Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΧΑΡΤΗΣΥΛΛΟΓΙΚΟ
ΚΑΠΟΝ 2021
Σελ. 0, τιμή εκδότη €31.80

Η επιστημονική επιθεώρηση ΝΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ υπήρξε ένα εμβληματικό περιοδικό με πανελλήνια απήχηση, που κυκλοφόρησε ανελλιπώς επί εικοσιτρία χρόνια (1988-2010). Η παλαιά συντακτική ομάδα του αποφάσισε να το αναβιώσει ειδικά για την επέτειο των διακοσίων ετών από την Ελληνική Επανάσταση και να εκδώσει ένα αφιέρωμα για το συγκλονιστικό γεγονός της Εθνεγερσίας.
Στο εκδοτικό σημείωμα, με τίτλο «Δελτίο ταυτότητας», οι δύο διευθυντές του περιοδικού, Μελέτης Μελετόπουλος και Γιάννης Σακιώτης δίνουν το στίγμα του τεύχους και συνοψίζουν την ιστορία της ΝΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ και μέσω αυτής την ιστορία της Μεταπολίτευσης. Ακολουθεί εκτενές αναλυτικό χρονολόγιο της Επανάστασης από τον ιστορικό Νίκο Γιαννόπουλο. Στα εισαγωγικά τους κείμενα, ο Μελέτης Μελετόπουλος αναπτύσσει το αιρετικό θέμα «Ο ζωτικός μύθος του Ναυαρίνου» και ο Γιάννης Σακιώτης υποστηρίζει ρηξικέλευθα ότι «Ο δυτικός πολιτισμός θα υπάρχει όσο θα υπάρχει η Ελλάδα».
Τα κείμενα του τόμου εξετάζουν σημαίνουσες πτυχές της Εθνεγερσίας και της εποχής της, αναδεικνύοντας το σύνθετο ιστορικό πλαίσιό της, τη διαχρονική πρόσληψή της, και τη σημερινή της σημασία και επιτακτική επικαιρότητά της.
Στο τεύχος γράφουν κορυφαίες πνευματικές προσωπικότητες: Γιώργος Καραμπελιάς, ο Λαοκράτης Βάσης, ο Κώστας Σταματόπουλος, ο Κώστας Κόλμερ, ο Άγγελος Συρίγος, ο Λευτέρης Κουσούλης, ο Αντώνης Παπαγιαννίδης, ο Γεώργιος Π. Μαλούχος, ο Σπύρος Κουτρούλης, ο Σπύρος Γεωργίου, ο Πάνος Παναγόπουλος, ο Ζέφυρος Καυκαλίδης, ο Δημήτρης Σταθακόπουλος, ο Χρήστος Μπαλόγλου, ο Αθανάσιος Φωτόπουλος, ο Αναστάσιος Μανδραπήλιας, ο Φάνης Μαλκίδης, ο Σωτήρης Δημόπουλος, ο Γεώργιος Τσούτσος, ο Νίκος Κούκης και ο Παναγιώτης Παύλος.
Το τεύχος, που κοσμούν δημοτικό τραγούδια της Τουρκοκρατίας και της Επανάστασης, λιθογραφίες και προσωπογραφίες της εποχής, ολοκληρώνεται με ένα ρηξικέλευθο κείμενο κριτικού απολογισμού των δύο αιώνων της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«You» – Στο μυαλό ενός βιβλιόφιλου σύγχρονου κατά συρροή δολοφόνου

«You» – Στο μυαλό ενός βιβλιόφιλου σύγχρονου κατά συρροή δολοφόνου

Για την τηλεοπτική σειρά «You», που είναι διαθέσιμη σε μεγάλο συνδρομητικό κανάλι, καθώς και για τα μυθιστορήματα της Κάρολαϊν Κέπνες (Caroline Kepnes) που την ενέπνευσαν. 

Γράφει ο Αντώνης Γουλιανός 

O χαρακ...

