ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΨΥΧΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑWILMSHURST LINDA
Μτφρ. ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ Φ. ΧΡΙΣΤΙΝΑ
GUTENBERG 2021
Σελ. 638, τιμή εκδότη €45.00

Η Αναπτυξιακή Ψυχοπαθολογία είναι η δεύτερη έκδοση του προηγούμενου τόμου, που είχε τον τίτλο "Εξελικτική Ψυχοπαθολογία - Μια αναπτυξιακή προσέγγιση" (2011). Όπως κάθε μεταγενέστερη έκδοση, φιλοδοξεί να αποτελέσει μια βελτιωμένη εκδοχή της πρώτης έκδοσης, τόσο στη δομή όσο και στο περιεχόμενο. Αυτό το κατορθώνει με την ικανοποίηση δύο προϋποθέσεων: Διατηρεί τα θετικά στοιχεία της προηγούμενης έκδοσης και προσθέτει νέα, με τα οποία εμπλουτίζει τη διαπραγμάτευση των θεμάτων της, ώστε να προσφέρει στον αναγνώστη ένα πραγματικά νέο πόνημα.
Ειδικότερα: (α) Αποδίδει ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στο ευρηματικό σχήμα των «πέντε επαναλαμβανόμενων θεμάτων», κορωνίδα των οποίων αποτελεί το αξίωμα: «Οι δυσπροσαρμοστικές συμπεριφορές αποτελούν αποκλίσεις από τη φυσιολογική πορεία και εκφράζονται σε ένα συνεχές βαθμών σοβαρότητας». (β) Παραθέτει όλες τις γνωστές θεωρητικές προσεγγίσεις, ώστε ο αναγνώστης να έχει μια πλήρη εικόνα των πιθανών αιτίων της προβληματικής συμπεριφοράς. (γ) Αξιοποιεί πλήρως τα τρία διαθέσιμα μοντέλα ταξινόμησης της δυσπροσαρμοστικής συμπεριφοράς, δηλαδή, το κλινικό, το εμπειρικό/παραγοντικό και το εκπαιδευτικό.
Οι δύο σημαντικότερες αλλαγές που έχει να παρουσιάσει η έκδοση αυτή είναι: (α) η προσθήκη νέων δεδομένων από τη σύγχρονη βιβλιογραφία, η οποία εμπλουτίζει τις γνώσεις μας για την παιδική και εφηβική ψυχοπαθολογία με ευρήματα πρόσφατων εμπειρικών και κλινικών μελετών, και (β) η υιοθέτηση των αλλαγών που επέφερε το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο στην τελευταία του έκδοση (DSM-5). Η αλλαγή αυτή αποτελεί το πιο εμβληματικό νέο στοιχείο του εγχειριδίου και είναι εμφανής τόσο στη δομή όσο και στο περιεχόμενό του. Οι πιο σημαντικές αλλαγές είναι η δημιουργία νέων διαγνωστικών κατηγοριών, οι αλλαγές σε κριτήρια διάγνωσης ορισμένων διαταραχών και η προσθήκη κριτηρίων για τη διάγνωση διαταραχών στην ενήλικη ζωή ή σε πολύ μικρές ηλικίες. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)


ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Η τελευταία μονομαχία, του Ρίντλεϊ Σκοτ (κριτική)

Η τελευταία μονομαχία, του Ρίντλεϊ Σκοτ (κριτική)

Για την ταινία «Η τελευταία μονομαχία» σε σκηνοθεσία του Ridley Scott, η οποία προβάλλεται στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Του Θόδωρου Σούμα

«Η τελευταία μονομαχία» του Ρίντλεϊ Σκοτ είναι μια θεαματική, δραματική και περιπετειώδης...

Πέθανε ο ποιητής και ζωγράφος Γιώργος Κακουλίδης

Πέθανε ο ποιητής και ζωγράφος Γιώργος Κακουλίδης

Ανακοίνωση της Εταιρείας Συγγραφέων για τον θάνατο του Γιώργου Κακουλίδη.

Η Εταιρεία Συγγραφέων εκφράζει τη λύπη της για τον θάνατο του καταξιωμένου ποιητή Γιώργου Κακουλίδη. Συγγραφέας αλλά και ζωγράφος, ο Γιώργος Κακουλίδης υιοθέτησε από νέος, έναν τρόπο ζωή...

