
Από την Ένωση Ελληνικού Βιβλίου λάβαμε ενημέρωση σχετικά με τη συμμετοχή της στη συνάντηση της Διεθνούς Ένωσης Εκδοτών στην Μπανγκόκ. Η ενημέρωση συνοδευόταν από δυο αποσπάσματα άρθρων στο Publishers Weekly και αφορούν σημαντικά θέματα σχετικά με την Ενιαία Τιμή και την επιβίωση των Ανεξάρτητων Βιβλιοπωλείων. Τα παραθέτουμε.
Επιμ. Απόστολος Σκλάβος
Τον περασμένο μήνα στην Μπανγκόκ, στη συνάντηση της Ιnternational Publishing Association (IPA), όλοι οι εκδότες από όλο τον κόσμο υποστήριξαν ότι πρέπει να καθιερωθεί παντού το σύστημα της Ενιαίας Τιμής του Βιβλίου, κάτι που ήδη ισχύει σε 16 χώρες σε όλο τον κόσμο. Και είναι πολύ σημαντικό ότι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο διοργανώνονται συνέδρια, όπως αυτό που διεξήχθη στο Όσλο της Νορβηγίας στις 5 και 6 Μαρτίου 2015 με θέμα: «The importance of fixed book prices as a policy element in a strategy on literature and language» και διενεργούνται έρευνες, όπως η έρευνα "Books – At what price? Report on political instruments in the publishing industry in Europe", που διεξήχθη το 2012 σε 15 ευρωπαϊκές χώρες και κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι σε χώρες όπου δεν ισχύει η ρύθμιση της Ενιαίας Τιμής του Βιβλίου παρουσιάζονται αυξημένες αναλογικά πωλήσεις των βιβλίων best sellers και χαμηλότερες τιμές σε περιορισμένο αριθμό βιβλίων, ενώ όπου ισχύει η ενιαία τιμή το εύρος των βιβλίων που πωλούνται είναι μεγαλύτερο. Η μέση τιμή πώλησης των βιβλίων δε φαίνεται να διαφέρει ανάμεσα στα δύο συστήματα.
Επιπλέον, στις ΗΠΑ υπάρχει ένας οργανισμός (Book Industry Charitable Foundation) ο οποίος βοηθάει οικονομικά τους βιβλιοπώλες όταν βρεθούν σε μεγάλη ανάγκη (κάποιο οικογενειακό ατύχημα, μια αρρώστια, κάποια γραμμάτια που πρέπει να πληρωθούν και χρήματα δεν υπάρχουν, και άλλα παρόμοια). Διότι εκεί πιστεύουν ότι το μικρό βιβλιοπωλείο είναι πυρήνας πολιτισμού και γι' αυτό πρέπει να επιβιώσει.
Τα συνημμένα άρθρα αποτελούν τροφή για σκέψη σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα στον χώρο του βιβλίου.
Εξασφαλίζοντας την ευημερία των βιβλιοπωλείων και των βιβλιοπωλών
Η Ουάντα Τζούελ, εκτελεστική διευθύντρια της Συμμαχίας Ανεξάρτητων Βιβλιοπωλών του αμερικανικού Νότου, εξηγεί γιατί στηρίζει το Binc
Επί 20 χρόνια, το Ίδρυμα Στήριξης του Βιβλίου (Book Industry Charitable Foundation - Binc) λειτουργεί ως δίχτυ ασφαλείας για τους βιβλιοπώλες και τις οικογένειές τους, παρέχοντάς τους οικονομική στήριξη όταν αντιμετωπίζουν απρόσμενες οικονομικές δυσκολίες.
Η πρώτη επιχορήγηση του Binc, ύψους 323 δολαρίων, δόθηκε πριν από 20 χρόνια σε μια ανύπαντρη μητέρα που αγωνιζόταν να πληρώσει τους λογαριασμούς της. Σήμερα, το μέσο επίδομα ανέρχεται σε 1.500 δολάρια και χορηγείται σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, σοβαρών ιατρικών εξόδων, απειλής έξωσης, ενδοοικογενειακής βίας κτλ.
Το Ίδρυμα παρέχει επίσης υποτροφίες σε ιδιοκτήτες και υπαλλήλους βιβλιοπωλείων, καθώς και υποτροφίες επαγγελματικής ανέλιξης που τους προσφέρουν τη γνώση που χρειάζονται για να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους. Το Binc συνεργάζεται στενά με εκδότες, διανομείς, βιβλιοπωλεία, βιβλιοπώλες και πελάτες βιβλιοπωλείων, ώστε να παραμένει ισχυρό, βιώσιμο και ενήμερο των καταστάσεων.
