκου ήταν το “Garbage Man Blues”, το “Without That Bread”  και το  «Ι Got Money”.

30. “Argent trop cher” – Téléphone (1980) – σύνθεση του Jean-Louis Aubert από το τρίτο άλμπουμ του γαλλικού συγκροτήματος Au coeur de la nuit. Το κομμάτι περιέχεται και στο Le live που ηχογραφήθηκε το 1984.telephone

savoy29. “Poor Girl” – Savoy Brown (1971) – από το άλμπουμ Looking In με το λίγο τρομακτικό εξώφυλλο. Παρότι βρετανική η μπάντα του Kim Simmonds είχε αμερικανικό ύφος. (Δεν είμαι σίγουρη τι εννοώ). 

28. “The Hobo Song – Johnny Cash (1991) – από το The Mystery of Life. Στο άλμπουμ υπήρχαν ακόμα δυο κομμάτια στο ίδιο ύφος: “Beans for Breakfast” και “The Wanderer” (bonus track των U2).cash

27. “The Beggar” – Durutti Column (1990): δεν είναι από τα αγαπημένα μου συγκροτήματα, αλλά ταιριάζει εδώ. Το κομμάτι βρισκόταν στο Dry του 1990.

26. “Bag Lady” – Todd Rundgren (1978): από το Hermit of Mink Hollow του πολυμήχανου Αμερικανού μουσικού από την Φιλαντέλφια. Στο ίδιο άλμπουμ βρίσκεται ένα ακόμη κομμάτι για την κοινωνική ανισότητα με τον τίτλο “Bread”.

todd

25. “Factory” – Bruce Springsteen (1978): από το Darkness on the Edge of Town. Αναρωτιέμαι αν θα ήταν καλύτερα να έβαζα το “Used Cars”  από το Nebraska.

24. “Money for Nothing” – Dire Straits (1985): μεγάλη επιτυχία από το Brothers in Arms. Αν και ο Mark Knopfler θυμίζει κάπως τον Νταλάρα, αναμφισβήτητα το κομμάτι διέγραψε εντυπωσιακή τροχιά και ερμηνεύτηκε από πολλούς καλλιτέχνες: Eric Clapton, Sting, Phil Palmer.boss

 

beatles23. “Taxman” – The Beatles (1966): από το Revolver. Aργότερα, το ερμήνευσε σε πιο μπλουζ μορφή ο Stevie Ray Vaughan.

 

22. “Wall Street Shuffle” – 10CC (1974): single από το άλμπουμ Sheet Music της μπάντας από το Μάντσεστερ. Συμπαθητικά riffs από τον Eric Stewart.10cc

 

maryPoppins21. “Fidelity Fiduciary Bank” – David Tomlison (1964): Βάζω εδώ αυτό το κομματάκι από την ταινία Mary Poppins. Το τραγουδάνε οι γεροτσιγκούνηδες τραπεζίτες στον Μάικλ και την Τζέιν προσπαθώντας αποσπάσουν από τον καημένο τον Μάικλ τις δυο του πένες ώστε να τον βάλουν από νωρίς στο σύστημα της αποταμίευσης. Ο Μάικλ αντιστέκεται, ο τραπεζίτης τού βουτάει τα λεφτά και αρχίζουν να κυνηγιούνται μέσα στην τράπεζα.

BlackJoe20. “I’m Broke” - Black Joe & the Honeybears (2009): κομμάτι από το άλμπουμ Tell ’Em What Your Name Is της μπλουζ μπάντας από το Όστιν του Τέξας. Θυμίζει λίγο James Brown.

19.  «Poor Man’s Blues» - Jamey Johnson (2010): country κομμάτι του καλλιτέχνη από την Αλαμπάμα που έκανε μεγάλη επιτυχία με το  σινγκλ “The Dollar”.

