alt

Πρόσωπα από το χώρο του θεάτρου, του σινεμά, της μουσικής, των εικαστικών, πρόσωπα που μας είναι οικεία και άλλα που θα θέλαμε να γνωρίσουμε καλύτερα, μας αποκαλύπτουν το δικό τους αναγνωστικό προφίλ, τη μύχια σχέση τους με το βιβλίο και την ανάγνωση.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός
Φωτογραφία: Λίλα Σωτηρίου

Η Δήμητρα Γαλάνη απαντά σε 25 κλασικές ή αναπάντεχες βιβλιοφιλικές ερωτήσεις.

/Ποιο βιβλίο διαβάζετε αυτές τις μέρες;
Περί βίας της Hannah Arendt (εκδ. Αλεξάνδρεια).
/Πού το βρήκατε;
Μου το σύστησαν και το αγόρασα.
/Πώς επιλέγετε ποιο βιβλίο θα διαβάσετε;
Πρώτα απ' όλα να είναι κάτι που με ενδιαφέρει και βέβαια όταν γίνονται κάποιες συζητήσεις με φίλους όπου έρχεται η κουβέντα και μου το προτείνουν.
/Κάνετε δώρα βιβλία;
Σαφώς και κάνω δώρα βιβλία που έχω αγαπήσει και που αισθάνομαι ότι θα ενδιαφέρουν αυτούς που θα τα χαρίσω. Με τον ίδιο τρόπο που «ανακαλύπτω» και εγώ κάποια βιβλία που μου προτείνουν ή μου χαρίζουν.
/Διαβάζετε στο Μετρό, σε καφέ ή προτιμάτε την απόλυτη ησυχία;
Προτιμώ την ησυχία.
/Σε ποια θέση ή στάση σας αρέσει να διαβάζετε; Στο γραφείο, όρθια ή ξαπλωτή σε καναπέ ή κρεβάτι;
Παντού όπου είναι αναπαυτικά και έχει καλό φως.
/Έχετε βιβλίο στην τσάντα σας;
Έχω πολλά βιβλία στο iPad μου και θεωρώ ότι αυτό είναι πολύ εξυπηρετικό γιατί θέλω όταν ξεκινάω να διαβάζω να έχω μια ποικιλία βιβλίων ώστε να τα εναλλάσω στη διάρκεια της ανάγνωσης. Ανήκω στην κατηγορία των αναγνωστων που διαβάζουν 2-3 βιβλία σε παράλληλο χρόνο.
/Προσέχετε τα βιβλία σας ή τα τσακίζετε, τα υπογραμμίζετε και σημειώνετε επάνω σ' αυτά;
Μου αρέσουν οι σημειώσεις όταν διαβάζω και το κάνω πολύ. Όμως προσέχω τα βιβλία μου. Δεν μου αρέσει να είναι τσαλακωμένα ή γενικά κατεστραμένα.
/Έχετε πετάξει ποτέ βιβλίο σε άνθρωπο από τα νεύρα σας;
Έχω πετάξει βιβλίο από τα νεύρα μου όχι όμως σε άνθρωπο αλλά σε κάλαθο αχρήστων... Ήμουν εξαιρετικά ενοχλημένη και αισθάνθηκα ότι με προσέβαλε, οπότε πετάχτηκε στα σκουπίδια άμεσα. Δεν μου αρέσει να πετάω πράγματα σε άλλους γενικότερα.
/Αφού τα διαβάσετε τα φυλάτε σε βιβλιοθήκη και τα μεταφέρετε από σπίτι σε σπίτι όταν μετακομίζετε ή δεν σας νοιάζει πια τι θα γίνουν;
