amanda

Της Αμάντας Μιχαλοπούλου

Ορλάντο. Τρεις μόλις ώρες με το αεροπλάνο από τη Νέα Υόρκη, κι είναι ένας άλλος κόσμος. Όλοι πίνουν αναψυκτικά από τεράστια πλαστικά ποτήρια αναστενάζοντας – πιθανότατα από το πάχος. Δεν είναι καθόλου άστοχη η ιδέα της Μισέλ Ομπάμα να επιβάλει φόρο στη ζάχαρη. Οι Αμερικανοί της Δυτικής Ακτής φουσκώνουν σαν μπαλόνια. Δεν είμαι κακός άνθρωπος. Απλώς διάβασα
το βιβλίο του Μάικλ Πόλαν «Τhe omnivore’s Dilemma» (Το δίλημμα του παμφάγου). Ως χορτοφάγος, διαφωνώ εξ ορισμού με τις απόψεις του Πόλαν για την «καλή» κρεατοφαγία, αλλά υπάρχει ένα κεφάλαιο στο βιβλίο του που το βρήκα ενδιαφέρον. Μιλάει εκεί για το «supersizing», την αύξηση μερίδας στην αμερικανική εστίαση. Το φαινόμενο οφείλεται αποκλειστικά  σ’ έναν άνθρωπο, ονόματι Ντέιβιντ Βάλερσταϊν. Νυν στέλεχος των Μακντόναλντς, πρώην μάνατζερ κινηματογράφων στο Τέξας, ο Βάλερσταϊν είχε διαπιστώσει ήδη από τη δεκαετία του ’60 ότι οι θεατές δεν ξαναγύριζαν για ποπ-κορν στο μπαρ του κινηματογράφου, επειδή η δεύτερη μερίδα θεωρούνταν… γουρουνιά. Μόνη εναλλακτική προσηλυτισμού στο μπαρ, οι μεγάλες συσκευασίες. Οι έρευνες αγοράς στις ΗΠΑ κατέληξαν στα πλαστικά κύπελλα λίτρου. Λέει ο Πόλαν: «Κατάφεραν να κάνουν ελαστικό το μοναδικό ανελαστικό πράγμα, το ανθρώπινο στομάχι».
Στα χαμπουργκεράδικα του Ορλάντο η κόρη μας έφαγε μπιφτέκια κι εμείς σαλάτα. Πάλι θυμήθηκα τον Πόλαν: «Οι σαλάτες θα μείνουν στα μενού των πρόχειρων εστιατορίων για καθαρά ρητορικούς λόγους. Είναι η άρνηση του αρνητή. Βουλώνουν το στόμα αυτών που διαφωνούν. Γιατί τα παιδιά μπορούν να πουν ‘‘πάμε, μαμά’’, κι εσύ θα πάρεις τη σαλάτα».
Με την ευκαιρία, μη δίνετε στα παιδιά σας Μακ Νάγκετς. Σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία, γράφει ο Πόλαν, περιέχουν 38 συστατικά, ανάμεσα στα οποία διάφορα συνθετικά υποπροϊόντα πετρελαίου, για να μη σαπίζει το κρέας. Ένα τοξικό χημικό συνδέεται ευθέως με καρκίνο και αναπαραγωγικά προβλήματα – το χρησιμοποιούν για να μη δημιουργούνται φυσαλίδες στο λάδι. Όσο για το TBHQ (μια μορφή βουτανίου, το υγρό των αναπτήρων, θυμάστε;), ψεκάζεται απευθείας στα νάγκετς, χμ, για… φρεσκάδα.
Αν διαβάζεις βιβλία γύρω από τη διατροφή, θέλεις να μην ξαναφάς. Ή, έστω, να τρέφεσαι αποκλειστικά με ντομάτες που θα καλλιεργείς στον κήπο σου (ποιον κήπο σου;).
Λίγες μέρες αργότερα, στη Νέα Υόρκη, διαπίστωσα ότι οι βιτρίνες του Barnes and Noble στη Γιούνιον Σκουέρ, αλλά και του αγαπημένου μου ανεξάρτητου βιβλιοπωλείου McNally Robinson στο Σόχο, ήταν αφιερωμένες στη διατροφή. Αγόρασα το «Eating Animals» (Τρώγοντας ζώα) του Τζόναθαν Σάφραν Φόερ, επειδή με ενδιαφέρει πάντα το πέρασμα των πεζογράφων στη δημοσιογραφία – και το αντίθετο.
Η έρευνα του Φόερ είναι εμπεριστατωμένη (εκατοντάδες σελίδες με αριθμούς, συνεντεύξεις, επιτόπιες έρευνες γύρω από τη βιομηχανία του κρέατος στην Αμερική). Πιο σημαντική, κατά τη γνώμη μου, είναι η δοκιμιακή του πλευρά: όλοι ξέρουμε γι’ αυτά τα θέματα, γράφει ο Φόερ, απλώς επιλέγουμε να κάνουμε ότι δεν ξέρουμε.
Η αντιστοιχία ανάμεσα στα στρατόπεδα Εβραίων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στις σύγχρονες βιομηχανίες βασανισμού ζώων μού θύμισε το βιβλίο που με έκανε χορτοφάγο – την «Ελίζαμπεθ Κοστέλο» του Τζ.Μ. Κούτσι. Είναι ένα από τα λίγα βιβλία που μπορούν ν’ αλλάξουν την ηθική σου συγκρότηση για πάντα.
Το ίδιο ισχύει και για τον «Άνθρωπο που φύτευε δέντρα» του Ζαν Ζιονό. Το βρήκα στο Σόχο και το αγόρασα χωρίς δεύτερη σκέψη, παρότι το είχα διαβάσει φοιτήτρια. Η νουβέλα περιγράφει τη ζωή του Ελζεάρ Μπουφιέ, ενός βοσκού που αποφασίζει, στο πρώτο μισό του εικοστού αιώνα, να φυτεύει κάθε μέρα εκατό βελανίδια στην ερημιά. Στο τέλος του πολέμου ένα ολόκληρο δάσος έχει φυτρώσει στις πλαγιές της Προβηγκίας. Οι αρχές πιστεύουν ότι πρόκειται για φυσικό φαινόμενο. Εκατοντάδες οικογένειες βρίσκουν την ευτυχία στη σκιά των δέντρων χάρη στην αυταπάρνηση του Μπουφιέ, που δεν φανέρωσε τις δραστηριότητές του, παρά μόνο στον αφηγητή της ιστορίας.
Παλιότερα, «ο άνθρωπος που φύτευε δέντρα» μού φαινόταν ιδεαλιστικό παραλήρημα για εφήβους. Ξαναδιαβάζοντάς το, ένιωσα πως η εποχή της ειρωνείας έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Περισσότερο από ποτέ έχουμε σήμερα ανάγκη από τέτοια βιβλία.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η νέα μυθοπλασία του φόβου

