Μεγάλα ή Εν άστει Διονύσια
Κωνσταντίνος Συρράκος
Gutenberg 2018
Σελ. 332, τιμή εκδότη €13,00

Δοκιμή αρθρώσεως δραματικού λόγου για την Ελλάδα και για την Ευρώπη σε τρεις πράξεις. Στο έργο διαγωνίζονται άδοξα πρόσωπα με ωραία φωνή. Για ένα Κωφάλαλο Παιδί. Τριάς αγία οι Υπερασπιστές αυτού: η Νοσηλεύτρια της Αθωότητας, Πελαγία, ο το γένος Αιγύπτιος Βιγλάτορας, Θαμούς, ο Λαερτιάδης Διγενής Καθόλου Οδυσσέας. Επί της θλίψεως ομιλούν περί δημοκρατίας και για τη σωτηρία της ψυχής σχεδόν απαρηγόρητοι, περιβεβλημένοι σάκους. Στο τέρμα μια Μάνα θα δώσει τη μάχη. Αγνάντια τους στέκει ο Καθηγητής Αδαμάντιος Γρόσος. Πνεύμα του Αντιδίκου ένα δηλητηριώδες αμφίβιο που διψούσε για αίμα. Και Δύο Μέσους στην γκιόστρα θα βρεις, στραβόξυλα χωρίς ξεκάθαρη θέση. Ήσαν οι Φύλακες Χρόνος και Θάνατος. Καρβουνιάρης ο τόπος του δράματος. Στην Αττική και Πέριξ τραγουδήθηκε, ως το βασίλειο της Ουγκαρίτ και στις αρχαίες Θήβες. Μήνας μάς έπρεπε Σεπτέμβριος. Τέλος της Τρίτης Εβδομάδας, εάν θυμάμαι καλά. Στην Πολιτεία έκαμε σκοτάδι καυτό. Δεν υπήρχε γιαλός. Και προ πολλού χαλασμένο το νεράκι για σένα.

alt

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

37 λεπτά με τον Αχιλλέα Κυριακίδη: Προβολή του ντοκιμαντέρ της  Αγγελικής Φλωράκη «Μέχρι να ξημερώσει Πέμπτη»

37 λεπτά με τον Αχιλλέα Κυριακίδη: Προβολή του ντοκιμαντέρ της Αγγελικής Φλωράκη «Μέχρι να ξημερώσει Πέμπτη»

Την Κυριακή 24 Μαΐου, στις 17:30, θα προβληθεί για πρώτη φορά στην Αθήνα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος το ντοκιμαντέρ της Αγγελικής Φλωράκη «Αχιλλέας Κυριακίδης – Μέχρι να ξημερώσει Πέμπτη» (2026). 

...

Εβδομάδα Μικρών Βιβλιοπωλείων: Εκδηλώσεις, δράσεις, αναγνώσεις με σύνθημα «Ενεργά Βιβλιοπωλεία»

Εβδομάδα Μικρών Βιβλιοπωλείων: Εκδηλώσεις, δράσεις, αναγνώσεις με σύνθημα «Ενεργά Βιβλιοπωλεία»

Η Εβδομάδα Μικρών Βιβλιοπωλείων θα πραγματοποιηθεί φέτος από τις 25 έως τις 30 Μαΐου, γιορτάζοντας 5 χρόνια με εκδηλώσεις, δράσεις και αφηγήσεις ιστοριών στα μικρά βιβλιοπωλεία όλης της χώρας. 

Επιμέλεια: Book Press

...
Χ. Φ. Λάβκραφτ: Ανακαλύπτοντας τους εφιαλτικούς κόσμους του μέσα από δύο γκράφικ νόβελ

Χ. Φ. Λάβκραφτ: Ανακαλύπτοντας τους εφιαλτικούς κόσμους του μέσα από δύο γκράφικ νόβελ

Οι ιστορίες τρόμου του Χ. Φ. Λάβκραφτ (H. P. Lovecraft) εμπνέουν δύο γκράφικ νόβελ του δημιουργού Ι. Ν. Τζ. Κάλμπαρντ (Ι.N.J. Culbard), τα «Η ονειρική αναζήτηση της Άγνωστης Καντάθ» και «H περίπτωση του...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Κομπολόι στο χώμα» της Χίλντας Παπαδημητρίου (προδημοσίευση)

«Κομπολόι στο χώμα» της Χίλντας Παπαδημητρίου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αστυνομικό μυθιστόρημα της Χίλντας Παπαδημητρίου «Κομπολόι στο χώμα», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 19 Μαΐου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

...
«Θεριστές» του Ζαχαρία Μαυροειδή (προδημοσίευση)

«Θεριστές» του Ζαχαρία Μαυροειδή (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπασμάτων από τη συλλογή διηγημάτων του Ζαχαρία Μαυροειδή «Θεριστές», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Μαΐου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Κουφονήσι ...

«Ο Τζιμ Μόρισον και το σαλιγκάρι» του Γιάννη Καρκανέβατου (προδημοσίευση)

«Ο Τζιμ Μόρισον και το σαλιγκάρι» του Γιάννη Καρκανέβατου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος ενός διηγήματος από τη συλλογή διηγημάτων του Γιάννη Καρκανέβατου «Ο Τζιμ Μόρισον και το σαλιγκάρι», η οποία θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Εστία.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΤΟ ΔΩΡΟ

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μαν, Τζόις, Πόε, Μάνσφιλντ, Γκάσκελ, Ντ' Άρτσο: Σύγχρονοι κλασικοί σε μικρή φόρμα

Μαν, Τζόις, Πόε, Μάνσφιλντ, Γκάσκελ, Ντ' Άρτσο: Σύγχρονοι κλασικοί σε μικρή φόρμα

Ένα σύντομο κριτικό σχόλιο για κάθε έργο της σειράς μεταφρασμένης λογοτεχνίας των εκδόσεων Μεταίχμιο «Τα μικρά». Ευσύνοπτα μα σπουδαία έργα από τους Μαν, Τζόις, Πόε, Μάνσφιλντ, Γκάσκελ, Ντ' Άρτσο.

Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης 

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 3 αστυνομικά μυθιστορήματα Ελλήνων συγγραφέων που ξεχωρίζουν

Τι διαβάζουμε τώρα; 3 αστυνομικά μυθιστορήματα Ελλήνων συγγραφέων που ξεχωρίζουν

Τρία καλά πρόσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα από Έλληνες συγγραφείς: Βαγγέλης Γιαννίσης, Ευτυχία Γιαννάκη, Αντώνης Τουμανίδης. Εγκλήματα στον κόσμο των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, σίριαλ κίλερ, διαπλοκή και αναξιόπιστοι μάρτυρες.

Επιλογή-παρουσίαση: Χίλντα Παπαδη...

Τι διαβάζουμε τώρα; 15 βιβλία αυτοβελτίωσης, στρατηγικής σκέψης και ψυχικής ενδυνάμωσης

Τι διαβάζουμε τώρα; 15 βιβλία αυτοβελτίωσης, στρατηγικής σκέψης και ψυχικής ενδυνάμωσης

Δεκαπέντε οδηγοί αυτοβελτίωσης και στρατηγικής σκέψης για να οργανώσουμε πιο αποτελεσματικά τον επαγγελματικό αλλά και τον προσωπικό μας βίο. Μέθοδοι που δεν υπόσχονται θαύματα, μα μπορεί να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε το άγχος στη δουλειά, την έλλειψη επικοινωνίας, το τραύμα.

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