104_logo_250

...και οι εκδόσεις Καστανιώτη μεταστεγάζονται στο διατηρητέο της οδού Θεμιστοκλέους.

Της Ελένης Κορόβηλα

Η ιστορία των εκδόσεων Καστανιώτη θα συνεχίσει να γράφεται από τη νέα του έδρα στο διατηρητέο κτίριο της οδού Θεμιστοκλέους 104, ενώ οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες του «104» κατηφορίζουν στο Γκάζι. 

Ο εκδοτικός οίκος, ως ζωντανός οργανισμός που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της εποχής αντιδρώντας και βρίσκοντας λύσεις, ανακοίνωσε την μεταστέγασή του στο ιδιόκτητο κτίριο όπου επί δεκαπέντε χρόνια λειτούργησε ένας από τους πρώτους και πιο ζωντανούς πολυχώρους τέχνης της Αθήνας.

Το «104 Κέντρο Λόγου και Τέχνης» ιδρύθηκε σε μια εποχή που στην Αθήνα δεν υπήρχαν πολυσυλλεκτικοί χώροι συνάντησης των δημιουργών με το κοινό, οι οποίοι να μπορούν να αγκαλιάσουν διαφορετικές μορφές έκφρασης. Η επιλογή του συγκεκριμένου κτιρίου στο συγκεκριμένο σημείο της πόλης δικαιώθηκε επανειλημμένως.

Στο «104» έγιναν εκατοντάδες παρουσιάσεις βιβλίων και συζητήσεις με τους συγγραφείς τους. Έλληνες και ξένοι συγγραφείς, αναγνωρισμένοι ή νεώτεροι συναντήθηκαν εκεί με το κοινό τους ή συστήθηκαν για πρώτη φορά. Διοργανώθηκαν ημερίδες, εργαστήρια λόγου, ποιητικά αναλόγια.

Ξεχωριστό κομμάτι του «104» ήταν από την ίδρυσή τους οι θεατρικές σκηνές. Στο «104» ανέβηκαν θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, νέες ομάδες και σχήματα είχαν τη δυνατότητα να κάνουν εκεί τις πρόβες τους και να παρουσιάσουν τη δουλειά τους.

Στο «104» η Λουκία Ρικάκη έκανε το κτίριο να σείεται από τα γέλια των θεατών που παρακολούθησαν τις πρωτοποριακές παραστάσεις του standup comedy club, συστήνοντας ουσιαστικά το είδος στο αθηναϊκό κοινό.

104_theatroΟι καλλιτεχνικές δραστηριότητες του νέου «104» θα βρουν στέγη στο Γκάζι, που τα τελευταία χρόνια  έχει διαμορφωθεί στο νέο καλλιτεχνικό κέντρο της Αθήνας. Η νέα στέγη του «104», στην οδό Ευμολπιδών 41, στη Β’ σκηνή του πρώην Σύγχρονου Θεάτρου Αθήνας, (Μετρό Κεραμεικός), είναι συνολικής έκτασης 1000 τ.µ., με πέντε διαφορετικούς χώρους, χωρητικότητας 20 έως 200 θεατών, ανάλογα µε τη δραστηριότητα. Την καλλιτεχνική και διοικητική διεύθυνση του «104» διατηρούν η Πωλίνα Καραναστάση και ο Θάνος Δηµητριάδης. Στις νέες εγκαταστάσεις του θα υπάρχει και ενημερωμένο βιβλιοπωλείο µε νέα και παλαιά βιβλία των Εκδόσεων Καστανιώτη.

Παράλληλα, θα συνεχίσει να λειτουργεί το βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Καστανιώτη στην οδό Ζαλόγγου 11.

Κατά τη θεατρική περίοδο 2012-13 στο νέο «104» στο Γκάζι θα παρουσιαστούν:

«Η κοκόνα η Μαρώ» του Νάνου Βαλαωρίτη, το πολυβραβευµένο «I Am My Own Wife» του Doug Wright, το ονειρόδραµα του Gerhart Hauptmann «Hannele» και το κλασικό έργο του Carl Schönherr «Γυναίκα-διάβολος». Θα επαναληφθεί η επιτυχημένη παράσταση «Χοντροί άντρες µε φούστες» του Nicky Silver όπως και το δραµατοποιηµένο µυθιστόρηµα της Αµάντας Μιχαλοπούλου «Γιατί σκότωσα την καλύτερή µου φίλη», που συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά. Η πάντα ενδιαφέρουσα Οµάδα Tandem θα παρουσιάσει την πρωτότυπη παράσταση «Η φωνή», βασισμένη στο Πείραµα του Στάνφορντ.

Στο μενού των εκδηλώσεων θα παραμείνουν οι μουσικές βραδιές, οι παρουσιάσεις βιβλίων, τα εργαστήρια, τα σεµινάρια και οι διαλέξεις που θα ανακοινώνονται κατά τη διάρκεια της σεζόν.

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ένοχος»: Ο Κίσινγκερ μέσα από τα αρχεία του στο νέο βιβλίο των Κώστα Βενιζέλου και Μιχάλη Ιγνατίου

«Ένοχος»: Ο Κίσινγκερ μέσα από τα αρχεία του στο νέο βιβλίο των Κώστα Βενιζέλου και Μιχάλη Ιγνατίου

Οι Εκδόσεις Ρίζες ανακοίνωσαν την κυκλοφορία του βιβλίου «Ένοχος – Η εντολή του Κίσινγκερ, η εκτέλεση του πραξικοπήματος από τον Ιωαννίδη και η εισβολή των Τούρκων το 1974», των Κώστα Βενιζέλου και Μιχάλη Ιγνατίου.

Επιμέλεια: Book Press ...

Γιάννης Κυριακίδης: Το φωτογραφικό αρχείο του σπουδαίου φωτορεπόρτερ στον Δήμο Καλαμαριάς

Γιάννης Κυριακίδης: Το φωτογραφικό αρχείο του σπουδαίου φωτορεπόρτερ στον Δήμο Καλαμαριάς

Το φωτογραφικό αρχείο του Γιάννη Κυριακίδη μεταφέρθηκε στον Δήμο Καλαμαριάς με τη δέουσα φροντίδα και επιστημονική μέριμνα.

Επιμέλεια: Book Press

Ένα ακόμη καθοριστικό βήμα για την ανάδειξη ενός από τα σημα...

 Μάρκες, Τσάμπαλα, Άρμστρονγκ, Τερέν: Τέσσερις συγγραφείς των εκδ. Βακχικόν στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο

Μάρκες, Τσάμπαλα, Άρμστρονγκ, Τερέν: Τέσσερις συγγραφείς των εκδ. Βακχικόν στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο

Τέσσερις συγγραφείς των εκδόσεων Βακχικόν στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο. Εικόνα: Η Σίλα Άρμστρονγκ από την Ιρλανδία που θα παρουσιάσει το βιβλίο της «Πλάσματα σε πτώση» (μτφρ. Βίκυ Πορφυρίδου).

Επιμέλεια: Book Press

Τέσσερις σ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Η Φήμη» του Κεντ Τζόουνς: Γλυκόπικρη σάτιρα για τη λογοτεχνική αναγνώριση που έρχεται αργά και για τους λάθος λόγους, στα θερινά σινεμά

«Η Φήμη» του Κεντ Τζόουνς: Γλυκόπικρη σάτιρα για τη λογοτεχνική αναγνώριση που έρχεται αργά και για τους λάθος λόγους, στα θερινά σινεμά

Με τη νέα ταινία του Κεντ Τζόουνς, «Η Φήμη», με πρωταγωνιστή τον Γουίλεμ Νταφόε που προβάλλεται από την Πέμπτη 13 Αυγούστου και στα θερινά σινεμά, ανακαλύπτουμε την ομότιτλη νουβέλα του Άρθουρ Σνίτσλερ. 

Επιμέλεια: Book Press

Ο Γουίλεμ Νταφόε, η Γκρέτα...