JameyJohnson

TANG18. “Perdu Dans Paris” – The Tangent (2009): από το άλμπουμ Down and Out in Paris and London (o τίτλος είναι δανεισμένος από το ομώνυμο έργο του Τζορτζ Όργουελ). Oι Tangent, εκτός από το υπέροχο όνομα («εφαπτομένη καμπύλης»!) έχουν «διεθνή» lineup και ήχο: άλλοτε τζαζ, άλλοτε electronica, άλλοτε funk και progressive τύπου, ας πούμε, Soft Machine.

17. “Crime to Be Broke in America” – Spearhead (1994): hip-hop κομμάτι από το άλμπουμ Ηοme με ενδιαφέροντα φωνητικά όχι τόσο από τον Μichael Franti όσο από τη Μary Harris.

16. “Poorman’s Grave” – Eraserheads (1995): track από το άλμπουμ της alternative φιλιππινέζικης μπάντας Cutterpillow. (Rock is everywhere!

15. “Poor Man’s Prison” – Gene Vincent (1967): rockabilly από την εποχή που o Gene Vincent περιόδευε με πρώην μέλη των Champs και τον Glen Campbell. GeneVincent

LauraNyro14.  “Poverty Train” – Laura Nyro (1967): H Laura Nyro τραγούδησε αυτό το κομματάκι στο φεστιβάλ του Μοnterey.

 

WAITS13. “Til’ the Money Runs Out” - Tom Waits (1980): από το πιο bluesy άλμπουμ του Tom Waits, το κομμάτι δεν αφορά τη φτώχεια του εργαζόμενου ή του άνεργου, αλλά του παίκτη που χάνει. Το έβαλα διότι ταιριάζει ο τίτλος.

12. «Money» - Suede (1997): τούτο εδώ βρίσκεται στο compilation υπερ-άλμπουμ Suede Sci-fi Lullabies (27 κομμάτια!) του βρετανικού συγκροτήματος. To βάζω εδώ και λόγω του εξωφύλλου του όπου εικονίζεται ένα ναυάγιο αεροπλάνου σε πράσινο λιβάδι, μια σκηνή που θυμίζει τον κόσμο του J. G. Ballard.

Suede

 

 

beastie11. “Johnny Ryall” – Beastie Boys (1989): οι Beastie Boys ξεκίνησαν από το hardcore punk και έφτασαν στο hip-hop. To κομμάτι βρίσκεται στο άλμπουμ Paul’s Boutique. Ήταν, νομίζω, η χρυσή  τους εποχή. Να ένα απόσπασμα από το τραγούδι:

Living on borrowed time and borrowed money

Sleepin' on the street there ain't a damn thing funny

Hand me down food and hand me down clothes

A rockabilly past of which nobody knows

Makes his home all over the place

He goes to sleep by falling down on his face

10. «I Got A Rich Man’s Woman» - Muddy Waters (1965): Σύνθεση του l. J. Welch που διασκεύασαν το 1999 οι Groundhogs. Mε το χαρακτηριστικό ύφος του Μuddy Waters. Να ένα δείγμα:

Waters

Oh yeah the woman she's livin' on a poor man's pay

I bought my babe a mink coat

with fur just to match her hair

When I asked her out for dinner

she said Oh this is just common wear

I work hard on two jobs

and I make overtime every day

Oh you know I got a I got a rich man's woman

but she's livin' on a poor man's pay

9. “Ain’t Got No Home” – The Band (1973) : μια σύνθεση του Clarence “Frogman” Henry από το άλμπουμ Moondog Matinee. Φωνητικά Levon Helm: όταν τον βλέπω, ή τον φαντάζομαι, να χτυπάει τα τύμπανα στρίβοντας λίγο τον λαιμό του για να τραγουδήσει στο μικρόφωνο, θυμάμαι ότι το ροκ εντ ρολ μού σώζει τη ζωή ξανά και ξανά.

moondog

8. “Trouble Every Day” – Frank Zappa & Mothers of Invention (1966): από το Freak Out! E, δεν μπορούσα να μη το βάλω! Ο Frank το έγραψε αφού είδε στην Zappaτηλεόραση τις βίαιες διαδηλώσεις στο Γουάτς. Στην αρχή τού έδωσε τον τίτλο “The Watts Riot Song”. Το κομμάτι κυκλοφόρησε και σε single με Β-side το “Who Are the Brain Police?”

