
Σκέψεις για το ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ3 «Και τι δεν κάνατε για να με θάψετε… όμως ξεχάσατε πως ήμουν σπόρος», σε σενάριο και σκηνοθεσία της Βούλας Κωστάκη, με θέμα τη ζωή του Ντίνου Χριστιανόπουλου. Η ταινία προβλήθηκε πριν από λίγες ημέρες στο 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Στην κεντρική εικόνα, στιγμιότυπο από την ταινία.
Γράφει ο Παναγιώτης Γούτας
Στις 11 Μαρτίου, στο πλαίσιο του 27ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ3 για τον Ντίνο Χριστιανόπουλο «Και τι δεν κάνατε για να με θάψετε… όμως ξεχάσατε πως ήμουν σπόρος», σε σενάριο και σκηνοθεσία της Βούλας Κωστάκη. Η ταινία προβλήθηκε στο πλαίσιο της ενότητας «Ανοιχτοί Ορίζοντες», στην Αποθήκη Δ΄ στο Λιμάνι, στην αίθουσα «Φρίντα Λιάππα».
Το ντοκιμαντέρ παρουσίασε την περιπλάνηση του ποιητή στη Θεσσαλονίκη, φωτίζοντας τη σχέση του με την πόλη και τον διαρκή απόηχο του έργου του στη νέα γενιά. Αν μη τι άλλο, η ταινία πέτυχε στα παρακάτω: Μίλησε για τον εμβληματικό ποιητή της πόλης δίχως να δείξει το πρόσωπό του ούτε σε ένα πλάνο, ούτε καν με μία φωτογραφία του. Ανέδειξε τη διείσδυση που έχει ο ποιητής στα νέα παιδιά, σε εφήβους και φοιτητές, αλλά και σε μερίδα εικαστικών καλλιτεχνών, που εμπνεόμενοι από στίχους ή ποιήματά του, δημιούργησαν ζωγραφικούς πίνακες ή εικαστικά θέματα.
Παράλληλα, έκανε γνωστό μέρος του έργου του, μέσω μελοποιημένων ποιημάτων
Παράλληλα, έκανε γνωστό μέρος του έργου του, μέσω μελοποιημένων ποιημάτων του από δημιουργούς όπως ο Δημήτρης Νικολούδης και ο Αντρέας Καρακότας. Για την επιθετικότητα και εριστικότητα του ποιητή (κάποιοι έκαναν λόγο για συγκαλυμμένη άμυνα) αλλά και για την τρυφερή πτυχή του χαρακτήρα του μίλησαν οι δύο παραπάνω τραγουδοποιοί, αλλά και ο Γάλλος ελληνιστής Μισέλ Βολκοβίτς (μεταφραστής του Χριστιανόπουλου), όπως και άλλα πρόσωπα που συμμετείχαν στο ντοκιμαντέρ.
Το ντοκιμαντέρ ξεκίνησε από μια ιδέα του εκδότη και λογοτέχνη της πόλης Γιώργου Κορδομενίδη
Το ντοκιμαντέρ ξεκίνησε από μια ιδέα του εκδότη και λογοτέχνη της πόλης Γιώργου Κορδομενίδη, που έδωσε το ερέθισμα στην σκηνοθέτιδα να εξετάσει το γκελ που έχει ο ποιητής στους εφήβους και στη νέα γενιά. Πρωταγωνιστικό ρόλο στο ντοκιμαντέρ είχε ο ηθοποιός του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας Κώστας Σάντας, που ενσάρκωσε τον ποιητή, κυρίως τον βηματισμό του στην πόλη, δίχως να δούμε σε κάποιο πλάνο το πρόσωπό του. Ο Χριστιανόπουλος, κάποτε, έλεγε πως το να σε θυμούνται δύο γενιές μετά τον θάνατό σου είναι επιτυχία, τρεις γενιές είναι θρίαμβος. Η απήχηση που έχει το έργο του στα νέα παιδιά, φαίνεται, πως αν όχι τον θρίαμβο, θα γευτεί οπωσδήποτε στο μέλλον αυτήν την επιτυχία.
Οι συντελεστές του ντοκιμαντέρ
Για την ιστορία, ας αναφερθούν οι συντελεστές αυτού του ντοκιμαντέρ: Τη διεύθυνση παραγωγής ανέλαβε ο Δημήτρης Φράστανλης, ενώ την εικονοληψία επιμελήθηκαν οι Κώστας Σιδηρόπουλος και Ανδρέας Κοτσίρης. Η ηχοληψία πραγματοποιήθηκε από τον Ιωάννη Τσιτιρίδη, το μοντάζ έγινε από τη Σοφία Μπαμπάμη και τα γραφικά σχεδιάστηκαν από την Έλενα Κανακίδου. Μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ, ακολούθησε μουσική εκδήλωση στην Αποθήκη Γ΄ στο Λιμάνι. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο μουσικός παραγωγός του 95,8fm της ΕΡΤ3, Γιάννης Σημαντήρας, παρουσίασε μια επιλογή από μουσικά θέματα, τα οποία εναλλάσσονταν με απαγγελίες ποιημάτων του Ντίνου Χριστιανόπουλου από ηθοποιούς του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Παράλληλα, ερμηνεύτηκαν γνωστά τραγούδια, όπως η «Εγνατία», το «Ενός λεπτού σιγή», ο «Βαρδάρης», το «Καραμπουρνάκι» και άλλα, από τους Δημήτρη Νικολούδη, Ανδρέα Καρακότα και Παναγιώτη Καραδημήτρη, με τη συνοδεία του Σάκη Λάιου στο πιάνο. Στην εκδήλωση συμμετείχαν και ηθοποιοί του Κ.Θ.Β.Ε.
*Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΟΥΤΑΣ είναι συγγραφέας. Τελευταίο του βιβλίο η συλλογή δοκιμίων «Κήπος βιβλίων – Διαβάζοντας Θεσσαλονικείς και Αμερικανούς πεζογράφους» (εκδ. Νησίδες).