blase kambo gkakoskos

Συνέντευξη του Μπλέιζ Κάμπο Γκακόσκος (Blaise Campo Gacoscos) με αφορμή την κυκλοφορία του μυθιστορήματός του «Χαρταετοί μέσα στη νύχτα» (μτφρ. Βίκυ Πορφυρίδου, εκδ. Βακχικόν).

Στη Βίκυ Πορφυρίδου

Ο Μπλέιζ Κάμπο Γκακόσκος είναι Φιλιππινέζος συγγραφέας. Το μυθιστόρημά του Χαρταετοί μέσα στη νύχτα είναι το πρώτο βιβλίο του που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Βακχικόν, σε μετάφραση Βίκυς Πορφυρίδου.

vakxikon gakoskos xartaetoi mesa sti nixta

Το μυθιστόρημά σας Χαρταετοί μέσα στη νύχτα βασίζεται σε προσωπικά σας βιώματα. Γιατί επιλέξατε να τα μοιραστείτε δημόσια και πόσο δύσκολο ή απελευθερωτικό ήταν να μετατρέψετε τις εμπειρίες σας σε λογοτεχνία;

Οι Χαρταετοί μέσα στη νύχτα βασίζονται σε κομμάτια από τη δική μου ζωή, αλλά και από τις ζωές πολλών άλλων. Υφαίνω αυτές τις προσωπικές εμπειρίες σε μια ιστορία, γιατί αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να δημιουργηθεί ένας ανεπανάληπτος, φανταστικός κόσμος. Η πρόκληση είναι να επιλέξω ποιες εμπειρίες ζωής θα χρησιμοποιήσω και πώς θα τις συνδυάσω με τη φαντασία, ώστε να δημιουργήσω ένα πειστικό, αλλά ταυτόχρονα επινοημένο μέρος ή χαρακτήρα.

politeia deite to vivlio 250X102

Ο κεντρικός ήρωας του μυθιστορήματός σας, ο Βίκτορ Μολίνα, περνάει μια βαθιά μεταμόρφωση. Ποια περίοδο της ζωής του θεωρείτε την πιο καθοριστική και γιατί;

Ο Βίκτορ αναδύεται ως διαφορετικός χαρακτήρας μετά από κάθε κεφάλαιο-ιστορία. Απορρίπτεται λόγω της χαμηλής κοινωνικής του τάξης στο κεφάλαιο «Ο αποφλοιωτής σκόρδου». Αποκαλύπτει μια απάτη στο κεφάλαιο «Ο άνδρας με το κινητό τηλέφωνο». Όμως, η πιο αποκαλυπτική στιγμή της αλλαγής του Βίκτορ συμβαίνει στο κεφάλαιο «Ταλουτρά», όταν συνειδητοποιεί ότι η ζωή είναι σκληρή, συχνά άδικη, αλλά πρέπει να επιμείνει και να μη χάσει ποτέ την ελπίδα του. Το μήνυμα εδώ είναι υπαρξιακό.

Αποδέχεται την ομοφυλοφιλία του στην πόλη, χάρη σε έναν συμφοιτητή του στο πανεπιστήμιο. Αυτό που πραγματικά διαμορφώνει την προσωπική του ταυτότητα είναι οι άνθρωποι που τον αντιμετωπίζουν με γνήσιο ενδιαφέρον.

Ως εκπαιδευτικός, ο Βίκτορ κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην κοινωνία. Πώς βλέπετε τον ρόλο της εκπαίδευσης στη διαμόρφωση της προσωπικής ταυτότητας;

Ο Βίκτορ ανακαλύπτει την ταυτότητά του μέσα από την αυτογνωσία. Ο παππούς του είναι εκείνος που του διδάσκει ότι ο σεβασμός ισοδυναμεί με την αγάπη. Αποδέχεται την ομοφυλοφιλία του στην πόλη, χάρη σε έναν συμφοιτητή του στο πανεπιστήμιο. Αυτό που πραγματικά διαμορφώνει την προσωπική του ταυτότητα είναι οι άνθρωποι που τον αντιμετωπίζουν με γνήσιο ενδιαφέρον. Αργότερα, η εκπαίδευση θα καθορίσει και θα εμβαθύνει την κατανόησή του για την αληθινή του φύση.

Τι ελπίζετε ότι θα αποκομίσουν οι αναγνώστες -ιδιαίτερα οι LGBTQ+ αναγνώστες- από την ιστορία του Βίκτορ;

Οι Χαρταετοί μέσα στη νύχτα επιθυμούν να μεταδώσουν σε κάθε ανθρώπινη ύπαρξη το μήνυμα ότι η ζωή είναι ένας ατέρμονος κύκλος χαράς και λύπης, ειρήνης και αγώνα, συγχώρεσης και τιμωρίας. Πρέπει να συνεχίσουμε να κρατάμε γερά.

