bacon

Του Ευθύμιου Σακκά

Μια μέρα σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή ο Francis Bacon, που είχε γεννηθεί στις 28 Οκτωβρίου το 1909 στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας από Άγγλους γονείς. Είναι το δεύτερο από τα πέντε παιδιά της οικογένειας. Ο πατέρας του εργάζεται ως εκπαιδευτής αλόγων κούρσας, ενώ πιστεύεται πως είναι απόγονος του φιλόσοφου Sir Francis Bacon. Από παιδί υποφέρει από άσθμα και αλλεργίες στους σκύλους και τα άλογα και συχνά του χορηγείται μορφίνη για να απαλύνει τον πόνο του. Η οικογένεια εκείνη την περίοδο μετακομίζει συνέχεια από την Ιρλανδία στην Αγγλία και το αντίστροφο. 

Μετά τον Ά Παγκόσμιο πόλεμο ο Bacon μένει για ένα διάστημα με τη γιαγιά του, απ’ την πλευρά της μητέρας του, σ’ ένα σπίτι στο Farmleigh. Αξίζει να σημειωθεί πως οι τοίχοι των δωματίων του σπιτιού που “κοιτούν” προς τον κήπο είναι καμπύλοι, γεγονός που είναι πιθανό να τον έχει επηρεάσει στα καμπύλα περιβάλλοντα όπου τοποθετεί τις μορφές του. Οι σχέσεις του Bacon με τον πατέρα του καθ’ όλη τη διάρκεια της συμβίωσής τους είναι μονίμως τεταμένες, αφού πρόκειται για έναν αυταρχικό άνθρωπο που αδυνατεί να συμβιβαστεί με τις ομοφυλοφιλικές τάσεις του γιου του.

Ο ζωγράφος το 1924 αρχίζει να παρακολουθεί μαθήματα στο σχολείο, αλλά αυτό διαρκεί μόνο για 18 μήνες. Στην Ιρλανδία πια το 1926 ο πατέρας του τον αποπέμπει από το σπίτι όταν παραβρίσκεται κατά λάθος σε ένα επεισόδιο φιλαυτίας κατά το οποίο ο Francis στέκεται μπροστά σε ένα καθρέφτη φορώντας τα εσώρουχα της μητέρας του. Τότε ο Bacon μένει για ένα διάστημα 6 μηνών στο Λονδίνο όπου τον συντηρεί η μητέρα του, στέλνοντας του 3 λίρες την εβδομάδα. Επίσης, εργάζεται ως μάγειρας και στη συνέχεια ως τηλεφωνητής σε μαγαζί με γυναικεία ρούχα. Στις αρχές του 1927 πάει στο Βερολίνο όπου μένει για 2 μήνες σ’ ένα ξενοδοχείο με τον Harcourt-Smith, φίλο του πατέρα του. Στη συνέχεια μετακομίζει στο Παρίσι όπου γνωρίζει μια πιανίστρια και μένει για 3 μήνες στο σπίτι της. Τότε επισκέπτεται μια έκθεση με 106 πίνακες του Picasso και αποφασίζει να ασχοληθεί σοβαρά με τη ζωγραφική. Στα τέλη του 1928 επιστρέφει στο Λονδίνο και εργάζεται ως διακοσμητής εσωτερικών χώρων. Παράλληλα νοικιάζει ένα studio στο South Kensington. Το 1929 γνωρίζει τον Eric Hall ο οποίος δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη ζωγραφική του Bacon και αποφασίζει να τον βοηθήσει. Το χειμώνα του 1929 κάνει την πρώτη του έκθεση με χαλιά και έπιπλα που έχει σχεδιάσει χρησιμοποιώντας κυρίως γυαλί και ατσάλι, αλλά ίσως και δυο έργα του, το Painted screen και το Watercolour. Το 1930 γνωρίζει τον Αυστραλό ζωγράφο De Maistre και εκθέτει μαζί του 4 πίνακες. Το 1933 ζωγραφίζει τον πρώτο αυθεντικό του πίνακα Crucifixion και την ίδια χρονιά παίρνει μέρος σε μια έκθεση στη Mayor Gallery. Το 1936 η «δουλειά» του απορρίπτεται από τη Διεθνή Σουρεαλιστική Έκθεση στο Λονδίνο ως ανεπαρκώς σουρεαλιστική. Από την περίοδο αυτή δεν έχει σωθεί κανένα έργο του, αφού τα περισσότερα τα καταστρέφει ο ίδιος ο καλλιτέχνης. Ο Bacon δεν συμμετέχει στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο λόγω της ασθένειας του (άσθμα). Ζει στην ύπαιθρο με τον Eric Hall και ζωγραφίζει σποραδικά. Το 1943 μετακομίζει στο South Kensington, όπου ολοκληρώνει τον πίνακα που θα τον καθιερώσει ως έναν από τους σημαντικότερους ζωγράφους του 20ου αιώνα και το 1945 παρουσιάζει στην Lefevre Gallery το Three studies for figures at the base of crucifixion αλλά και το Figure in a landscape. Στη συνέχεια γνωρίζεται με την έμπορο τέχνης Erica Brausen η οποία αγοράζει το έργο του Painting και το εκθέτει σε διάφορες εκθέσεις.

