alt

Για τη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Της Χρύσας Στρογγύλη

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, τη Δευτέρα 27 Ιουνίου, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Στέφανου Τσιαλή πραγματοποίησε στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού την πρώτη από τις τρεις προγραμματισμένες συναυλίες της.

Η Κ.Ο.Α. φάνηκε να απολαμβάνει την εκτέλεσή του, ενώ ο νεαρός συνθέτης φάνηκε εξοικειωμένος με την τέχνη της ενορχήστρωσης συμφωνικής ορχήστρας.

Η συναυλία ξεκίνησε με το έργο «Αποφώνησις» του Ορέστη Παπαϊωάννου. Ο 23χρονος συνθέτης έδωσε αυτόν τον τίτλο επειδή, όπως λέει ο ίδιος, ήταν το τελευταίο του πριν τελειώσει τις σπουδές του στο ΑΠΘ. Ένα χρόνο πριν είχε κερδίσει το πρώτο βραβείο στην Πράγα της Τσεχίας, στον Διεθνή Διαγωνισμό για Νέους Συνθέτες «Ντβόρζακ», μαζί με δυο ειδικά βραβεία: καλύτερου έργου «αυστηρού στιλ» και καλύτερου έργου τονικής μουσικής. Το έργο δεν ξεχώριζε τόσο για την πρωτοτυπία του όσο για την ποικιλία των συναισθημάτων που απέπνεε, για τις έντονες χρωματικές του αντιθέσεις και για τις εναλλαγές στα tempi. Η Κ.Ο.Α. φάνηκε να απολαμβάνει την εκτέλεσή του, ενώ ο νεαρός συνθέτης φάνηκε εξοικειωμένος με την τέχνη της ενορχήστρωσης συμφωνικής ορχήστρας. Όπως ο ίδιος δηλώνει, ολοκληρώνοντας τις σπουδές του στο ΑΠΘ θα συνεχίσει στο εξωτερικό και υπόσχεται να επιστρέψει στη χώρα του για περαιτέρω καλλιτεχνική δράση: να λοιπόν μια ελπιδοφόρα φωνή για τη μουσική δημιουργία στην Ελλάδα.

Αποκάλυψη της βραδιάς -παρά το γεγονός ότι έχει εμφανιστεί επανειλημμένως στο ελληνικό ακροατήριο- ήταν ο γαλλοκαναδός πιανίστας Αλέν Λεφέβρ, που εκτέλεσε το 2ο κοντσέρτο για πιάνο του Σεργκέι Ραχμάνινοφ (1873 – 1943), του τελευταίου ίσως μεγάλου συνθέτη του Ρομαντισμού. Το ασύλληπτης ευαισθησίας έργο του απέδωσε με συγκινητικό τρόπο ο ταλαντούχος πιανίστας, επιστρατεύοντας συναίσθημα και πάθος. Όταν ο Ραχμάνινοφ έγραφε το έργο αυτό έβγαινε από μια μεγάλη φάση κατάθλιψης. Το δεύτερο κονσέρτο του θα γινόταν ένα από τα δημοφιλέστερα έργα που έχουν γραφτεί ποτέ για πιάνο και ορχήστρα.

Ο καλλιτέχνης συγκίνησε το κοινό, γιατί ένιωθε και ο ίδιος τη συγκίνηση, συνεπήρε τους ακροατές γιατί ένιωθε και ο ίδιος συνεπαρμένος. Αγγίζοντας εντονότατες συναισθηματικές χορδές, ανταποκρίθηκε στο encore που του ζήτησε το ελληνικό κοινό.

Ταγμένος στην υπηρεσία της αγνής μουσικότητας, ο Λεφέβρ ξεχώρισε για την ικανότητά του να εκτελεί τα υψηλής δεξιοτεχνίας μέρη του κοντσέρτου με άνεση, πάθος και έντονη θεατρικότητα. Πεποίθηση του μεγάλου ερμηνευτή είναι ότι ο Ραχμάνινοφ απαιτεί ώριμη και δυναμική ορχήστρα. Ωστόσο η ερμηνεία του προέταξε τη βαρύτητα του πιάνου και ενδεχομένως τον ενέπνεε η ατμόσφαιρα του ρωμαϊκού θεάτρου, στο οποίο εμφανιζόταν για πρώτη φορά. Όπως ο ίδιος ομολογεί: «Οι λέξεις δεν μπορούν να περιγράψουν το συναίσθημα που με διακατέχει όταν ξέρω ότι θα παίξω στο αρχαίο θέατρο του Ηρωδείου. Όμως η μουσική μπορεί… Η μαρτυρία μου θα έρθει μέσω του μαγευτικού Piano Concerto No.2 του Ραχμάνινοφ, ενός από τα αγαπημένα μου». Ο καλλιτέχνης συγκίνησε το κοινό, γιατί ένιωθε και ο ίδιος τη συγκίνηση, συνεπήρε τους ακροατές γιατί ένιωθε και ο ίδιος συνεπαρμένος. Αγγίζοντας εντονότατες συναισθηματικές χορδές, ανταποκρίθηκε στο encore που του ζήτησε το ελληνικό κοινό. Ο Λεφέβρ αγαπά την Ελλάδα, παραθερίζει στη Σάμο πολλά χρόνια, έχει παραθέσει συναυλία για αποκατάσταση των ζημιών μετά από καταστροφικές πυρκαγιές στο νησί και δεν παρέλειψε να μιλήσει μετά το τέλος του κοντσέρτου στους ακροατές εκφράζοντας την αγάπη του για τη χώρα μας και αποκαλύπτοντας πως: «Ως ανταπόδοση στην αγάπη του ελληνικού κοινού που με έχει καλωσορίσει από το 1997, θα προσφέρω ως δώρο από καρδιάς την τελευταία μου σύνθεση με τίτλο "Sas Agapo"». Έπαιξε ένα εντυπωσιακό encore που αποτελείτο από ποικίλες ρυθμικές και μελωδικές παραλλαγές, φτάνοντας σε εντυπωσιακές ταχύτητες.

Το δεύτερο μέρος (Adagio), που αποδόθηκε με ιδιαίτερη ευχέρεια από την ορχήστρα, πέτυχε την αναμενόμενη αλληλεπίδραση μεταξύ εγχόρδων και πνευστών, έστω κι αν υπήρχαν σημεία έλλειψης συντονισμού.

Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών παρουσίασε την 6η Συμφωνία του τσέχου συνθέτη Αντονίν Ντβόρζακ (1841 – 1904), έργο που συνδυάζει την γερμανική ρομαντική φόρμα (είναι εμφανείς οι επιρροές από τον Μπετόβεν) με έντονα εθνικά χρώματα. Μπορεί να μην φτάνει σε έμπνευση τη Συμφωνία του Νέου Κόσμου, όμως τα ποιοτικά στοιχεία του έργου είναι αξιοσημείωτα. Το πρώτο μέρος (Allegro ma non tanto) ξεκινά διακριτικά και ζεστά και εκδιπλώνεται με χάρη, χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις ή εντάσεις. Το δεύτερο μέρος (Adagio), που αποδόθηκε με ιδιαίτερη ευχέρεια από την ορχήστρα, πέτυχε την αναμενόμενη αλληλεπίδραση μεταξύ εγχόρδων και πνευστών, έστω κι αν υπήρχαν σημεία έλλειψης συντονισμού. Χάρη στο δυναμικό και θυελλώδες τρίτο μέρος (Scherzo, Presto) η κάπως άτονη ορχήστρα ξαναβρήκε τη ζωντάνια και το πάθος της, ενώ στο τέταρτο μέρος (Allegro con spiritο, Finale) η έντονη αντίστιξη σε κάποια σημεία εκτελέστηκε αμήχανα από ρυθμικής άποψης.

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών έχει βάλει τον πήχυ ψηλά στα μουσικά πράγματα της χώρας μας και θα παρουσιαστεί άλλες δυο φορές στο Ηρώδειο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών: στις 5 Ιουλίου, υπό τη διεύθυνση του κορυφαίου Ευρωπαίου μαέστρου κινηματογραφικής μουσικής Φρανκ Στρόμπελ, ερμηνεύοντας τις πιο αγαπημένες μελωδίας του Νίνο Ρότα, ενώ σε βίντεο-οθόνη θα προβάλλονται τα αντίστοιχα αποσπάσματα από τις ταινίες του Φελλίνι. Και την 1η Αυγούστου υπό τη μουσική διεύθυνση του διάσημου αρχιμουσικού και πιανίστα Βλαντιμίρ Ασκενάζυ, με σολίστ στο κοντσέρτο για κλαρινέτο του Μότσαρτ τον γιο του, Ντιμίτρι Ασκενάζυ.

