logo

Αγαπητοί συνάδελφοι, μέλη της Εταιρείας μας,

Εδώ και αρκετές μέρες κυοφορείται ένα νέο εταιρικό σχήμα στον χώρο της λογοτεχνίας μας. Μετά από διαδοχικές σκέψεις του βασικού εμπνευστή του, ποιητή και μέλους της Εταιρείας μας, Ντίνου Σιώτη, θα ονομάζεται «Κύκλος των Ποιητών», θα έχει καταστατικό Μ.Κ.Ο., με συνδρομές και όλα τα συναφή, και θα έχει ως μέλη του ποιητές. Ήδη όπως γνωρίζουμε και γνωρίζετε έχουν προσεγγιστεί και προσκληθεί πολλά από τα μέλη μας να γίνουν ιδρυτικά ή τακτικά μέλη του εν λόγω σχήματος. 

Ως Δ.Σ συζητήσαμε κατ’ επανάληψη το θέμα του σωματείου και των κινήσεων του Ντίνου Σιώτη. Κάτι απολύτως εύλογο, εφ΄όσον ένας μεγάλος αριθμός των ποιητών μελών μας σε επικοινωνία τους εξέφρασαν την αμηχανία τους και ζητώντας διευκρινήσεις: ποια η σχέση της Εταιρείας με το νέο σχήμα και τι στάση θα κρατήσει. Με αυτή λοιπόν την ανακοίνωση θέλουμε να αναφέρουμε τα εξής:

Α. Ο καθένας είναι ελεύθερος να δημιουργήσει σωματείο, και είμαστε οι πρώτοι που θα υποστηρίζαμε οποιοδήποτε νέο συλλογικό σχήμα, αρκεί να υπήρχε ένας επαρκής λόγος για τη δημιουργία του. `Όπως όλοι γνωρίζουμε, η Εταιρεία Συγγραφέων προέκυψε το 1981 ως συλλογικό σχήμα που ήθελε να διαφοροποιηθεί ριζικά από το ιδεολογικό στίγμα, τις αρχές και τις τακτικές άλλων λογοτεχνικών εταιριών. Αυτές τις συστατικές διαφορές δεν τις διακρίνουμε στην περίπτωση του «Κύκλου των Ποιητών». Δεν βλέπουμε τι το ουσιαστικά άλλο δημιουργούν οι καταστατικές του αρχές, ποιες άλλες δράσεις εκτός από τις ήδη συντελούμενες από την Εταιρεία μας θα αλλάξουν κοσμογονικά το τοπίο, θα ενισχύσουν το ρόλο των ποιητών στο πολιτισμικό γίγνεσθαι και θα προβάλλουν την ελληνική ποίηση.

Β. Ο προβλεπόμενος «Κύκλος των Ποιητών», παρά τους ισχυρισμούς του Ν.Σ., εμφανίζεται σε πολλά μέλη μας ως πράξη που σκοπεύει στη διάσπαση. Το ότι απουσιάζουν οι δομικοί και ουσιαστικοί λόγοι ύπαρξης ενός τέτοιου νέου σωματείου είναι σχεδόν μοιραίο ότι θα οδηγήσει σε σύγχυση και σύγκρουση, την οποία βέβαια απευχόμαστε. Λ.χ. ο ανταγωνισμός, με τις υπάρχουσες συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, για την ανεύρεση πόρων και χορηγιών θα είναι οξύς. Όπως συγκρουσιακή θα είναι και η προσπάθεια δημιουργίας δράσεων και εκδηλώσεων για την ποίηση, αφού ουσιαστικά οι δυο εταιρείες θα απευθύνονται ως επί το πλείστον στους ίδιους δημιουργούς!!!

Γ. Έχοντας όλα αυτά υπόψη, προτείναμε στον Ν.Σ., ως ύστατη προσπάθεια φιλικής και συναδελφικής διευθέτησης, να μεταφέρει υπό την αιγίδα του τις σχεδιαζόμενες από αυτόν δραστηριότητες στους κόλπους της Εταιρείας μας, σε συνεργασία με τις ήδη υπάρχουσες ομάδες σχεδιασμού εκδηλώσεων για την πεζογραφία και την ποίηση, οι οποίες έχουν από διμήνου στελεχωθεί και έχουν αρχίσει τον προγραμματισμό τους. Πρόταση όμως την οποία απέρριψε κάθετα.

