Οι τηλεγραφητές της ΜικρασίαςΗ στρατιωτική τηλεγραφική υπηρεσία στη Μικρασιατική Εκστρατεία
ΝΟΤΑΡΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ 2024
Σελ. 240, τιμή εκδότη €14.00

Για πρώτη φορά ένα βιβλίο πραγματεύεται τις τηλεπικοινωνίες κατά τη Μικρασιατική Εκστρατεία 1919-1922. Αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας στα αρχεία της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού και σε άλλες ατομικές πηγές ακόμη και σε τουρκικές, η οποία έφερε στο φως μεταξύ άλλων, τα πολεμικά ημερολόγια και τις εκθέσεις πεπραγμένων των Μονάδων Τηλεγραφητών. Ο συγγραφέας, με βάση τα τεκμήρια αυτά σκιαγραφεί την εξέλιξη, την οργάνωση και τις δυνατότητες της ελληνικής Στρατιωτικής Τηλεγραφικής Υπηρεσίας. Το κείμενο περιγράφει, με κατανοητό τρόπο, τα υλικά τηλεπικοινωνίας και τα κρυπτογραφικά μέσα της εποχής.
Μετά από μια σύντομη αναδρομή στη συμμετοχή τους σε προηγούμενες στρατιωτικές εμπλοκές, το κείμενο ιχνηλατεί τις δραστηριότητες των Τηλεγραφητών σε κάθε χρονική περίοδο της Εκστρατείας, τεκμηριώνει πλήρως τη συμμετοχή τους στις πολεμικές επιχειρήσεις και αποκαλύπτει άγνωστες μέχρι τώρα παραμέτρους που σχετίζονται με τη διεύθυνση των επιχειρήσεων. Αναδεικνύει το αγνοημένο έργο τους για τη δημιουργία υποδομών στις πόλεις της Ιωνίας, κατά τη διάρκεια των περιόδων πολεμικής απραξίας και παραθέτει σε ιδιαίτερο κεφάλαιο τις υποκλοπές των επικοινωνιών από όλους τους αντιμαχόμενους, υπογραμμίζοντας το ρόλο που έπαιξαν αυτές στις πολιτικές και στρατιωτικές εξελίξεις.
Το σύγγραμμα ολοκληρώνεται με τα παραρτήματα, που περιλαμβάνουν την περιγραφή της άγνωστης συμμετοχής των Τηλεγραφητών στην κρίσιμη μάχη του Σαλιχλί, την παρουσίαση της αντίστοιχης Τουρκικής Υπηρεσίας Τηλεγραφητών και κλείνει με την ιστορία του Στρατιωτικού Ταχυδρομείου στη Μικρά Ασία.
Προλογίζει ο Νικόλαος Κανελλόπουλος καθηγητής Στρατιωτικής Ιστορίας στη Σχολή Ευελπίδων, ο οποίος αναφέρει μεταξύ άλλων: «Με ενάργεια ο Χρήστος Νοταρίδης περιγράφει και αναλύει τη δράση των Τηλεγραφητών κατά τη Μικρασιατική Εκστρατεία, με βάση κυρίως αρχειακές πηγές... Η ανά χείρας ειδική μελέτη αποτελεί συνεισφορά στη στρατιωτική ιστορία της Εκστρατείας ενώ παράλληλα με την αρμόζουσα τήρηση των αναλογιών και την προβολή στο σήμερα, παρέχει ιδέες και παραδείγματα προς αξιοποίηση ή αποφυγή για τις σύγχρονες στρατιωτικές επιχειρήσεις». (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

7ο Athens Art Book Fair: Ανοιχτό κάλεσμα προς δημιουργούς – Το πρόγραμμα και οι όροι συμμετοχής

7ο Athens Art Book Fair: Ανοιχτό κάλεσμα προς δημιουργούς – Το πρόγραμμα και οι όροι συμμετοχής

Το Athens Art Book Fair διοργανώνεται για 7η χρονιά στις 25-27 Σεπτεμβρίου 2026 στο Δημόσιο Καπνεργοστάσιο και ανακοινώνει την ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχών για την έκδοση του 2026. Το πρόγραμμα και οι προϋποθέσεις συμμετοχής. ©Nicoletta Zarifi 

Επιμέ...