Στις Φιλιππίνες, αυστηρές θρησκευτικές οργανώσεις καταδικάζουν την ομοφυλοφιλία ενώ, την ίδια στιγμή, η ίδια η περιθωριοποιημένη ομάδα έχει προκαταλήψεις εναντίον των μελών της.

Σε πολλές περιοχές του κόσμου, τα δικαιώματα των LGBTQ+ έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο, ενώ σε άλλες, οι διακρίσεις και η καταπίεση παραμένουν έντονες. Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η παγκόσμια LGBTQ+ κοινότητα;

Στις Φιλιππίνες, αυστηρές θρησκευτικές οργανώσεις καταδικάζουν την ομοφυλοφιλία ενώ, την ίδια στιγμή, η ίδια η περιθωριοποιημένη ομάδα έχει προκαταλήψεις εναντίον των μελών της. Οι γκέι που προσπαθούν να φαίνονται «αρρενωποί» προτιμούν να αποκαλούν τον εαυτό τους «bi» (αμφιφυλόφιλους) ή «διακριτικούς», αντί για «bakla» (ομοφυλόφιλους). Από την άλλη, οι «parlorista» γκέι (εργαζόμενοι σε κομμωτήρια) κοροϊδεύουν όσους δεν έχουν κάνει coming out, αποκαλώντας τους «paminta» (κάποιον που προσποιείται ότι είναι στρέιτ) ή τους συγκρίνουν με «malansangisda» (ψάρι με άσχημη μυρωδιά). Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακλύζονται από ανεξέλεγκτο ομοφοβικό περιεχόμενο. Υπάρχει τόσος ρατσισμός και βία στον κόσμο σήμερα, που η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να καταφέρουμε να επαναφέρουμε τον σεβασμό και την καλοσύνη στην ανθρωπότητα.

Αν μπορούσατε να δώσετε μια συμβουλή στον νεότερο εαυτό σας, ποια θα ήταν;

Μην παίρνεις τον εαυτό σου τόσο στα σοβαρά.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ραμού Ραμανάθαν: «Από τη φύση του το θέατρο είναι μια κατεξοχήν σωματική εμπειρία»

Ραμού Ραμανάθαν: «Από τη φύση του το θέατρο είναι μια κατεξοχήν σωματική εμπειρία»

«Στην Ινδία το πολιτικό και το θρησκευτικό αίσθημα λογίζονται ως οι δύο συχνότερες αφορμές για λογοκρισία, αλλά θα πρόσθετα και μια τρίτη, που αναφέρεται λιγότερο: οι κάστες» είπε ο θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης και ποιητής Ραμού Ραμανάθαν (Ramu Ramanathan), με αφορμή το ανέβασμα παράστασής του στο Φεστιβάλ «Αναλ...

Ίντα Τερέν: «Ο αγώνας για εξουσία δεν θα μας βγάλει πουθενά»

Ίντα Τερέν: «Ο αγώνας για εξουσία δεν θα μας βγάλει πουθενά»

«Πρέπει να ακούμε τις γυναίκες και τα κουίρ άτομα. Ειδάλλως, ο κόσμος απλώς θα πάψει να υπάρχει» λέει η  Ίντα Τερέν (Ida Therén), με αφορμή την κυκλοφορία του μυθιστορήματός της «Η Τζουν και εγώ» (μτφρ. Γιώτα Ποταμιανού, εκδ. Βακχικόν). ...

Μάρλον Τζέιμς: «Η γλώσσα του μίσους είναι παντού η ίδια»

Μάρλον Τζέιμς: «Η γλώσσα του μίσους είναι παντού η ίδια»

«Η γλώσσα του μίσους είναι παντού η ίδια, ανεξάρτητα από το τι μισεί κανείς. Από μία άποψη, λοιπόν, η μισαλλοδοξία δεν απαιτεί πολλή φαντασία» είπε ο Μάρλον Τζέιμς στο LitHub με αφορμή το μυθιστόρημά του «The disappearers» που είναι υποψήφιο για το Βραβείο Μπούκερ 2026. © Riverhead Books

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Ο «Άγγελος στο σπίτι» & η «Τρελή στη σοφίτα»: Η κατασκευή της γυναικείας ταυτότητας στη βικτωριανή εποχή

Ο «Άγγελος στο σπίτι» & η «Τρελή στη σοφίτα»: Η κατασκευή της γυναικείας ταυτότητας στη βικτωριανή εποχή

Πώς ο «Άγγελος στο σπίτι» και η «Τρελή στη σοφίτα», δυο γυναικείες φιγούρες που απεικονίζονται στη λογοτεχνία, αποτέλεσαν τη βάση για να οικοδομηθεί η γυναικεία ταυτότητα στη βικτωριανή εποχή. Εικόνα: Από την ταινία «Τζέιν Έιρ» (2011) του Κάρι Φουκουνάγκα. 