Ναι, η αποθήκευση είναι ένα θέμα γιατί για μένα ένα βιβλίο είναι κάτι πολύτιμο. Όσο μεγαλώνω αρχίζω να γίνομαι πιο πρακτική. Κρατώ μόνο τα πολύ αγαπημένα μου βιβλία. Αυτά που θέλω να ξαναδιαβάζω σε διάφορες περιόδους της ζωής μου όταν χρειάζομαι να «ανανεώσω» την δύναμη που μου έχουν χαρίσει στο παρελθόν. Και αυτά είναι πάντα εκεί, με στηρίζουν και με βοηθούν κάθε φορά και περισσότερο. Τα υπόλοιπα τα δωρίζω σε διάφορες βιβλιοθήκες και έτσι πιάνουν τόπο. Πάντως, δεν τα πετάω. Πετάω ό,τι είναι για πέταμα.
/Ορισμένοι δεν αντέχουν να δανείζουν τα βιβλία τους. Εσείς;
Ναι, και εγώ δεν αντέχω να το κάνω αυτό και ιδιαίτερα σε βιβλία που μου είναι εξαιρετικά αγαπημένα. Πάντα προτιμώ να αγοράζω και να χαρίζω ένα βιβλίο παρά να το δανείζω. Πρώτον, γιατί το δικό μου βιβλίο έχει μέσα σημειώσεις και υπογραμίσεις που τις έχω κάνει για κάποιο λόγο οπότε αμέσως γίνεται κάτι πολύ προσωπικό και, δεύτερον, γιατί είναι καλό να υποστηρίζουμε τους συγγραφείς και τους άξιους εκδότες αγοράζοντας ό,τι αγαπάμε. Αυτό το τονίζω γιατί είναι πάρα πολύ σοβαρό και θεωρώ ότι πρέπει να το κάνουμε όλοι εφ΄όσον βεβαια έχουμε τη δυνατότητα αυτή.
/Έχει τύχει ποτέ να «κολλήσετε» με ένα βιβλίο; Τι σας συνέβη;
Αν έχει συμβεί λέει... Πολλές φορές και «θυσίασα» πολλά και ιδιαίτερα τον ύπνο μου...
/Συζητάτε με άλλους για τα βιβλία που διαβάζετε;
Ευτυχώς το άμεσο παεριβάλλον μου είναι άνθρωποι που διαβάζουν και αυτοί οπότε μιλάμε πολύ γι' αυτά.
/Θα συμμετείχατε ποτέ σε Λέσχη Ανάγνωσης, να συζητάτε δηλαδή με άλλους γύρω από βιβλία που σας αφορούν και σας αρέσουν;
Δεν νομίζω ότι θα συμμετείχα, παρ' όλο που μου αρέσει να συζητάω για βιβλία. Απλά δεν είμαι συνηθισμένη στις Λέσχες και γενικότερα δεν νομίζω ότι οι Λέσχες συζητήσεων είναι κάτι που ταιριάζει στη δική μας κουλτούρα. Είμαστε μια μικρή ηλιόλουστη μεσογειακή χώρα, μια ανοικτή γενικά κοινωνία και για αυτό νομίζω ότι η συζητήσεις έχουν μια άλλη κοινωνικότητα. Μια εξωστρέφεια, θα έλεγα...
/Ποιο ήταν το αγαπημένο σας βιβλίο όταν ήσασταν παιδί;
Λάτρευα φανατικά τα κόμικς και δεν άφηνα κανένα που να μη το διαβάσω. Ανήκω βεβαια και στη γενιά αυτή. Στην γενιά που η εικόνα ακόμα ήταν τέχνη... Έτσι πολλά βιβλία κλασσικά για τα παιδιά τα έπαιρνα και σε αυτή τη μορφή (Μόμπυ Ντικ, τα βιβλία του Ιουλίου Βερν, Τομ Σώγιερ κλπ), τότε ήταν τα «Κλασσικά Εικονογραφημένα» απ' ό,τι θυμάμαι. Μου άρεσε πάρα πολύ. Και εξακολουθεί να μου αρέσει η εικόνα όταν είναι τέχνη...

