zogagon-poster-cdr390

Διαγωνισμός διηγήματος με θέμα «Κωνσταντινούπολη: πόλη αληθινή ή πόλη ονειρική» διοργανώνουν το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινουπόλεως και τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη.

Επιμέλεια: Απόστολος Σκλάβος

Στο πλαίσιο του ετήσιου Διεθνούς Μαθητικού Συνεδρίου, που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη, το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινουπόλεως και τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης σκοπεύουν να αναβιώσουν τον Ζωγράφειο Αγώνα. Ο «Ζωγράφειος Αγών» είχε θεσμοθετηθεί από τον Φιλολογικό Σύλλογο Κωνσταντινουπόλεως, στα τέλη του 19ου αιώνα, για τη βράβευση δέκα εκθέσεων «περί ζώντων μνημείων», δηλαδή εκθέσεων που παρουσίαζαν «τις ελληνικές διαλέκτους, τα ήθη και τα έθιμα του ελληνικού λαού», με τη «γενναία χορηγία του αγωνοθέτου και μεγάλου του Συλλόγου ευεργέτου Χρηστάκη Εφέντη Ζωγράφου».

Ο «Ζωγράφειος Αγών» σήμερα στοχεύει να γίνει ένας διεθνής διαγωνισμός διηγήματος με θέμα: «Κωνσταντινούπολη: πόλη αληθινή ή πόλη ονειρική».

Πώς να απαλλαχτεί κανείς από το βάρος της ιστορίας της Κωνσταντινούπολης, μιας σπάνιας μεγαλούπολης με συνεχόμενη διάρκεια ζωής δύο χιλιάδων και πλέον ετών; Διαμάντι της Ανατολής και όνειρο της Δύσης, η Πόλη είναι μια καθ' υπεροχήν πόλη, η οποία κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία και στην καρδιά του κάθε Έλληνα.

Όλοι τη γνωρίζουν, αρκετοί την έχουν επισκεφθεί, για κάποιους αποτελεί αντικείμενο ονειροπλασίας μέσα από κείμενα ιστορικά, βιογραφικά, διηγηματικά αλλά και μέσα από μαρτυρίες συγγενών και φίλων.

Σε κάθε περίπτωση είναι μια πόλη που σας εμπνέει και ζητάμε να της αφιερώσετε το δικό σας διήγημα.

Όροι συμμετοχής

1. Ο διαγωνισμός είναι ελεύθερος για όλους όσοι θέλουν να λάβουν μέρος και έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.

2. Οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό μπορούν να αποστείλουν μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2016 το κείμενό τους, σε 5 αντίτυπα, στην ελληνική γλώσσα στη διεύθυνση:

ΖΩΓΡΑΦΕΙΟΣ ΑΓΩΝ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ
Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη
12 χλμ. Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανιών
Τ.Θ. 60151, 570 00, Θέρμη, Θεσσαλονίκη

και ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: ahasioti@mandoulides.edu.gr

3. Η έκταση του διηγήματος δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 22.000 χαρακτήρες, συμπεριλαμβανομένων των κενών (γραμματοσειρά Times New Roman, μέγεθος 12, με περιθώριο 2,5 και σε διάστιχο 1,5).

4. Το κείμενο θα υπογράφεται με ψευδώνυμο.

5. Σε ξεχωριστό κλειστό φάκελο θα αποστέλλεται το ψευδώνυμο, το πραγματικό ονοματεπώνυμο του συγγραφέα, ένα τηλέφωνο επικοινωνίας και το ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο.

8. Η Κριτική Επιτροπή αποτελείται από διακεκριμένους συγγραφείς και εξέχουσες προσωπικότητες της λογοτεχνίας, του πολιτισμού και της κοινωνίας, καθώς και από τοπικούς παράγοντες. Πρόεδρος της Επιτροπής είναι η κ. Κατρίν Βελισσάρη, τ. Διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ).

9. Η Κριτική Επιτροπή θα επιλέξει τα τρία καλύτερα διηγήματα.

10. Κυριότερα κριτήρια επιλογής είναι η:

H πρωτοτυπία της ιστορίας (π.χ. δεν πρέπει να είναι ένας απλός τουριστικός οδηγός)
Οι αφηγηματικές ικανότητες
H τέχνη του συγγραφέα, ώστε το κείμενό του να αιχμαλωτίζει τον αναγνώστη του.

11. Οι επιτυχόντες στον διαγωνισμό θα προσκληθούν στην Κωνσταντινούπολη (με τα έξοδα καλυμμένα) κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Μαθητικού Συνεδρίου.