Η νέα μυθοπλασία του φόβου

Της Αμάντας Μιχαλοπούλου

Τον τελευταίο καιρό λαμβάνω παράξενα μέιλ. Επισημαίνουν κινδύνους με την ευρηματικότητα της καλής μυθοπλασίας: μου γράφουν, ας πούμε, ότι μπορεί να με πλησιάσει κάποιος που δειγματίζει αρώματα και να μ...

Μικρό αναγνωστικό πένθους

Μικρό αναγνωστικό πένθους

Της Αμάντας Μιχαλοπούλου

Μνήμη Γιώργου Σπορίδη (1970-2011)

Τι διαβάζει κανείς στο βαρύ πένθος; Θα σας πω εγώ. Απολύτως τίποτα. Για αρκετούς μήνες ήμουν καθαρή- αδιάβαστη κα...

Ίχνη ρήγματος

Ίχνη ρήγματος

Για το βιβλίο της Νάνσυ Χιούστον «Ίχνη Ρήγματος» (μτφρ. Ειρήνη Τσολακέλλη, εκδ. Άγρα)

Της Αμάντας Μιχαλοπούλου

Τα «Ίχνη ρήγματος» είναι ίσως το πιο φιλόδοξο βιβλίο της Νά...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Ροζ γλίτσα» της Φερνάντα Τρίας – Νερά κόκκινα, ψάρια νεκρά, ζωή αφόρητη

«Ροζ γλίτσα» της Φερνάντα Τρίας – Νερά κόκκινα, ψάρια νεκρά, ζωή αφόρητη

Για το μυθιστόρημα της Φερνάντα Τρίας (Fernanda Trías) «Ροζ γλίτσα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Carnívora, σε μετάφραση Ιφιγένειας Ντούμη. 

Γράφει η Ιωάννα Φωτοπούλου

«Ο Μωυσής με τον Ααρών έκαναν όπως ακριβώς του...

«Το αίνιγμα της Γενέσεως» του Άντριου Πάρκερ (κριτική) – Μια «Εξαήμερος» για τον 21ο αιώνα;

«Το αίνιγμα της Γενέσεως» του Άντριου Πάρκερ (κριτική) – Μια «Εξαήμερος» για τον 21ο αιώνα;

Για το θεολογικό δοκίμιο του Άντριου Πάρκερ (Andrew Parker) «Το αίνιγμα της Γενέσεως», που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ουρανός, σε μετάφραση Μαρτίνας Κόφφα. 

