gogo fotou

Η Γωγώ Φώτου μας συστήθηκε πρόσφατα με το μυθιστόρημά της «Babython – Μια ασύλληπτη ιστορία» (εκδ. Key Books).

Επιμέλεια: Book Press

Τι απαντάτε σε όσους θα πουν: ακόμη μία συγγραφέας; Τι το καινούργιο φέρνει;

Θα πω ότι είμαι ακόμα μια story lover. Είμαι χρόνια στο χώρο της μυθοπλασίας από την πλευρά της τηλεόρασης, όμως πάντα αγαπούσα τα βιβλία και φλέρταρα με αυτή την αφηγηματική δομή. Αυτή η ιστορία που γράφτηκε πρώτα σε μίνι σειρά, βραβεύτηκε σε πολλά φεστιβάλ του εξωτερικού και στην αναμονή για την υλοποίησή της, έγινε βιβλίο. Το αντίθετο δηλαδή από αυτό που συμβαίνει συνήθως. Τα βιβλία γίνονται σειρές. Έλα που όμως γίνονται και οι σειρές βιβλία. Το καινούργιο που θα δει κάποιος σε αυτό το βιβλίο είναι η δομή μιας τηλεοπτικής σειράς με flash backs, παράλληλες δράσεις, flash forwards, plot twists, ticking time bomb τεχνικές και snowball effects.

key books fotou babython

Με ποια λόγια θα συστήνατε το βιβλίο σας σε κάποιον που δεν γνωρίζει τίποτε γι’ αυτό;

Το Babython είναι μια δραματική κωμωδία σχέσεων, τόσο ανάλαφρη όσο και σκοτεινή, όπως η ίδια η ζωή. Ασυνήθιστες υποθέσεις ανθρώπων που παλεύουν για ένα παιδί, ενώνονται με τη βασική ιστορία των ηρώων καθώς τρέχουν να προλάβουν μια βόμβα μεγατόνων που αν σκάσει και θα παρασύρει τους πάντες. Όλοι πιστεύουμε πως έχουμε τον έλεγχο στη ζωή όμως η αλήθεια είναι πως η ζωή έχει τα δικά της πλάνα. Μπορείς να παραιτηθείς από την ίδια τη ζωή όταν τα πράγματα ζορίζουν; Όχι βέβαια. Μπορείς όμως να παραιτηθείς από το κυνήγι της τελειότητας. Γιατί η τέλεια γυναίκα, η τέλεια επαγγελματίας, η τέλεια σύντροφος, η τέλεια κόρη και τέλεια μητέρα είναι ένα ψέμα.

Εψαχνα καιρό τον τρόπο να ξεκινήσω να γράφω το βιβλίο χωρίς να μπερδευτώ με τη γνωστή μου δομή -του σεναρίου- πάνω στην οποία είχα εκπαιδευτεί.

Πείτε μας δυο λόγια για το νεότευκτο «συγγραφικό σας εργαστήρι». (Ακολουθήσατε κάποια «μέθοδο»; Συμβουλευτήκατε κάποιον; Αυτοσχεδιάσατε; Πώς τα καταφέρατε να μην χαθείτε στον κόσμο των λέξεων;)

‘Εψαχνα καιρό τον τρόπο να ξεκινήσω να γράφω το βιβλίο χωρίς να μπερδευτώ με τη γνωστή μου δομή -του σεναρίου- πάνω στην οποία είχα εκπαιδευτεί. Δίσταζα. Είχα παρακολουθήσει πριν από πολλά χρόνια το Εργαστήρι Μυθοπλασίας του Αλέξανδρου Ντερπούλη, όμως χρειαζόμουν κάποιον να με καθοδηγήσει πιο στενά. Μου σύστησαν την Κατερίνα Τσαμπά, η οποία ήταν μια εξαιρετική επαγγελματίας. Με ατομικές συνεδρίες, μπορέσαμε μέσα σε λίγους μήνες να βάλουμε ένα εφικτό timeline και να καταλήξουμε σε ένα πρώτο draft που πέρασε αρκετές φορές από την επιμέλεια της Κατερίνας μέχρι να καταλήξει στην Key books. Εκ μέρους του εκδοτικού οίκου ανέλαβε την έξτρα φροντίδα της ιστορίας και των χαρακτήρων ο Βασίλης Τσιάμης και έφτασε στη σημερινή τελική μορφή του.

Επίσης με έχει διαμορφώσει σαν μυθοπλάστη όλο το έργο του Ρόμπερτ ΜακΚι, του μεγαλύτερου εν ζωή δασκάλου στο storytelling.

