autrice freida mcfadden ia

Στην αποκάλυψη της πραγματικής της ταυτότητας προχώρησε η Αμερικανίδα συγγραφέας γνωστή για την πολύ επιτυχημένη τριλογία της καμαριέρας η οποία υπέγραφε τα βιβλία της ως Φρίντα ΜακΦάντεν. Τα βιβλία της στα ελληνικά κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Book Press

«Βρίσκομαι σε ένα σημείο της καριέρας μου όπου έχω κουραστεί η ταυτότητά μου να είναι ένα μυστικό». Μετά από χρόνια που κυκλοφορούσε τα βιβλία (όλα μπεστ σέλερ) χωρίς να δηλώνει το αληθινό της όνομα, η συγγραφέας Φρίντα ΜακΦάντεν, δημιουργός της σειράς Η καμαριέρα (The Housemaid), αποκάλυψε τελικά την πραγματική της ταυτότητα στην αμερικανική εφημερίδα USA Today την Τετάρτη 8 Απριλίου.

Στις δηλώσεις της, η μυθιστοριογράφος Σάρα Κοέν, όπως είναι το πραγματικό της όνομα εξήγησε: «Έχω κουραστεί να αναρωτιούνται οι άνθρωποι αν είμαι ένα πραγματικό πρόσωπο ή αν είμαι στην πραγματικότητα τρεις άντρες. Είμαι ένα πραγματικό πρόσωπο, έχω μια πραγματική ταυτότητα και δεν έχω τίποτα να κρύψω». 

Η ΜακΦάντεν/Κοέν επέλεγε στις δημόσιες εμφανίσεις της να κυκλοφορεί με περούκα και μεγάλα γυαλιά. Το πραγματικό όνομα της Φρίντα ΜακΦάντεν είναι Σάρα Κοέν και είναι νευρολόγος. Όταν ξεκίνησε να γράφει προτίμησε να χρησιμοποιεί ψευδώνυμο επειδή ήθελε να κρατήσει τη διπλή ζωή της ως μυθιστοριογράφος «μυστική» μέχρι, όπως λέει, να είναι έτοιμη να αφήσει τη δουλειά της ως γιατρός. «Ήθελα να αποφύγω να το ανακαλύψουν ξαφνικά όλοι οι συνάδελφοί μου καθώς κάτι τέτοιο θα επηρέαζε την εξάσκηση του επαγγέλματός μου» όπως εξηγεί η Σάρα Κοέν.

Οι συνάδελφοί της τελικά έμαθαν κάποια για το συγγραφικό έργο της, αλλά «ήταν πολύ ευγενικοί» και το κράτησαν μυστικό.

Από τα τέλη του 2023 έχει σταματήσει να εργάζεται ως γιατρός σε δουλειά πλήρους απασχόλησης αλλά εξακολουθεί να εξασκεί το ιατρικό επάγγελμα «μόνο μία ή δύο φορές το μήνα» όπως είπε.

«παρόλο που δεν είχα αποκαλύψει το πραγματικό μου όνομα μέχρι τώρα, νιώθω ότι πάντα έδειχνα ποια πραγματικά είμαι και ότι όλα όσα έχω πει στους αναγνώστες μου ήταν η αλήθεια»

Όσο για τα αξεσουάρ χρησιμοποιούσε για να «θολώνει» την εικόνα της, υποστηρίζει ότι και στην πραγματική της ζωή φοράει γυαλιά ενώ για την περούκα λέει ότι θα συνεχίσει να τη φοράει μόνο και μόνο επειδή «δεν έχω απολύτως καμία ιδέα πώς να χτενίζω τα μαλλιά μου!».

Για το παιχνίδι που έκανε με την ταυτότητά της διαχωρίζοντας τις δύο ιδιότητές της, την ιατρική και τη συγγραφική, τονίζει ότι «πάντα ήμουν ειλικρινής με τους αναγνώστες μου» και λέει ότι «παρόλο που δεν είχα αποκαλύψει το πραγματικό μου όνομα μέχρι τώρα, νιώθω ότι πάντα έδειχνα ποια πραγματικά είμαι και ότι όλα όσα έχω πει στους αναγνώστες μου ήταν η αλήθεια». Και υπόσχεται ότι «αν και το πραγματικό όνομά μου ήταν μία έκπληξη για τους αναγνώστες μου, δεν θα υπάρξει τίποτε άλλο από εδώ και στο εξής».