12. Τα 3 βραβεία (1ο, 2ο και 3ο Βραβείο) θα ανακοινωθούν τον Φεβρουάριο 2016 και θα απονεμηθούν στην τελετή λήξης του Συνεδρίου. Το 1ο Βραβείο θα συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 300 ευρώ.

13. Το βραβευμένο κείμενο θα δημοσιευθεί ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Διεθνούς Μαθητικού Συνεδρίου και σε έντυπα μέσα. Οι υποψήφιοι δεσμεύονται να μην απαιτήσουν συγγραφικά δικαιώματα για τη δημοσίευση των κειμένων τους που σχετίζονται με τον διαγωνισμό.

14. Η συμμετοχή στον διαγωνισμό προϋποθέτει την αποδοχή των παραπάνω όρων συμμετοχής. Οι αποφάσεις των μελών της κριτικής Επιτροπής είναι αμετάκλητες.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην κ. Άσπα Χασιώτη
email: ahasioti@mandoulides.edu.gr
URL: www.mandoulides.edu.gr/za
Facebook: https://www.facebook.com/Zographeio_Lykeio

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Όλγκα Τοκάρτσουκ και η Τεχνητή Νοημοσύνη: «Αγάπη μου, πώς θα μπορούσαμε να το αναπτύξουμε αυτό όμορφα;»

Η Όλγκα Τοκάρτσουκ και η Τεχνητή Νοημοσύνη: «Αγάπη μου, πώς θα μπορούσαμε να το αναπτύξουμε αυτό όμορφα;»

Σε μια πρόσφατη συνέντευξη (που διεξήχθη και δημοσιεύτηκε στα πολωνικά), η βραβευμένη με Νόμπελ Όλγκα Τοκάρτσουκ παραδέχτηκε ότι χρησιμοποίησε την Τεχνητή Νοημοσύνη κατά τη διαδικασία συγγραφής του τελευταίου βιβλίου της. Ταυτόχρονα, εξέφρασε τους προβληματισμούς για τον ρόλο του συγγραφέα σήμερα κάνοντας την πρόβλε...

Διεθνές Βραβείο Μπούκερ 2026: Στην Ταϊβανέζα Yáng Shuāng-zi για το «Ταϊβάν: Ημερολόγιο ταξιδιού»

Διεθνές Βραβείο Μπούκερ 2026: Στην Ταϊβανέζα Yáng Shuāng-zi για το «Ταϊβάν: Ημερολόγιο ταξιδιού»

Στην Ταϊβανέζα συγγραφέα Yáng Shuāng-zǐ και τη μεταφράστριά της στα αγγλικά Lin King απονεμήθηκε το Διεθνές Βραβείο Μπούκερ 2026 για το βιβλίο «Taiwan Travelogue» που στα ελληνικά θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Βακχικόν με τίτλο «Ταϊβάν: Ημερολόγιο ταξιδιού».

Επιμέλεια: Book Press

...
Βιβλία για παιδιά από Τεχνητή Νοημοσύνη: Ο εκδοτικός οίκος Penguin μηνύει την OpenAI επειδή το ChatGPT αντέγραψε τον «Μικρό δράκο Καρύδα»

Βιβλία για παιδιά από Τεχνητή Νοημοσύνη: Ο εκδοτικός οίκος Penguin μηνύει την OpenAI επειδή το ChatGPT αντέγραψε τον «Μικρό δράκο Καρύδα»

Η Penguin Random House κατέθεσε αγωγή κατά της OpenAI για παραβίαση πνευματικών δεδομένων, υποστηρίζοντας ότι το ChatGPT αντέγραψε το περιεχόμενο της δημοφιλούς σειράς παιδικών βιβλίων «Ο μικρός δράκος Καρύδας» του Γερμανού συγγραφέα Ίνγκο Ζίγκνερ (Ingo Siegner). 

Επιμέλεια:...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Ναπάλμ στην καρδιά» του Πολ Γουάσκ (κριτική) – Δίνοντας σχήμα στο χάος, με λέξεις

«Ναπάλμ στην καρδιά» του Πολ Γουάσκ (κριτική) – Δίνοντας σχήμα στο χάος, με λέξεις

Για το μυθιστόρημα του Πολ Γουάσκ (Pol Guasch) «Ναπάλμ στην καρδιά» (μτφρ. Ευρυβιάδης Σοφός, εκδ. Κείμενα). Εικόνα: Ο πίνακας της Φρίντα Κάλο «Αυτοπροσωπογραφία με κομμένα μαλλιά».