Το 1946, ο Bacon κάνει ένα ψυχαγωγικό πέρασμα από το Monte Carlo, περίοδος κατά την οποία δεν ασχολείται καθόλου με τη ζωγραφική. Δύο χρόνια αργότερα εκθέτει για πρώτη φορά τη σειρά έργων του Heads. Μεταξύ των άλλων είναι και το Head VI που είναι επηρεασμένο από τον πίνακα του Velazquez, Pope Innocent X, ο οποίος αποτελεί άλλωστε μόνιμη πηγή έμπνευσης για τον Bacon τις επόμενες δύο δεκαετίες. Την επόμενη διετία (1950-52), με αφορμή την εγκατάσταση της μητέρας του στη Ν. Αφρική, την επισκέπτεται δυο φορές και εντυπωσιάζεται από την άγρια φύση της περιοχής. Στο πρώτο από αυτά τα ταξίδια κάνει μια στάση στο Κάιρο και η γοητεία που του ασκεί η αιγυπτιακή τέχνη θα αποτυπωθεί σε κάποιους πίνακές του δυο χρόνια αργότερα. Την ίδια περίοδο επέρχονται σημαντικές αλλαγές στην προσωπική του ζωή. Τελειώνει η σχέση του με τον Eric Hall και πεθαίνει η φίλη του Nanny Lightfoot. Στη ζωή του εμφανίζεται ο Peter Lacy με τον οποίο διατηρεί για το υπόλοιπο της δεκαετίας μια πολυτάραχη και καταστροφική σχέση. Το 1954 εκθέτει στην British Pavilion με τον Lucian Freud και τον Ben Nicholson. Την ίδια χρονιά ο Lacy μετακομίζει στην Ταγγέρη και ο Bacon τον ακολουθεί. Τα επόμενα 4 χρόνια μετακινείται μεταξύ Μαρόκου και Αγγλίας. Το 1957 παρουσιάζει 6 πίνακές του εμπνευσμένους από τον πίνακα του Van Gogh The painter on the route to Tarascon στο Hanover Gallery. Το 1958 υπογράφει συμβόλαιο με την Malborough Fine Art. Το 1961 εγκαθίσταται στο studio της οδού Reece Mews στο South Kensington που αποδεικνύεται το πιο σημαντικό δωμάτιο της καλλιτεχνικής ζωής του.

