the general buster keaton

Τι θα παρακολουθήσουμε στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών αυτό το καλοκαίρι. Κλασική και σύγχρονη μουσική, όπερα, τζαζ, κινηματογράφος, θέατρο σκιών, πάρτι.

Γράφει η Έλενα Χουζούρη

Με ένα πρόγραμμα για όλες τις προτιμήσεις ανοίγει και φέτος ο κήπος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Καρεκλάκι, ψάθα, παγωμένος καφές, μπυρίτσα, καλή παρέα και βρισκόμαστε σε έναν από τους πιο δροσερούς και μελωδικούς κήπους της Αθήνας και μάλιστα με πολύ εύκολη πρόσβαση λόγω της παρακείμενης στάσης του Μετρό. Ελληνική μουσική, όπερα, κλασική μουσική, τζαζ, κινηματογράφος με ζωντανή μουσική, θέατρο σκιών για παιδιά και μεγάλους, πάρτι – διαλέγουμε και απολαμβάνουμε, όπως αρμόζει στο ωραίο ελληνικό μας καλοκαίρι. 

Μαραβέγιας για την έναρξη, Καρελλάς με Καραγκιόζη μέχρι την 1η Ιουλίου

Την έναρξη κάνει ο δημοφιλής Έλληνας τραγουδοποιός Κωστής Μαραβέγιας στις 12 Ιουνίου. Από τις 16 Ιουνίου μέχρι την 1 Ιουλίου ο Ηλίας Καρελλάς παρουσιάζει την παράσταση θεάτρου σκιών με τον Καραγκιόζη «Οι άθλοι του Ηρακλή».

Το πρόγραμμα συνεχίζεται στις 19 Ιουνίου με την εμβληματική ταινία του βωβού κινηματογράφου “The General” του Μπάστερ Κίτον, εκατό χρόνια από την πρώτη προβολή της που καθιέρωσε τον χαρισματικό Αμερικανό κωμικό. Και επειδή τις ταινίες του βωβού κινηματογράφου συνόδευε ζωντανή, επί σκηνής, μουσική, στην περίπτωσή μας, αναλαμβάνει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων που απαιτεί η θρυλική ταινία, ο συνθέτης και πιανίστας Στάθης Άνινος. Προβλέπεται μαγική εμπειρία.

Στις 20 Ιουνίου, στον κήπο καταφθάνουν η περφόρμερ και ερμηνεύτρια Idra Kayne και ο συνθέτης και πιανίστας Θοδωρής Οικονόμου για να μας παρασύρουν σε ένα γοητευτικό μουσικό ταξίδι με πολλαπλούς χρωματισμούς, και ηχοχρώματα από μουσικές που έχουν σφόδρα αγαπηθεί. Η συναυλία τιτλοφορείται Blue.

idra kayne thodoris oikonomou

Η Idra Kayne και ο Θοδωρής Οικονόμου.

Όπερα, κλασική μουσική, τζαζ

Οι φίλοι και οι φίλες της όπερας δεν θα μείνουν καθόλου παραπονεμένοι/ες, αφού χάρη στην μαγνητοσκόπηση της Unitel θα απολαύσουν, δροσερά και ατμοσφαιρικά, δύο σπουδαίες όπερες: Τον μοναδικό και αξεπέραστο Nabuko του Βέρντι, στις 25 Ιουνίου και την επίσης δημοφιλή Maria Stuarda του Ντονιτσέτι, στις 7 Ιουλίου. Και για τις δύο όπερες η είσοδος είναι ελεύθερη, αλλά απαιτείται ηλεκτρονική κράτηση.