Έχουν επηρεάσει άλλες τέχνες –κινηματογράφος, εικαστικά, κόμικς, μουσική κ.ά.– τη συγγραφική σας δουλειά; Αν ναι, με ποιους τρόπους;

Φυσικά έχει επηρεάσει τη γραφή μου η δεκαπενταετής πορεία μου στην τηλεόραση καθώς και το ύφος/ αφηγηματική δομή των σύγχρονων συγγραφέων όπως οι Ελίζαμπεθ Γκίλμπερτ, Ντέλια Όουενς, Τέιλορ Τζένκινς Ριντ, Χάνα Κεντ, Σελέστ Ινγκ κ.ά. που βιβλία τους έχουν μεταφερθεί στη μικρή και μεγάλη οθόνη. Επίσης με έχει διαμορφώσει σαν μυθοπλάστη όλο το έργο του Ρόμπερτ ΜακΚι, του μεγαλύτερου εν ζωή δασκάλου στο storytelling. Έχω παρακολουθήσει σεμινάριά του στο εξωτερικό κι έχω διαβάσει σχεδόν όλα τα βιβλία του. Η μουσική και η ποίηση έχουν υπάρξει πολλές φορές πηγές έμπνευσης.

Δεν σημαίνει ότι η ιστορία σου δεν είναι καλή, δηλαδή, αν απορριφθεί.

Ο δρόμος προς την έκδοση για τους νέους συγγραφείς συνήθως δεν είναι σπαρμένος με ροδοπέταλα. Ποια είναι η δική σας ιστορία;

Ένας συγγραφέας, σεναριογράφος, μυθοπλάστης πρέπει να μάθει να ζει με τα «όχι» που θα αντιμετωπίσει. Εγώ, έχοντας περάσει από τον άκρως ανταγωνιστικό χώρο της τηλεόρασης, θα έλεγα ότι έχω πια εκπαιδευτεί στο να δέχομαι τα δέκα «όχι» πριν το ένα μεγάλο «ναι». Το βασικό είναι να μην παίρνεις τίποτα προσωπικά. Οι άνθρωποι που επιλέγουν να επενδύσουν χρήμα και χρόνο στη δική σου ιστορία παίρνουν ένα μεγάλο ρίσκο ζυγίζοντας πέρα από τις προσωπικές τους προτιμήσεις και τις ανάγκες και τις τάσεις της αγοράς του κοινού στο οποίο απευθύνεται το έργο σου. Δεν σημαίνει ότι η ιστορία σου δεν είναι καλή, δηλαδή, αν απορριφθεί. Είχα προσπαθήσει στο παρελθόν να εκδώσω κάποια παραμύθια χωρίς επιτυχία. Δεν σταμάτησα ποτέ να γράφω. Η συγγραφή, σε οποιαδήποτε μορφή της, είναι αυτή η ανάγκη, όπως την ονομάζει ο Ρόμπερτ ΜακΚι, να «ταΐσεις το τέρας», τις άδειες σελίδες δηλαδή.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Βλάχος: «Ο καθένας γράφει σύμφωνα με τα βιώματα και τις εμπειρίες του»

Γιώργος Βλάχος: «Ο καθένας γράφει σύμφωνα με τα βιώματα και τις εμπειρίες του»

Ο Γιώργος Βλάχος μας συστήθηκε πρόσφατα με την ποιητική συλλογή του «Το σώμα της νύχτας» (εκδ. Βακχικόν). 

Επιμέλεια: Book Press

Τι απαντάτε σε όσους θα πουν: ακόμη ένας ποιητής; Τι το καινούργιο φέρνει; ...

Δέσποινα Τσίτουρα: «Κάθε νέο βιβλίο έχει αξία, επειδή προσφέρει μια μοναδική ματιά στον κόσμο»

Δέσποινα Τσίτουρα: «Κάθε νέο βιβλίο έχει αξία, επειδή προσφέρει μια μοναδική ματιά στον κόσμο»

Η Δέσποινα Τσίτουρα μας συστήθηκε πρόσφατα με τη νουβέλα της «Μύγα οικιακή» (εκδ. Βακχικόν). 

Επιμέλεια: Book Press

Με ποια λόγια θα συστήνατε το βιβλίο σας σε κάποιον που δεν γνωρίζει τίποτε για σας;

...
Μάριος Καζασίδης: «Ο καλλιτέχνης ψαρεύει στη θάλασσα του συλλογικού ασυνείδητου»

Μάριος Καζασίδης: «Ο καλλιτέχνης ψαρεύει στη θάλασσα του συλλογικού ασυνείδητου»

Ο Μάριος Καζασίδης μας συστήθηκε πρόσφατα με την ποιητική συλλογή του «Ποιήματα μέσα στη νύχτα» (εκδ. Βακχικόν). 

Επιμέλεια: Book Press

Τι απαντάτε σε όσους θα πουν: ακόμη ένας ποιητής; Τι το καινούργιο φέρνει; ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Το Athens Palestine Film Festival στη Στέγη: Προβολές ταινιών, συζητήσεις, περφόρμανς – Το πρόγραμμα

Το Athens Palestine Film Festival στη Στέγη: Προβολές ταινιών, συζητήσεις, περφόρμανς – Το πρόγραμμα

Το Athens Palestine Film Festival 2026 θα ολοκληρωθεί στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, το τριήμερο 29-31 Οκτωβρίου. Το πρόγραμμα. Εικόνα: Από την ταινία «A sunken tale of losses delayed» των Larissa Sansour και Søren Lind. © Mark de Blok

Επιμέλεια: Book Press

...
Εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη για τις εκδόσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης, με νέο βιβλίο για τον Δημήτρη Χατζή

Εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη για τις εκδόσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης, με νέο βιβλίο για τον Δημήτρη Χατζή

Τo Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας (ΜΙΕΤ) διοργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στην εκδοτική δραστηριότητα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, στη Θεσσαλονίκη. Θα παρουσιαστεί η νέα έκδοση της ΕΒΕ για τον Δημήτρη Χατζή (εικόνα). 