Well I'm about to get up sick

From watchin my t.v.

Been checkin' out the news

Until my eyeballs fail to see

I mean to say that every day

Is just another rotten mess

GAY7. “Inner City Blues (Make Me Wanna Holler)” – Marvin Gaye (1971): μεγάλη επιτυχία του Marvin Gaye από το άλμπουμ What’s Going On. Το κομμάτι αναφέρεται στην κρίση της εσώτερης πόλης, ένα φαινόμενο της δεκαετίας του ’70 για τις ΗΠΑ. Το ύφος είναι funky, με τον Gaye να παίζει πιάνο. Αργότερα τραγούδησαν το «Ιnner City Blues” η Sarah Vaughn, ο Joe Cocker και η hard rock μπάντα Sevendust.

6. “Ain’t No Love in the Heart of the City” – Bobby “Blue” Bland (1974):  άλλο ένα κομμάτι για τη φτώχεια της inner city, σύνθεση των  Michael Price και Dan Welsh από το άλμπουμ Dreamer. Οι Whitesnake το περιέλαβαν στο πρώτο τους ΕΡ Snakebite του 1978. Μεταξύ άλλων το έχουν ερμηνεύσει η Μary Coughlan, ο Paul Weller, η Maggie Bell, η Crystal Gayle καθώς και ό,τι έχει απομείνει από τους Allman Brothers.

 

 

OCMS5. “Poor Man” – Old Crow Medicine Show (2004): Οι OCMS είναι μια παλιομοδίτικη μπάντα bluegrass από το Νάσβιλ με επτά μέλη και πλήθος παραδοσιακών οργάνων: βιολί, φυσαρμόνικα, μπάντζο, μαντολίνο, εξάχορδο κιθαρο-μπάντζο.

4. “Poor Boy” – Nick Drake (1970): o Nick Drake έφυγε νωρίς αλλά πρόλαβε να ηχογραφήσει τρία ενδιαφέροντα άλμπουμ. Το «Poor Boy” βρίσκεται στο Bryter Layter στο οποίο συνεργάστηκαν οι Fairport Convention, o John Cale,  oι Velvet,  oι Beach Boys.

Drake

 

Wainwright3. “Factory” – Martha Wainwright (2005): από το επώνυμο άλμπουμ της τρομερής Καναδέζας Wainwright με την επίσης τρομερή Καναδέζα Kate McGarridge στο μπάντζο. Το κομμάτι κυκλοφόρησε σε ΕΡ και σε single.

 

 

2. “Know Your Rights” – The Clash (1982): sine qua non κομμάτι της λίστας από το Combat Rock που διασκεύασαν οι Pearl Jam για την περιοδεία τους Riot Act Tour του 2003. Τον Ιούλιο τούς είδα στο Μadison Square Garden.

CLASH

 

 

 

 

 

 1. «You Never Give Me Your Money» (1969): οι Beatles τα είπαν όλα πριν από όλους. Το κομμάτι περιέχεται στο Abbey Road.

Out of college, money spent

See no future, pay no rent

beatles_moneyAll the money's gone, nowhere to go

Any jobber got the sack

Monday morning, turning back

Yellow lorry slow, nowhere to go

But oh, that magic feeling, nowhere to go

Oh, that magic feeling

Nowhere to go

Nowhere to go

 

 

ΣΩΤΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Nick Cave στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, μαζί με τον Colin Greenwood των Radiohead

Ο Nick Cave στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, μαζί με τον Colin Greenwood των Radiohead

1, 2 και 3 Ιουνίου ο Nick Cave θα βρεθεί στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, μαζί με τον Colin Greenwood των Radiohead.