Γράφει η ...

Εκδήλωση: Ο Λεοπάρντι στην Αθήνα – Τα «Ανάλεκτα» & τα «Μικρά Ηθικά Έργα» υπό νέα θεώρηση

Εκδήλωση: Ο Λεοπάρντι στην Αθήνα – Τα «Ανάλεκτα» & τα «Μικρά Ηθικά Έργα» υπό νέα θεώρηση

Εκδήλωση για το έργο του Τζάκομο Λεοπάρντι (1798-1837), μια από τις πιο σημαντικές και βαθιές φωνές της ιταλικής και ευρωπαϊκής λογοτεχνίας, στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών. 

Επιμέλεια: Book Press

Το ...

«Μίμησις» του Έριχ Άουερμπαχ (κριτική) – Πώς η πραγματικότητα γίνεται λογοτεχνία

«Μίμησις» του Έριχ Άουερμπαχ (κριτική) – Πώς η πραγματικότητα γίνεται λογοτεχνία

Για τη μελέτη του Έριχ Άουερμπαχ (Erich Auerbach, 1892-1957) «Μίμησις – Η εικόνα της πραγματικότητας στη δυτική λογοτεχνία» (μτφρ. Λευτέρης Αναγνώστου, εκδ. ΜΙΕΤ). Εικόνα: Ο Άουερμπαχ περίπου το 1930. ©Wikimedia

Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης 

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Η ζωή µε την Εντίθ Πιάφ» του Ρομπέρτο Γκόρο (προδημοσίευση)

«Η ζωή µε την Εντίθ Πιάφ» του Ρομπέρτο Γκόρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Ρομπέρτο Γκόρο «Η ζωή µε την Εντίθ Πιάφ», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η πόρτα του ψυχιατρείου έτριξε καθώς έκλεινε πίσω του, λες και τ...

«Το τείχος του ονείδους» του Κλέαρχου Λιάτη (προδημοσίευση)

«Το τείχος του ονείδους» του Κλέαρχου Λιάτη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Κλέαρχου Λιάτη «Το τείχος του ονείδους», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Κυβερνήτης έριξε μια ψυχρή ματιά στο πρωινό που του είχε ετοιμά...

«Το πέμπτο παιδί» της Ντόρις Λέσινγκ (προδημοσίευση)

«Το πέμπτο παιδί» της Ντόρις Λέσινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Ντόρις Λέσινγκ [Doris Lessing] «Το πέμπτο παιδί» σε νέα μετάφραση της Έφης Τσιρώνη, το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Σεπτεμβρίου, από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εκείνο το πρωί, ξαπλωμένη στ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; Τρία καλά αστυνομικά, πρώτα φθινοπωρινά

Τι διαβάζουμε τώρα; Τρία καλά αστυνομικά, πρώτα φθινοπωρινά

Τρία καλά πρόσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα: Χόρχε Ροντρίγκες Γκόμες, Κάιλ Ντέκερ, Γιώργος Κ. Θεοχάρης. Πολιτικό θρίλερ στην ταραγμένη Βενεζουέλα, hardboiled αστυνομικό με έναν νέο, αναπάντεχο ήρωα και μία νέα φωνή στο ελληνικό αστυνομικό που «τα λέει όλα σε 200 σελίδες». Εικόνα: Vonderauvisuals, CC BY-NC-ND 2.0

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 10 βιβλία ελληνικής πεζογραφίας περιμένοντας το φθινόπωρο

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 βιβλία ελληνικής πεζογραφίας περιμένοντας το φθινόπωρο

Αστυνομικές υποθέσεις με έντονο κοινωνικό προβληματισμό, δυστοπικές πραγματικότητες που όμως περιγράφουν την εποχή μας, σκοτεινές οντότητες που ξεπηδούν από τις λαϊκές αφηγήσεις: δέκα βιβλία ελληνικής πεζογραφίας που διαβάζουμε μετά το καλοκαίρι.

Επιλογή-παρουσίαση: Σόλων...

Τι διαβάζουμε τώρα: Ποίηση καθώς τελειώνει το καλοκαίρι

Τι διαβάζουμε τώρα: Ποίηση καθώς τελειώνει το καλοκαίρι

Ποιήματα που συνομιλούν με αναμνήσεις, βιώματα, μύθους, κινηματογραφικά πλάνα. Τέσσερις προτάσεις λίγο πριν από το τέλος του καλοκαιριού. Εικόνα: «Οι Λουόμενοι της Ανιέρ» (1884) του Ζορζ Σερά.

Επιλογή-παρο...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΦΑΚΕΛΟΙ