books-solide

Από την Ένωση Ελληνικού Βιβλίου λάβαμε ενημέρωση σχετικά με τη συμμετοχή της στη συνάντηση της Διεθνούς Ένωσης Εκδοτών στην Μπανγκόκ. Η ενημέρωση συνοδευόταν από δυο αποσπάσματα άρθρων στο Publishers Weekly και αφορούν σημαντικά θέματα σχετικά με την Ενιαία Τιμή και την επιβίωση των Ανεξάρτητων Βιβλιοπωλείων. Τα παραθέτουμε. 

Επιμ. Απόστολος Σκλάβος

Τον περασμένο μήνα στην Μπανγκόκ, στη συνάντηση της Ιnternational Publishing Association (IPA), όλοι οι εκδότες από όλο τον κόσμο υποστήριξαν ότι πρέπει να καθιερωθεί παντού το σύστημα της Ενιαίας Τιμής του Βιβλίου, κάτι που ήδη ισχύει σε 16 χώρες σε όλο τον κόσμο. Και είναι πολύ σημαντικό ότι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο διοργανώνονται συνέδρια, όπως αυτό που διεξήχθη στο Όσλο της Νορβηγίας στις 5 και 6 Μαρτίου 2015 με θέμα: «The importance of fixed book prices as a policy element in a strategy on literature and language» και διενεργούνται έρευνες, όπως η έρευνα "Books – At what price? Report on political instruments in the publishing industry in Europe", που διεξήχθη το 2012 σε 15 ευρωπαϊκές χώρες και κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι σε χώρες όπου δεν ισχύει η ρύθμιση της Ενιαίας Τιμής του Βιβλίου παρουσιάζονται αυξημένες αναλογικά πωλήσεις των βιβλίων best sellers και χαμηλότερες τιμές σε περιορισμένο αριθμό βιβλίων, ενώ όπου ισχύει η ενιαία τιμή το εύρος των βιβλίων που πωλούνται είναι μεγαλύτερο. Η μέση τιμή πώλησης των βιβλίων δε φαίνεται να διαφέρει ανάμεσα στα δύο συστήματα.

Επιπλέον, στις ΗΠΑ υπάρχει ένας οργανισμός (Book Industry Charitable Foundation) ο οποίος βοηθάει οικονομικά τους βιβλιοπώλες όταν βρεθούν σε μεγάλη ανάγκη (κάποιο οικογενειακό ατύχημα, μια αρρώστια, κάποια γραμμάτια που πρέπει να πληρωθούν και χρήματα δεν υπάρχουν, και άλλα παρόμοια). Διότι εκεί πιστεύουν ότι το μικρό βιβλιοπωλείο είναι πυρήνας πολιτισμού και γι' αυτό πρέπει να επιβιώσει.

Τα συνημμένα άρθρα αποτελούν τροφή για σκέψη σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα στον χώρο του βιβλίου.

Εξασφαλίζοντας την ευημερία των βιβλιοπωλείων και των βιβλιοπωλών

Η Ουάντα Τζούελ, εκτελεστική διευθύντρια της Συμμαχίας Ανεξάρτητων Βιβλιοπωλών του αμερικανικού Νότου, εξηγεί γιατί στηρίζει το Binc

Επί 20 χρόνια, το Ίδρυμα Στήριξης του Βιβλίου (Book Industry Charitable Foundation - Binc) λειτουργεί ως δίχτυ ασφαλείας για τους βιβλιοπώλες και τις οικογένειές τους, παρέχοντάς τους οικονομική στήριξη όταν αντιμετωπίζουν απρόσμενες οικονομικές δυσκολίες.

Η πρώτη επιχορήγηση του Binc, ύψους 323 δολαρίων, δόθηκε πριν από 20 χρόνια σε μια ανύπαντρη μητέρα που αγωνιζόταν να πληρώσει τους λογαριασμούς της. Σήμερα, το μέσο επίδομα ανέρχεται σε 1.500 δολάρια και χορηγείται σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, σοβαρών ιατρικών εξόδων, απειλής έξωσης, ενδοοικογενειακής βίας κτλ.

