Στόχος του βιβλίου είναι να αναδείξει την κομβική σημασία του σχεδιασμού και της κατασκευής ερωτηματολογίων στην ποιότητα των δεδομένων που συλλέγονται στις κοινωνικές έρευνες. Ο σχεδιασμός και η κατασκευή ερωτηματολογίων συνυφαίνονται με τους ερευνητικούς σκοπούς και υποθέσεις, με τα ευρύτερα χαρακτηριστικά της ερευνητικής διαδικασίας (όπως την τεχνική συλλογής δεδομένων κ.ά.) αλλά και τα ειδικότερα χαρακτηριστικά της εκάστοτε μέτρησης. Λαμβάνοντας υπόψη την πολλαπλότητα των παραγόντων που εμπλέκονται στον σχεδιασμό και στην κατασκευή ερωτηματολογίων, το βιβλίο δεν ασπάζεται μια εγχειριδιακού τύπου προσέγγιση με καθολικούς κανόνες και οδηγίες σχεδιασμού. Εν αντιθέσει, παρέχει στους εκπαιδευόμενους και στους νέους ερευνητές τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για να εξοικειωθούν με διαφορετικές πρακτικές σχεδιασμού και να γνωρίσουν τους μεθοδολογικούς περιορισμούς και τα οφέλη τους, καθώς και να ασκηθούν στη λήψη των βέλτιστων αποφάσεων για την κατασκευή ερωτηματολογίων σταθμίζοντας τους διαφορετικούς παράγοντες που εμπλέκονται κατά τη διεξαγωγή κοινωνικών ερευνών.
Για να επιτευχθούν τα παραπάνω, στο βιβλίο συζητούνται θεωρητικά ζητήματα και παρατίθεται συναφής βιβλιογραφία έτσι όπως αποτυπώνονται στο ραγδαία εξελισσόμενο πεδίο του σχεδιασμού και της κατασκευής ερωτηματολογίων.
Η συζήτηση εμπλουτίζεται με παραδείγματα εφαρμογής προτεινόμενων πρακτικών σχεδιασμού ερωτήσεων και κατασκευής του ευρύτερου ερωτηματολογίου, ώστε οι ερευνητές να λάβουν τις βέλτιστες δυνατές αποφάσεις προάγοντας την επιστημονική γνώση στο πεδίο των κοινωνικών επιστημών.