
Υπάρχει άραγε βιβλιόφιλος που να μην έχει αφιερώσει ώρες, μέρες, μήνες για να βρει έναν πρακτικό τρόπο ταξινόμησης των βιβλίων του; Ακόμη και οι πλέον ακατάστατοι, που στοιβάζουν τα βιβλία στο πάτωμα, πάνω στο ψυγείο, κάτω από το κρεβάτι, έχουν τον δικό τους μυστηριώδη κώδικα.
Βιβλιομανία
Έχεις αγοράσει ποτέ το ίδιο βιβλίο δύο φορές χωρίς να το ξέρεις; Έχεις πολλά βιβλία για κάποιο δυσνόητο ζήτημα, τα οποία δεν έχεις διαβάσει ποτέ; Όταν αρχίζει να σε ενδιαφέρει κάτι, οτιδήποτε, τρέχεις να αγοράσεις 6-7 σχετικά βιβλία; Αν έχεις απαντήσει θετικά στις παραπάνω ερωτήσεις, τότε πιθανότατα είσαι εξαρτημένος βιβλιομανής. Τουλάχιστον αυτό ισχυρίζεται ο Τομ Ράαμπε στο βιβλίο του «Biblioholism: The Literary Addiction». Σύμφωνα με τις μπλογκοκριτικές, είναι ένα ξεκαρδιστικό ανάγνωσμα για όλες τις δυστυχισμένες βιβλιομανείς ψυχές, το οποίο σατιρίζει και τις ανώδυνες και τις επιβλαβείς πτυχές (από τον βιβλιοναρκισσισμό μέχρι την βιβλιοαπληστία). Το ανάγνωσμα δεν είναι πρόσφατο, αλλά αμφιβάλλω αν υπάρχουν νέα δεδομένα για τη συγκεκριμένη πάθηση.
Γίνε άπληστος
Ονομάζεται «The Book Thing» και είναι μια πρωτότυπη βιβλιοθήκη στην μακρινή Βαλτιμόρη. Ο Ράσελ Γουάτενμπεργκ, ένας βιβλιόφιλος μπάρμαν, σκέφτηκε ότι υπάρχουν χιλιάδες βιβλία, που ενώ οι ιδιοκτήτες τους δεν τα θέλουν πια, κάποιοι άλλοι θα τα έπαιρναν ευχαρίστως σπίτι τους. Άρχισε λοιπόν να δέχεται δωρεές από ιδιώτες, εκδοτικούς οίκους, βιβλιοθήκες και ούτε λίγο ούτε πολύ η αποθήκη του διαθέτει πάνω από 250.000 τίτλους. Ο μοναδικός περιορισμός για όσους επισκέπτονται τη βιβλιοθήκη είναι ότι δεν μπορούν να πάρουν πάνω από 150.000 τίτλους τη φορά… Τα βιβλία δεν πωλούνται, χαρίζονται και ο Γουάτενμπεργκ δηλώνει με αρκετή δόση τρέλας: «Γίνετε άπληστοι, πάρτε όσα περισσότερα μπορείτε!»