Το Ίδρυμα παρέχει επίσης υποτροφίες σε ιδιοκτήτες και υπαλλήλους βιβλιοπωλείων, καθώς και υποτροφίες επαγγελματικής ανέλιξης που τους προσφέρουν τη γνώση που χρειάζονται για να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους. Το Binc συνεργάζεται στενά με εκδότες, διανομείς, βιβλιοπωλεία, βιβλιοπώλες και πελάτες βιβλιοπωλείων, ώστε να παραμένει ισχυρό, βιώσιμο και ενήμερο των καταστάσεων.

Τα ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία είναι ένα ευγενές επάγγελμα και οι απασχολούμενοι σε αυτά δεν είναι ρομπότ ούτε αλγόριθμοι. Είναι ήρωες, δοσμένοι ψυχή τε και σώματι σε αυτό που κάνουν, και πρέπει να καλύπτονται οι ανάγκες τους για να εξακολουθήσουν να το κάνουν με τέτοια αυταπάρνηση. Εργάζομαι στη Συμμαχία Ανεξάρτητων Βιβλιοπωλών του αμερικανικού Νότου (SIBA) επί 25 χρόνια, και στα βιβλία οφείλω τη ζωή μου. Χάρη στα βιβλία μορφώθηκα, διασκέδασα, διαφωτίστηκα. Ποτέ δεν θα μπορέσω να τα ξεπληρώσω όλα αυτά. Εύχομαι να υπάρχουν πάντοτε υγιή βιβλιοπωλεία και υγιείς βιβλιοπώλες, που να μην τους απασχολεί πώς θα πληρώσουν το ενοίκιο και τα φάρμακά τους, αλλά να έχουν την άνεση και τη διάθεση να στραφούν σε εμένα, στα παιδιά και στα εγγόνια μου με αυτή τη λάμψη στα μάτια τους που σε παρακινεί να γνωρίσεις καινούργια βιβλία, καινούργιους συγγραφείς, νέες ιδέες.

Αυτός είναι ο λόγος που στηρίζω το Binc και σας καλώ όλους -βιβλιοπώλες, εκδότες, συγγραφείς, και αναγνώστες- να κάνετε το ίδιο.

(Απόσπασμα άρθρου από το Publishers Weekly, 20 Απριλίου 2015)

Οι εκδότες αγκαλιά με το ψηφιακό μέλλον

Η 30ή σύνοδος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εκδοτών ολοκληρώθηκε στις 26 Μαΐου στην Μπανγκόκ, έχοντας ως θέμα των εργασιών της τις αλλαγές που φέρνει η ψηφιακή εποχή στον εκδοτικό χώρο παγκοσμίως. Οι συμμετέχοντες κάλεσαν τους εκδότες να αγκαλιάσουν την ψηφιακή μετάβαση και να διεκδικήσουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών, την ώρα που τα video games και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διεκδικούν κατ' αποκλειστικότητα τον ελεύθερο χρόνο των νεότερων ηλικιών. Τονίστηκε ότι πρέπει να ενθαρρυνθεί η φιλαναγνωσία στην τεχνολογικά εξελιγμένη Δύση, αλλά και να υπάρξει θετική ανταπόκριση στη ζήτηση βιβλίων που παρατηρείται στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η ψηφιακή πειρατεία αποτελεί πλέον παγκόσμιο πρόβλημα, αλλά το συνέδριο υπογράμμισε τη σημασία εναλλακτικών στρατηγικών -πέρα από τις μηνύσεις και τις αγωγές- όπως είναι η συνεργασία με ιστοσελίδες διανομής περιεχομένου και με εκπαιδευτικά προγράμματα και η ταυτόχρονη κυκλοφορία περιεχομένου παγκοσμίως, που μπορούν να δώσουν λύσεις σε ένα σύνθετο και δυσεπίλυτο πρόβλημα. Όπως υπογράμμισε ένας Αφρικανός εκδότης, η έλλειψη βιβλίων ευνοεί την πειρατεία.