Άλβιν Πανγκ: «H ποίηση είναι για μένα μια μορφή προσευχής»

Άλβιν Πανγκ: «H ποίηση είναι για μένα μια μορφή προσευχής»

Ο διεθνώς καταξιωμένος ποιητής Άλβιν Πανγκ σε μια συζήτηση με τον μεταφραστή του βιβλίου του Ό,τι απέμεινε απ’ τη θάλασσα (εκδ. Θράκα, 2026) λίγο πριν από την έλευσή του στο 14ο Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης (24-28 Αυγούστου) αλλά και την παρουσίαση της ποιητικής του συλλογής στις 2 Σ...

«Πολιτική και δίκαιο στην κριτική θεωρία» του Γιάννη Φλυτζάνη (κριτική) – Για τη σκέψη της Σχολής της Φρανκφούρτης σήμερα

«Πολιτική και δίκαιο στην κριτική θεωρία» του Γιάννη Φλυτζάνη (κριτική) – Για τη σκέψη της Σχολής της Φρανκφούρτης σήμερα

Για τη μελέτη του Γιάννη Φλυτζάνη «Πολιτική και δίκαιο στην κριτική θεωρία – Πολιτική φιλοσοφία για την άρνηση και τους θεσμούς» (εκδ. Ευρασία). Εικόνα: Ο Γιούργκεν Χάμπερμας.

Γράφει η Ελένη Ρεθυμιωτάκη

Ποια εί...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γεωργίας Α. Ανδριώτου «Οι κόρες του Αϊβαλιού», το οποίο κυκλοφορεί στις 18 Ιουλίου από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Παναγής Αφεντέλλης ρούφηξε νωχελικά τον καφέ του κι άφησε απαλά τ...

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογραφικό έργο της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς [Marie Luise Kaschnitz] «Περιγραφή ενός χωριού» (Μετάφραση – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιουλίου από τις εκδόσεις η βαλίτσα.

Επιμέλεια: Κ...

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Σέρινταν Λε Φανού (Sheridan Le Fanu) «Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» (ανθολόγηση, μτφρ., εισαγωγικό σημείωμα: Γιώργος Θάνος, επιμέλεια: Γιάννης Μπαρτσώκας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Printa.

Επιμέλεια: ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Βιβλία για την Τέχνη της Γραφής: 15 οδηγοί συγγραφής που μας μαθαίνουν να γράφουμε

Βιβλία για την Τέχνη της Γραφής: 15 οδηγοί συγγραφής που μας μαθαίνουν να γράφουμε

Δεκαπέντε βιβλία, από καταξιωμένους συγγραφείς, σημαντικούς κριτικούς και ειδικούς της δημιουργικής γραφής, που μας μαθαίνουν πώς να γράφουμε τις δικές μας ιστορίες καλύτερα αλλά και πώς να γίνουμε πιο προσεκτικοί αναγνώστες. 

Επιλογή-επιμέλεια: Ελένη Κορόβηλα ...

Βιοηθική & λογοτεχνία: Μυθοπλασία που μιλά για την επιστήμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Βιοηθική & λογοτεχνία: Μυθοπλασία που μιλά για την επιστήμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Έξι βιβλία μυθοπλασίας που θίγουν ζητήματα που ερευνά η βιοηθική στη σύγχρονη εποχή. Η ευθύνη των επιστημόνων, τα όρια των παρεμβάσεων, ο άνθρωπος ως πειραματόζωο, η τεχνητή νοημοσύνη. Εικόνα: Από την ταινία «Poor things» του Γ. Λάνθιμου. 

Γράφει η Αγγελική Σπηλιοπούλου ...

Βιβλία που διαβάζονται μονορούφι: Οι επιλογές του Guardian για το καλοκαίρι

Βιβλία που διαβάζονται μονορούφι: Οι επιλογές του Guardian για το καλοκαίρι

Είκοσι βιβλία που ξεχώρισε η ομάδα του Guardian και διαβάζονται μονορούφι: λογοτεχνία, ψυχανάλυση, επιστήμη. Εικόνα: Πίνακας του Αμερικανού ζωγράφου Ντάρεν Τόμσον.

Επιμέλεια: Book Press

Με την ικανότητα συγκέντρωσης των περ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