Γράφει ο Μύρων Ζαχαράκης

Ο Βρετανός συγγρα...

«Οι απαντήσεις» – ένα ποίημα της Νίκης-Ρεβέκκας Παπαγεωργίου (1948-2000)

«Οι απαντήσεις» – ένα ποίημα της Νίκης-Ρεβέκκας Παπαγεωργίου (1948-2000)

«Απαντήσεις», από τη συλλογή «Του λιναριού τα πάθη – Ο Μέγας Μυρμηκοφάγος», εκδ. Άγρα, της Νίκης-Ρεβέκκας Παπαγεωργίου (1948-2000). Κεντρική εικόνα, «Ρόδια» του Γεώργιου Ιακωβίδη.

Επιμέλεια: Οράτιος

Οι απαντήσεις

Σ’ αυτό που ρω...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Η χλωμή κυρία» του Αλέξανδρου Δουμά (προδημοσίευση)

«Η χλωμή κυρία» του Αλέξανδρου Δουμά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από την νουβέλα του Αλέξανδρου Δουμά [Alexandre Dumas], «Η χλωμή κυρία» (εισαγωγή – μτφρ. – επίμετρο: Γιώργος Θάνος), η οποία θα κυκλοφορήσει στις 28 Απριλίου στη σειρά «microMEGA/Λογοτεχνία», των εκδόσεων Ροές.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«Αυτό έκανες πάντα» του Νίκου Ιατρού (προδημοσίευση)

«Αυτό έκανες πάντα» του Νίκου Ιατρού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Νίκου Ιατρού «Αυτό έκανες πάντα», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 28 Απριλίου από τις εκδόσεις Ίκαρος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Περπατώ κάτω από τον δυνατό ήλιο. Το δέρμα μου αντιστέκεται, τα πνευμόνια...

«Η λάθος πλευρά» του Νταβίντε Κόπο (προδημοσίευση)

«Η λάθος πλευρά» του Νταβίντε Κόπο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Νταβίντε Κόπο [Davide Coppo] «Η λάθος πλευρά» (μτφρ. Μαρία Οικονομίδου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 24 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στην αρχή του ντοκιμαντ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Πέντε αξιοπρόσεκτες συλλογές από γυναίκες συγγραφείς – Διηγήματα μεταξύ υπογείωσης και απογείωσης

Πέντε αξιοπρόσεκτες συλλογές από γυναίκες συγγραφείς – Διηγήματα μεταξύ υπογείωσης και απογείωσης

Πέντε αξιοπρόσεκτες συλλογές διηγημάτων από γυναίκες συγγραφείς, που κυκλοφόρησαν μέσα στο 2024 και ενδεχομένως πέρασαν κάτω από το ραντάρ μας. 

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

Το διήγημα μένει συνήθως χαμηλόφωνο...

«Εις οσμήν ευωδίας πνευματικής» – Τρεις εκδόσεις με θεολογική αφετηρία και ανοιχτούς ορίζοντες

«Εις οσμήν ευωδίας πνευματικής» – Τρεις εκδόσεις με θεολογική αφετηρία και ανοιχτούς ορίζοντες

Για τα βιβλία «Ο παράδεισος και η κόλαση στη γη. Προσωπικές εμπειρίες του Βασιλείου Καισαρείας, του Γρηγορίου Νύσσης και του Ιωάννου Κωνσταντινουπόλεως» (εκδ. ΠΕΚ), «Αυγούστας Ευδοκίας, Βίος Κυπριανού» (εκδ. Αρμός) και για το λεύκωμα «Εις οσμήν ευωδίας πνευματικής. Φώτη Κόντογλου, διαχρονικές δημιουργίες» (εκδ....

Τι διαβάζουμε τώρα; 12 επιλεγμένα βιβλία ψυχολογίας, αυτοβοήθειας και αυτογνωσίας

Τι διαβάζουμε τώρα; 12 επιλεγμένα βιβλία ψυχολογίας, αυτοβοήθειας και αυτογνωσίας

Δώδεκα βιβλία ψυχολογίας, αυτοβοήθειας και αυτογνωσίας διαλεγμένα από τις πρόσφατες εκδόσεις στους πάγκους των βιβλιοπωλείων.  

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωργίου

Αρκετοί θεωρούν πως οι οδηγοί αυτοβοήθειας κι αυτογνωσίας είναι μόδα που θα περ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

12 Δεκεμβρίου 2024 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2024

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα: Εκατό καλά λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2024 από τα πολλά περισσότερα που έπεσαν στα χέρια μας, με τη μεταφρασμένη πεζογρα

ΦΑΚΕΛΟΙ