Επιμέλεια: Book Press

...
Athens Art Book Fair 2026: Το φεστιβάλ καλλιτεχνικών εκδόσεων στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Athens Art Book Fair 2026: Το φεστιβάλ καλλιτεχνικών εκδόσεων στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

To Athens Art Book Fair 2026: Local Edition διοργανώνεται στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης το Σάββατο 17 Οκτωβρίου και την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2026. 46 καλλιτέχνες, μικρά και μεγάλα εκδοτικά εγχειρήματα και πολιτιστικοί φορείς από όλη την Ελλάδα σε μια τοπική έκδοση του φεστιβάλ για την ανάδειξη των καλλιτεχνικών εντύπων...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Κατά του κυνηγιού και της κρεοφαγίας» του Λέοντος Τολστόι (προδημοσίευση)

«Κατά του κυνηγιού και της κρεοφαγίας» του Λέοντος Τολστόι (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Λέοντος Τολστόι «Κατά του κυνηγιού και της κρεοφαγίας» (εισαγωγή – μτφρ. Παναγιώτης Τσιαμούρας), το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Ροές.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Πρόσφατα βρέθηκ...

«Τουρισμός σε μετάβαση» της Παναγιώτας (Γιόλας) Διονυσοπούλου (προδημοσίευση)

«Τουρισμός σε μετάβαση» της Παναγιώτας (Γιόλας) Διονυσοπούλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση του 1ου Κεφαλαίου από το βιβλίο της Παναγιώτας (Γιόλας) Διονυσοπούλου «Τουρισμός σε μετάβαση – Πολιτική, αγορά και ανάπτυξη», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Παπαζήση.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Σε ξένο δωμάτιο» του Ντέιμον Γκάλγκατ (προδημοσίευση)

«Σε ξένο δωμάτιο» του Ντέιμον Γκάλγκατ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Ντέιμον Γκάλγκατ [Damon Galgut] «Σε ξένο δωμάτιο» (μτφρ. Κλαίρη Παπαμιχαήλ), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 7 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Aρχίζουν να αλληλογραφούν. Κά...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Από τον μπαμπούλα στον Μεσημερά, από τον Δράκουλα στους βουρκόλακες: Πέντε καλά βιβλία ελληνικού λαογραφικού τρόμου

Από τον μπαμπούλα στον Μεσημερά, από τον Δράκουλα στους βουρκόλακες: Πέντε καλά βιβλία ελληνικού λαογραφικού τρόμου

Φαντάσματα, μπαμπούλες και βρικόλακες της ελληνικής επαρχίας: Πέντε καλά λογοτεχνικά βιβλία λαογραφικού τρόμου που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Εικόνα: Από τη συλλογή «Η χτυπημένη και άλλες ιστορίες με φαντάσματα» (εκδ. Ροές), παραλλαγή της κεντρικής εικόνας.

Επιλογή-παρουσίαση: ...

Η διαρκής γοητεία του Έντγκαρ Άλαν Πόε: Γιατί τον διαβάζουμε σήμερα, ποιους συγγραφείς επηρέασε – 3 πρόσφατες εκδόσεις

Η διαρκής γοητεία του Έντγκαρ Άλαν Πόε: Γιατί τον διαβάζουμε σήμερα, ποιους συγγραφείς επηρέασε – 3 πρόσφατες εκδόσεις

Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 7 Οκτωβρίου 1849, πέθανε στη Βαλτιμόρη ο Έντγκαρ Άλαν Πόε (Edgar Allan Poe). Γιατί, περισσότερα από εκατόν εβδομήντα χρόνια μετά, συνεχίζουμε να διαβάζουμε το έργο του και τρία καλά βιβλία του που κυκλοφόρησαν πρόσφατα.

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωρ...

«Μαζεύοντας φθινοπωρινά φύλλα» – 15 συλλογές σύγχρονης ελληνικής ποίησης

«Μαζεύοντας φθινοπωρινά φύλλα» – 15 συλλογές σύγχρονης ελληνικής ποίησης

Δεκατέσσερις πρόσφατες ποιητικές συλλογές συν ένα σημαντικό συγκεντρωτικό έργο συνθέτουν τα φθινοπωρινά ποιητικά μας αναγνώσματα (κάποια ήταν και καλοκαιρινά). Εικόνα: "La ramasseuse de feuilles mortes", Ερνέστ Μπιέλερ (1863-1948).

Επιλογή-παρουσίαση: Κ.Β. Κατσουλάρης ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