Τα βιβλία της Φρίντα ΜακΦάντεν/Σάρα Κοέν κυκλοφορούν στα ελληνικά σε μετάφραση της Κίκας Κραμβουσάνου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Τα πιο γνωστά είναι η Τριλογία της καμαριέρας: Η αγγελία (2023), Το μυστικό της καμαριέρας (2024), Η καμαριέρα σε βλέπει (2025) ενώ πιο πρόσφατα κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της με τίτλο Αγαπητή Ντέμπι (2026). 

bookpress deite ta big 300 new

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Όλγκα Τοκάρτσουκ και η Τεχνητή Νοημοσύνη: «Αγάπη μου, πώς θα μπορούσαμε να το αναπτύξουμε αυτό όμορφα;»

Η Όλγκα Τοκάρτσουκ και η Τεχνητή Νοημοσύνη: «Αγάπη μου, πώς θα μπορούσαμε να το αναπτύξουμε αυτό όμορφα;»

Σε μια πρόσφατη συνέντευξη (που διεξήχθη και δημοσιεύτηκε στα πολωνικά), η βραβευμένη με Νόμπελ Όλγκα Τοκάρτσουκ παραδέχτηκε ότι χρησιμοποίησε την Τεχνητή Νοημοσύνη κατά τη διαδικασία συγγραφής του τελευταίου βιβλίου της. Ταυτόχρονα, εξέφρασε τους προβληματισμούς για τον ρόλο του συγγραφέα σήμερα κάνοντας την πρόβλε...

Διεθνές Βραβείο Μπούκερ 2026: Στην Ταϊβανέζα Yáng Shuāng-zi για το «Ταϊβάν: Ημερολόγιο ταξιδιού»

Διεθνές Βραβείο Μπούκερ 2026: Στην Ταϊβανέζα Yáng Shuāng-zi για το «Ταϊβάν: Ημερολόγιο ταξιδιού»

Στην Ταϊβανέζα συγγραφέα Yáng Shuāng-zǐ και τη μεταφράστριά της στα αγγλικά Lin King απονεμήθηκε το Διεθνές Βραβείο Μπούκερ 2026 για το βιβλίο «Taiwan Travelogue» που στα ελληνικά θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Βακχικόν με τίτλο «Ταϊβάν: Ημερολόγιο ταξιδιού».

Επιμέλεια: Book Press

...
Βιβλία για παιδιά από Τεχνητή Νοημοσύνη: Ο εκδοτικός οίκος Penguin μηνύει την OpenAI επειδή το ChatGPT αντέγραψε τον «Μικρό δράκο Καρύδα»

Βιβλία για παιδιά από Τεχνητή Νοημοσύνη: Ο εκδοτικός οίκος Penguin μηνύει την OpenAI επειδή το ChatGPT αντέγραψε τον «Μικρό δράκο Καρύδα»

Η Penguin Random House κατέθεσε αγωγή κατά της OpenAI για παραβίαση πνευματικών δεδομένων, υποστηρίζοντας ότι το ChatGPT αντέγραψε το περιεχόμενο της δημοφιλούς σειράς παιδικών βιβλίων «Ο μικρός δράκος Καρύδας» του Γερμανού συγγραφέα Ίνγκο Ζίγκνερ (Ingo Siegner). 

Επιμέλεια:...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Ναπάλμ στην καρδιά» του Πολ Γουάσκ (κριτική) – Δίνοντας σχήμα στο χάος, με λέξεις

«Ναπάλμ στην καρδιά» του Πολ Γουάσκ (κριτική) – Δίνοντας σχήμα στο χάος, με λέξεις

Για το μυθιστόρημα του Πολ Γουάσκ (Pol Guasch) «Ναπάλμ στην καρδιά» (μτφρ. Ευρυβιάδης Σοφός, εκδ. Κείμενα). Εικόνα: Ο πίνακας της Φρίντα Κάλο «Αυτοπροσωπογραφία με κομμένα μαλλιά».

Γράφει η Διώνη Δημητριάδου

Όταν ...

