Σε συνέντευξή του στον Guardian, ο πολιτικός φιλόσοφος John Gray μίλησε για το βιβλίο του «Αιλουροειδής φιλοσοφία: Οι γάτες και το νόημα της ζωής», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οκτώ, σε μετάφραση Γιώργου Λαμπράκου.
Επιμέλεια: Book Press
Σε συνέντευξή του στον Guardian, ο Τζον Γκρέι μίλησε για το βιβλίο του Αιλουροειδής φιλοσοφία: Οι γάτες και το νόημα της ζωής (εκδ. Οκτώ, μτφρ. Γιώργος Λαμπράκος), ένα πρωτότυπο φιλοσοφικό δοκίμιο που πραγματεύεται την ευτυχία, την αγάπη και την ηθική, συγκρίνοντας τον άνθρωπο με τη γάτα, το θηλαστικό που, όπως μας πληροφορεί το οπισθόφυλλο της ελληνικής έκδοσης, «κατέχει μια έμφυτη ευτυχία την οποία οι άνθρωποι συνήθως αδυνατούν να κατακτήσουν».
«Λοιπόν, το βιβλίο είναι κατά κάποιο τρόπο ένα πείραμα, από μία άποψη. Φυσικά, δεν πρόκειται για μια επιστημονική έρευνα. Αλλά, αν ζήσετε με μια γάτα για μεγάλο χρονικό διάστημα -και χρειάζεται πολύς χρόνος, επειδή οι γάτες αργούν να μας εμπιστευτούν, αργούν να επικοινωνήσουν πραγματικά μαζί μας-, τότε πιθανότατα θα μπορέσετε να φανταστείτε πώς θα φιλοσοφούσαν», είπε ο Γκρέι.
Στη συνέντευξη, ο Βρετανός διανοητής δήλωσε πως πιστεύει πως οι άνθρωποι στράφηκαν στη φιλοσοφία εξαιτίας του υπαρξιακού άγχους που βιώνουν, αναζητώντας λίγη ηρεμία στον χαοτικό κόσμο όπου ζουν. Ο Γκρέι υποστήριξε πως οι γάτες δεν θα καταλάβαιναν αυτή την επιτακτική ανθρώπινη ανάγκη, καθώς γαληνεύουν όποτε δεν πεινούν ή δεν απειλούνται. Για αυτό τον λόγο, οι γάτες δεν θα ένιωθαν ποτέ την επιθυμία να σκαρφιστούν ή να ακούσουν ιστορίες, κάτι που κάνουν οι άνθρωποι για να ηρεμήσουν:
«Θα έλεγα πως πολλά από τα βάσανα της ζωής μας προέρχονται από το άγχος μας να βρούμε κάποιο νόημα. Αν δεν ασπάζεστε κάποια υπερβατική πίστη που οραματίζεται έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο, στον οποίο το νόημα είναι δεδομένο, τότε θα αντιληφτείτε πως τα περισσότερα πράγματα που μας συμβαίνουν είναι εντελώς τυχαία. Προσπαθούμε να διαχειριστούμε την ιδέα πως δεν υπάρχει κάποιο κρυφό νόημα που πρέπει να ανακαλύψουμε. Για αυτό τον λόγο, δεν θα μπορούσαμε να είμαστε σαν τις γάτες -γιατί πάντα θα νιώθουμε την ανάγκη να αφηγούμαστε ιστορίες για τον εαυτό μας-, αλλά σε κάθε περίπτωση, θα πρότεινα μια συλλογή διηγημάτων, παρά ένα μυθιστόρημα».
Στην τελευταία φράση του γνωστότερου έργου του, Αχυρένια σκυλιά (εκδ. Οκτώ, μτφρ. Γιώργος Λαμπράκος), ο Γκρέι διερωτάται: «Δεν γίνεται άραγε να σκεφτούμε ότι στόχος της ζωής είναι απλώς να κατανοούμε;» Πλέον, έχοντας ολοκληρώσει την Αιλουροειδή φιλοσοφία, νομίζει πως έχει καταλάβει πώς θα ‘ταν η ζωή αν σκεφτόμασταν με αυτόν τον τρόπο:
«Οι γάτες ζουν για τον ενθουσιασμό της ζωής, όχι για να εκπληρώσουν κάποιο στόχο. Αν αφοσιωθούμε πολύ σε κάποιον σημαντικό στόχο, χάνουμε τη χαρά της ζωής. Αν κάνετε στην άκρη τις ιδεολογίες και τις θρησκείες, ξέρετε τι μένει; Αυτό που μένει είναι ο ενθουσιασμός για τη ζωή - κάτι υπέροχο».