«Ο ρόλος των ΜΚΟ στο κοινωνικό κράτος»: Εκδήλωση για το δοκίμιο του Νίκου Κουραχάνη «Η βιομηχανία του ανθρωπισμού»

«Ο ρόλος των ΜΚΟ στο κοινωνικό κράτος»: Εκδήλωση για το δοκίμιο του Νίκου Κουραχάνη «Η βιομηχανία του ανθρωπισμού»

Παρουσίαση του δοκιμίου του επίκουρου καθηγητή Νίκου Κουραχάνη «Η βιομηχανία του ανθρωπισμού: ΜΚΟ και κοινωνική πολιτική στην Ελλάδα» (εκδόσεις Τόπος) την Τρίτη, 20 Μαΐου, στις 7:30 μ.μ. στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Επιμέλεια: Book Press

...
Βραβείο Κλεψύδρα 2025: Ανακοινώθηκε η μακρά λίστα – Τα βιβλία και οι συγγραφείς τους

Βραβείο Κλεψύδρα 2025: Ανακοινώθηκε η μακρά λίστα – Τα βιβλία και οι συγγραφείς τους

Ανακοινώθηκε η μακρά Λίστα του Λογοτεχνικού Βραβείου Κλεψύδρα 2025 που αφορά βιβλία που κυκλοφόρησαν το έτος 2024. Στην κεντρική εικόνα, από πρόσφατη βράβευση.

Επιμέλεια: Book Press

Στη μακρά Λίστα του Λογοτεχνικού Βραβείου Κλεψύδρα 2025 που αφορά βιβλ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Βρίσκεις πάντα αυτό που δεν ψάχνεις» της Λένας Κορομηλά (προδημοσίευση)

«Βρίσκεις πάντα αυτό που δεν ψάχνεις» της Λένας Κορομηλά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων της Λένας Κορομηλά «Βρίσκεις πάντα αυτό που δεν ψάχνεις», η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Ιωλκός.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στο τρένο; είπες.

...
«Η σιωπή του κελιού» του Μεχμέτ Ατές (προδημοσίευση)

«Η σιωπή του κελιού» του Μεχμέτ Ατές (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αυτοβιογραφικό βιβλίο του Μεχμέτ Ατές «Η σιωπή του κελιού», το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Επίμετρο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Πάντα έλεγαν: «Συνήθως έρχονται γύρω στις έξι, έξι κα...

«Δεν θα τελειώσει έτσι» των Νίκι Φρεντς (προδημοσίευση)

«Δεν θα τελειώσει έτσι» των Νίκι Φρεντς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα των Νίκι Φρεντς [Nicci French] «Δεν θα τελειώσει έτσι» (μτφρ. Κίκα Κραμβουσάνου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 21 Μαΐου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η Κίρα άκουγε αν...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μικρός οδηγός στο ελληνικό διήγημα 1974-2024: 50 αντιπροσωπευτικά διηγήματα όλων των κατηγοριών

Μικρός οδηγός στο ελληνικό διήγημα 1974-2024: 50 αντιπροσωπευτικά διηγήματα όλων των κατηγοριών

Μια ανασκόπηση της ελληνικής διηγηματογραφίας των τελευταίων πενήντα ετών σε 50 αντιπροσωπευτικά κείμενα. Σε πόσες κατηγορίες μπορούν να ταξινομηθούν τα διηγήματα (της μνήμης, πολιτικά, ερωτικά, αστυνομικά κ.ά.) και ποιοι οι σημαντικοί εκπρόσωποι της κάθε μιας; Στην κεντρική εικόνα, ο Ηλίας Χ. Παπαδημητρακόπουλος (1...

Τι διαβάζουμε τώρα; Δέκα πρόσφατα βιβλία γόνιμου στοχασμού

Τι διαβάζουμε τώρα; Δέκα πρόσφατα βιβλία γόνιμου στοχασμού

Η εξέλιξη της τεχνολογίας, η δίκη του Γαλιλαίου, η αποδοχή του θανάτου, αλλά και οι προκαταλήψεις μας για τους τσιγγάνους. Δέκα βιβλία που θα μας γεννήσουν πολλά ερωτήματα και θα μας δώσουν απαντήσεις.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 10 φεμινιστικά βιβλία ξένης πεζογραφίας

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 φεμινιστικά βιβλία ξένης πεζογραφίας

Δέκα πρόσφατα βιβλία πεζογραφίας από όλον τον κόσμο, γραμμένα από γυναίκες, με πρωταγωνίστριες θηλυκότητες, που απευθύνονται σε όλους. Ιστορίες για τις ηχηρές ή σιωπηρές επαναστάσεις των γυναικών εντός και εκτός των έμφυλων ρόλων τους, τις εκφάνσεις της αυτενέργειας και χειραφέτησής τους. Μυθιστορήματα και διηγήματα...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

12 Δεκεμβρίου 2024 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2024

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα: Εκατό καλά λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2024 από τα πολλά περισσότερα που έπεσαν στα χέρια μας, με τη μεταφρασμένη πεζογρα

ΦΑΚΕΛΟΙ