Στις 26 Ιουνίου η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Πίτσμπουργκ υπόσχεται μια βραδιά με κλασική μουσική. Μπετόβεν Μπέρνστάιν, Ρεσπίγκι και Ρίχαρντ Στράους φιλοξενούνται στο πρόγραμμα τους. Και από την κλασική μουσική ετοιμαζόμαστε την επομένη, στις 27, για ένα καλοκαιριάτικο πάρτυ από τις 6 το απόγευμα έως τις 10.30 το βράδυ. Το οργανώνουν με τις μουσικές τους και τα χάπενίνγκ τους οι Burger Project και ο Bobo Dj Set. Στις 4 Ιουλίου έχουμε πάλι αλλαγή, αυτή την φορά από τους δημοφιλείς και κεφάτους Encardia με τα όμορφα και μελωδικά άσματα από τις ελληνικές κοινότητες της Καλαβρίας.

megaro mousikis pitsbourgk

Η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Πίτσμπουργκ

Φυσικά, δεν λείπει και η τζαζ. Στις 3 Ιουλίου ο εξέχων Έλληνας βιρτουόζους της τζαζ Δημήτρης Καλαντζής τιμά τους πρώτους Έλληνες της τζαζ, όπως τον Γιαννίδη, τον Μικέλη, τον Πλέσσα και άλλους, σε μια ξεχωριστή, νοσταλγική βραδιά με τίτλο «Χθες βράδυ». Στις 10 Ιουλίου την τιμητική του έχει ένας από τους πατέρες της τζαζ παγκοσμίως, ο Λούις Άρμστρονγκ, με ένα αφιέρωμα από τους Storyville Ragtimers. Με τίτλο -τι άλλο;- την επιτυχία του Άρμστρονγκ, What a wonderful World.

Και το καλοκαιρινό πρόγραμμα του Μεγάρου στον Κήπο κλείνει στις 15 Ιουλίου, όπως άρχισε, με ελληνική μουσική, από τα «Καλογεράκια», δηλαδή τα αδέλφια Μιχάλη και Παντελή Καλογεράκη.

Μια πανευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής

Μια πανευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής υπόσχεται για φέτος το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 21 Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία το θερινό ηλιοστάσιο βρίσκεται στο απόγειό του. Συγκεκριμένα, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ενώνει την Αθήνα με τις σημαντικότερες μουσικές πρωτεύουσες της Ευρώπης σε ένα πανευρωπαϊκό μουσικό εγχείρημα, το Europiano. Μεγάλα κοντσέρτα για πιάνο της Ευρώπης φιλοξενούνται στο εγχείρημα σε συνεργασία με κορυφαίους ευρωπαϊκούς πολιτιστικούς οργανισμούς και τηλεοπτικούς φορείς. Από τη Βιέννη και το Παρίσι έως τη Στοκχόλμη, τη Λισαβώνα και την Αθήνα, σπουδαία έργα του παγκόσμιου πιανιστικού ρεπερτορίου θα παρουσιαστούν σε ιστορικούς και εμβληματικούς χώρους αναδεικνύοντας τη μουσική ως κοινή ευρωπαϊκή γλώσσα.

europiano

Η ελληνική συμμετοχή θα κινηματογραφηθεί στον λόφο της Πνύκας με φόντο τον αττικό ουρανό και την Ακρόπολη. Επίσης η συναυλία της Γερμανικής Φιλαρμονικής Δωματίου με μαέστρο τον Κωνσταντίνο Καρύδη και σολίστ τον πιανίστα Λούκας Στέρνα, στο Κοντσέρτο αρ. 5 του Μπετόβεν, το αποκαλούμενο «Αυτοκρατορικό», θα μεταδίδεται απευθείας στον Κήπο του Μεγάρου. Ακόμη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα πραγματοποιηθεί η επίσημη δημόσια προβολή του Europiano, καθώς από τις 16.30 έως τις 23.30 θα μεταδίδονται σε μεγάλη οθόνη όλες οι συναυλίες της διοργάνωσης από όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις που θα συμμετέχουν. Δηλαδή μια πανδαισία υπέροχων μουσικών και ήχων όπως αρμόζει στη μοναδική αυτή ημέρα του χρόνου, με τον Βασιλιά Ήλιο να φτάνει στο ζενίθ του.