Με την ανησυχητική είσοδο μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας στον εκδοτικό και βιβλιοπωλικό κλάδο, οι εκδότες στράφηκαν στην Ενιαία Τιμή Βιβλίου που κερδίζει συνεχώς έδαφος ως ο μοναδικός τρόπος να προστατευθούν οι ανεξάρτητοι βιβλιοπώλες από τις βλαβερές επιπτώσεις της πολιτικής των εκπτώσεων. Το συνέδριο ενθάρρυνε τους εκδότες να υιοθετήσουν νέους τρόπους πώλησης των βιβλίων τους. Ο διευθύνων σύμβουλος του HarperCollins Μπράιαν Μάρεϊ, ο επικεφαλής ψηφιακού βιβλίου του ίδιου οίκου Σαντάλ Ρεστίβο-Αλέσι και ο διευθύνων σύμβουλος του Scribd Τριπ Άντλερ χαιρέτισαν την εξάπλωση των νέων επιχειρησιακών μοντέλων και κάλεσαν τους εκδότες να υιοθετήσουν ευκαιρίες διανομής σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι 509 σύνεδροι –κάποιοι επιθυμούσαν μεγαλύτερη συμμετοχή των BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα), ενώ άλλοι ήθελαν πιο ισορροπημένες θεματικές ενότητες- θα ξανασυναντηθούν το 2016 στο Λονδίνο, στο συνέδριο που θα διοργανώσει ο ΙΡΑ λίγο πριν από την Έκθεση Βιβλίου του Λονδίνου.

(Απόσπασμα άρθρου από το Publishers Weekly, 20 Απριλίου 2015)

ENELVI

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ένοχος»: Ο Κίσινγκερ μέσα από τα αρχεία του στο νέο βιβλίο των Κώστα Βενιζέλου και Μιχάλη Ιγνατίου

«Ένοχος»: Ο Κίσινγκερ μέσα από τα αρχεία του στο νέο βιβλίο των Κώστα Βενιζέλου και Μιχάλη Ιγνατίου

Οι Εκδόσεις Ρίζες ανακοίνωσαν την κυκλοφορία του βιβλίου «Ένοχος – Η εντολή του Κίσινγκερ, η εκτέλεση του πραξικοπήματος από τον Ιωαννίδη και η εισβολή των Τούρκων το 1974», των Κώστα Βενιζέλου και Μιχάλη Ιγνατίου.

Επιμέλεια: Book Press ...

Γιάννης Κυριακίδης: Το φωτογραφικό αρχείο του σπουδαίου φωτορεπόρτερ στον Δήμο Καλαμαριάς

Γιάννης Κυριακίδης: Το φωτογραφικό αρχείο του σπουδαίου φωτορεπόρτερ στον Δήμο Καλαμαριάς

Το φωτογραφικό αρχείο του Γιάννη Κυριακίδη μεταφέρθηκε στον Δήμο Καλαμαριάς με τη δέουσα φροντίδα και επιστημονική μέριμνα.

Επιμέλεια: Book Press

Ένα ακόμη καθοριστικό βήμα για την ανάδειξη ενός από τα σημα...

 Μάρκες, Τσάμπαλα, Άρμστρονγκ, Τερέν: Τέσσερις συγγραφείς των εκδ. Βακχικόν στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο

Μάρκες, Τσάμπαλα, Άρμστρονγκ, Τερέν: Τέσσερις συγγραφείς των εκδ. Βακχικόν στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο

Τέσσερις συγγραφείς των εκδόσεων Βακχικόν στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο. Εικόνα: Η Σίλα Άρμστρονγκ από την Ιρλανδία που θα παρουσιάσει το βιβλίο της «Πλάσματα σε πτώση» (μτφρ. Βίκυ Πορφυρίδου).

Επιμέλεια: Book Press

Τέσσερις σ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Στα θερμοκήπια του Αυγούστου» του Άκη Παπαντώνη (κριτική) – Καρβερικές αντηχήσεις, ποιητική πυκνότητα

«Στα θερμοκήπια του Αυγούστου» του Άκη Παπαντώνη (κριτική) – Καρβερικές αντηχήσεις, ποιητική πυκνότητα

Για τη συλλογή διηγημάτων του Άκη Παπαντώνη «Στα θερμοκήπια του Αυγούστου» (εκδ. Κίχλη). Εικόνα: Από την ταινία «Short cuts» (1993) του Ρόμπερτ Άλτμαν.

Γράφει η Δήμητρα Λουκά

Σημείο εκκίνησης του κειμένου που ακολουθεί, είν...