Στα τέλη του 1963 γνωρίζει τον George Dyer τον σύντροφο που τον ενέπνευσε όσο κανείς άλλος. Το 1968 ο Bacon πηγαίνει για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη για να παραστεί στην έκθεσή του στη Malborough gallery. Παράλληλα η σχέση του με τον Dyer αρχίζει να φθίνει εξαιτίας των καταχρήσεων του τελευταίου. Δύο νύχτες πριν την έκθεσή του στο Grand Palais στο Παρίσι το 1970 ο Dyer βρίσκεται νεκρός σ’ ένα ξενοδοχείο από υπερβολική δόση βαρβιτουρικών. Ο θάνατός του στιγματίζει στο εξής την προσωπική και καλλιτεχνική πορεία του Bacon. Το 1975 εκδίδεται το βιβλίο που περιέχει τις συνεντεύξεις που παραχώρησε στον David Sylvester. Το βιβλίο κυκλοφορεί στα ελληνικά απο τις εκδόσεις Άγρα με τον τίτλο "Η ωμότητα των πραγμάτων". Την ίδια χρονιά γνωρίζει τον νεότερό του John Edwards με τον οποίο αναπτύσσει μια πατρική περισσότερο σχέση. Κατά τα τελευταία χρόνια της δεκαετίας του ’70 καταπιάνεται πάλι με τα τοπία που τον είχαν απασχολήσει την περίοδο που ήταν επηρεασμένος από τον Van Gogh. Στα μέσα της δεκαετίας του ’80 γνωρίζει τον Spaniard ο οποίος λίγα χρόνια αργότερα θα γίνει ο τελευταίος σύντροφος της ζωής του. Το 1989 γίνεται διάγνωση ότι πάσχει από καρκίνο. Παρά την αντίθετη συμβουλή του γιατρού του ο Bacon τον Απρίλιο του 1992 πραγματοποιεί ένα ταξίδι στη Μαδρίτη. Λίγες μέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 28 του μηνός παθαίνει καρδιακή προσβολή και πεθαίνει. Το τελευταίο ημιτελές πορτρέτο του που βρέθηκε στο studio στην οδό Reece Mews παρουσιάζεται η μορφή του Dyer.

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πατρίσια Χάισμιθ: «Με το που φόρεσα το δέρμα του Ρίπλεϋ, άρχισα να γράφω με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση»

Πατρίσια Χάισμιθ: «Με το που φόρεσα το δέρμα του Ρίπλεϋ, άρχισα να γράφω με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση»

Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 19 Ιανουαρίου 1921, γεννήθηκε στο Τέξας η Πατρίσια Χάισμιθ [Patricia Highsmith], συγγραφέας εξίσου ταλαντούχα και δαιμόνια με τους ήρωές της. Τα μυθιστορήματά της κυκλοφορούν στη γλώσσα μας από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, Άγρα, Μίνωας και Πατάκη.

Επιμέλεια:...

Χαρούκι Μουρακάμι: «Ανακάλυψα παραδόξως ότι μπορείς να ακούσεις τη σιωπή»

Χαρούκι Μουρακάμι: «Ανακάλυψα παραδόξως ότι μπορείς να ακούσεις τη σιωπή»

Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 12 Ιανουαρίου 1949, γεννήθηκε στο Κιότο ο Χαρούκι Μουρακάμι [Haruki Murakami], πολυβραβευμένος συγγραφέας, μεταφραστής, μαραθωνοδρόμος και λάτρης της τζαζ μουσικής. Τα βιβλία του κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Επιμέλεια: Boo...