Ιστορίες από τη ζωή

Ιστορίες από τη ζωή

Ιστορίες από τη ζωή των αρχαίων ημών – και όχι μόνο.

Του Κώστα Κουτσουρέλη

Συγγενής και σύντροφος του Αλκιβιάδη, ο Αξίοχος (γράφει ο Λυσίας) τον ακολούθησε στην Άβυδο. Εκεί και οι δυο τους νυμφεύθηκαν τη Μεδοντιάδα. Όταν από τον γάμο των τριών γεννήθηκ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Λενάκι: Δυο φωτιές και δυο κατάρες, του Δημήτρη Ινδαρέ (προδημοσίευση)

Λενάκι: Δυο φωτιές και δυο κατάρες, του Δημήτρη Ινδαρέ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Δημήτρη Ινδαρέ «Λενάκι: Δυο φωτιές και δυο κατάρες. Με αφορμή ένα δημοτικό τραγούδι του Μοριά», το οποίο κυκλοφορεί τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Εστία.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ι. ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΡΙΖΕΣ

...
Πράκτορας Σόνυα, του Μπεν Μακιντάιρ (προδημοσίευση)

Πράκτορας Σόνυα, του Μπεν Μακιντάιρ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Ben Macintyre «Πράκτορας Σόνυα: Η κατάσκοπος που έκλεψε τα σχέδια της ατομικής βόμβας» (μτφρ. Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης), το οποίο κυκλοφορεί στις 13 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
Τα χρόνια, της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

Τα χρόνια, της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Annie Ernaux «Τα χρόνια» (μτφρ. Ρίτα Κολαΐτη, επίμετρο: Νίκος Μπακουνάκης), το οποίο κυκλοφορεί στις 14 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Σε τούτη την ασπρόμαυρη φωτογραφ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

11η Σεπτεμβρίου, 20 χρόνια μετά: 20 βιβλία που μας βοήθησαν να κατανοήσουμε

11η Σεπτεμβρίου, 20 χρόνια μετά: 20 βιβλία που μας βοήθησαν να κατανοήσουμε

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τα γεγονότα που μας εισήγαγαν στον 21ο αιώνα. Ήταν η μεγαλύτερη και πιο σοκαριστική αλληλουχία τρομοκρατικών ενεργειών που έγινε ποτέ, με μερικά λεπτά διαφορά: οι επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους στη Νέα Υόρκη, και στο Πεντάγωνο στην Ουάσιγκτον, την 11η Σεπτεμβρίου του 2001. Α...

Τα ώριμα βιβλία του Αυγούστου: 26 πρόσφατες εκδόσεις

Τα ώριμα βιβλία του Αυγούστου: 26 πρόσφατες εκδόσεις

Οι περισσότεροι από τα τίτλους που παρουσιάζονται εδώ έφτασαν στα χέρια μας πολύ πρόσφατα. Πρόκειται για ενδιαφέροντα βιβλία που στην πλειονότητά τους πέρασαν «κάτω από τα ραντάρ» των βιβλιοπροτάσεων για το καλοκαίρι. Ιδού μερικά από τα καλύτερα. 

Ε...

Έντεκα καλά βιβλία, πρόσκληση για σκέψη

Έντεκα καλά βιβλία, πρόσκληση για σκέψη

Έντεκα βιβλία ιστορίας, εθνολογίας, σύγχρονων οικονομικών και κοινωνικών ζητημάτων για τους εναπομείναντες στην πόλη αλλά και για όσους ακόμη αναζητούν βιβλία για τις διακοπές τους που να αξίζουν το βάρος τους.

Του Γιώργου Σιακαντάρη

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

25 Σεπτεμβρίου 2021 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

1ο Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης ΛΕΑ

Ένα νέο βραβείο για τη μεταφρασμένη λογοτεχνία από ισπανικά, πορτογαλικά και καταλανικά στα ελληνικά είναι γεγονός. Διαβάστε τη βραχεία λίστα των υποψηφίων πρ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

11 Δεκεμβρίου 2020 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2020

Να επιλέξεις τα «καλύτερα» λογοτεχνικά βιβλία από μια χρονιά τόσο πλούσια σε καλούς τίτλους όπως η χρονιά που κλείνει δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το αποτολμήσαμε, όπως άλ

ΦΑΚΕΛΟΙ

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ

ΝΑ ΑΛΛΟ ΕΝΑ