ΣυνταξιοδοτικόΤο πρόβλημα και η λύση
ΜΠΗΤΡΟΣ Κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ 2024
Σελ. 336, τιμή εκδότη €19.00

Αυτό το βιβλίο έχει ως επίκεντρο την επάρκεια και την ασφάλεια του συνταξιοδοτικού εισοδήματος στη χώρα μας καθώς ατενίζουμε το μακρύ μέλλον. Πρόκειται για εθνικό ζήτημα το οποίο πρέπει να επιλυθεί σε περιβάλλον ταχείας γήρανσης του πληθυσμού. Για το σκοπό αυτό, προσαρμόζοντας στα καθ' ημάς τις γνώσεις που αποκομίσαμε για τις βέλτιστες πρακτικές που ακολουθούν στα συνταξιοδοτικά τους συστήματα πέντε χώρες (Αυστραλία, Ιρλανδία, Δανία, ΗΠΑ, Κίνα), οδηγηθήκαμε στο συμπέρασμα ότι η μόνη εφικτή λύση είναι αυτή που προτείνουμε.
Πιο συγκεκριμένα, αργότερα ή γρηγορότερα, οι πολίτες θα διαπιστώσουν το πρόβλημα στην τσέπη τους, καθότι το Ελληνικό δημόσιο θα είναι αδύνατο να αυξάνει στο διηνεκές την επιδότηση των συντάξεων χωρίς να επιβάλλει νέους φόρους υπό συγκυρίες αναπτυξιακής υστέρησης. Οι πολιτικές των μπαλωμάτων, ώστε το πρόβλημα να σπρώχνεται στο μέλλον ή να κρύβεται κάτω από το χαλί, θα τελειώσουν σύντομα, και, αν μάθαμε κάτι από την περιπέτεια του 2009 για τους εθνικούς κινδύνους που ελλοχεύουν, θα κινητοποιηθούμε να το αντιμετωπίσουμε. Η λύση είναι να καλυφτούν από το δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα οι συμπολίτες μας με ηλικίες 45 ετών και άνω, και όλοι οι νεότεροι εργαζόμενοι να λάβουν πίσω τις συνταξιοδοτικές τους εισφορές και να αναζητήσουν κάλυψη από τους κεφαλαιοποιητικούς πυλώνες του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Ο χρόνος και οι θυσίες που θα απαιτηθούν για επιτυχή έκβαση της προτεινόμενης μεταρρύθμισης ξεπερνούν τα συνηθισμένα μέτρα των Ελλήνων. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, θα απαιτηθούν προσπάθειες 35 ετών και ετήσιες δημοσιονομικές δαπάνες που σήμερα στο άκουσμά τους πολίτες και πολιτικοί θα τις θεωρούσαμε απαράδεκτες. Αλλά απαιτείται ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Και τούτο γιατί, όπως συνέβη στις χώρες που εξετάσαμε, οι οποίες υιοθέτησαν ανάλογες μεταρρυθμίσεις, θα πάρει μπρος η αναπτυξιακή μηχανή και όλες οι δυσκολίες θα ξεπεραστούν εύκολα. Ιδιαίτερα μετά το 2050, ή και γρηγορότερα, αν επιτευχθούν μακροχρόνια μέσοι ρυθμοί ανάπτυξης υψηλότεροι του 3%, όταν θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται η δημόσια επιδότηση, οι αισιόδοξες προοπτικές θα κρατούν τους νέους στη χώρα και η Ελλάδα θα αποτελεί λαμπρό παράδειγμα για αναφορά και απομίμηση. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Αλαίν ντε Μποττόν στο Αμερικανικό Κολλέγιο: Διάλεξη με θέμα «Οι προκλήσεις του έρωτα»

Ο Αλαίν ντε Μποττόν στο Αμερικανικό Κολλέγιο: Διάλεξη με θέμα «Οι προκλήσεις του έρωτα»

Διάλεξη με θέμα «Οι προκλήσεις του έρωτα» θα δώσει ο συγγραφέας Αλαίν ντε Μποττόν στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος. Τα βιβλία του κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη. 

Επιμέλεια: Book Press

Ο συγγραφέας Αλαίν ντε Μποττόν έ...

Βραβείο Γκονκούρ: Τα 8 μυθιστορήματα της βραχείας λίστας, αφού πέρασαν από λογισμικό ανίχνευσης Τεχνητής Νοημοσύνης

Βραβείο Γκονκούρ: Τα 8 μυθιστορήματα της βραχείας λίστας, αφού πέρασαν από λογισμικό ανίχνευσης Τεχνητής Νοημοσύνης

Ανακοινώθηκαν τα οκτώ μυθιστορήματα της βραχείας λίστας του βραβείου Γκονκούρ, τα οποία, μετά το «σκάνδαλο Ορελιέν», πέρασαν από λογισμικό ανίχνευσης Τεχνητής Νοημοσύνης. Εικόνα: Τα μέλη της Ακαδημίας Γκονκούρ, ©academiegoncourt

Επιμέλεια: Book Press

Α...

