
Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του Σ.Ε.Β.Α. (20/10/2010)
Η Γενική Συνέλευση του Σ.Ε.Β.Α. ενέκρινε ομόφωνα το παρακάτω ψήφισμα :
Ο χώρος του βιβλίου δέχεται εντονότερα από κάθε άλλο επαγγελματικό κλάδο τις πιέσεις της γενικότερης οικονομικής κρίσης.
Αν μελετήσει κάποιος προσεκτικά τους δημοσιευμένους ισολογισμούς των εκδοτικών επιχειρήσεων θα διαπιστώσει ότι ο τζίρος τους, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, έχει μειωθεί σε ποσοστό πάνω από 50%. Οι εκδοτοβιβλιοπωλικές επιχειρήσεις κλείνουν η μια μετά την άλλη. Αρκετές είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Το κόστος δανεισμού είναι τεράστιο και τα επιτόκια των δανείων πολύ μεγάλα. Το απόθεμα στις αποθήκες τείνει να καταπλακώσει τους ιδιοκτήτες του.
Αν επρόκειτο για μια άλλη επαγγελματική κατηγορία τα πράγματα θα ήταν ίσως τα ίδια που ισχύουν για κάθε επαγγελματικό κλάδο που εμπλέκεται αναγκαστικά στη γενικότερη κρίση. Πρόκειται όμως για το βιβλίο όχι μόνο ως ένα άλλο εμπόρευμα αλλά κυρίως ως πνευματικό αγαθό. Πρόκειται για την ελεύθερη διακίνηση ιδεών που σε περιόδους κρίσεων αποτελεί μοχλό ανάπτυξης, καλλιέργειας σκέψεων, εφαλτήριο δημιουργικότητας.
Η κυβέρνηση οφείλει να διαμορφώσει εθνική πολιτική για το βιβλίο. Το ζήτημα πρέπει να τεθεί σε συζήτηση –όπως είχε γίνει και παλαιότερα με πρωτοβουλία του αείμνηστου Παναγιώτη Κανελλόπουλου. Ας μην ξεχνάμε ότι παρά τις αμέτρητες εξαγγελίες όλων των αρμόδιων Υπουργών και Πρωθυπουργών την τελευταία δεκαετία, μερικές σχολικές βιβλιοθήκες δημιουργήθηκαν το 1999 και ελάχιστες ακόμα, το 2008. Τα υπόλοιπα σχολεία της Ελλάδας δεν δικαιούνται, όπως φαίνεται, σχολικής βιβλιοθήκης. Δεν υπάρχει ούτε ένα δημοτικό σχολείο στην Ελλάδα που να έχει σχολική βιβλιοθήκη.
Το βιβλίο είναι το πνευματικό και πολιτιστικό αγαθό που επηρεάζει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μέσο τη ζωή κάθε κοινωνίας, δεν είναι ένα απλό βιομηχανικό προϊόν. Ο κλάδος του βιβλίου θα πρέπει να προστατεύεται από την πολιτεία γιατί όσο πιο πολύ ταυτίζεται η ζωή ενός ατόμου με το βιβλίο τόσο περισσότερο αναβαθμίζεται και το επίπεδο της ιδιαίτερης ζωής του. Η ουσία είναι ότι, παρά τις πολιτικές υποσχέσεις, οι βιβλιοθήκες που τελικά δημιουργήθηκαν, δεν εμπλουτίστηκαν ποτέ και οι περισσότερες αραχνιάζουν κρατώντας εγκλωβισμένη τη γνώση λόγω έλλειψης υποδομής και εξειδικευμένου προσωπικού.
Θα πρέπει οι βιβλιοθήκες, που είναι το οξυγόνο της κοινωνίας και της παιδείας να γίνουν μοχλός ανάπτυξης και πολιτισμού ώστε κάθε ενδιαφερόμενος να μπορεί να έχει εύκολη πρόσβαση όπως και δυνατότητα δανεισμού. Πώς είναι δυνατόν, κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι νέοι άνθρωποι να γίνουν «κοινωνοί γνώσης», να διαμορφώσουν χαρακτήρα, κριτική σκέψη, ικανότητα να αρθρώνουν λόγο και άποψη; Πώς είναι δυνατόν να συμμετέχουν στις κοινωνικές διεργασίες του σήμερα; Θα πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι το μέλλον της χώρας μας είναι η παιδεία και ο πολιτισμός και σε αυτά πρέπει να επενδύσουμε.
Αν εκτιμούμε ότι οι εκδότες και βιβλιοπώλες είναι απαραίτητοι σε αυτή την προοπτική θα πρέπει να υπάρξει:
- Χρηματοδότηση με μικρό επιτόκιο των μικρών και μεσαίων εκδοτικών επιχειρήσεων για όσο διαρκεί η κρίση με εγγύηση του δημοσίου.
- Πάγωμα των χρεών προς το Δημόσιο και τις τράπεζες, αναστολή κατασχέσεων για όσο διαρκεί η κρίση.
- Μείωση ασφαλιστικών εισφορών 10% όσο διαρκεί η κρίση.
Τέλος, κάποιος πρέπει να αναλάβει επισήμως την ευθύνη τόσο για τη σημερινή κατάσταση στο χώρο βιβλίου όσο και κυρίως για το χαλεπό προδιαγραφόμενο μέλλον. Το οφείλουμε στα παιδιά μας.
Το ψήφισμα απευθύνεται στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και στους Υπουργούς που έχουν άμεση σχέση με το βιβλίο, όπως την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, το Υπουργείο Ανάπτυξης, εν γένει το Υπουργικό Συμβούλιο και το Βουλευτικό Σώμα και τους πνευματικούς ανθρώπους της χώρας.
Η Γενική Συνέλευση του Σ.Ε.Β.Α.