
Μια μέρα σαν σήμερα, 13 Μαΐου 1907, γεννήθηκε στο Λονδίνο η συγγραφέας Δάφνη ντι Μωριέ.
Του Λεωνίδα Καλούση
Η Δάφνη Ντι Μωριέ ήταν Αγγλίδα συγγραφέας βιβλίων μυστηρίου αρκετά από τα οποία μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο Αρκετά βιβλία της έχουν διασκευαστεί στον κινηματογράφο, όπως για παράδειγμα τα μυθιστόρηματά της «Η ταβέρνα της Τζαμάικα», «Ρεβέκκα» και «Τα Πουλιά» και τα τρία σε σκηνοθεσία Άλφρεντ Χίτσκοκ. Η κλιμάκωση της αφήγηση με στοιχεία που εντείνουν τον ψυχολογικό τρόμο, το στοιχείο του παραφυσικού και οι αδιάλυτες σκιές πάνω από τις ζωές των ηρώων της έκαναν τη γραφή της να ξεχωρίζει.
Γεννήθηκε στο Λονδίνο αλλά έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στην Κορνουάλη όπου και πέθανε στις 19 Απριλίου 1989 στο ψαροχώρι Παρ. Ήταν η δεύτερη κόρη του δημοφιλούς Βρετανού ηθοποιού Τζέραλντ ντι Μωριέ και της επίσης ηθοποιού Μύριελ Μπωμόν. Παππούς της ήταν ο Τζορτζ ντι Μωριέ συγγραφέας ενός εκ των δημοφιλέστερων βιβλίων του τέλους του 19ου αιώνα, του μυθιστορήματος «Trilby».
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΔΑΦΝΗΣ ΝΤΙ ΜΩΡΙΕ
Η Κορνουάλη είναι το σκηνικό των περισσότερων μυθιστορημάτων της που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία αν και κατατάσσονται σε ένα είδος θεωρούμενο λογοτεχνικά υποδεέστερο. Έγραψε μυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής και ειδικά μετά την τεράστια επιτυχία της «Ρεβέκκας» του Χίτσκοκ που το 1940 τιμήθηκε με το Όσκαρ καλύτερης ταινίας. Το 1969 της αποδόθηκε το τίτλος ντέιμ για την συνολική προσφορά της.
Η νουβέλα της με τίτλο «Don't look now» για την αμερικανική έκδοση και «After midnight» για την βρετανική αποτέλεσε την βάση για την ταινία του Νίκολας Ρεγκ «Μετά τα μεσάνυχτα» που γνώρισε μεγάλη επιτυχία και θεωρήθηκε πως ανέτρεψε τα δεδομένα για το πώς κινηματογραφείται ο τρόμος.
![]() |
Ο Ντόναλντ Σάδερλαντ πρωταγωνιστής, μαζί με την Τζούλι Κρίστι, της ταινίας του Νίκολας Ρεγκ «Μετά τα μεσάνυχτα» (1973). |
Η Δάφνη Ντι Μωριέ θεωρούνταν ψυχρή κι απόμακρη, δεν έδινε συνεντεύξεις, δεν επεδίωκε τη δημοσιότητα και ζούσε μια ήσυχη ζωή αποτραβηγμένη στην Κορνουάλη. Σε σπάνια εμφάνισή της σε πρόγραμμα του BBC το 1977 είχε πει πως αγαπημένη της συγγραφέας ήταν η Τζέιν Όστιν. Υποστήριζε το αριστερό κόμμα Mebyon Kernow που έχει ως βασική πολιτκή πλατφόρμα την ιδέα ότι η Κορνουάλη δεν αποτελεί τμήμα της Αγγλίας και θα έπρεπε να είναι ανεξάρτητη όπως η Ουαλλία, η Σκωτία και η Αγγλία.
Κατηγορήθηκε σε δυο περιπτώσεις για λογοκλοπή, για τη «Ρεβέκκα» από την Βραζιλιάνα συγγραφέα Καρολίνα Ναμπούκο και για «Τα Πουλιά» από τον Βρετανό συγγραφέα Φρανκ Μπέικερ. Και στις δυο περιπτώσεις υποστήριξε πως τα στοιχεία τα οποία κατηγορήθηκε ότι είχε οικειοποιηθεί ήταν κοινά μοτίβα και πως επρόκειτο για συμπτώσεις.