Γράφει η Διώνη Δημητριάδου

Όταν ...

«Το κέικ» της Ρέας Γαλανάκη (κριτική) – Η Οδύσσεια μιας γυναίκας που πάσχει

«Το κέικ» της Ρέας Γαλανάκη (κριτική) – Η Οδύσσεια μιας γυναίκας που πάσχει

Για το βιβλίο μυθοπλασίας είκοσι τεσσάρων πεζών ποιημάτων της Ρέας Γαλανάκη «Το κέικ» (εκδ. Καστανιώτη) που επανεκδίδεται 46 χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του.  

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Το οικείο τραύμα,...

«Αγνή» του Τζόναθαν Φράνζεν – Για την αντισυστημική Αμερική των χάκερς

«Αγνή» του Τζόναθαν Φράνζεν – Για την αντισυστημική Αμερική των χάκερς

Για το μυθιστόρημα του Τζόναθαν Φράνζεν «Αγνή» (μτφρ. Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, εκδ. Ψυχογιός). Εικόνα: Από τη σειρά «Mr. Robot». 

Γράφει ο Θόδωρος Σούμας

Διάβασα το μυθιστόρημα-ποταμό 730 σελίδων ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Κομπολόι στο χώμα» της Χίλντας Παπαδημητρίου (προδημοσίευση)

«Κομπολόι στο χώμα» της Χίλντας Παπαδημητρίου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αστυνομικό μυθιστόρημα της Χίλντας Παπαδημητρίου «Κομπολόι στο χώμα», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 19 Μαΐου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

...
«Θεριστές» του Ζαχαρία Μαυροειδή (προδημοσίευση)

«Θεριστές» του Ζαχαρία Μαυροειδή (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπασμάτων από τη συλλογή διηγημάτων του Ζαχαρία Μαυροειδή «Θεριστές», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Μαΐου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Κουφονήσι ...

«Ο Τζιμ Μόρισον και το σαλιγκάρι» του Γιάννη Καρκανέβατου (προδημοσίευση)

«Ο Τζιμ Μόρισον και το σαλιγκάρι» του Γιάννη Καρκανέβατου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος ενός διηγήματος από τη συλλογή διηγημάτων του Γιάννη Καρκανέβατου «Ο Τζιμ Μόρισον και το σαλιγκάρι», η οποία θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Εστία.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΤΟ ΔΩΡΟ

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μαν, Τζόις, Πόε, Μάνσφιλντ, Γκάσκελ, Ντ' Άρτσο: Σύγχρονοι κλασικοί σε μικρή φόρμα

Μαν, Τζόις, Πόε, Μάνσφιλντ, Γκάσκελ, Ντ' Άρτσο: Σύγχρονοι κλασικοί σε μικρή φόρμα

Ένα σύντομο κριτικό σχόλιο για κάθε έργο της σειράς μεταφρασμένης λογοτεχνίας των εκδόσεων Μεταίχμιο «Τα μικρά». Ευσύνοπτα μα σπουδαία έργα από τους Μαν, Τζόις, Πόε, Μάνσφιλντ, Γκάσκελ, Ντ' Άρτσο.

Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης 

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 3 αστυνομικά μυθιστορήματα Ελλήνων συγγραφέων που ξεχωρίζουν

Τι διαβάζουμε τώρα; 3 αστυνομικά μυθιστορήματα Ελλήνων συγγραφέων που ξεχωρίζουν

Τρία καλά πρόσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα από Έλληνες συγγραφείς: Βαγγέλης Γιαννίσης, Ευτυχία Γιαννάκη, Αντώνης Τουμανίδης. Εγκλήματα στον κόσμο των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, σίριαλ κίλερ, διαπλοκή και αναξιόπιστοι μάρτυρες.

Επιλογή-παρουσίαση: Χίλντα Παπαδη...

Τι διαβάζουμε τώρα; 15 βιβλία αυτοβελτίωσης, στρατηγικής σκέψης και ψυχικής ενδυνάμωσης

Τι διαβάζουμε τώρα; 15 βιβλία αυτοβελτίωσης, στρατηγικής σκέψης και ψυχικής ενδυνάμωσης

Δεκαπέντε οδηγοί αυτοβελτίωσης και στρατηγικής σκέψης για να οργανώσουμε πιο αποτελεσματικά τον επαγγελματικό αλλά και τον προσωπικό μας βίο. Μέθοδοι που δεν υπόσχονται θαύματα, μα μπορεί να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε το άγχος στη δουλειά, την έλλειψη επικοινωνίας, το τραύμα.

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