Τα ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία είναι ένα ευγενές επάγγελμα και οι απασχολούμενοι σε αυτά δεν είναι ρομπότ ούτε αλγόριθμοι. Είναι ήρωες, δοσμένοι ψυχή τε και σώματι σε αυτό που κάνουν, και πρέπει να καλύπτονται οι ανάγκες τους για να εξακολουθήσουν να το κάνουν με τέτοια αυταπάρνηση. Εργάζομαι στη Συμμαχία Ανεξάρτητων Βιβλιοπωλών του αμερικανικού Νότου (SIBA) επί 25 χρόνια, και στα βιβλία οφείλω τη ζωή μου. Χάρη στα βιβλία μορφώθηκα, διασκέδασα, διαφωτίστηκα. Ποτέ δεν θα μπορέσω να τα ξεπληρώσω όλα αυτά. Εύχομαι να υπάρχουν πάντοτε υγιή βιβλιοπωλεία και υγιείς βιβλιοπώλες, που να μην τους απασχολεί πώς θα πληρώσουν το ενοίκιο και τα φάρμακά τους, αλλά να έχουν την άνεση και τη διάθεση να στραφούν σε εμένα, στα παιδιά και στα εγγόνια μου με αυτή τη λάμψη στα μάτια τους που σε παρακινεί να γνωρίσεις καινούργια βιβλία, καινούργιους συγγραφείς, νέες ιδέες.
Αυτός είναι ο λόγος που στηρίζω το Binc και σας καλώ όλους -βιβλιοπώλες, εκδότες, συγγραφείς, και αναγνώστες- να κάνετε το ίδιο.
(Απόσπασμα άρθρου από το Publishers Weekly, 20 Απριλίου 2015)
Οι εκδότες αγκαλιά με το ψηφιακό μέλλον
Η 30ή σύνοδος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εκδοτών ολοκληρώθηκε στις 26 Μαΐου στην Μπανγκόκ, έχοντας ως θέμα των εργασιών της τις αλλαγές που φέρνει η ψηφιακή εποχή στον εκδοτικό χώρο παγκοσμίως. Οι συμμετέχοντες κάλεσαν τους εκδότες να αγκαλιάσουν την ψηφιακή μετάβαση και να διεκδικήσουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών, την ώρα που τα video games και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διεκδικούν κατ' αποκλειστικότητα τον ελεύθερο χρόνο των νεότερων ηλικιών. Τονίστηκε ότι πρέπει να ενθαρρυνθεί η φιλαναγνωσία στην τεχνολογικά εξελιγμένη Δύση, αλλά και να υπάρξει θετική ανταπόκριση στη ζήτηση βιβλίων που παρατηρείται στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Η ψηφιακή πειρατεία αποτελεί πλέον παγκόσμιο πρόβλημα, αλλά το συνέδριο υπογράμμισε τη σημασία εναλλακτικών στρατηγικών -πέρα από τις μηνύσεις και τις αγωγές- όπως είναι η συνεργασία με ιστοσελίδες διανομής περιεχομένου και με εκπαιδευτικά προγράμματα και η ταυτόχρονη κυκλοφορία περιεχομένου παγκοσμίως, που μπορούν να δώσουν λύσεις σε ένα σύνθετο και δυσεπίλυτο πρόβλημα. Όπως υπογράμμισε ένας Αφρικανός εκδότης, η έλλειψη βιβλίων ευνοεί την πειρατεία.
Με την ανησυχητική είσοδο μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας στον εκδοτικό και βιβλιοπωλικό κλάδο, οι εκδότες στράφηκαν στην Ενιαία Τιμή Βιβλίου που κερδίζει συνεχώς έδαφος ως ο μοναδικός τρόπος να προστατευθούν οι ανεξάρτητοι βιβλιοπώλες από τις βλαβερές επιπτώσεις της πολιτικής των εκπτώσεων. Το συνέδριο ενθάρρυνε τους εκδότες να υιοθετήσουν νέους τρόπους πώλησης των βιβλίων τους. Ο διευθύνων σύμβουλος του HarperCollins Μπράιαν Μάρεϊ, ο επικεφαλής ψηφιακού βιβλίου του ίδιου οίκου Σαντάλ Ρεστίβο-Αλέσι και ο διευθύνων σύμβουλος του Scribd Τριπ Άντλερ χαιρέτισαν την εξάπλωση των νέων επιχειρησιακών μοντέλων και κάλεσαν τους εκδότες να υιοθετήσουν ευκαιρίες διανομής σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι 509 σύνεδροι –κάποιοι επιθυμούσαν μεγαλύτερη συμμετοχή των BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα), ενώ άλλοι ήθελαν πιο ισορροπημένες θεματικές ενότητες- θα ξανασυναντηθούν το 2016 στο Λονδίνο, στο συνέδριο που θα διοργανώσει ο ΙΡΑ λίγο πριν από την Έκθεση Βιβλίου του Λονδίνου.
(Απόσπασμα άρθρου από το Publishers Weekly, 20 Απριλίου 2015)