Ελπίζουμε ότι με αυτή την ανακοίνωση έγιναν σαφείς οι θέσεις και οι απόψεις του ΔΣ της Εταιρείας Συγγραφέων ως προς τον «Κύκλο των Ποιητών». Άλλωστε προηγήθηκαν πολλές συζητήσεις και με άλλα εκτός του ΔΣ μέλη μας, έτσι ώστε να επιτευχθεί μια γενικότερη συναίνεση. Δεν αρνούμαστε καθόλου ότι ο χώρος της τέχνης είναι χώρος ελευθερίας, αλλά δεν μπορούμε και να μην επισημάνουμε ότι αυτό που χρειάζεται για να έχουν νόημα τέτοιου είδους συσπειρώσεις και κινήσεις, και μάλιστα μέσα στις δυσχερείς συνθήκες που περνάμε, είναι όχι οι ενδεχόμενες προσωποπαγείς φιλοδοξίες αλλά οι συλλογικά υπεύθυνες πρακτικές.

Το ΔΣ της Εταιρείας Συγγραφέων


Ακολουθήστε την boopress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ανηφοράς»: Φεστιβάλ στη λογοτεχνική στράτα του Ψηλορείτη

«Ανηφοράς»: Φεστιβάλ στη λογοτεχνική στράτα του Ψηλορείτη

«Ανηφοράς»: με επίκεντρο τη λογοτεχνία, τις τέχνες και τις επιστήμες, μια νέα ομάδα έρχεται να εμπλουτίσει την πολιτιστική ζωή των Ανωγείων διευρύνοντας παράλληλα τον προβληματισμό σε θέματα γενικότερης απήχησης και ενδιαφέροντος.

Της Ιωάννας Σπηλιοπούλου

...
Στη Ρουθ Οζέκι το Γυναικείο Βραβείο Μυθιστορήματος για το 2022

Στη Ρουθ Οζέκι το Γυναικείο Βραβείο Μυθιστορήματος για το 2022

Το Book of Form and Emptiness της Αμερικανίδας-Καναδής συγγραφέα Ρουθ Οζέκι (Ruth Ozeki) τιμήθηκε με το Γυναικείο Βραβείο Μυ...

1ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: «Στις γραμμές των συνόρων»

1ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: «Στις γραμμές των συνόρων»

Ο κόσμος του βιβλίου πηγαίνει στα Χανιά! Από τις 29 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου 2022 λαμβάνει χώρα το 1ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων, με πολλούς συγγραφείς, Έλληνες και ξένους, και κεντρικό θέμα: «Στις γραμμές των συνόρων»

Επιμέλεια: Book Press

Ο Δ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

5 λεπτά με την Κωνσταντίνα Γιαχαλή

5 λεπτά με την Κωνσταντίνα Γιαχαλή

Πέντε λεπτά με μία συγγραφέα. Σήμερα η Κωνσταντίνα Γιαχαλή, με αφορμή το μυθιστόρημά της «Ποτέ δεν ξέρεις», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρμός.

Επιμέλεια: Book Press

Βρισκόμαστε στα ανέμελα χρόνια του 2004, όταν η Ελλάδα «νικούσε». Τι σημαίν...

Ιστορίες από την «Πολιτεία» των βιβλίων: Η Λουκία Δέρβη θυμάται...

Ιστορίες από την «Πολιτεία» των βιβλίων: Η Λουκία Δέρβη θυμάται...

Ένα πορτρέτο του βιβλιοπωλείου «Πολιτεία» πολυπρισματικό, φιλοτεχνημένο από τις αφηγήσεις και τις ιστορίες συγγραφέων και μεταφραστών. Σήμερα, η συγγραφέας Λουκία Δέρβη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η σχέση όλων μας με την ανάγνωση και τα βιβλία περ...

