
του Πάρι Κωνσταντινίδη
...χρειαζόμαστε διαφάνεια. Η διαφάνεια, όμως, δεν είναι αυτονόητη στις δημοκρατίες μας. Εάν ήταν, το Wikileaks δεν θα είχε τόση απήχηση σήμερα και το χθεσινό δημοψήφισμα στο Βερολίνο δεν θα είχε συμβεί ποτέ. Γιατί, όμως, ψήφισαν οι Βερολινέζοι;
Η ιστορία ξεκινά το 1999 όταν η τότε κυβερνητική συμμαχία Χριστιανοδημοκρατών (CDU)-Σοσιαλδημοκρατών (SPD) του πιο χρεωμένου κρατιδίου της Γερμανίας αποφάσισε να ιδιωτικοποιήσει το 49,9% των Υπηρεσιών Ύδρευσης. Από το 2004 έως σήμερα, όμως, τα τιμολόγια αυξήθηκαν κατά 35% καταλήγοντας να είναι τα ακριβότερα στη Γερμανία, πιο ακριβά κι από το πλούσιο Μόναχο. Την ίδια στιγμή, όπως ισχυρίζονται οι υποστηρικτές του δημοψηφίσματος, το προσωπικό μειώνεται, οι επενδύσεις περιορίζονται και οι εγκαταστάσεις κλείνουν, με αποτέλεσμα να χάνει το Βερολίνο 30.000 κυβικά μέτρα πόσιμου νερού ετησίως, ενώ τα κέρδη της εταιρίας, μόνο της περσινής χρονιάς, ανήλθαν στα 270 εκατομμύρια Ευρώ.
Τον Οκτώβριο του 2010, η εφημερίδα Tageszeitung δημοσιοποιεί μέρος των εγγράφων του συμβολαίου ημι-ιδιωτικοποίησης των Υπηρεσιών Ύδρευσης και η τοπική κυβέρνηση ανταπαντά αναρτώντας στο διαδίκτυο το πλήρες(;) συμβόλαιο 700 σελίδων! Οι υποστηρικτές του δημοψηφίσματος, που δεν δρουν υπό την ομπρέλα κάποιου κόμματος, ισχυρίζονται ότι υπάρχουν κρυφά έγγραφα, τα οποία -μεταξύ άλλων- προσφέρουν στην εταιρία εγγυημένη κερδοφορία.
Με το χθεσινό δημοψήφισμα πέτυχαν με ποσοστό 98,2% των ψηφισάντων να εξαναγκάσουν την τοπική κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει το σύνολο του συμβολαίου, όπου πιστεύεται ότι κρύβονται δυσμενείς, για τους καταναλωτές και την πόλη, όροι. Απώτερος στόχος τους είναι μια συμφέρουσα για τους πολίτες επανακρατικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης, η οποία -όπως ισχυρίζονται- θα ρίξει τις τιμές και θα βελτιώσει τις υπηρεσίες.
Είναι, όμως, η διαφάνεια αντικείμενο δημοψηφίσματος; Τη στιγμή που οι Αιγύπτιοι πανηγυρίζουν την πτώση του Μουμπάρακ (που μόλις "ανακαλύψαμε" ότι ήταν δικτάτορας) και οι Ευρωπαίοι ανησυχούμε για την επόμενη ημέρα στην Αίγυπτο, πόσο σίγουροι είμαστε για την ποιότητα των δικών μας δημοκρατιών; Έχουμε, άραγε, οι πολίτες στην Ελλάδα, πλήρη πρόσβαση στα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί μεταξύ των κυβερνήσεών μας και εταιριών, π.χ. για την κατασκευή δρόμων, διαχείριση αεροδρομίων και λοιπών άλλων έργων και υπηρεσιών; Πόσο καλά μπορούμε να γνωρίζουμε τις αποφάσεις που λαμβάνονται στο όνομά μας και χάρις στην εξουσιοδότησή μας;
Ιστοσελίδα υποστηρικτών δημοψηφίσματος:
http://berliner-wassertisch.net/