Ευχάριστη εξέλιξη στα μουσικά πράγματα της χώρας είναι και η έναρξη της λειτουργίας της Ακαδημίας Νέων Μουσικών. Δεκαοκτώ νέοι μουσικοί –τουλάχιστον Ανωτέρας Σχολής– θα λάβουν μαθήματα από κορυφαίους αρχιμουσικούς και έμπειρους διδασκάλους της ΚΟΑ. Γενικά, η ορχήστρα προβαίνει σε ενέργειες που θα ενισχύσουν τη διεθνή εικόνα της μέσα από εμφανίσεις σε καταξιωμένα φεστιβάλ και σημαντικές αίθουσες αλλά και μέσα από τη δισκογραφική της επανάκαμψη. 

* Η ΧΡΥΣΑ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ είναι μουσικός και εκπαιδευτικός.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφιέρωμα στην πολύπτυχη εικαστική δραστηριότητα του Μάρκου Καμπάνη, στην Εθνική Βιβλιοθήκη

Αφιέρωμα στην πολύπτυχη εικαστική δραστηριότητα του Μάρκου Καμπάνη, στην Εθνική Βιβλιοθήκη

Στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, μεγάλο αφιέρωμα στον Μάρκο Καμπάνη από τις 15 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 18 Φεβρουαρίου 2024.

Επιμέλεια: Book Press

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος παρουσιάζει από τις 15 Δεκεμβρίου 2023 έως τις ...

Μπήκαμε στο Αρχείο Καβάφη – Ένα έργο πνοής από το Ίδρυμα Ωνάση

Μπήκαμε στο Αρχείο Καβάφη – Ένα έργο πνοής από το Ίδρυμα Ωνάση

Από την Πέμπτη (23/11) θα είναι προσβάσιμο στο κοινό και τους μελετητές το αρχείο του Αλεξανδρινού ποιητή (από μικροαντικείμενα έως χειρόγραφά του), χάρη στη σπουδαία δουλειά που έχει κάνει το Ιδρυμα Ωνάση. Κεντρική εικόνα: Ένας από τους χώρους του Αρχείου Καβάφη στην οδό Φρυνίχου 16 (© Στέλιος Τζέτζιας).

...
Waiting for the barbarians: Η συναυλία που μάγεψε τη Νέα Υόρκη δωρεάν στο «κανάλι» του Ιδρύματος Ωνάση

Waiting for the barbarians: Η συναυλία που μάγεψε τη Νέα Υόρκη δωρεάν στο «κανάλι» του Ιδρύματος Ωνάση

Η Laurie Anderson, ο Rufus Wainwright και πολλοί ακόμη διάσημοι μουσικοί μελοποιούν και ερμηνεύουν Κ.Π. Καβάφη σε μια συναυλία που μάγεψε το κοινό της Νέας Υόρκης. Έρχεται αποκλειστικά στο Onassis Channel στο YouTube από τις 20 Νοεμβρίου και για έναν ολόκληρο χρόνο θα διατίθεται δωρεάν.

Επιμ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Βασίλης Βασιλικός (1934-2023): Η Εταιρεία Συγγραφέων αφιερώνει στη μνήμη του την επόμενη Ημέρα Ποίησης

Βασίλης Βασιλικός (1934-2023): Η Εταιρεία Συγγραφέων αφιερώνει στη μνήμη του την επόμενη Ημέρα Ποίησης

Με ανακοίνωσή της η Εταιρεία Συγγραφέων αποχαιρετά των δύο φορές Πρόεδρό της Βασίλη Βασιλικό και ανακοινώνει ότι η Ημέρα Ποίησης 2024 θα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του ανθρώπου που εισηγήθηκε στην UNESCO την 21 Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

...
Βασίλης Βασιλικός (1934-2023): Ένας αποχαιρετισμός από τον Αλέξη Ζήρα

Βασίλης Βασιλικός (1934-2023): Ένας αποχαιρετισμός από τον Αλέξη Ζήρα

Ακολουθεί επιμνημόσυνο κείμενο του Αλέξη Ζήρα, πρώην Προέδρου της Εταιρείας Συγγραφέων, για τον Βασίλη Βασιλικό.

Ένας αποχαιρετισμός στον Βασίλη Βασιλικό

Για πολλά χρόνια, τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1970 ως το κλείσιμο...