Νόρμπερτ Γκστράιν: «Θα έπρεπε να υπάρχει περισσότερος χρόνος για καλά βιβλία»

Νόρμπερτ Γκστράιν: «Θα έπρεπε να υπάρχει περισσότερος χρόνος για καλά βιβλία»

Ο Norbert Gstrein διερευνά με εντυπωσιακό τρόπο το δίλημμα όσων θέλουν να περιγράψουν έναν φόνο, στο βραβευμένο μυθιστόρημά του με τίτλο «Η τέχνη της δολοφονίας» (μτφρ. Χριστίνα Ντρέκου), που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Της Αγγελικής Δημοπούλου

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Το μόνο της ζωής τους ταξίδι» του Ηλία Μαγκλίνη (προδημοσίευση)

«Το μόνο της ζωής τους ταξίδι» του Ηλία Μαγκλίνη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αυτοβιογραφικό αφήγημα του Ηλία Μαγκλίνη «Το μόνο της ζωής τους ταξίδι – Μικρά Ασία. Οδοιπορικό σε πόλεμο και σε ειρήνη», που θα κυκλοφορήσει στις 23 Ιουνίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Άκουσέ με.

Σε όλη μας τη ...

«Το φυλαχτό» των Στίβεν Κινγκ & Πίτερ Στράουµπ (προδημοσίευση)

«Το φυλαχτό» των Στίβεν Κινγκ & Πίτερ Στράουµπ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα των Stephen King & Peter Straub «Το φυλαχτό» (μτφρ. Μιχάλης Μακρόπουλος), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 8 Ιουνίου από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

2

...
«Το τραγούδι της γοργόνας» της Σαρµέιν Κλιφτ (προδημοσίευση)

«Το τραγούδι της γοργόνας» της Σαρµέιν Κλιφτ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Charmian Clift «Το τραγούδι της γοργόνας» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 9 Ιουνίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η Κάλυμνος μας αποκαλύφθηκε σταδιακά. Εκ π...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Σταυροδρόμια», «Σάγκι Μπέιν», «Η υπόσχεση»: Τρία σπουδαία σύγχρονα μυθιστορήματα

«Σταυροδρόμια», «Σάγκι Μπέιν», «Η υπόσχεση»: Τρία σπουδαία σύγχρονα μυθιστορήματα

Το μυθιστόρημα, ακόμη και την τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα, παραμένει το μεγάλο χωνευτήρι της πεζογραφικής φόρμας, ένας αφηγηματικός κόσμος ευρύχωρος και δεκτικός, που έχει τη μοναδική δύναμη να κινεί μεγάλους όγκους αφηγηματικού υλικού και να τους κατανέμει ομαλά μέσα στη διάρκεια μίας ή και πολλών δεκαετιών. ...

Έξι αστυνομικά μυθιστορήματα και ένα δοκίμιο του Όργουελ

Έξι αστυνομικά μυθιστορήματα και ένα δοκίμιο του Όργουελ

Έξι προσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα και ένα δοκίμιο του George Orwell. Κλασικό και σύγχρονο βρετανικό, σκανδιναβικό αλλά και μια αυτοέκδοση ελληνικού αστυνομικού μυθιστορήματος μεταξύ των προτάσεων. Κεντρική εικόνα: Εικονογράφηση του Λιθουανού © Karolis Strautniekas.

Της Χίλντας Παπαδημητρίου ...

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οκτώ βιβλία για το «πώς φτάσαμε ως εδώ»

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οκτώ βιβλία για το «πώς φτάσαμε ως εδώ»

Οκτώ βιβλία που μας βοηθούν να καταλάβουμε, ακόμη και σε καταστάσεις κρίσιμες και τραγικές όπως αυτές που ζούμε σήμερα, «Πώς φτάσαμε ως εδώ». Τα έξι είναι βιβλία ιστορίας, έρευνας και γεωπολιτικής και τα δύο είναι λογοτεχνικά έργα Ουκρανών συγγραφέων. Στην κεντρική εικόνα: Από διαδήλωση στο Βερολίνο την περασμένη Κυ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

01 Ιουνίου 2022 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Βραβεία Αναγνώστη 2022: Αυτοί είναι οι υποψήφιοι σε όλες τις κατηγορίες

Ανακοινώθηκαν οι Μικρές Λίστες των υποψηφίων για βράβευση βιβλίων (2021) για τα Βραβεία του Αναγνώστη. Η απονομή των Λογοτεχνικών Βραβείων, έπειτα από δύο χρόνια διαδικ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

14 Σεπτεμβρίου 2021 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα βιβλία του χειμώνα: Τι θα διαβάσουμε τους μήνες που έρχονται (ανανεωμένο)

Επιλογές βιβλίων από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών και δοκιμίων από 34 εκδοτικούς οίκους. Επιμέλεια: Κώστας Αγορα

ΦΑΚΕΛΟΙ