Βραβείο Libraro σε μυθιστόρημα πρωτοεμφανιζόμενης με θέμα το #MeToo – Το ανέδειξαν αναγνώστες, θα το εκδώσει ο Hachette

Βραβείο Libraro σε μυθιστόρημα πρωτοεμφανιζόμενης με θέμα το #MeToo – Το ανέδειξαν αναγνώστες, θα το εκδώσει ο Hachette

Η Ντόνα Φίσερ (Donna Fisher) έλαβε το βραβείο Libraro, στο οποίο οι αναγνώστες διαμορφώνουν τη βραχεία λίστα που αξιολογείται από κριτική επιτροπή, για το μυθιστόρημά της με θέμα την κουλτούρα της «ακύρωσης» στην εποχή μετά το #MeToo. Το βραβείο απονέμεται για πρώτη φορά φέτος και συνοδεύεται από το έπαθλο των&...

«Ναπάλμ στην καρδιά» του Πολ Γουάσκ (κριτική) – Δίνοντας σχήμα στο χάος, με λέξεις

«Ναπάλμ στην καρδιά» του Πολ Γουάσκ (κριτική) – Δίνοντας σχήμα στο χάος, με λέξεις

Για το μυθιστόρημα του Πολ Γουάσκ (Pol Guasch) «Ναπάλμ στην καρδιά» (μτφρ. Ευρυβιάδης Σοφός, εκδ. Κείμενα). Εικόνα: Ο πίνακας της Φρίντα Κάλο «Αυτοπροσωπογραφία με κομμένα μαλλιά».

Γράφει η Διώνη Δημητριάδου

Όταν ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Κομπολόι στο χώμα» της Χίλντας Παπαδημητρίου (προδημοσίευση)

«Κομπολόι στο χώμα» της Χίλντας Παπαδημητρίου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αστυνομικό μυθιστόρημα της Χίλντας Παπαδημητρίου «Κομπολόι στο χώμα», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 19 Μαΐου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

...
«Θεριστές» του Ζαχαρία Μαυροειδή (προδημοσίευση)

«Θεριστές» του Ζαχαρία Μαυροειδή (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπασμάτων από τη συλλογή διηγημάτων του Ζαχαρία Μαυροειδή «Θεριστές», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Μαΐου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Κουφονήσι ...

«Ο Τζιμ Μόρισον και το σαλιγκάρι» του Γιάννη Καρκανέβατου (προδημοσίευση)

«Ο Τζιμ Μόρισον και το σαλιγκάρι» του Γιάννη Καρκανέβατου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος ενός διηγήματος από τη συλλογή διηγημάτων του Γιάννη Καρκανέβατου «Ο Τζιμ Μόρισον και το σαλιγκάρι», η οποία θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Εστία.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΤΟ ΔΩΡΟ

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μαν, Τζόις, Πόε, Μάνσφιλντ, Γκάσκελ, Ντ' Άρτσο: Σύγχρονοι κλασικοί σε μικρή φόρμα

Μαν, Τζόις, Πόε, Μάνσφιλντ, Γκάσκελ, Ντ' Άρτσο: Σύγχρονοι κλασικοί σε μικρή φόρμα

Ένα σύντομο κριτικό σχόλιο για κάθε έργο της σειράς μεταφρασμένης λογοτεχνίας των εκδόσεων Μεταίχμιο «Τα μικρά». Ευσύνοπτα μα σπουδαία έργα από τους Μαν, Τζόις, Πόε, Μάνσφιλντ, Γκάσκελ, Ντ' Άρτσο.

Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης 

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 3 αστυνομικά μυθιστορήματα Ελλήνων συγγραφέων που ξεχωρίζουν

Τι διαβάζουμε τώρα; 3 αστυνομικά μυθιστορήματα Ελλήνων συγγραφέων που ξεχωρίζουν

Τρία καλά πρόσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα από Έλληνες συγγραφείς: Βαγγέλης Γιαννίσης, Ευτυχία Γιαννάκη, Αντώνης Τουμανίδης. Εγκλήματα στον κόσμο των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, σίριαλ κίλερ, διαπλοκή και αναξιόπιστοι μάρτυρες.

Επιλογή-παρουσίαση: Χίλντα Παπαδη...

Τι διαβάζουμε τώρα; 15 βιβλία αυτοβελτίωσης, στρατηγικής σκέψης και ψυχικής ενδυνάμωσης

Τι διαβάζουμε τώρα; 15 βιβλία αυτοβελτίωσης, στρατηγικής σκέψης και ψυχικής ενδυνάμωσης

Δεκαπέντε οδηγοί αυτοβελτίωσης και στρατηγικής σκέψης για να οργανώσουμε πιο αποτελεσματικά τον επαγγελματικό αλλά και τον προσωπικό μας βίο. Μέθοδοι που δεν υπόσχονται θαύματα, μα μπορεί να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε το άγχος στη δουλειά, την έλλειψη επικοινωνίας, το τραύμα.

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