«Για μια νέα φιλοσοφία»: Ο Astronio, Παύλος Καστανάς, συζητά για το βιβλίο του με τον Mythologist, Κωνσταντίνο Λουκόπουλο

«Για μια νέα φιλοσοφία»: Ο Astronio, Παύλος Καστανάς, συζητά για το βιβλίο του με τον Mythologist, Κωνσταντίνο Λουκόπουλο

Την Κυριακή 11 Οκτωβρίου, οι εκδόσεις Διόπτρα διοργανώνουν εκδήλωση για το νέο βιβλίο του Παύλου Καστανά, δημιουργού του διαδικτυακού καναλιού Astronio, «Για μια νέα φιλοσοφία: Ο άνθρωπος μέσα από τα μάτια της Αστροφυσικής» στο Ινστιτούτο Γκαίτε. 

Επιμέλεια: ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Σε ξένο δωμάτιο» του Ντέιμον Γκάλγκατ (προδημοσίευση)

«Σε ξένο δωμάτιο» του Ντέιμον Γκάλγκατ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Ντέιμον Γκάλγκατ [Damon Galgut] «Σε ξένο δωμάτιο» (μτφρ. Κλαίρη Παπαμιχαήλ), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 7 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Aρχίζουν να αλληλογραφούν. Κά...

«Ν. Φιλαδέλφεια, Τα άγουρα χρόνια» του Θόδωρου Σούμα (προδημοσίευση)

«Ν. Φιλαδέλφεια, Τα άγουρα χρόνια» του Θόδωρου Σούμα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Θόδωρου Σούμα «Ν. Φιλαδέλφεια, Τα άγουρα χρόνια – Χρονικό της εφηβείας σε μια μικρασιατική συνοικία της Αθήνας», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«Βάρδια στον Μόμπι-Ντικ» του Κώστα Ακρίβου (προδημοσίευση)

«Βάρδια στον Μόμπι-Ντικ» του Κώστα Ακρίβου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Κώστα Ακρίβου «Βάρδια στον Μόμπι-Ντικ – 6+1 σημειώματα για τη φάλαινα του Χέρμαν Μέλβιλ», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 6 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Κριτικοί και αναγνώ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Η διαρκής γοητεία του Έντγκαρ Άλαν Πόε: Γιατί τον διαβάζουμε σήμερα, ποιους συγγραφείς επηρέασε – 3 πρόσφατες εκδόσεις

Η διαρκής γοητεία του Έντγκαρ Άλαν Πόε: Γιατί τον διαβάζουμε σήμερα, ποιους συγγραφείς επηρέασε – 3 πρόσφατες εκδόσεις

Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 7 Οκτωβρίου 1849, πέθανε στη Βαλτιμόρη ο Έντγκαρ Άλαν Πόε (Edgar Allan Poe). Γιατί, περισσότερα από εκατόν εβδομήντα χρόνια μετά, συνεχίζουμε να διαβάζουμε το έργο του και τρία καλά βιβλία του που κυκλοφόρησαν πρόσφατα.

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωρ...

«Μαζεύοντας φθινοπωρινά φύλλα» – 15 συλλογές σύγχρονης ελληνικής ποίησης

«Μαζεύοντας φθινοπωρινά φύλλα» – 15 συλλογές σύγχρονης ελληνικής ποίησης

Δεκατέσσερις πρόσφατες ποιητικές συλλογές συν ένα σημαντικό συγκεντρωτικό έργο συνθέτουν τα φθινοπωρινά ποιητικά μας αναγνώσματα (κάποια ήταν και καλοκαιρινά). Εικόνα: "La ramasseuse de feuilles mortes", Ερνέστ Μπιέλερ (1863-1948).

Επιλογή-παρουσίαση: Κ.Β. Κατσουλάρης ...

Τι διαβάζουμε τώρα; 3 βιβλία για τη γοητεία των αριθμών, της βαρύτητας και των ασπρόμαυρων τετραγώνων

Τι διαβάζουμε τώρα; 3 βιβλία για τη γοητεία των αριθμών, της βαρύτητας και των ασπρόμαυρων τετραγώνων

Βιβλία για τα μαθηματικά, το σκάκι, τη… βαρύτητα, που παρουσιάζουν τη σύνθετη σκέψη με απλό τρόπο και συχνά μας βοηθούν να καταλάβουμε καλύτερα τον κόσμο γύρω μας. Εικόνα: Ο Ντάνι Ρενς. 

Επιλογή-παρουσίαση: Σόλωνας Παπαγεωργίου 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