«Μήδεια» του Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς – Χωρίς βολικές απαντήσεις, χωρίς διάγνωση

«Μήδεια» του Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς – Χωρίς βολικές απαντήσεις, χωρίς διάγνωση

Σκέψεις με αφορμή τη σκηνοθεσία του  Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς και την επιστροφή της Καρυοφυλλιάς Καραμπέτη στον ρόλο της Μήδειας. 

Γράφει ο Θεόδωρος Τσιριγώτης

Υπάρχουν έργα που γερνούν επειδή απαντούν στα ερωτήματα της εποχής τους και έργα που παραμένουν ...

«Η Φήμη» του Κεντ Τζόουνς: Γλυκόπικρη σάτιρα για τη λογοτεχνική αναγνώριση που έρχεται αργά και για τους λάθος λόγους, στα θερινά σινεμά

«Η Φήμη» του Κεντ Τζόουνς: Γλυκόπικρη σάτιρα για τη λογοτεχνική αναγνώριση που έρχεται αργά και για τους λάθος λόγους, στα θερινά σινεμά

Με τη νέα ταινία του Κεντ Τζόουνς, «Η Φήμη», με πρωταγωνιστή τον Γουίλεμ Νταφόε που προβάλλεται από την Πέμπτη 13 Αυγούστου και στα θερινά σινεμά, ανακαλύπτουμε την ομότιτλη νουβέλα του Άρθουρ Σνίτσλερ. 

Επιμέλεια: Book Press

Ο Γουίλεμ Νταφόε, η Γκρέτα...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γεωργίας Α. Ανδριώτου «Οι κόρες του Αϊβαλιού», το οποίο κυκλοφορεί στις 18 Ιουλίου από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Παναγής Αφεντέλλης ρούφηξε νωχελικά τον καφέ του κι άφησε απαλά τ...

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογραφικό έργο της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς [Marie Luise Kaschnitz] «Περιγραφή ενός χωριού» (Μετάφραση – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιουλίου από τις εκδόσεις η βαλίτσα.

Επιμέλεια: Κ...

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Σέρινταν Λε Φανού (Sheridan Le Fanu) «Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» (ανθολόγηση, μτφρ., εισαγωγικό σημείωμα: Γιώργος Θάνος, επιμέλεια: Γιάννης Μπαρτσώκας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Printa.

Επιμέλεια: ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Βιβλία για την Τέχνη της Γραφής: 15 οδηγοί συγγραφής που μας μαθαίνουν να γράφουμε

Βιβλία για την Τέχνη της Γραφής: 15 οδηγοί συγγραφής που μας μαθαίνουν να γράφουμε

Δεκαπέντε βιβλία, από καταξιωμένους συγγραφείς, σημαντικούς κριτικούς και ειδικούς της δημιουργικής γραφής, που μας μαθαίνουν πώς να γράφουμε τις δικές μας ιστορίες καλύτερα αλλά και πώς να γίνουμε πιο προσεκτικοί αναγνώστες. 

Επιλογή-επιμέλεια: Ελένη Κορόβηλα ...

Βιοηθική & λογοτεχνία: Μυθοπλασία που μιλά για την επιστήμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Βιοηθική & λογοτεχνία: Μυθοπλασία που μιλά για την επιστήμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Έξι βιβλία μυθοπλασίας που θίγουν ζητήματα που ερευνά η βιοηθική στη σύγχρονη εποχή. Η ευθύνη των επιστημόνων, τα όρια των παρεμβάσεων, ο άνθρωπος ως πειραματόζωο, η τεχνητή νοημοσύνη. Εικόνα: Από την ταινία «Poor things» του Γ. Λάνθιμου. 

Γράφει η Αγγελική Σπηλιοπούλου ...

Βιβλία που διαβάζονται μονορούφι: Οι επιλογές του Guardian για το καλοκαίρι

Βιβλία που διαβάζονται μονορούφι: Οι επιλογές του Guardian για το καλοκαίρι

Είκοσι βιβλία που ξεχώρισε η ομάδα του Guardian και διαβάζονται μονορούφι: λογοτεχνία, ψυχανάλυση, επιστήμη. Εικόνα: Πίνακας του Αμερικανού ζωγράφου Ντάρεν Τόμσον.

Επιμέλεια: Book Press

Με την ικανότητα συγκέντρωσης των περ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