altΠενήντα δύο κλασικά έργα της ιταλικής λογοτεχνίας
Nicola Gardini
Μτφρ. Κωνσταντίνα Ευαγγέλου
University Studio Press 2016
Σελ. 436, τιμή εκδότη €28,00

Τι είναι η ιταλική λογοτεχνία; Για τι πράγμα, σε ποιους και με ποιον τρόπο μιλάει; Και γιατί μερικά βιβλία είναι τόσο σημαντικά; Γιατί (πρέπει) να διαβάζονται ακόμα το Δεκαήμερο, Ο Ηγεμόνας ή Ο Κήπος των Φίντσι-Κοντίνι; Μέσω μιας επιλογής των περισσότερο αλλά και λιγότερο διαβασμένων κλασικών σχολικών αναγνωσμάτων, 52 τον αριθμό, τόσα όσα και οι εβδομάδες του έτους, το "Μια απαραίτητη βιβλιοθήκη", θέλει να απαντήσει σ' αυτές τις ερωτήσεις, δομώντας ένα δειγματολόγιο γραφών, εικόνων του κόσμου και πολιτιστικών θεμάτων που σηματοδοτούν σημαίνουσες καμπές και στόχους στην ιστορία του ιταλικού, και όχι μόνο, πολιτισμού.
Με την αντισυμβατική του οργάνωση που παρουσιάζει τα επιλεγμένα βιβλία με αλφαβητική και όχι χρονολογική σειρά, με μια ποικιλία κριτικών προσεγγίσεων και ένα κρυστάλλινο όσο και φλογερό ύφος, αυτό το βιβλίο αποφεύγει ακαδημαϊκές φόρμουλες και ετικέτες προβάλλοντας δια της εκ του σύνεγγυς ανάγνωσης, την επαναστατική πρωτοτυπία και αυθεντικότητα των μεμονωμένων βιβλίων. Από σελίδα σε σελίδα αναδύονται εντυπώσεις, στοχασμοί, αποκαλυπτικά "συναπαντήματα"· καινούριες προοπτικές ανοίγονται στην ερμηνεία· λεπτομέρειες εκ πρώτης όψεως περιφερειακές αποδεικνύονται μείζονες και έμπλεες νοήματος. Προκύπτει μια ανέκδοτη εικόνα της ιταλικής λογοτεχνίας: η λογοτεχνία ενός έθνους που, διαμέσου της άσκησης των λέξεων, ανέπτυξε τη σκέψη και το κοινωνικοπολιτικό της καθήκον, στοχαζόμενη επί της ουσίας των ατόμων και της κοινωνίας, πεπεισμένη πως τα βιβλία και οι βιβλιοθήκες είναι ασφαλής προμαχώνας ενάντια στην επέλαση της αδικίας και του εγωισμού και μία από τις κυρίαρχες οδούς προς την κατάκτηση της ευτυχίας.

alt

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Τζέιμς Νέστορ στην Αθήνα: Μια βιωματική εκδήλωση για τη δύναμη της αναπνοής με τον συγγραφέα του «Ανάσα»

Ο Τζέιμς Νέστορ στην Αθήνα: Μια βιωματική εκδήλωση για τη δύναμη της αναπνοής με τον συγγραφέα του «Ανάσα»

Ο Τζέιμς Νέστορ (James Nestor), συγγραφέας του διεθνούς μπεστ σέλερ «Ανάσα: Πώς η ξεχασμένη επιστήμη της αναπνοής θα κάνει τη ζωή σου καλύτερη» (μτφρ. Τατιάνα Γαλάτουλα, εκδ. Διόπτρα) θα επισκεφτεί την Αθήνα για ένα βιωματικό σεμινάριο στις 3 Οκτωβρίου 2026. © BBC Maestro

...
Βραβείο Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας «Ζαν Μονέ»: Στον Γκεόργκι Γκοσποντίνοφ για το «Ο κηπουρός και ο θάνατος»

Βραβείο Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας «Ζαν Μονέ»: Στον Γκεόργκι Γκοσποντίνοφ για το «Ο κηπουρός και ο θάνατος»