Τόμας Χάρντυ: «Υπάρχει μια πάθηση χειρότερη από την τυφλότητα: να βλέπεις πράγματα που δεν υπάρχουν»

Τόμας Χάρντυ: «Υπάρχει μια πάθηση χειρότερη από την τυφλότητα: να βλέπεις πράγματα που δεν υπάρχουν»

Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 11 Ιανουαρίου 1928, έφυγε από τη ζωή ο συγγραφέας και ποιητής Τόμας Χάρντυ [Thomas Hardy], αφού υπαγόρεψε, καθηλωμένος στο κρεβάτι του, το τελευταίο ποίημά του στη σύζυγό του. Τα βιβλία του Χάρντυ κυκλοφορούν στη γλώσσα μας από τις εκδόσεις Καστανιώτη, Gutenberg, Ροές, Πατάκη, Νεφέλη, Prin...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Τι συμβαίνει με τα ψυχεδελικά; Ταξίδια και δράκοι, μύθοι και αλήθειες» – συζητήσεις στη Στέγη χωρίς λογοκρισία

«Τι συμβαίνει με τα ψυχεδελικά; Ταξίδια και δράκοι, μύθοι και αλήθειες» – συζητήσεις στη Στέγη χωρίς λογοκρισία

Συζητήσεις για την ελληνική κοινωνία, χωρίς λογοκρισία: Στις 25 Απριλίου στη Μικρή Σκηνή της Στέγης συζήτηση για LSD / Ψυχεδέλεια / Μανιτάρια / Θεραπεία / Ψυχική Υγεία / Microdosing.

Επιμέλεια: Book Press

Το Society Uncensored της Στέγης του Ιδρύματος ...

Διαβάζοντας με τον Μάριο Κρητικόπουλο

Διαβάζοντας με τον Μάριο Κρητικόπουλο

Πρόσωπα από τον χώρο των τεχνών, των ιδέων και του πολιτισμού, αποκαλύπτουν τον δικό τους αναγνωστικό χαρακτήρα, τη μύχια σχέση τους με το βιβλίο και την ανάγνωση. Σήμερα, ο ηθοποιός Μάριος Κρητικόπουλος.

Επιμέλεια: Book Press 

...
H «Κάρι» του Στίβεν Κινγκ σε σπέσιαλ κινηματογραφική προβολή

H «Κάρι» του Στίβεν Κινγκ σε σπέσιαλ κινηματογραφική προβολή

Η προβολή της καλτ ταινίας του Μπράιαν Ντε Πάλμα, που στηρίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του «Βασιλιά» Στίβεν Κινγκ, θα γίνει στον κινηματογράφο Δαναό την Παρασκευή, 19 Απριλίου (9.45 μ.μ.)

Επιμέλεια: Book Press

Είναι από τα βιβλία που δεν ξεχνάς εύκολ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

«Κάτι σαν αγάπη» του Πολυχρόνη Κουτσάκη (προδημοσίευση)

«Κάτι σαν αγάπη» του Πολυχρόνη Κουτσάκη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα του Πολυχρόνη Κουτσάκη «Κάτι σαν αγάπη – Μια υπόθεση για τον Γιώργο Δάντη», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 22 Απριλίου από τις εκδόσεις Πατάκη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ιφιγένει...

«Επίνοια» του Κωνσταντίνου Γεωργάτου (προδημοσίευση)

«Επίνοια» του Κωνσταντίνου Γεωργάτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Γεωργάτου «Επίνοια – Φιλοσοφικοί στοχασμοί», η οποία κυκλοφορεί τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Αν Έχεις

Αν έχεις υγεία, ζεις σε ε...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μάς δείχνουν τον δρόμο για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή, μέσα από δεδομένα που προέκυψαν από σημαντικές επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών και από πολύτιμα αποστάγματα πνευματικής εμβάθυνσης. 

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού 

...
Πέντε αριστουργήματα κλασικής πεζογραφίας που αναμένονται τις επόμενες μέρες

Πέντε αριστουργήματα κλασικής πεζογραφίας που αναμένονται τις επόμενες μέρες

Και τα πέντε έχουν χαρακτηριστεί αριστουργήματα τόσο στην εποχή τους και στις συνθήκες που γράφτηκαν όσο και με σημερινά κριτήρια. Θα βρίσκονται στα ράφια των βιβλιοπωλείων τις επόμενες μέρες.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Marquis De Sade «Οι Εκα...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