
Πρόσωπα από το χώρο των τεχνών, των ιδεών και του πολιτισμού, αποκαλύπτουν το δικό τους αναγνωστικό χαρακτήρα, τη μύχια σχέση τους με το βιβλίο και την ανάγνωση.
Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός
Η συνθέτρια Σοφία Καμαγιάννη απαντά σε 21 κλασικές ή αναπάντεχες βιβλιοφιλικές ερωτήσεις.
/ Ποιο βιβλίο διαβάζετε αυτό τον καιρό;
Το τελευταίο που διάβασα τον Αύγουστο ήταν Tα χέρια της μητέρας του Massimo Recalcati. Αφότου ξεκινήσαμε τις πρόβες είμαι αποκλειστικά στον κόσμο της Δημουλά.
/ Πώς ήρθε στα χέρια σας;
Mου το σύστησε μια φίλη.
/ Θα επιλέγατε ένα βιβλίο μόνο από το εξώφυλλό του;
Μου έχει τύχει και αυτό, αλλά είναι σίγουρα η εξαίρεση στον κανόνα.
/ Διαβάζετε στο Μετρό, σε καφέ ή σε άλλους εξωτερικούς χώρους;
Στο Μετρό όχι, αλλά σε καφέ ή σε άλλους εξωτερικούς χώρους ναι. Μου αρέσει να συγκεντρώνομαι και γύρω μου ο κόσμος να κινείται σε άλλους ρυθμούς.
/ Σε ποια στάση σας αρέσει να διαβάζετε;
Ξαπλωμένη.
/ Αφού διαβάσετε ένα βιβλίο, μετά τι το κάνετε;
Αν μου αρέσει πολύ το κρατάω λίγο καιρό στο κομοδίνο μου γιατί είμαι ακόμα συνδεδεμένη μαζί του. Είναι σαν απόηχος... Ίσως να γυρίσω κάποια στιγμή για να ανατρέξω σε κάτι που με απασχόλησε. Όταν γεμίσει το κομοδίνο, αποφασίζω και τα τακτοποιώ στη βιβλιοθήκη.
/ Μπορείτε να βρείτε ένα παλιότερο βιβλίο άμα το ψάχνετε;
Τώρα πια που έχω οργανώσει τη βιβλιοθήκη μου, ναι.
/ Προσέχετε τα βιβλία σας ή τα τσακίζετε, τα υπογραμμίζετε και σημειώνετε επάνω σ' αυτά;
Όχι, δεν μου αρέσει να σημειώνω και να υπογραμμίζω, κρατάω σημειώσεις εκτός, όταν χρειαστεί. Με το τσάκισμα ίσως είμαι πιο βάρβαρη, το κάνω, αλλά ο λόγος είναι μόνο ότι ποτέ δεν μπορώ να βρω εκείνη την ώρα όλους αυτούς τους άπειρους διαφημιστικούς σελιδοδείκτες τους οποίους... φυλάω πάντα για αυτές τις δύσκολες στιγμές.
/ Έχει τύχει ποτέ να διαβάσετε το ίδιο βιβλίο δεύτερη φορά στη σειρά;
Ναι, βέβαια, τη δεύτερη ίσως σε πιο γρήγορο ρυθμό, αλλά το κάνω για να επεκτείνω χρονικά την απόλαυση που μου χάρισε ή και να εμβαθύνω, ανάλογα το είδος.
/ Αφήνετε στη μέση βιβλία που σας κάνουν να βαριέστε;
Παλιότερα δεν το έκανα ποτέ, νομίζω με ψυχαναγκασμό έφτανα ως το τέλος. Τώρα πια, ναι, μπορεί να εγκαταλείψω στη διαδρομή.
/ Έχει τύχει να σας συναρπάσει, μετά από χρόνια, βιβλίο που στην πρώτη ανάγνωση σας είχε απογοητεύσει;
Δεν θυμάμαι ακριβώς. Σίγουρα θυμάμαι μετά από χρόνια να έχει τύχει να εμβαθύνω σε σκέψεις που παλιότερα δεν με άγγιζαν και άρα να επιστρέψω και να εκτιμήσω βιβλία που μπορεί να υποτιμούσα.
Όχι, δεν μου αρέσει να σημειώνω και να υπογραμμίζω, κρατάω σημειώσεις εκτός, όταν χρειαστεί. Με το τσάκισμα ίσως είμαι πιο βάρβαρη, το κάνω, αλλά ο λόγος είναι μόνο ότι ποτέ δεν μπορώ να βρω εκείνη την ώρα όλους αυτούς τους άπειρους διαφημιστικούς σελιδοδείκτες τους οποίους... φυλάω πάντα για αυτές τις δύσκολες στιγμές.