Πάντα προτιμώ να αγοράζω και να χαρίζω ένα βιβλίο παρά να το δανείζω. Πρώτον γιατί το δικό μου βιβλίο έχει μέσα σημειώσεις και υπογραμίσεις που τις έχω κάνει για κάποιο λόγο δικό μου οπότε αμέσως γίνεται κάτι πολύ προσωπικό και δεύτερον γιατί είναι καλό να υποστηρίζουμε τους συγγραφείς και τους άξιους εκδότες αγοράζοντας ότι αγαπάμε.


/Θα θέλατε να ζείτε μέσα σε μια ιστορία που έχετε διαβάσει; Ποια είναι αυτή;
Ω... αυτό μου συμβαίνει πολλές φορές οπότε δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάτι.
/Ορισμένοι λένε ότι τα βιβλία μας βρίσκουν τη στιγμή που τα χρειαζόμαστε, αναλόγως τι μας απασχολεί και τι ψάχνουμε. Είχατε ποτέ τέτοια εμπειρία και με ποιο βιβλίο;
Αυτό σαφώς και ισχύει. Είχα πολλές τέτοιες εμπειρίες και αυτά συνήθως είναι αυτά που λέμε Μεγάλα βιβλία. Κλασσικά Μεγάλα βιβλία από όπου και αν έρχονται αυτά και με όποια θεματική.
/Ποιος είναι ο αγαπημένος σας χαρακτήρας βιβλίου; Γιατί;
Αγαπώ και με ενδιαφέρουν πολύ τα βιβλία που έχουν να κάνουν με την ιστορία, την κοινωνιολογία και την πολιτική. Με τον πολιτισμό την γλώσσα μας και την φιλοσοφία, γενικότερα με ό,τι έχει να κάνει με τον άνθρωπο και την εξέλιξη του. Όμως υπάρχουν και κάποια μυθιστορήματα που λατρεύω...
/Με ποιον συγγραφέα θα θέλατε να κάνετε παρέα;
Μα είναι τόσοι πολλοί που θα ήθελα να γνωρίσω! Ας πούμε ότι πολύ θα ήθελα, έστω και για μια στιγμή, να έτρωγα στο διπλανό τραπέζι του Μπόρχες ή του Σαραμάγκου, έτσι απλά για να τους ακούω... Όταν βρέθηκα στη Λισσαβώνα και πήγα στο καφενείο που πήγαινε ο Πεσσόα και ο Σαραμάγκου αισθάνθηκα την αύρα τους και αυτό με συγκίνησε απίστευτα. Εκεί, φαντάστηκα και την εικόνα που σας είπα τώρα, δηλαδή να κάθομαι σε ένα τραπέζι και δίπλα να είναι αυτοί οι τόσο σημαντικοί άνθρωποι, να κουβεντιάζουν και εγώ να ακούω σχεδόν... λαθραία από το διπλανό τραπέζι.
/Έχετε οργανωμένη τη βιβλιοθήκη σας; Μπορείτε να βρείτε ένα βιβλίο άμα το ψάχνετε;
Ναι, έχω μια σχετικά οργανωμένη βιβλιοθήκη γιατί είναι αρκετά πολλά τα βιβλία μου και αν δεν έχουν μια τάξη χάνομαι πολύ εύκολα...
/Υπάρχει κάποιο βιβλίο αυτή την εποχή που το προτείνετε συνεχώς σε όλους;
Υπάρχει ένα μνημειώδες έργο, πολύτιμο που συστήνω μόνιμως εδώ και πολλά χρόνια και που θεωρώ ότι πρέπει όλοι να έχουμε στη βιβλιοθήκη μας και να το διαβάζουμε σιγά σιγά, γιατί είναι σε πολλούς τόμους. Είναι του Κυριάκου Σιμόπουλου, Ξένοι ταξιδιώτες στην Ελλάδα. Είναι μια απίστευτη σε όγκο και ενδιαφέρον πολύχρονη εργασία αυτού του ανθρώπου, ο οποιός για έναν παράδοξο λόγο δεν "αναγνωρίστηκε" ποτέ από την Ελληνική Πολιτεία όπως του έπρεπε. Είναι παράλληλα και μια μεγάλη ευκαιρία να καταλάβουμε πως «έβλεπαν» τη χώρα μας όλοι αυτοί οι ξένοι περιηγητές που περνούσαν και κατέγραφαν τα ήθη, τα έθιμα και τις ιδαιτερότητες των Ελλήνων στη διάρκεια όλων αυτών των αιώνων. Έχει σημασία ώστε να καταλάβουμε πολλά για εμάς αλλά και για τους ξένους.
/Ποιο είναι το βιβλίο που έχετε διαβάσει περισσότερες φορές;
Είναι κάποια. Θα διαλέξω όμως την Ασκητική του Καζαντζάκη γιατί νομίζω ότι είναι αυτό στο οποίο επανέρχομαι διαρκώς σε κάθε κύκλο της ζωής μου και κάθε φορά μου φωτίζει την ψυχή.
/Ποιος είναι για σας ο ορισμός του καλού βιβλίου, με μια φράση;
Κάθε βιβλίο που σε κάνει καλύτερο άνθρωπο. Γιατί το διάβασμα είναι η απαραίτητη πληροφορία και γνώση για να προχωράς στη ζωή. Και ακόμα πιο σημαντικό είναι να μπορείς το βιβλίο και αυτό που κατάλαβες από αυτό, να το κάνεις ζωή.

Info
Η Δήμητρα Γαλάνη βρίσκεται σε περιοδεία ανά την Ελλάδα παρουσιάζοντας τον τελευταίο της δίσκο Αλλιώς. Παράλληλα κάνει πρόβες για την εμφάνισή της στο Μικρό Θέατρο της αρχαίας Επιδαύρου στις 17 & 18 Ιουλίου, για την παράσταση Chronos. Μαζί της θα είναι ένα κουαρτέτο Ελλήνων μουσικών (Πέτρος Κλαμπάνης, Θωμάς Κωνσταντίνου, Σπύρος Μάνεσης και Χρήστος Ραφαηλίδης), με κεντρικό άξονα τραγούδια που έχουν γράψει οι μεγάλοι μας δημιουργοί, ποιητές και συνθέτες.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διαβάζοντας με τη Μαριανίνα Κριεζή

Διαβάζοντας με τη Μαριανίνα Κριεζή

Πρόσωπα από το χώρο των τεχνών, των ιδεών και του πολιτισμού, αποκαλύπτουν το δικό τους αναγνωστικό χαρακτήρα, τη μύχια σχέση τους με το βιβλίο και την ανάγνωση.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
Διαβάζοντας με τον Χρήστο Καρρά

Διαβάζοντας με τον Χρήστο Καρρά

Πρόσωπα από το χώρο των τεχνών, των ιδεών και του πολιτισμού, αποκαλύπτουν το δικό τους αναγνωστικό χαρακτήρα, τη μύχια σχέση τους με το βιβλίο και την ανάγνωση.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός
...