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

Τι κοινό μπορεί να έχει η Μαρινέλλα με τον Έλον Μάσκ; Η Μαρία Κάλλας με τον Ανδρέα Παπανδρέου και ο Πρίγκιπας Χάρι με τον Διονύση Σιμόπουλο; Οι βιογραφίες όλων αυτών, και μερικές ακόμη, κυκλοφόρησαν τους προηγούμενους μήνες και σας τις παρουσιάζουμε.

Γράφει ο Κώστας Αγοραστό...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Το τέλος της Αισθητικής; Τεχνομηδενισμός και Σύγχρονη Τέχνη» του Δημοσθένη Δαββέτα (προδημοσίευση)

«Το τέλος της Αισθητικής; Τεχνομηδενισμός και Σύγχρονη Τέχνη» του Δημοσθένη Δαββέτα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από βιβλίο του Δημοσθένη Δαββέτα «Το τέλος της Αισθητικής; Τεχνομηδενισμός και Σύγχρονη Τέχνη» (Επίμετρο: Μάνος Στεφανίδης) το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Χωριό Ποτέμκιν» του Γιώργου Παναγή (προδημοσίευση)

«Χωριό Ποτέμκιν» του Γιώργου Παναγή (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Γιώργου Παναγή «Χωριό Ποτέμκιν», που κυκλοφορεί στις 28 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Τόπος. [Η έκφραση «Χωριό Ποτέµκιν» (ρωσικά: по­тёмкинские деревни) περιγράφει ένα κατασκεύασµα που έχει στόχο να αποκρύψει την αλήθεια ή να εξωραΐσει µια κατάσταση].

Επιμέλεια:...

«Ο Γιουγκοσλάβος» της Άνα Βούτσκοβιτς (προδημοσίευση)

«Ο Γιουγκοσλάβος» της Άνα Βούτσκοβιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Άνα Βούτσκοβιτς [Ana Vučković] «Ο Γιουγκοσλάβος» (μτφρ. Απόστολος Θηβαίος), το οποίο κυκλοφορεί αρχές Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η ΜΠΑΝΑΝΑ

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

Τι κοινό μπορεί να έχει η Μαρινέλλα με τον Έλον Μάσκ; Η Μαρία Κάλλας με τον Ανδρέα Παπανδρέου και ο Πρίγκιπας Χάρι με τον Διονύση Σιμόπουλο; Οι βιογραφίες όλων αυτών, και μερικές ακόμη, κυκλοφόρησαν τους προηγούμενους μήνες και σας τις παρουσιάζουμε.

Γράφει ο Κώστας Αγοραστό...

Κλερ Κίγκαν – Η Ιρλανδή που ανέδειξε τις χάρες της μικρής φόρμας

Κλερ Κίγκαν – Η Ιρλανδή που ανέδειξε τις χάρες της μικρής φόρμας

Η Ιρλανδή συγγραφέας έχει αγαπηθεί από το ελληνικό αναγνωστικό κοινό και όχι άδικα. Τι είναι αυτό που την κάνει ιδιαίτερη και γιατί η πρόσφατη νουβέλα της «Πολύ αργά πια» (μτφρ. Μαρτίνα Ασκητοπούλου, εκδ. Μεταίχμιο) την καταξιώνει. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος ...

12 βιβλία που μας φέρνουν κοντά στην επιστήμη: Από την Τεχνητή Νοημοσύνη στα Φράκταλ, από τον Χρόνο στους Αλγόριθμους

12 βιβλία που μας φέρνουν κοντά στην επιστήμη: Από την Τεχνητή Νοημοσύνη στα Φράκταλ, από τον Χρόνο στους Αλγόριθμους

Είναι βιβλία που φέρνουν τις επιστήμες (κυρίως θετικές) πιο κοντά μας και τις κάνουν πιο εύληπτες και γοητευτικές. Επιλέγουμε ορισμένα από τα καλύτερα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Κεντρική εικόνα: Ο Ράσελ Κρόου, ως ο μαθηματικός Τζον Νας, στην ταινία «Ενας υπέροχος άνθρωπος», του Ρον Χάουαρντ.

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

13 Δεκεμβρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2022

Έφτασε η στιγμή και φέτος για την καθιερωμένη εδώ και χρόνια επιλογή των εκατό από τα καλύτερα βιβλία λογοτεχνίας της χρονιάς που φτάνει σε λίγες μέρες στο τέλος της. Ε

ΦΑΚΕΛΟΙ