«Το κέικ» της Ρέας Γαλανάκη (κριτική) – Η Οδύσσεια μιας γυναίκας που πάσχει

«Το κέικ» της Ρέας Γαλανάκη (κριτική) – Η Οδύσσεια μιας γυναίκας που πάσχει

Για το βιβλίο μυθοπλασίας είκοσι τεσσάρων πεζών ποιημάτων της Ρέας Γαλανάκη «Το κέικ» (εκδ. Καστανιώτη) που επανεκδίδεται 46 χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του.  

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Το οικείο τραύμα,...

«Αγνή» του Τζόναθαν Φράνζεν – Για την αντισυστημική Αμερική των χάκερς

«Αγνή» του Τζόναθαν Φράνζεν – Για την αντισυστημική Αμερική των χάκερς

Για το μυθιστόρημα του Τζόναθαν Φράνζεν «Αγνή» (μτφρ. Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, εκδ. Ψυχογιός). Εικόνα: Από τη σειρά «Mr. Robot». 

Γράφει ο Θόδωρος Σούμας

Διάβασα το μυθιστόρημα-ποταμό 730 σελίδων ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Κομπολόι στο χώμα» της Χίλντας Παπαδημητρίου (προδημοσίευση)

«Κομπολόι στο χώμα» της Χίλντας Παπαδημητρίου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αστυνομικό μυθιστόρημα της Χίλντας Παπαδημητρίου «Κομπολόι στο χώμα», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 19 Μαΐου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

...
«Θεριστές» του Ζαχαρία Μαυροειδή (προδημοσίευση)

«Θεριστές» του Ζαχαρία Μαυροειδή (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπασμάτων από τη συλλογή διηγημάτων του Ζαχαρία Μαυροειδή «Θεριστές», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Μαΐου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Κουφονήσι ...

«Ο Τζιμ Μόρισον και το σαλιγκάρι» του Γιάννη Καρκανέβατου (προδημοσίευση)

«Ο Τζιμ Μόρισον και το σαλιγκάρι» του Γιάννη Καρκανέβατου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος ενός διηγήματος από τη συλλογή διηγημάτων του Γιάννη Καρκανέβατου «Ο Τζιμ Μόρισον και το σαλιγκάρι», η οποία θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Εστία.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΤΟ ΔΩΡΟ

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μαν, Τζόις, Πόε, Μάνσφιλντ, Γκάσκελ, Ντ' Άρτσο: Σύγχρονοι κλασικοί σε μικρή φόρμα

Μαν, Τζόις, Πόε, Μάνσφιλντ, Γκάσκελ, Ντ' Άρτσο: Σύγχρονοι κλασικοί σε μικρή φόρμα

Ένα σύντομο κριτικό σχόλιο για κάθε έργο της σειράς μεταφρασμένης λογοτεχνίας των εκδόσεων Μεταίχμιο «Τα μικρά». Ευσύνοπτα μα σπουδαία έργα από τους Μαν, Τζόις, Πόε, Μάνσφιλντ, Γκάσκελ, Ντ' Άρτσο.

Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης 

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 3 αστυνομικά μυθιστορήματα Ελλήνων συγγραφέων που ξεχωρίζουν

Τι διαβάζουμε τώρα; 3 αστυνομικά μυθιστορήματα Ελλήνων συγγραφέων που ξεχωρίζουν

Τρία καλά πρόσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα από Έλληνες συγγραφείς: Βαγγέλης Γιαννίσης, Ευτυχία Γιαννάκη, Αντώνης Τουμανίδης. Εγκλήματα στον κόσμο των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, σίριαλ κίλερ, διαπλοκή και αναξιόπιστοι μάρτυρες.

Επιλογή-παρουσίαση: Χίλντα Παπαδη...

Τι διαβάζουμε τώρα; 15 βιβλία αυτοβελτίωσης, στρατηγικής σκέψης και ψυχικής ενδυνάμωσης

Τι διαβάζουμε τώρα; 15 βιβλία αυτοβελτίωσης, στρατηγικής σκέψης και ψυχικής ενδυνάμωσης

Δεκαπέντε οδηγοί αυτοβελτίωσης και στρατηγικής σκέψης για να οργανώσουμε πιο αποτελεσματικά τον επαγγελματικό αλλά και τον προσωπικό μας βίο. Μέθοδοι που δεν υπόσχονται θαύματα, μα μπορεί να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε το άγχος στη δουλειά, την έλλειψη επικοινωνίας, το τραύμα.

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