Διαβάζοντας με τη Μαριλίτα Λαμπροπούλου

Διαβάζοντας με τη Μαριλίτα Λαμπροπούλου

Πρόσωπα από το χώρο των τεχνών, των ιδεών και του πολιτισμού, αποκαλύπτουν το δικό τους αναγνωστικό χαρακτήρα, τη μύχια σχέση τους με το βιβλίο και την ανάγνωση.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός
...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Το εμπόδιο

Το εμπόδιο

Οι καμπάνες της Κυριακής ηχούσαν ακόμα, όταν το λεωφορείο μπήκε στο σταθμό. Ο κόσμος τον προσπερνούσε αδιάφορα, συζητώντας ζωηρά και σέρνοντας βαλίτσες κατά μήκος των διαδρόμων, ενώ μερικά παιδιά έτρεχαν εδώ κι εκεί, τραβώντας ανυπόμονα τους γονείς τους από το χέρι.

Διήγημα της Ηρώς Κάπα

...
«Μεγάλο σινεμά, μικρές οθόνες» από το Ίδρυμα Ωνάση

«Μεγάλο σινεμά, μικρές οθόνες» από το Ίδρυμα Ωνάση

Οι υπότροφοι του Ιδρύματος Ωνάση μάς πάνε κινηματογράφο. Από τα φεστιβάλ του κόσμου, στις οθόνες μας. Από τις 9 έως τις 15 Ιουλίου. 

Επιμέλεια: Λεωνίδας Καλούσης

Το πρόγραμμα Μεγάλο Σινεμά Μικρές Οθόνες συνεχίζει τις ψ...

Το περιοδικό Γράμματα & Τέχνες ζει μια δεύτερη ζωή

Το περιοδικό Γράμματα & Τέχνες ζει μια δεύτερη ζωή

Ψηφιοποίηση του ιστορικού περιοδικού από το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Επιμέλεια: Απόστολος Σκλάβος

Δυο λόγια για την ιστορία του εγχειρήματος 

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Θάνος M. Βερέμης: «21 ερωτήσεις & απαντήσεις για το '21»

Θάνος M. Βερέμης: «21 ερωτήσεις & απαντήσεις για το '21»

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Θάνου M. Βερέμη «21 ερωτήσεις & απαντήσεις για το '21», που κυκλοφορεί στις 2 Ιουλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ...

Γρηγόρης Αζαριάδης: «Παραπλάνηση»

Γρηγόρης Αζαριάδης: «Παραπλάνηση»

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Γρηγόρη Αζαριάδη «Παραπλάνηση», που κυκλοφορεί στις 2 Ιουλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Μια Σκιά

...
Katherine Anne Porter: «Το πλοίο των τρελών»

Katherine Anne Porter: «Το πλοίο των τρελών»

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Katharine Anne Porter «Το πλοίο των τρελών» (μτφρ. Έφη Τσιρώνη), που κυκλοφορεί στις 3 Ιουλίου από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Σχεδόν όλοι όσοι βρίσκ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

30 Ιουνίου 2020 ΕΛΛΗΝΕΣ

π. Χαράλαμπος: «Είμαστε κάτι πέρα από τις σκέψεις και τα συναισθήματα»

Συνέντευξη με τον π. Χαράλαμπο Παπαδόπουλο με αφορμή το βιβλίο του «Εμπιστοσύνη – Η ελευθερία από την ανάγκη να ελέγχεις τα πάντα» (εκδ. Αρμός). Της Στε

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

30 Ιουνίου 2020 ΕΛΛΗΝΕΣ

π. Χαράλαμπος: «Είμαστε κάτι πέρα από τις σκέψεις και τα συναισθήματα»

Συνέντευξη με τον π. Χαράλαμπο Παπαδόπουλο με αφορμή το βιβλίο του «Εμπιστοσύνη – Η ελευθερία από την ανάγκη να ελέγχεις τα πάντα» (εκδ. Αρμός). Της Στε

ΦΑΚΕΛΟΙ

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ

ΝΑ ΑΛΛΟ ΕΝΑ