Επιμέλεια: Book Press

Η Στέγη ανοίγει για πρώτη φορά την αγκαλιά της στον αξεπέραστο Nick Cave, ο οποίος επιστρέφει...

Η ειρηνική «επέλαση των Βαλκυριών» του Ρίχαρντ Βάγκνερ στη Λυρική Σκηνή

Η ειρηνική «επέλαση των Βαλκυριών» του Ρίχαρντ Βάγκνερ στη Λυρική Σκηνή

Στις 10 Μαρτίου και για πέντε ακόμη παραστάσεις ανεβαίνει στην  Εθνική Λυρική Σκηνή η εμβληματική «Βαλκυρία» του Ρίχαρντ Βάγκνερ σε σκηνοθεσία του Τζων Φούλτζειμς και συμπαραγωγή με την Βασιλική Όπερα της Δανίας. Κενρική εικόνα: © Eθνική Λυρική Σκηνή. 

Γράφει η Έλενα Χουζούρη...

Η Αλίκη Καγιαλόγλου συναντά τον Φερνάντο Πεσσόα και τα πορτογαλικά fados

Η Αλίκη Καγιαλόγλου συναντά τον Φερνάντο Πεσσόα και τα πορτογαλικά fados

Η Αλίκη Καγιαλόγλου, σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη, για μια μόνο παράσταση το Σάββατο 6 Απριλίου: «Η θαλασσινή ωδή του Fernando Pessoa και τα fados της εφηβείας μου» στη Θεατρική Σκηνή Δήμου Αβδελιώδη – Studio new star art cinema [Σταυροπούλου 33, Αθήνα].

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Την Κυριακή 28 Απριλίου στις 20:00 στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ θα πραγματοποιηθεί η τελευταία ανάγνωση της επιτυχημένης σειράς «Παραβάσεις / Αναγνώσεις», του θεατρικού αναλόγιου που επιμελείται η σκηνοθέτης Σύλβια Λιούλιου. Αυτή τη φορά, η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» τ...

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Καλεσμένοι στη βραδιά μιλούν για το έργο του κορυφαίου στιχουργού, ενώ θα ακουστούν και τραγούδια σε ποίηση Νίκου Γκάτσου με τη Μαρία Κρασοπούλου και τον Νικόλα Παλαιολόγο.

Επιμέλεια: Book Press

Ο Δήμος Καλαμάτας και ο Τομέας Λόγου και Γραμμάτων της Κ.Ε. «ΦΑΡΙΣ», διοργανώνουν...

Κώστας Καλτσάς: «Η αναμέτρηση με το παρελθόν δεν τελειώνει ποτέ»

Κώστας Καλτσάς: «Η αναμέτρηση με το παρελθόν δεν τελειώνει ποτέ»

Με αφορμή το πρώτο του μυθιστόρημα «Νικήτρια σκόνη» (εκδ. Ψυχογιός) που κυκλοφόρησε πρόσφατα, συνομιλούμε με τον μεταφραστή και συγγραφέα Κώστα Καλτσά για τα Δεκεμβριανά, το πρόσφατο Δημοψήφισμα, αλλά και τον Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας. Κεντρική εικόνα: © Μαρίνα Δογάνου. 

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

«Κάτι σαν αγάπη» του Πολυχρόνη Κουτσάκη (προδημοσίευση)

«Κάτι σαν αγάπη» του Πολυχρόνη Κουτσάκη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα του Πολυχρόνη Κουτσάκη «Κάτι σαν αγάπη – Μια υπόθεση για τον Γιώργο Δάντη», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 22 Απριλίου από τις εκδόσεις Πατάκη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ιφιγένει...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μάς δείχνουν τον δρόμο για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή, μέσα από δεδομένα που προέκυψαν από σημαντικές επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών και από πολύτιμα αποστάγματα πνευματικής εμβάθυνσης. 

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