/ Έχετε κλάψει ποτέ διαβάζοντας ένα βιβλίο;
Πολλές φορές. Τελευταία φορά ήταν όταν διάβασα (ξανά) τη Μεγάλη Χίμαιρα του Καραγάτση και το Η κότα που ονειρευόταν να πετάξει (Sun Mi Hwang). Λατρεύω τα ζώα και με αγγίζουν όλες οι αλληγορικές ιστορίες που φαινομενικά είναι απλές.
/ Έχετε πετάξει ποτέ βιβλίο στα σκουπίδια;
Όχι.
/ Έχετε πετάξει ποτέ βιβλίο σε άνθρωπο;
Όχι.
/ Ποιος είναι ο πρώτος άνθρωπος στον οποίο μιλάτε για ένα βιβλίο που μόλις έχετε τελειώσει;
Οι λίγες στενές φίλες μου. Και βάζω πληθυντικό, διότι, ανάλογα με το περιεχόμενο-κατηγορία του βιβλίου, δεν είναι ένας άνθρωπος.
/ Υπάρχει κάποιο βιβλίο που έχετε δωρίσει παραπάνω από μία φορά;
Ναι, ειδικά σε νεότερη ηλικία ενθουσιασμού. Αυτό που σίγουρα θυμάμαι είναι το Γράμματα σ' ένα νέο ποιητή του Ρίλκε. Και κάτι αστείο: πρόσφατα έτυχε να λάβω δώρο παραπάνω από μία φορά το ίδιο βιβλίο, μια ποιητική συλλογή, από... το ίδιο άτομο, μια φίλη, σε διάστημα πολύ μικρό. Υπερβάλλων ζήλος ή μάλλον τρελλοί ρυθμοί ζωής που μας απορρυθμίζουν τη μνήμη.
/ Τι κάνετε αν δανείσετε ένα βιβλίο και δεν σας επιστραφεί;
Αν το θυμηθώ μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα μπορεί να το ζητήσω, αλλιώς αποκτάει καινούρια μόνιμη θέση σε άλλη βιβλιοθήκη. Εάν είναι κάτι πολύτιμο μου στοιχίζει. Έχει τύχει να ξανααγοράσω το ίδιο βιβλίο.
/ Μέσα σε ποια ιστορία που έχετε διαβάσει θα θέλατε να ζείτε;
Δεν μου έρχεται καμία στο μυαλό. Ενώ σαν παιδί αυτό γινόταν συχνά, την έχω τη μνήμη. Ταυτιζόμουν με πολλούς ήρωες και με τις περιπετειώδεις, γοητευτικές ιστορίες τους, ένιωθα σαν να ήμουν εγώ στη θέση τους (Χάιντι, Τομ Σόγιερ, Ρεμί από το Χωρίς οικογένεια, Πιπ από τις Μεγάλες προσδοκίες κ.ο.κ).
/ Λένε ότι ορισμένα βιβλία «μας βρίσκουν» σχεδόν μαγικά τη στιγμή που τα χρειαζόμαστε. Σας έχει συμβεί;
Ναι, πολύ συχνά.
/ Για ποιο βιβλίο θα λέγατε: αυτό το βιβλίο μου άλλαξε τη ζωή;
Αδελφοί Καραμαζόφ, Ντοστογιέφσκι.
/ Τι είναι για σας ένα καλό βιβλίο;
Αυτό που μπορεί να σε ξεσηκώσει, να σε ρουφήξει ολόκληρο και να σε κρατάει όμηρο.
Info
Η Σοφία Καμαγιάννη είναι συνθέτρια, μουσικός και παιδαγωγός. Έχει γράψει έργα για μικρά και μεγάλα σύνολα, ηλεκτροακουστική μουσική, τραγούδια, μουσική για το θέατρο, για πολύτεχνες παραστάσεις, για ταινίες μικρού μήκους, και τη μουσική για τις τραγωδίες Πέρσες (ΚΘΒΕ, 2014) και Αγαμέμνων (ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης (2013). Τον Οκτώβριο θα παρουσιάσει τη μουσική παράσταση «Πέρασα...», ένα μικτό θέαμα-ακρόαμα πάνω στην ποίηση της Κικής Δημουλά, σε σύλληψη, μουσική και σκηνοθεσία δική της. Παίζουν: Γιώτα Φέστα και Θεοδοσία Σαββάκη. Συμμετέχει 4μελές μουσικό σύνολο. Παραστάσεις: Θεατρο Τζένη Καρέζη, πρεμιέρα 16 Οκτωβρίου (για 6 παραστάσεις). Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης 24 και 25 Νοεμβρίου.