ΕΛΕΝΑ ΧΟΥΖΟΥΡΗ είναι συγγραφέας και δημοσιογράφος. Το βιβλίο της «“Ψυχή ντυμένη αέρα” – Ανθούλα Σταθοπούλου-Βαφοπούλου: Η μούσα της μεσοπολεμικής Θεσσαλονίκης» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Επίκεντρο.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Μήδεια» του Λουίτζι Κερουμπίνι, η επιστροφή στην Επίδαυρο – Με την ενέργεια της Κάλλας να επιμένει

«Μήδεια» του Λουίτζι Κερουμπίνι, η επιστροφή στην Επίδαυρο – Με την ενέργεια της Κάλλας να επιμένει

Για την όπερα «Μήδεια» του Λουίτζι Κερουμπίνι, από την Εθνική Λυρική Σκηνή, στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. ©Εθνική Λυρική Σκηνή

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Παρακολούθησα, στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, την όπερα «Μήδεια» του ...

«Τα Ημερολόγια»: Έκθεση του Χρήστου Μποκόρου στο Ναύπλιο

«Τα Ημερολόγια»: Έκθεση του Χρήστου Μποκόρου στο Ναύπλιο

Από τις 19 Ιουνίου έως τις 31 Οκτωβρίου 2026, η έκθεση «Τα Ημερολόγια», με ζωγραφικά έργα, φωτογραφίες και κείμενα του ζωγράφου Χρήστου Μποκόρου, θα φιλοξενείται στο Fougaro Artcenter στο Ναύπλιο. 

Επιμέλεια: Book Press

...
«Servare Intaminatum» – Μια οξεία καλλιτεχνική και πολιτική παρέμβαση για την κλιματική κρίση

«Servare Intaminatum» – Μια οξεία καλλιτεχνική και πολιτική παρέμβαση για την κλιματική κρίση

Για την ομαδική έκθεση-εγκατάσταση «Servare Intaminatum. Κλιματική Κρίση – Από το Αόρατο στο Ορατό ή πώς να αναπαραστήσεις το αδιανόητο» στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Χωρίς δείκτη προστασίας» – 26 αστυνομικά, νουάρ και θρίλερ για ένα μακρύ αναγνωστικό καλοκαίρι

«Χωρίς δείκτη προστασίας» – 26 αστυνομικά, νουάρ και θρίλερ για ένα μακρύ αναγνωστικό καλοκαίρι

Καταιγιστική δράση αλλά και χαλαρή ατμόσφαιρα, κοινωνικός σχολιασμός και σκοτεινός ρεαλισμός: Είκοσι έξι αστυνομικά, νουάρ και ψυχολογικά θρίλερ, για ένα καλοκαίρι γεμάτο συγκινήσεις. 

Επιλογή-παρουσίαση: Χίλντα Παπαδημητρίου

...
«Βίος και Πολιτεία»: Η Χίλντα Παπαδημητρίου στο Υπόγειο

«Βίος και Πολιτεία»: Η Χίλντα Παπαδημητρίου στο Υπόγειο

Στο 119ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων «Βίος και Πολιτεία» με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και των ιδεών, ο Κώστας Κατσουλάρης συνομίλησε με τη συγγραφέα και μεταφράστρια Χίλντα Παπαδημητρίου, με αφορμή το νέο μυθιστόρημά της «Κομπολόι στο χώμα» (εκδ. Μεταίχμιο). 

Επιμέλεια: Book Press ...

«Τζορτζ Μπεστ: Ο πέμπτος Μπητλ» των Βενσάν Ντιλίκ & Κρις (κριτική) – Η θεαματική άνοδος και η βροντερή πτώση ενός ποπ σταρ των γηπέδων που πέρασε στην ιστορία

«Τζορτζ Μπεστ: Ο πέμπτος Μπητλ» των Βενσάν Ντιλίκ & Κρις (κριτική) – Η θεαματική άνοδος και η βροντερή πτώση ενός ποπ σταρ των γηπέδων που πέρασε στην ιστορία

Για το γκράφικ νόβελ των Βενσάν Ντιλίκ (Vincent Duluc) & Κρις, «Τζορτζ Μπεστ – Ο πέμπτος Μπητλ» (εικονογράφηση: Φλοράν Καλβέζ, μτφρ. Γιάννης Ανδρέου, εκδ. Δίαυλος).