Ο Γκεόργκι Γκοσποντίνοφ (Georgi Gospodinov) τιμήθηκε με το 32ο Βραβείο Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας Ζαν Μονέ για το μυθιστόρημά του «Ο κηπουρός και ο θάνατος» (μτφρ. Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, εκδ. Ίκαρος). © Louisiana Channel

Επιμέλεια: Book Press

...
Γιάννα Γιαννοπούλου: «Για να αναγνώσουμε το παρόν, πρέπει να ανατρέχουμε στο παρελθόν»

Γιάννα Γιαννοπούλου: «Για να αναγνώσουμε το παρόν, πρέπει να ανατρέχουμε στο παρελθόν»

Η Γιάννα Γιαννοπούλου μας συστήθηκε πρόσφατα με το μυθιστόρημά της «Χαλιούρω» (εκδ. Γραφή). 

Επιμέλεια: Book Press

Τι απαντάτε σε όσους θα πουν: ακόμη ένας συγγραφέας; Τι το καινούργιο φέρνει;

Δεν ε...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Το πέμπτο παιδί» της Ντόρις Λέσινγκ (προδημοσίευση)

«Το πέμπτο παιδί» της Ντόρις Λέσινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Ντόρις Λέσινγκ [Doris Lessing] «Το πέμπτο παιδί» σε νέα μετάφραση της Έφης Τσιρώνη, το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Σεπτεμβρίου, από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εκείνο το πρωί, ξαπλωμένη στ...

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γεωργίας Α. Ανδριώτου «Οι κόρες του Αϊβαλιού», το οποίο κυκλοφορεί στις 18 Ιουλίου από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Παναγής Αφεντέλλης ρούφηξε νωχελικά τον καφέ του κι άφησε απαλά τ...

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογραφικό έργο της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς [Marie Luise Kaschnitz] «Περιγραφή ενός χωριού» (Μετάφραση – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιουλίου από τις εκδόσεις η βαλίτσα.

Επιμέλεια: Κ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα: Ποίηση καθώς τελειώνει το καλοκαίρι

Τι διαβάζουμε τώρα: Ποίηση καθώς τελειώνει το καλοκαίρι

Ποιήματα που συνομιλούν με αναμνήσεις, βιώματα, μύθους, κινηματογραφικά πλάνα. Τέσσερις προτάσεις λίγο πριν από το τέλος του καλοκαιριού. Εικόνα: «Οι Λουόμενοι της Ανιέρ» (1884) του Ζορζ Σερά.

Επιλογή-παρο...

Φύλο, φύση και εξουσία: Ο οικοφεμινισμός στη λογοτεχνική αφήγηση

Φύλο, φύση και εξουσία: Ο οικοφεμινισμός στη λογοτεχνική αφήγηση

Πώς εδραιώθηκε το κίνημα του «οικοφεμινισμού» και πώς εξελίχθηκε μέσα στα χρόνια, πώς η σχέση του φύλου και της φύσης με την εξουσία παρουσιάζεται στη λογοτεχνία. Βιβλία που ...

Ο εργασιακός χώρος ως λογοτεχνική θεματική: Το επάγγελμα εμπνέει τη μυθοπλασία, ο χώρος δουλειάς συστήνει τη δική του δραματουργία

Ο εργασιακός χώρος ως λογοτεχνική θεματική: Το επάγγελμα εμπνέει τη μυθοπλασία, ο χώρος δουλειάς συστήνει τη δική του δραματουργία

Λογοτεχνικά βιβλία που αξιοποιούν τον εργασιακό χώρο ως θεματική και με ποιον τρόπο το κάνουν. Γιατί το επάγγελμα του δασκάλου εμπνέει περισσότερο τους συγγραφείς και πώς μιλούν για αυτό. Κάποιες σκέψεις. Εικόνα: Από ιταλική έκδοση του «Ταχυδρομείου» του Τσαρλς Μπουκόβσκι. 

Γράφε...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

19 Αυγούστου 2026 ΕΠΩΝΥΜΩΣ

Η γλώσσα του τόπου και η γλώσσα της γραφής

Εκτενής ανάλυση για τη συζήτηση σχετικά με τη σύγχρονη ελληνική πεζογραφία, την ντοπιολαλιά και την έννοια της πρωτοπορίας, με αφορμή όσα γράφτηκαν πρόσφατα. Στην κεν

ΦΑΚΕΛΟΙ