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωργίου

Γιατί ο κόσμος παρατηρεί...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογραφικό έργο της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς [Marie Luise Kaschnitz] «Περιγραφή ενός χωριού» (Μετάφραση – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιουλίου από τις εκδόσεις η βαλίτσα.

Επιμέλεια: Κ...

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Σέρινταν Λε Φανού (Sheridan Le Fanu) «Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» (ανθολόγηση, μτφρ., εισαγωγικό σημείωμα: Γιώργος Θάνος, επιμέλεια: Γιάννης Μπαρτσώκας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Printa.

Επιμέλεια: ...

«Παναής Κουταλιανός – 
Ο παλαιστής, ο αρσιβαρίστας, ο θρύλος» του Κώστα Μίχου (προδημοσίευση)

«Παναής Κουταλιανός – 
Ο παλαιστής, ο αρσιβαρίστας, ο θρύλος» του Κώστα Μίχου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη μελέτη του Κώστα Μίχου «Παναής Κουταλιανός – 
Ο παλαιστής, ο αρσιβαρίστας, ο θρύλος», η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ήταν Κυριακή του φράγκικου Πάσχα...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Χωρίς δείκτη προστασίας» – 26 αστυνομικά, νουάρ και θρίλερ για ένα μακρύ αναγνωστικό καλοκαίρι

«Χωρίς δείκτη προστασίας» – 26 αστυνομικά, νουάρ και θρίλερ για ένα μακρύ αναγνωστικό καλοκαίρι

Καταιγιστική δράση αλλά και χαλαρή ατμόσφαιρα, κοινωνικός σχολιασμός και σκοτεινός ρεαλισμός: Είκοσι έξι αστυνομικά, νουάρ και ψυχολογικά θρίλερ, για ένα καλοκαίρι γεμάτο συγκινήσεις. 

Επιλογή-παρουσίαση: Χίλντα Παπαδημητρίου

...
«Διαβάζοντας σε ανοιχτούς ορίζοντες» – 60 λογοτεχνικά βιβλία για ένα μακρύ αναγνωστικό καλοκαίρι

«Διαβάζοντας σε ανοιχτούς ορίζοντες» – 60 λογοτεχνικά βιβλία για ένα μακρύ αναγνωστικό καλοκαίρι

Επιλογή 60 τίτλων ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, από την πρόσφατη βιβλιοπαραγωγή. Αν και δεν λείπουν οι εξαιρετικές νουβέλες και οι συλλογές διηγημάτων, τον τόνο δίνει και πάλι το μυθιστόρημα. Εικόνα: «Παιχνίδια στα κύματα», McClelland Barclay (1891-1943).

Επιλογή - παρουσίαση: Κώστας Αγορα...

«Με ανοιχτούς ορίζοντες»: 50 βιβλία για τη γεωπολιτική, την Ιστορία, το άτομο και την κοινωνία

«Με ανοιχτούς ορίζοντες»: 50 βιβλία για τη γεωπολιτική, την Ιστορία, το άτομο και την κοινωνία

Βιβλία για τη γεωπολιτική και τις σχέσεις μεταξύ κρατών, βιβλία για την οικονομική, πολιτική και κοινωνική ιστορία, βιβλία για τα πρόσωπα που σημάδεψαν τον περασμένο αιώνα, βιβλία για τη φιλοσοφία και τη σκέψη. Μια επιλογή τίτλων από την πιο πρόσφατη βιβλιοπαραγωγή, που μας φέρνουν τον περίπλοκο κόσμο μας πιο κοντά ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